SCIACCA
Moje dwa przewodniki po Sycylii uparcie określały miasto Sciacca (jak i zresztą najbliższą na Sycylii Afryki Mazara del Vallo) mianem kazby Tak, wiem - kazba to forteca, ufortyfikowany zespół obronny górujący nad miastem, który można spotkać w Afryce Północnej.
Faktycznie miasto patrząc od strony portu wspina się mocno zabudową do góry, ale jakoś kazbą nie nazywano w przewodnikach choćby Conil de la Frontera w Andaluzji czy inne miasta, w których miałem okazję być, a były podobnie zbudowane. Rozumiem, że to porównanie dotyczy tez faktu, że z takiej Mazary bliżej do Tunezji niż na lotnisko w Katanii
Gdzie leży Sciacca? O tu
Samo miasto podzielone jest na dwie części - zachodnia oraz środkowa nad bardzo wysokim mostem (na oko z 40 metrów wysokości) to zabudowa, którą można określić mianem nowego miasta i blokowisk (tam mieszkaliśmy, a szczęście blisko rzeczonego mostu) - wschodnia to tzw. centro storico z wąskimi uliczkami, w dole oczywiście nieco w zimę zaniedbany port
Nasze Apartamenty leżą w ładnym ogrodzie
Czas na pierwszy spacer.... idziemy w stronę portu
Piździ mocny wiatr, a ja zapomniałem czapki, na szczęście jest dość ciepły, na dole przy porcie taki ponury krajobraz
Jachty czekające na sztorm i burzę
My idziemy w górę KAZBY
Z pewnej wysokości wygląda to NIECO lepiej
Przechodzimy przez różne zakamarki KAZBY i oglądamy wyliniałe palmy. Trafiamy na Basilicę i jej plac
Niedaleko Basiliki stoi sobie taki podgryziony przez czas Palazzo
W końcu docieramy na punkt widokowy zwany Piazza Scandaliato (faktycznie na razie pogoda jest SKANDALIATO!!) niedaleko Duomo - stąd będę jeszcze w przyszłości pykał fotki
No, ale w sumie mamy środek zimy, zachód słońca i niedziela ..
Jedno co muszę oddać temu wybrzeżu - woda miała tu PRZEPIĘKNY kolor, a im groźniejsze niebo, tym kolor bardziej BOSKI
Zdjęcia jednak tego nie są w stanie oddać - tzn inny fotograf może by to jakoś lepiej pokazał, ale ja się raczej cofam
Piazza Scandaliato przechodzący w Piazza Terazza Scandaliato
CHOINKA! Przeciera się!!
Dalszy ciąg Sciaccy nastąpi..... poranny spacer.... po deszczu.... i przed KOLEJNYM