Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser
Re: Un Mondo Migliore-jak uciec przed deszczem??-Sycylia Zim

Postnapisał(a) kmichal » 26.01.2017 11:09

tony montana napisał(a): na Sycylii

... chętnie wybiorę się tam z Wami ... 8) ...
Pozdrawiam.
krakusowa
Koneser

Postnapisał(a) krakusowa » 26.01.2017 11:39

Ooo Sycylia :D pooglądam... powspominam 8)
Ładna zaśnieżona Etna :lol:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.01.2017 16:28

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a): na Sycylii

... chętnie wybiorę się tam z Wami ... 8) ...
Pozdrawiam.

A potem na M. :)

krakusowa napisał(a):Ooo Sycylia :D pooglądam... powspominam 8)
Ładna zaśnieżona Etna :lol:

Zaśnieżone tej zimy były nawet kilometrowe góry koło Palermo
:papa:

anakin napisał(a):A Ty Tony już na emeryturze jesteś? 8O :oczko_usmiech:

Hmm.... fajnie byłoby, bo wtedy przynajmniej jakąś kasę przytulałbym..

a tak to.....

piotrf napisał(a):Rozumie się , że tłumów nie lubisz , ale żeby w zimie ciepła w wulkanach szukać :?: :roll: :mrgreen:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr

Za daleko od wulkanu, aby poczuć jego ciepło ;) a za blisko nie dało się, bo śnieg wszędzie

Janusz Bajcer napisał(a):Zjawka ciekawa - więc jestem :lol:

elka21 napisał(a):Przyłączę się do Was, i dalej pojedziemy razem :wink:

słoma79 napisał(a):na to czekałem :mrgreen:

Zapraszam serdecznie :)

Mikeee napisał(a):No stary, ciekawy jestem tych wojaży. Na niektórych zdjęciach rzeczywiście piździ, ale są też i letnie foty.
Ja też 2 tygodnie temu pojechałem na kilka dni do Wenecji w nadziei na mniejsze tłumy i śnieg... :wink: Troszkę nas przepiździało.

Un Mondo Migliore porywa i rozgrzewa 8), trafiła się tez Etna - zbakana co prawda, ale piękna

Poczułem klimat :D

No proszę, będzie relacja z zimowej Venice?

Nas, NIE TROSZKĘ momentami przepiździało! ;(
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 26.01.2017 16:50

tony montana napisał(a):A potem na M.

... a co do niedzieli napiszesz całą relację ? ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.01.2017 18:00

PROGNOZA POGODY

To hasło było kluczowe kilka dni przed i w czasie całego wyjazdu. ACCU, WEATHER.com i YR.no (od Marzeny) rozgrzewałem do czerwoności.

Niestety, zapowiadało się CENZURA!!!!!! Ch......
Pierwsze dni, które mieliśmy zaplanowane na południowym zachodzie w Sciacca - wręcz tragicznie!!!!!!!!!!!!!!

No, ale przecież NIEMOŻLIWE, aby się tak sprawdziły CO DO JOTY?!!?!?!?!

A jednak.......
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :roll: :roll: :roll: :lool: :lool:

Lot z SZOPENA do Catanii zwanej Kataną o 6.30 w niedzielę 15.01
Wschód słońca
Obrazek

Poza tym - cały czas były chmury, a miałem takie fajne miejsce salonka do nogi, bo było trochę wolnych miejsc i stewardessa posadziła mnie i Szwagra przy środkowym exicie

Widziałem pod nami trochę Cresu i Rabu, ale zdjęcie słabej jakości więc skasowałem, teraz już nad plażami na południe od Katanii (wrócimy tu zobaczyć błotny sztorm dwa dni przed odlotem) - też słaba fota de facto
Obrazek

Pani (Pan?) Etna w chmurach
Obrazek

Teraz do Ritiro Bagagli po naszą jedną torbę i do wypożyczalni Forzese
Obrazek

Wypożyczamy auto w lokalnej wypożyczalni (zamówione były Nissany Pixo - 108 Euro za 10 dni), są dwie Pandy, z czego nasza jest też na gaz, a więc po formalnościach DZIDA, mamy do przejechania 230 km, pierwsze 4 dni mamy spędzić na zachodzie, aby kolejne 6 już bliżej lotniska czyli w Noto (płd wschód)
Po pół godzinie, zgodnie z zapowiedziami zaczyna padać deszcz, najpierw nieśmiało, potem zaczyna napierdalać jak wściekły, jest szaro jak w Polszy jesienią, nasze auto szybko paruje, nie nadążamy z wycieraniem szyb, powód odkrywamy dopiero po jakimś czasie - zamknięty obieg powietrza...... kto się mośkiem urodził, mośkiem zostanie.... 8)

Chciałem zatrzymać się w dwóch miejscach po drodze: Enna i Caltanisetta.

Enna
Wjeżdżamy na ponad 900 metrów n.p.m a tam CORAZ WIĘCEJ ŚNIEGU.....gorzej śnieg zaczyna też padać....uliczki są coraz bardziej strome.....
Parkujemy w Ennie na jakims darmowym w niedzielę parkingu i ... po chwili odkrywamy STRASZNY FAKT - nasze Pandy mają oczywiście letnie opony w dodatku ŁYSIUTKIE!!!!! Robi mi się gorąco i odechciewa zwiedzania Enny i myślę, jak tu bezpiecznie zjechać z góry.......

Śnieg zachlapuje aparat, temp na oko 0 stopni ....
Obrazek

Duomo di Enna - Santa Maria della Visitazione - nasza wizytacja jest raczej SŁABA..... tutaj przechodzi kilku miejscowym chłopaków, śmieją się i wyraźnie pokazują na nas, OKUTANYCH w płaszcze przeciwdeszczowe w czapkach i z parasolami!!!
Dobrze, że nie pukali się po głowach, ENNIJCZYCY JEDNI!!!
Obrazek

Obrazek

W tych warunkach wejście do nieco cieplejszego kościoła jest wskazane
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widział kto kiedy palmę w śniegu?
Obrazek

Słoneczna Italia - kilkaset km od Afryki.....

Jakoś udało się nam zjechać z tej Enny na dwójko-jedynce momentami na ŁYSINACH.....dzięki FORZESE!!!!
Po pierwszym przystanku w Ennie zrezygnowaliśmy z drugiego...... i tak już zostało - Caltanisetta pozostała nieodkryta

Z Catanii do Enny prowadzi Autostrada A19, która koło miasta niestety "idzie" tylko w kierunku Palermo czyli na północny zachód, my jedziemy na południowy zachód od tego momentu jedziemy nieco padaczkowatą, bo aktualnie remontowaną SS 640 - generalnie drogi na Sycylii mocno dziurawe, pomarszczone, poszarpane, dużo mostów powoduje z kolei monotonne "tu tum, tu tum' co chwila, co akurat jednak złe nie jest, bo koi pasażerów do snu.....

Przed Agrigento znów 20 km nowej dwupasmówki - bez dziur i łat, kanapki nam się skończyły i jesteśmy głodni..... ale to oczywiście niedziela i godzina wczesno popołudniowa, więc w Agrigento, do którego wjeżdżamy wszystko zamknięte, pusto i tylko kilku ciemnoskórych jegomościów okupuje "Afrika Market" - rezygnujemy z odwiedzin tego przybytku....

Robimy sobie jedna kilka zdjęć z Agrigento w kierunku południowym, nieco się nieco przetarło tutaj....
Torowisko w Agrigento ;)
Obrazek

Tam gdzieś Dolina Świątyń - przyjedziemy tu już jutro szukając miejsca najmniej narażonego na zapowiadany deszcz (co nie znaczy że WOLNEGO od deszczu!)
Obrazek

Udajemy się w dalszą drogę - ostatnie 60 km z Agrigento do Sciacca przejeżdżamy drogą - matką wszystkich dróg południowego wybrzeża Sycylii - Strada Statale 115 - ciągnącą się prawie od Trapani na zachodzie do Syrakuz na płd wschodzie, która na tym odcinku jest w dobrym stanie, a w niedzielę jest pusta, zresztą jaki Włoch jeździłby w taka pogodę - przecież pada i wieje wiatr!!!!

Po drodze mijamy niebrzydkie miasto Siculiana (do którego jednak nigdy nie pojedziemy), przy mieście jest drugie "miasto" - cmentarz, którego grobowce wyglądają jak prawdziwe domy (częste zjawisko na Sycylii)
Obrazek

Moja nawigacja nie zna ulicy na której mamy apartman więc musimy uruchomić pakiety i GMaps, oczywiście całujemy klamkę i trzeba dzwonić po właścicieli - po 15 minutach pojawia się starsza pani i wydaje nam klucze do BARDZO FAJNYCH apartmanów.

Ubieramy się w płaszcze przeciwdeszczowe, bierzemy parasole i idziemy szukać knajpy (której otwartej nie znajdujemy, bo przecież TU SIĘ JE OD 20, a 3/4 miejsc jest nieczynne (bo to ZIMA), miły Pan informuje nas, że niedaleko Stadio Comunale jest jednak czynny w niedzielę LIDL (nie wierzę, w Italii w niedzielę?????!) i tam jedziemy kupić strawę i trochę alkoholu....

Wcześniej jednak udajemy się na pierwszy spacer po Sciacca (Sciacce?, Sciaccy?, który pokaże kiedy indziej.....

A DOPO
:papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 04.11.2019 20:54 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 26.01.2017 18:12

tony montana napisał(a):Parkujemy w Ennie na jakims darmowym w niedzielę parkingu i ... po chwili odkrywamy STRASZNY FAKT - nasze Pandy mają oczywiście letnie opony w dodatku ŁYSIUTKIE!!!!! Robi mi się gorąco i odechciewa zwiedzania Enny i myślę, jak tu bezpiecznie zjechać z tej góry.......

No ale że co, łańcuchów nie było w bagażniku 8O :roll: :lool: :nice:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.01.2017 18:15

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):A potem na M.

... a co do niedzieli napiszesz całą relację ? ... :wink: ...
Pozdrawiam.

MOŻE ;)
A to już? To milej zabawy !:)

mysza73 napisał(a):No ale że co, łańcuchów nie było w bagażniku 8O :roll: :lool: :nice:

JAsssssne, po 5 zestawów
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 26.01.2017 18:20

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):No ale że co, łańcuchów nie było w bagażniku 8O :roll: :lool: :nice:

JAsssssne, po 5 zestawów
No to o co ten lament ... :oczko_usmiech:

a poza tym, jak zwykle dramatyzujesz ... :mrgreen: ,
tony montana napisał(a):Obrazek
przecież tu widać, że pogoda była całkiem ładna :smo:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.01.2017 19:07

Cześć Tony!
Będę zaglądać z zainteresowaniem, bo pokażesz Sycylię z nieco innej strony niż sama miałam okazję poznać :wink: .
Np. z takiej
tony montana napisał(a):Widział kto kiedy palmę w śniegu?
Obrazek

:mrgreen:

Zdradzisz ile kosztował ten wizzair, że skusiłeś się na lot w styczniu? Z bagażem pewnie, bo ten ich za free, to taka większa kosmetyczka :? .

tony montana napisał(a):oczywiście niedziela i godzina wczesno popołudniowa, więc w Agrigento, do którego wjeżdżamy wszystko zamknięte

Prawie z pragnienia tam umarłam :roll: :lol: . W końcu w Porto Empedocle znaleźliśmy automaty samoobsługowe :D .

Dziwiłam się trochę przeglądając oferty wypożyczalni, które oferowały w opcjach dodatkowych łańcuchy.
Tymczasem okazuje się, że na Sycylii to niezbędne wyposażenie auta :oczko_usmiech: .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 26.01.2017 21:09

tony montana napisał(a):A to już? To milej zabawy !:)

... tuż, tuż ... dzięki ... 8) ...

tony montana napisał(a):108 Euro za 10 dni

... na M. ceny trochę wyższe ... 8O ...

tony montana napisał(a): CORAZ WIĘCEJ ŚNIEGU

... śnieżna zima również Majorkę zaatakowała ... 8O ... ale podobno teraz już tylko w górach pozostał ... :mrgreen: ...

Pozdrawiam.
Potter
Cromaniak

Postnapisał(a) Potter » 26.01.2017 22:43

Jeśli chodzi o śnieg na palmie to takowy widuję czasami ...na palmie na jednym z rond we Warszawce :oczko_usmiech: ....
Niesamowicie dziwnie wygląda ta Sycylia w zimowej szacie... Ale i niesamowicie interesująco :papa: .
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2017 09:52

tony montana napisał(a):po chwili odkrywamy STRASZNY FAKT - nasze Pandy mają oczywiście letnie opony w dodatku ŁYSIUTKIE!!!!!:

Dokładnie o tym samym pomyślałam, jak napisałeś, że dostajemy Pandy...

Ten deszczowy dzień nie nastraja optymistycznie do kolejnych.... Śnieg na S. także....

marze_na napisał(a):Zdradzisz ile kosztował ten wizzair, że skusiłeś się na lot w styczniu? Z bagażem pewnie, bo ten ich za free, to taka większa kosmetyczka :? .
Moja szwagierka mówi, że ona taką torebkę to na co dzień nosi, a dzieci nie ma 8O 8O Ja właśnie jestem po teście pakowania (taki mega wstępny) i stwierdzam, że dość rzeczy można tam spakować. 8O 8O

A zdjęcia pooglądam sobie w domu....
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 27.01.2017 11:07

marze_na napisał(a):Zdradzisz ile kosztował ten wizzair, że skusiłeś się na lot w styczniu? Z bagażem pewnie, bo ten ich za free, to taka większa kosmetyczka :? .

Za 3 dorosłych i jedno dziecko w obie strony z jednym dużym bagażem 1700 PLN

Preferowaliśmy jak to ostatnio bywało Kanarki, ale GC nie chcieliśmy, Tene była droga, a na Lanzarote czy Fuertę (planowałem połączyć obie wyspy promem lub lotem "wewnętrznym") nie dość, że było drogo to jeszcze nie było dogodnych godzin lotów i trzeba byłoby się mocno namęczyć....
Na Cyprze byliśmy, choć warto byłoby jeszcze tam kiedyś wrócić, na Malcie też, zostało Maroko (znajomi lecieli) i Sycylia....a że zobaczyć Sycylie było naszym marzeniem to....

marze_na napisał(a):Prawie z pragnienia tam umarłam :roll: :lol: . W końcu w Porto Empedocle znaleźliśmy automaty samoobsługowe :D .

Uwierz mi, że w zimę jest tam jeszcze gorzej. Pizza o 18 uchodzi tam za chyba towar luksusowy. Otwarty lokal w styczniu to ŚWIĘTO, tak jak i .....SIESTA od 13.30 do 16 nawet w zimę....

Opowiem kiedyś o pewnym groteskowym lokalu w Noto....

marze_na napisał(a):Dziwiłam się trochę przeglądając oferty wypożyczalni, które oferowały w opcjach dodatkowych łańcuchy.
Tymczasem okazuje się, że na Sycylii to niezbędne wyposażenie auta :oczko_usmiech: .

Naprawdę. Teraz na 800-1000 metrowych górach leżało pełno śniegu

kmichal napisał(a):... śnieżna zima również Majorkę zaatakowała ... 8O ... ale podobno teraz już tylko w górach pozostał ... :mrgreen: ...

Pozdrawiam.

Tobię życzę 20 stopni w cieniu :)

Potter napisał(a):Jeśli chodzi o śnieg na palmie to takowy widuję czasami ...na palmie na jednym z rond we Warszawce :oczko_usmiech: ....
Niesamowicie dziwnie wygląda ta Sycylia w zimowej szacie... Ale i niesamowicie interesująco :papa: .

Ta, interesująco. Jakby Ci dupę wywiało i twarz wysmagało deszczem i wiatrem na WAKACJACH inaczej śpiewałabyś ;0

piekara114 napisał(a): Moja szwagierka mówi, że ona taką torebkę to na co dzień nosi, a dzieci nie ma 8O 8O Ja właśnie jestem po teście pakowania (taki mega wstępny) i stwierdzam, że dość rzeczy można tam spakować. 8O 8O

A zdjęcia pooglądam sobie w domu....
[/quote]

Nie chwaląc się w takie torby trzy lata temu spakowalismy się (także dzieci) na 10 d ni w styczniu na Teneryfę :)
Ale była pralka też w apartmanie, to podstawa

rybkujaca
Odkrywca

Postnapisał(a) rybkujaca » 27.01.2017 15:33

Pobyt w zimie na Sycylii to bardzo odwazne posuniecie :roll:

Co do opon - jadac na Sycylie (ukochana :smo: )PANDA w pazdzierniku na wszelki wypadek zmienilismy opony na zimowe....:) i bylo warto

Pozdrawiam i czekam na ciag dalszy.. :lol:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 27.01.2017 16:28

tony montana napisał(a):Tobię życzę 20 stopni w cieniu

... aż takich wymagań nie mam ... :wink: ... jednak jakby tak śnieg i deszcz nas oszczędziły to byłoby miło ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Un Mondo Migliore. Sycylia Zima'17, Jesień'24 Taormina - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies