Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Un Mondo Migliore-jak uciec przed deszczem??-Sycylia Zim

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.02.2017 23:05

Mikeee napisał(a):2 mandaty z Austrii i 1 z Korsyki podczas Rajdu Sard/Kors i 2 kolejne z Węgier

Ale z Ciebie PIRAT 8O :oczko_usmiech:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.02.2017 23:18

mysza73 napisał(a):
Mikeee napisał(a):2 mandaty z Austrii i 1 z Korsyki podczas Rajdu Sard/Kors i 2 kolejne z Węgier

Ale z Ciebie PIRAT 8O :oczko_usmiech:

Ależ skąd. Oni się wszyscy na mnie uwzięli... :wink:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.02.2017 09:27

...ale czarna seria...

A wieczorne Noto fajne.

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.02.2017 11:15

Nie pirat tylko kolekcjoner-hobbysta :lol: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.02.2017 12:53

mysza73 napisał(a):Ale z Ciebie PIRAT

... od razu tam pirat - chłopak miał spore OSy do zrobienia to i nadusił na gaz ciut mocniej ... :oczko_usmiech: ... a NOTO ciekawe - szczególnie wieczorową porą ... 8) ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2017 17:04

tony montana napisał(a):Nie nudzi się Wam?

Po wieczornych uliczkach mógłbym się włóczyć i włóczyć...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2017 19:27

mysza73 napisał(a):Jakiś taki ucięty lekko ten piesek ... 8O :roll: :oczko_usmiech:

Ogonek mu się uciął piesełkowi....
;)

Potter napisał(a):To NOTO wydaje się bardzo przyjemne... I psy są :D . Jak mi się kiedyś Sycylia przytrafi NOTO się do tego NOTO z pewnością wybiorę ...

A wybieraj się,...... tylko nie polecam w styczniu :? :cry:

piekara114 napisał(a):Schody z festą fajne...

Nie tylko w Noto zresztą takie spotkaliśmy, pokazywałem już podobne w Agrigento
8)

Mikeee napisał(a):dostarczyli :? 2 mandaty z Austrii i 1 z Korsyki podczas Rajdu Sard/Kors i 2 kolejne z Węgier jak jechaliśmy kilkanaście dni później do Rumunii. Co prawda to nie Włochy, ale też UE więc chyba to nie ma większego znaczenia w jakim kraju Cię "łapną". Kwitki otrzymałem do kilku tygodni od wykroczenia (najszybciej przyszły te z Węgier - po tygodniu).
W tym roku chyba postawię na transport lotniczy... :wink:

Noto - SUPER. Uwzględnię w planie na pewno jak trafię na Sycylię.
Oni generalnie chyba mają coś z tymi schodami... :wink:

pozdrawiam,
M

O kurdę, ale poleciałeś po tych OS-ach, no ale cóż..... fajne wakacje wymagają poświęceń...

Sycylia bez Noto - to jakby nie Sycylia....

ajdadi napisał(a):A wieczorne Noto fajne.

Pewnie też je kiedyś odwiedzisz :)

kmichal napisał(a):... od razu tam pirat - chłopak miał spore OSy do zrobienia to i nadusił na gaz ciut mocniej ... :oczko_usmiech: ... a NOTO ciekawe - szczególnie wieczorową porą ... 8) ...
Pozdrawiam.

No właśnie..... trochę przycisnął i już go ganiają z mandatami....
8O :lol:

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Nie nudzi się Wam?

Po wieczornych uliczkach mógłbym się włóczyć i włóczyć...

Pozdrawiam,
Wojtek

Ja też, stąd moje dodatkowe wieczorne wyjście pierwszego dnia w Noto :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.02.2017 19:46

Żeby nie było, że nikt nie zagląda i nikt nie motywuje do pisania :smo: , mnie też się to wieczorne Noto niezmiernie podoba :!:
Dawaj więcej bo wcale się nie nudzi 8) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2017 19:59

Kilka kwestii praktycznych, tak między odcinkami

A jak Autostrady
Sycylia może poszczycić się sporą liczbą kilometrów autostrad - nie dotarłem do informacji, ile dokładnie, ale mogę to podliczyć

A więc mamy:
A18 Mesyna – Katania (Messina – Catania) łącząca dwa największe miasta wschodniej Sycylii. Ta autostrada jest płatna. 95 km

A18 Syrakuzy - Rosolini (Siracusa – Rosolini) łącząca Syrakuzy z niektórymi większymi ośrodkami w tej prowincji. Ta autostrada jest w tej chwili darmowa. 49 km

A19 Palermo - Katania (Palermo – Catania) ten odcinek autostrady łączy największe sycylijskie miasta. Przemierza prowincje Palermo, Caltanissetta, Enna i Catania. Ta autostrada jest darmowa. 193 km

A20 Palermo – Mesyna (Palermo – Messina) bezpośrednio łączy Mesynę z Palermo odcinkiem długości. Ta autostrada jest płatna. 215 km

A29 Palermo – Mazara oraz odgałęzienie Alcamo – Trapani (A29 dir) Ta autostrada jest darmowa. 131 km + 52 km

Droga RA15 lub Obwodnica Katanii (Tangenziale di Catania) ma 24 km długości, pozwala na ominięcie centrum Katanii. Łączy ze sobą autostradę A18 do Mesyny z A19 do Palermo oraz autostradę do Syrakuz, oraz wiele dróg krajowych wschodniej Sycylii. Darmowa

Autostrada Katania - Syrakuzy (Catania – Siracusa) otworzona w 2009 roku posiada długość 25 km. Łączy RA15 (obwodnicę Katanii) z wyjazdem Augusta - Villasmundo drogi krajowej SS114. Darmowe

Razem daje to 784 km autostrad na tej pięknej wyspie, z czego 310 płatne reszta darmowe

My jadąc do Noto od strony Ragusy wjechaliśmy z SS115 na "naszą" A18 właśnie w Rosolini. W tej miejscowości wjazd nie jest problematyczny, a sama BANA jest bardzo blisko (ok 1 km) od SS 115, natomiast w samym Noto, aby dojechać z centrum do wjazdu na Autostradę potrzebowaliśmy zawsze od 15-20 minut (wliczając kręcenie się po jednokierunkowych uliczkach miasta, których jest w pip

Jadąc od strony Ragusy i Modiki czy Scicli w kierunku Noto moim skromnym zdaniem średnio opłaca się jechać na A18 - lepiej zostać na SS115, przynajmniej POZA LATEM, dojeżdża się do Noto szybciej niż A18

2. Ż jak ŻYWIENIE

Zimą jest z tym naprawdę problem, do standardowych zamknięć punktów gastronomicznych w porze od 14 do 18 albo i nieraz do 20 trzeba się przyzwyczaić, choc wpienia to niemiłosiernie, gorzej, ze latem jest tak samo....
Trzeba wspierać się lokalami któe serwują kawę i lokalne słodkości takie jak np. canoli, albo odgrzewają pizzę w kawałkach....

Na pewno jednak musimy zaprzyjaźnić się ze sklepami - ceny są znośne....
Zatem jeśli ktoś będzie w okolicy Noto Lidle są tam dwa: przy samej SS 115 w Rosolini 300 metrów za rondem w kierunku Noto oraz w Avola, tez przy rondzie tez na samej SS115 :)

Indyk na obiad dla rodziny: 3,50 euro, masło 1,25 Euro, parówki z Lidla te które u nas sa po 9.99 - 2,50 Euro, piwo : 1 Euro, Win wybór sporo większy niż w Polandzie

3. S jak Sposób jazdy
Naczytałem się o karkołomnej jeździe Sycylijczyków, ale albo "źle" ;) trafiliśmy, albo po prostu nieco już widzieliśmy jeśli chodzi o sposób prowadzenia auta, w sumie podobnie jest w Apulii czy Kampanii
Tak naprawdę tylko w Palermo prowadziłem nieco z duszą na ramieniu, w większości miejsc jazda odbywała się dośc kulturalnie

Oczywiście kulturalnie oznacza w Italii w sumie:
- włączanie się do ruchu z podporządkowanych tak trochę bez patrzenia czy ja jadę główną, on wykręcać ma szyję do tyłu? Ja mam go widzieć z głównej! :)
- nie zatrzymywanie się w żadnym wypadku, aby przepuścić pieszych, oni tam są natrętnymi robakami przeszkadzającymi w ruchu drogowym
- jazda na zderzaku, szczególnie na rondach, aby czasem nie wpuścić tych, co czekają na wjazd - TEN musisz POTRAFIĆ sobie wywalczyć
- mała tolerancja dla ograniczeń prędkości
- dwa typy kierowców, jedni na 50 jadą 95, inni na 50 jadą 25....
- nagminne niewłączanie kierunkowskazów, szczególnie lewego, czyli jazda z non stop włączonymi kierunkami
- jazda bez świateł - mimo nakazu - aż dopiero wokół jest kompletnie ciemno....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2017 20:00

marze_na napisał(a):Żeby nie było, że nikt nie zagląda i nikt nie motywuje do pisania :smo: , mnie też się to wieczorne Noto niezmiernie podoba :!:
Dawaj więcej bo wcale się nie nudzi 8) .

Teraz będą Syrakuzy - jeszcze dziś PArco Archeologico cz.1, ale Noto jeszcze kiedyś ZAATAKUJĘ zdjęciami! :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2017 20:32

SYRAKUZY cz.1

Obierając lokalizację na płd wschodzie Sycylii robiłem to praktycznie wyłącznie z powodu Syrakuz. Dla mnie to jeden z gwoździ programu i takim był przez kilka miesięcy przygotowań do podróży - choć przyznam, nie wszystko rozpoznałem ....

Dzień 6 pobytu na Sycylii, a pierwszy w sumie pełny w tym rejonie wyspy rozpoczynamy wycieczką do Syrakuz. Można wiele pisac o mieście, ja ograniczę się do informacji, że to najsłynniejsze miasto greckie na Sycylii, żył, tworzył i zginął tu m.in Archimedes, a atrakcji ci tu co niemiara
Syrakuzy zostały założone w 734 lub 733 roku p.n.e. przez Greków z Koryntu, pierwotnie na Ortygii, małej przybrzeżnej wyspie na morzu Jońskim, w VI wieku p.n.e połączonej kamienną groblą ze stałym lądem.

Na pierwszy ogień NEAPOLIS
Obrazek

Parkujemy blisko Parco Archeologico za 3 Euro, podchodzi Pan, wydaje bilecik i pobiera kasę. My parkujemy tutaj - Viale Augusto
Obrazek

Wokół parku, wzdłuż ogrodzenia jest też kilkanaście miejsc parkingowych po 0.80Euro / h jakby kto pytał

Bilety kupuje się w innym miejscu niż się wchodzi (Dorośli 10 Euro, dzieci do lat 18 nie płacą) - otóż w budynku koło parkingu dla autobusów i koło stoisk z pamiątkami - tam zresztą zainwestowałem 8 Euro w piękny album "Sycylia", o tutaj
Obrazek

Wchodzimy do Parku Archeologicznego po drugiej stronie ulicy - przy wejściu Chiesa z XI wieku San Nicolo ai Cordari
Obrazek

Po wejściu miła pani mówi nam że tutaj zaraz jest Amfiteatr, ale do niego mamy przyjść na końcu - patrzymy sobie na kamieniołomy, z których brano kamień do budowy miasta
Obrazek

Pierwszy zabytkiem jest Ata di Ierone - ołtarz ofiarny z III wieku p.n.e.
Obrazek

Nam jednak zainteresował tez młodszy okaz - kotek śpiący na motorze
Obrazek

Teraz kierujemy się do Teatro Greco też z III wieku p.n.e
Obrazek

Tutaj przemawiali wielcy i wystawiano przedstawienia
Obrazek

Ogrom Teatru - moi tam siedzą
Obrazek

Na sam dół, na scenę jednak wejść nie można
Obrazek

Ale posiedzieć na miejscu jakiego Archimedesa możemy
Obrazek

Widownia teatru o szerokości ok. 140 m, w całości wykuta jest w skale z wykorzystaniem naturalnego ukształtowania terenu, ma 67 rzędów i jest podzielona na w pionie i w poziomie na sektory oznaczone literami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam takie miejsca
Obrazek

Te schody chyba nie są z III wieku
Obrazek

Młodemu chyba też się podoba
Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
A DOPO
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2017 20:44

Dawał dalej, nie ociągaj się...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.02.2017 21:31

No pikne te kamienie, pikne :wink: ,
tak pięknie je pokazujecie (Ty i Marzenka :smo: ), że już nie muszę ich oglądać "na żywo" :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.02.2017 22:40

Na Majorce raczej unikaliśmy "kamieni" ( poza jednym miejscem ) - tym chętniej pooglądam te sycylijskie ... :lol: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.03.2017 10:27

[quote="tony montana"]
Uwielbiam takie miejsca
[quote]

Ja też .Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies