MARSALAO Marsali sporo się naczytałem: że piękna i mnóstwo do oglądania.... że dobre wino (to potwierdzam!) i że PIĘKNA i w ogóle PODOBNO PIĘKNA!!!!
No, ale po kolei: navi wbite na Lungomare Boeo - darmowy (no, prawie darmowy z powodu samozwańczych parkingowych, którzy oczywiście są na Sycylii, ale za 1 Euro Pan wskazuje drogę do nieodległej stąd bramy do miasta
Wchodzimy na Old Town jeszcze w miarę ładnej pogodzie....Porta Garibaldi, w tle kopuła Santuario dell Adollorata
Dziatwa w ogrodach po prawej stronie niedaleko Porty
Jak wszędzie na Sycylii króluje tu barok
Tu juz widzimy świetną chmurę, która zaraz ZGNOI nam nasz pobyt w Marsali
Wygląda na niewiniątko, ale tu przyznam się miałem KRYZYS i złapałem total WKURWA na
pioggięA mogłoby być tak pięknie, Marsala mogłaby być tak piękna.... z pięknymi fasadami
Widzicie już mokry chodnik???
PO ULEWIE i konieczności wycierania cały czas aparatu i zabawach z parasolem.... wyszło se słońce, kiedy już wk.... wracaliśmy w kierunku aut
I teraz Marsala zrobiła się jakos bardziej urodziwa...
Jeśli już barok to co najmniej TAKI
Ten przypomina mi ten z Noto (zobaczyłem go "jutro" od tego dnia i ten z Lecce)
Nie mogło k..... być tak od razu!??!!?!
KOPUŁKA
Koło kopułki są takie kamienie
Przy niebieskim niebie Marsala mocno zyskuje
Tu wchodziliśmy i tu wychodzimy...
Winiarnia, która wcześniej wypatrzyliśmy i była otwarta, ale nie chciało nam się targać wina podczas zwiedzania, ma już teraz oczywiście SJESTĘ..... ja sie kuźwa pytam - czy w STYCZNIU w krajach POŁUDNIA są upały wymagające trzygodzinnego ODPOCZYNKU?!?!!?!?!
W tej sytuacji pół godziny spędzamy pół godziny między naszym parkingiem a Zona Archeologica Lilibeo (oczywiście było ZAMKNIĘTE) - więc nie doszliśmy na najdalej na zachód oddalony punkt Sycylii....
....no, ale bylismy bardzo blisko tego punktu - Marsala jest najdalej na zachód wysuniętym miastem wyspy - mamy stąd widok na jedną z wysp Egadzkich - chyba Favignanę