Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran
Re: Un Mondo Migliore-jak uciec przed deszczem??-Sycylia Zim

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.01.2017 19:14

SCIACCA

Moje dwa przewodniki po Sycylii uparcie określały miasto Sciacca (jak i zresztą najbliższą na Sycylii Afryki Mazara del Vallo) mianem kazby Tak, wiem - kazba to forteca, ufortyfikowany zespół obronny górujący nad miastem, który można spotkać w Afryce Północnej.

Faktycznie miasto patrząc od strony portu wspina się mocno zabudową do góry, ale jakoś kazbą nie nazywano w przewodnikach choćby Conil de la Frontera w Andaluzji czy inne miasta, w których miałem okazję być, a były podobnie zbudowane. Rozumiem, że to porównanie dotyczy tez faktu, że z takiej Mazary bliżej do Tunezji niż na lotnisko w Katanii :)

Gdzie leży Sciacca? O tu
Obrazek

Samo miasto podzielone jest na dwie części - zachodnia oraz środkowa nad bardzo wysokim mostem (na oko z 40 metrów wysokości) to zabudowa, którą można określić mianem nowego miasta i blokowisk (tam mieszkaliśmy, a szczęście blisko rzeczonego mostu) - wschodnia to tzw. centro storico z wąskimi uliczkami, w dole oczywiście nieco w zimę zaniedbany port
Obrazek

Nasze Apartamenty leżą w ładnym ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Czas na pierwszy spacer.... idziemy w stronę portu
Piździ mocny wiatr, a ja zapomniałem czapki, na szczęście jest dość ciepły, na dole przy porcie taki ponury krajobraz
Jachty czekające na sztorm i burzę
Obrazek

My idziemy w górę KAZBY :lol:
Obrazek

Z pewnej wysokości wygląda to NIECO lepiej ;)
Obrazek

Przechodzimy przez różne zakamarki KAZBY i oglądamy wyliniałe palmy. Trafiamy na Basilicę i jej plac
Obrazek

Obrazek

Niedaleko Basiliki stoi sobie taki podgryziony przez czas Palazzo
Obrazek

W końcu docieramy na punkt widokowy zwany Piazza Scandaliato 8O 8O (faktycznie na razie pogoda jest SKANDALIATO!!) niedaleko Duomo - stąd będę jeszcze w przyszłości pykał fotki
Obrazek

Obrazek

No, ale w sumie mamy środek zimy, zachód słońca i niedziela .. ;)
Obrazek

Jedno co muszę oddać temu wybrzeżu - woda miała tu PRZEPIĘKNY kolor, a im groźniejsze niebo, tym kolor bardziej BOSKI
Obrazek

Zdjęcia jednak tego nie są w stanie oddać - tzn inny fotograf może by to jakoś lepiej pokazał, ale ja się raczej cofam ;)
Obrazek

Piazza Scandaliato przechodzący w Piazza Terazza Scandaliato ;)
CHOINKA! Przeciera się!! 8O 8O :lool: :lool: :lool:
Obrazek

Dalszy ciąg Sciaccy nastąpi..... poranny spacer.... po deszczu.... i przed KOLEJNYM
Ostatnio edytowano 04.11.2019 21:07 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.01.2017 20:04

SCIACCA cd

Wieczorem konsumowaliśmy wyborne napitki z Lidl Italia. Nie ma się czym chwalić.
Ranek rozpoczynam taką sytuacją. Porta San Salvatore z początków XVII wieku i Chiesa del Carmine z roku 1589.
Obrazek

Podobno zawiera on jakieś znane dzieła sztuki - jednak zawsze był zamknięty - czy to rano, czy wieczorem....
Jest za to rozeta rzadko spotykana na barokowej i antycznej Sycylii
Obrazek

Pierwsza kopułka na Sycylii zwana także kukułką....
Obrazek

Obrazek

NA DESZCZ IDZIE.....chyba? ;)
Obrazek

Po drodze mijam lokalnych MISZCZÓW parkowania
Obrazek

Wchodzę na Piazza Mariano Rossi, który jest sporym płatnym parkingiem w samym centrum miasta
Niebieskie linie za szlabanem
Obrazek

MARIAN oferuje takie budowle
Obrazek

Potem Marian przechodzi w Piazza SKANDALIATO
Obrazek

Zaczyna PADAĆ..... :| :smo:
Obrazek

Ławeczki, na których można posadzić dupę po wieczornej albo porannej passegiatcie (ja nie sadzałem z wiadomych względów???QQ?)
Obrazek

A to jest Urząd Miasta w Sciacce - rano w poniedziałek było tam sporo zmarzniętych petentów czekających aż urzędnicy łaskawie otworzą im wrota
Obrazek

Obrazek

Są tam skarby wyłowione z dna morza
Obrazek

Obrazek

I book sharing stand
Obrazek

Mamy tu też w SCZIAKU trochę drzewek pomarańczowych na ulicach - jadłem tam trochę pomarańczy kupionych od przydrożnych handlarzy - są słodziutkie!
Obrazek

A to już Chiesa del Collegio (1613), takich Chies jest tam od groma, nie wiem, czy chce mi się je pokazywać po kolei, bo Sycylia ma takich w PIP, a w lepszej pogodzie wyglądają lepiej.....
Obrazek

Arrivederci!
A DUPO!
Ostatnio edytowano 10.02.2020 16:44 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.01.2017 20:14

tony Montana napisał(a):No, ale w sumie mamy środek zimy, zachód słońca i niedziela .. ;)
Obrazek

Może i zima i brak lazurów, ale zdjęcie całkiem fajne :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.01.2017 20:27

Potter napisał(a):
tony Montana napisał(a):No, ale w sumie mamy środek zimy, zachód słońca i niedziela .. ;)
Obrazek

I palma przystojna całkiem :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.01.2017 20:48

Potter napisał(a):Może i zima i brak lazurów, ale zdjęcie całkiem fajne :mrgreen: .

No normalnie miód na serce ;) a spodziewałem się raczej W RYJA

8)

mysza73 napisał(a):Może i zima i brak lazurów, ale zdjęcie całkiem fajne :mrgreen: .
I palma przystojna całkiem :oczko_usmiech:[/quote]

NIE WIERZE!!!? ładna palma? ;)

rybkujaca napisał(a):Pobyt w zimie na Sycylii to bardzo odwazne posuniecie :roll:

Co do opon - jadac na Sycylie (ukochana :smo: )PANDA w pazdzierniku na wszelki wypadek zmienilismy opony na zimowe....:) i bylo warto

Pozdrawiam i czekam na ciag dalszy.. :lol:

Na Sycyoię autem ? :)
Odważni

:boss: :papa:

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):Tobię życzę 20 stopni w cieniu

... aż takich wymagań nie mam ... :wink: ... jednak jakby tak śnieg i deszcz nas oszczędziły to byłoby miło ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

I tego życzę
8)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.01.2017 21:36

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):
Obrazek

I palma przystojna całkiem :oczko_usmiech:

... pozostaje mi się tylko zgodzić z dziewczynami ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.01.2017 21:51

I taka "nie Tonowa" całkiem ta palma :P .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.01.2017 22:26

tony montana napisał(a):będzie relacja z zimowej Venice?

raczej nie
tony montana napisał(a):Teraz na 800-1000 metrowych górach leżało pełno śniegu

jazda na nartach na Sycylii to by było COŚ... 8)

Nieźle się zaczyna.
No i ta Panda na gaz z łysymi oponami 8O :roll: :wink:

pozdrawiam,
M
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 28.01.2017 20:34

To fakt, palma fajna, ale to drzewko pomarańczowe mnie powaliło (zwłaszcza, że na wcześniejszych zdjęciach była ubrana choinka) 8O
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 28.01.2017 21:02

Hej :) to ja też usiądę i pooglądam i poczytam, wyspę będę niedługo nawiedzać ;) bilety mam już zakupione na maj :D
Czy zwiedzacie też zachodnią część wyspy?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2017 21:18

mysza73 napisał(a):Mamy tu też w SCZIAKU trochę drzewem pomarańczowych na ulicach - jadłem tam trochę pomarańczy kupionych od przydrożnych handlarzy - są słodziutkie!

Styczeń to na Sycylii sezon zbiorów czerwonych pomarańczy.

Ta deszczowa Scaccia trochę smutna. Będzie lepiej? Bo chyba całe cztery dni nie padało... :?

Mikeee napisał(a):No i ta Panda na gaz z łysymi oponami

Ale jaka tania :mrgreen: .

Mai napisał(a):Czy zwiedzacie też zachodnią część wyspy?

Ja zwiedzałam :D.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2017 10:47

Potter napisał(a):I taka "nie Tonowa" całkiem ta palma :P .

Taka jakaś ROZŁOŻYSTA nie? :)

Mikeee napisał(a):Nieźle się zaczyna.
No i ta Panda na gaz z łysymi oponami 8O :roll: :wink:

pozdrawiam,
M

Gaz to akurat było tam zbawienie (ok 63 eurocenty z litr, w porównaniu z benzyna za prawie 1,60 to coś), ale o łysych oponach często myślałem.....

Sara76 napisał(a):To fakt, palma fajna, ale to drzewko pomarańczowe mnie powaliło (zwłaszcza, że na wcześniejszych zdjęciach była ubrana choinka) 8O

Południe Sycylii to same gaje pomarańczowe i cytrynowe + szklarnie z pomidorami etc

Mai napisał(a):Hej :) to ja też usiądę i pooglądam i poczytam, wyspę będę niedługo nawiedzać ;) bilety mam już zakupione na maj :D
Czy zwiedzacie też zachodnią część wyspy?

No własnie po to przejechaliśmy prawie całą wyspę z lotniska, aby jej trochę liznąć :)

marze_na napisał(a):Ta deszczowa Scaccia trochę smutna. Będzie lepiej? Bo chyba całe cztery dni nie padało... :?

W sumie to w poniedziałek, wtorek i środę będziemy w Sciacce, która była dobrą bazą wypadową, tylko porankami i wieczorami - podczas których generalnie padało, albo zbierało się na deszcz. Nad morzem w sensie na samym morzu widać było, że praktycznie non stop leje i przechodzą burze

Pon - odwiedziiśmy Dolinę Świątyn i Agrigento
Wtorek - Monreale i Palermo
Środa - Mazara del Vallo, Marsala, Trapani

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2017 10:53

Sciacca cd

Generalnie Sciacca to mnóstwo takich podobnych do siebie budynków
Obrazek

Obrazek

Palazzo Grafeo z II poł XV wieku
Obrazek

Przy Katedrze jest fontanna z XVIII wieku....
Obrazek

....oraz takie instalacje
Obrazek

Rzeczona Katedra raz jeszcze, z Fiatem Punto II w bonusie
Obrazek

Jeszcze raz nasz widoczek
Obrazek

Oraz Palma NIeTonowa
Obrazek

Ostatnio edytowano 10.02.2020 16:49 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2017 11:10

A teraz kilka fotek z tarasu, gdy woda zmieniła kolor z powodu innej nieco "aparycji" nieba (nic przy zdjęciach nie kombinowałem, nawet przy ustawieniach aparatu)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Afrykę widać??
Obrazek

PALEMKA
Obrazek

Obrazek

Newtown Sciacca
Obrazek

Widzicie kolor morza?:)
Obrazek

A DOPO nie?
Ostatnio edytowano 10.02.2020 16:52 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.01.2017 12:18

Cały czas jestem na bieżąco...pogoda jak na razie Was nie rozpieszczała...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies