Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Palermo

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu
Re: Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 ERICE

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.10.2024 09:05

Ta słynną niepogodę w Erice osobiście doświadczyłam.
..
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.10.2024 09:07

piekara114 napisał(a):Ta słynną niepogodę w Erice osobiście doświadczyłam.
..

W następne dni - gdy widzieliśmy Erice z daleka, to mimo ładnej pogody nad miasteczkiem zawsze stała mniejsza lub większa chmura.....
naprawdę mieliśmy LUCK
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2024 09:21

Nie liczy się, na campanile nie wlazłeś :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.10.2024 10:19

marze_na napisał(a):Nie liczy się, na campanile nie wlazłeś :lol:

Nie śmiałam tego napisać :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.10.2024 12:28

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Nie liczy się, na campanile nie wlazłeś :lol:

Nie śmiałam tego napisać :smo:

Koszty, koszty... jestem na bezrobociu :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.11.2024 20:54

Odniosłem wrażenie , że ostatnio Sycylia przeżywa renesans zainteresowania , odwiedzin Forumowiczów i związanym z tym faktem wzrostem ilości relacji :verryhappy:
Jest co czytać i oglądać , jest z czego wybierać przy sporządzaniu scenariusza własnej sycylijskiej wyprawy . . .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.12.2024 10:38

piotrf napisał(a):Odniosłem wrażenie , że ostatnio Sycylia przeżywa renesans zainteresowania , odwiedzin Forumowiczów i związanym z tym faktem wzrostem ilości relacji :verryhappy:
Jest co czytać i oglądać , jest z czego wybierać przy sporządzaniu scenariusza własnej sycylijskiej wyprawy . . .

Pozdrawiam
Piotr

Myślę, że coś w tym jest, ale mi po dwóch razach na jakiś czas wystarczy tej pięknej wyspy
Tyle jest ciekawych rzeczy do zobaczenia na świecie, nowe smaki, nowe style architektoniczne, egzotyka etc

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.12.2024 10:52

TRAPANI

Pakujemy 1 Euro (na 7 h o dziwo aż można było - chyba taryfa zimowa już plus te godziny wolne od opłat) na tym wielkim parkingu przy samym centro storico

Znany nam już z zimy 2017 roku budynek
Obrazek

Ten też - ale wtedy była nieco inna pogoda.
Obrazek

Dziś, na początku października jest ciepło, słonecznie
Obrazek

Przyznam, że o ile nie jestem fanem baroku (a Sycylia nim stoi) to jednak taki barok (i ten z NOTO) to jest coś
Obrazek

Obrazek

W Trapani mamy eleganckie kamienice
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charakterystyczny budulec tutaj
Obrazek

Obrazek

Bardzo ładnie tutaj jest
Obrazek

Chiesa dei Gesuiti z XVII w.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawałek Katedry St. Lorenzo
Obrazek

Obrazek

Piękna gra światła słonecznego
Obrazek

To miejsce znamy, dziś śmierdzi glonami. Mały tip dla innych: jak macie ambicję dojść do końca cypelka sierpu to proszę bardzo, ale muszę powiedzieć, że "ładne" centro storico kończy się w pewnym momencie i zaczyna taka dość pospolita zabudowa tam i moim zdaniem, jeśli nie "robicie" kroków to można sobie ten spacer na koniec podarować, to, co najładniejsze dla oka - znajduje się "w środku" cypelka
Obrazek

Tutaj w knajpce siedzi sporo ludzi, ale ja nie lubię siedzieć w przykrym zapachu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

nochmal
Obrazek

Obrazek

Wyroby z dna morza
Obrazek

Obrazek

Wyroby skąd indziej
Obrazek

Następny odcinek: San Vito lo Capo
Obrazek

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.12.2024 11:24

Ta zbita trawa morska ma taki specyficzny zapach, też to czułam, choć do poziomu śmierdzenia dla mnie było jeszcze daleko....Ale może yo dlatego że byłam w maju i te kupy glonów jeszcze nie były mocno słońcem nagrzane....

Co do dalszego spaceru to ja najbardziej polecam, można zobaczyć jak żyją lokalni, ale jeszcze w dość fajnej zabudowie (nie w tej nowszej klockowej)....
Chyba muszę skończyć moją Sycylię, zanim zacznę coś innego ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.12.2024 12:23

piekara114 napisał(a):Co do dalszego spaceru to ja najbardziej polecam, można zobaczyć jak żyją lokalni, ale jeszcze w dość fajnej zabudowie (nie w tej nowszej klockowej)....
Ja też polecam, w okolice portu z kutrakami, w stronę Lazzaretto i Torre di Ligny warto się przespacerować :coool:

piekara114 napisał(a):Chyba muszę skończyć moją Sycylię, zanim zacznę coś innego ...
No raczej :smo:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2024 17:50

tony montana napisał(a):Pakujemy 1 Euro (na 7 h o dziwo aż można było - chyba taryfa zimowa już plus te godziny wolne od opłat) na tym wielkim parkingu przy samym centro storico

Nic, tylko parkować...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.12.2024 14:57

piekara114 napisał(a):Ta zbita trawa morska ma taki specyficzny zapach, też to czułam, choć do poziomu śmierdzenia dla mnie było jeszcze daleko....Ale może yo dlatego że byłam w maju i te kupy glonów jeszcze nie były mocno słońcem nagrzane....

Co do dalszego spaceru to ja najbardziej polecam, można zobaczyć jak żyją lokalni, ale jeszcze w dość fajnej zabudowie (nie w tej nowszej klockowej)....
Chyba muszę skończyć moją Sycylię, zanim zacznę coś innego ...

Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu, to jak żyją lokalni chętniej oglądałbym w takich malutkich miasteczkach.
Albo wręcz w dużych miastach ale w ciasnej zabudowie, w tych wąkich uliczkach z praniem, siedzeniem na gankach, schodach grającymi w piłkę dziećmi. Tutaj jest szeroko, ciekawa zabudowa wg mnie kończy się z tym "main centro storico" - jak kto ma ochotę niech tam sobie chodzi, ale my teraz, będąc w Trapani po raz drugi, obraliśmy sobie za punkt honoru, aby dojśc do końca, albo prawie końca i nie powiem, abyśmy byli jakoś szczególnie zachwyceni ;)

Koniecznie wznów relację!
:papa: :papa:

piekara114 napisał(a):Chyba muszę skończyć moją Sycylię, zanim zacznę coś innego ...

mysza73 napisał(a):No raczej :smo:

Widzisz, Mysza też ciśnie :)

tony montana napisał(a):Pakujemy 1 Euro (na 7 h o dziwo aż można było - chyba taryfa zimowa już plus te godziny wolne od opłat) na tym wielkim parkingu przy samym centro storico

Franz napisał(a):Nic, tylko parkować...

Pozdrawiam,
Wojtek
[/quote]

Tak, za takie sumy to ja mogę parkować :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.12.2024 15:43

San Vito lo Capo

Jeśli dziś środa 2 październik to jedziemy do San Vito lo Capo. W tym znanym sycylijskim kurorcie płaci się za parkowanie aż do 15.10. Ale od czego są nieco bardziej oddalone od właściwej pięknej plaż bezpłatne parkingi, jeśli chcesz dłużej poleżeć na plaży.
Uwaga - parkowanie na asfalcie przy samym cmentarzu jest płatne, ale szuter jest free
Obrazek

Po chwili dochodzimy do plaży, ale najpierw korzystamy z uroków kawiarni La Sirenetta na rogu portu i plaży, 2,80 za Capucho i 2,20 za Americano.
Obrazek

Na plaży spędzimy 5 godzin, zatem wcześniej zaplanowałem zakup za 10 Euro due letti e ombrellone (wcześniej gościu chciał nam sprzedać za 20 Euro to go wyśmiałem, że in Ottobre?? Otrzymuję od Pani rachunek i numerek, który przyczepiam do parasola, a Pan organizuje nam otwarcie tegoż i ustawia letti
Po chwili wychodzi full sun i woda od razu zmienia IL COLORE
Obrazek

Obrazek

Obrazek

OMG OMG
Obrazek

Człowieków sporo jak na październik
Obrazek

Woda ma 24,2 stopnie i długo jest bardzo płytko
Obrazek

Obrazek

No dobrze, ale trzeba sobie czymś umilić czas na plaży, zatem idę na chwilę na miasto
Obrazek

Winko białe kartonik 1,65 Euro, piwko duże 0,66 - 2,50 Euro, drink Breezer Grapefruit - 2 Euro. I już będzie milutko ;)
Obrazek

Wracając na spiaggię podziwiam strit San Vito
Obrazek

Obrazek

Castello
Obrazek

Jesienna roślinność
Obrazek

Obrazek

I DO WODY
Obrazek

Boże, jak cudownie tam było
Obrazek

Obrazek

Idę w kierunku góry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blisko góry
Obrazek

Można affitta
Obrazek

Wracam morzem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ajjaajajaj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ile można dawać takich podobnych zdjęć
Obrazek

Obrazek

WSPANIALE
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No dobrze, po zalegiwaniu na plaży zgłodnieliśmy i kupiliśmy sobie po dużym arancino ragu po 3 Euro za sztukę
Obrazek

Żegnamy się z San Vito lo Capo
Obrazek

Obrazek

Wracając na nasz parking mijamy taką torre
Obrazek

No trochę ciepło tego 2 października
Obrazek

Potem stwierdzamy, że jedziemy do Marsali :)
Obrazek

cdn
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.12.2024 16:28

tony montana napisał(a): ale my teraz, będąc w Trapani po raz drugi, obraliśmy sobie za punkt honoru,

Dobrze rozumiem, że ZNOWU byłeś na wyjeździe?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.12.2024 17:22

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a): ale my teraz, będąc w Trapani po raz drugi, obraliśmy sobie za punkt honoru,

Dobrze rozumiem, że ZNOWU byłeś na wyjeździe?

Nie wiem czy był ... ale na bank zaraz gdzieś wybędzie, bo wszystkie relacje przyspieszyły :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Palermo - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone