Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Umbria ... z siatkówką w tle ;-)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2019 23:43

tony montana napisał(a):Bo Ty to się jeszcze nie znasz trochę ;]

Ale tylko trochę :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2019 14:35

Umbria ... z siatkówką w tle :smo:

PERUGIA

Witamy się z naszymi gospodarzami - Vivianą i Gianfranco :D .
Obdarowujemy ich drobnymi upominkami :oczko_usmiech:
No i tak jakoś odruchowo torebeczkę z tym wszystkim wręczyłam Vivianie ...
Na co Gianfranco bardzo się obruszył, że dla niego jak zwykle nic ... 8O
No to szybko wyrwałam torebkę Vivianie i podzieliłam "sprawiedliwie" - Gianfranco dostał wielkanocnego zająca a Viviana kubek - wszyscy już byli szczęśliwi :lol: :lol: :lol:
Po oprowadzeniu po salonach i zapłaceniu 7 euro "podatku klimatycznego" :lol: , rozpakowujemy nasz dobytek.
A że dobytek samolotowy nie jest duży :wink: , to poszło szybko :mrgreen:
Odświeżamy się nieco i jedziemy do Perugii :oczko_usmiech:
Od razu napiszę, że Perugia podobała mi się baaardzo ... niby dość duże miasto, a ja zawsze wolę mniejsze mieścinki, to bardzo przyjemne, no i bardzo malownicze położone 8)
W Perugii byliśmy w sumie 3 razy, a nawet 4, bo przecież mecz też był w Perugii :lol: :lol: :lol:

No to jedziemy :mrgreen:
Z naszego Montebagnolo (świetna nazwa, co nie :lol: ) daleko nie jest, jakieś 10 minut normalnej jazdy.
Miejscowi dojeżdżają pewnie w 5, bo nie zważają zupełnie na fatalne drogi i jeżdżą jak szaleni :roll:
Skoro już o drogach ... MASAKRA :!: :roll:
Dziura na dziurze, dziurą pogania. Jeszcze nigdzie w Italii nie spotkaliśmy się z tak fatalnym stanem dróg.
I nie ważne, czy to zwykła strada lokalna, czy strada stradale SS, czy ulice w samym mieście ... wszędzie tragedia.

Za każdym razem parkujemy tu: 43°06'22.2"N 12°23'36.2"E
W ogóle to tu: https://drive.google.com/open?id=1bn7CM ... sp=sharing jest moja mapka (dajcie znać czy widać, bo tradycyjnie nie wiem :oops: )

W planach miałam wejść do miasta bramą Porta San Pietro ...
Obrazek

Ale moje "ślepaki" wypatrzyły w drugą stronę kościół, do którego koniecznie musieliśmy iść ...
W ogóle przeszło ze mnie na nich, to łażenie po kościołach ... normalnie prawie do każdego chcieli zaglądać :? :roll: :wink:
No niech im będzie ... idziemy do opactwa Abbazia di San Pietro :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok opactwa ma siedzibę Università Degli Studi Di Perugia ... na pewno wydziały biologii i chemii :oczko_usmiech:

Obrazek

Convallaria ... :lol:
Obrazek

To nie wiem co to za kapustallia ... ale fajna :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pracownia alchemika ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uffff, moi zadowoleni :oczko_usmiech: ... możemy iść w kierunku Piazza Italia ... bo tam chciałam dziś dojść :oczko_usmiech:

Ale po drodze moje "męki" koniecznie musiały zajrzeć do Convento Di San Domenico ... dzięki Bogu zamknięty :roll: :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I do mieszczącego się obok Museo Archeologico ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporawe toto ... :mrgreen:
Obrazek

Możemy iść ... w stronę Piazza Italia ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy raczej w dobrym kierunku ... bo ludziów coraz więcej ... :oczko_usmiech:
Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 10.05.2019 13:30 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 07.05.2019 15:48

1,06 - mój pierwszy raz we Włoszech.
Mam nadzieję zobaczyć Florencję, Pizę, Sienę i zapewne coś pomiędzy
Ale do Umbrii nie dotrę - popatrzę u Ciebie :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2019 17:36

mysza73 napisał(a):To nie wiem co to za kapustallia ... ale fajna :lol:
Obrazek

Mnie się ta roślinka kojarzy z funkią, a jest jej bardzo wiele gatunków, więc coś by sie pewnie dopasowało do tego egzemplarza.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.05.2019 18:29

Skad tam Bambo Montana????

Znaczy moj Kot!!
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2019 18:37

emarylka napisał(a):1,06 - mój pierwszy raz we Włoszech.
Mam nadzieję zobaczyć Florencję, Pizę, Sienę i zapewne coś pomiędzy
Ale do Umbrii nie dotrę - popatrzę u Ciebie :D
Całkiem przyjemny "pierwszy raz" :oczko_usmiech:

megidh napisał(a):Mnie się ta roślinka kojarzy z funkią, a jest jej bardzo wiele gatunków, więc coś by sie pewnie dopasowało do tego egzemplarza.
Nie dyskutuję ze znawcami :oczko_usmiech:

tony montana napisał(a):Skad tam Bambo Montana????

Znaczy moj Kot!!
No studiuje zapewne :lol: :lol: :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.05.2019 19:06

Perugia zapowiada się nieźle 8) . Chyba sobie tam kiedyś poszukam jakiegoś apartmana.

mysza73 napisał(a):Skoro już o drogach ... MASAKRA
Dziura na dziurze, dziurą pogania. Jeszcze nigdzie w Italii nie spotkaliśmy się z tak fatalnym stanem dróg.

Jeszcze nie jechałaś z Agrigento do Enny :lol: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.05.2019 16:22

Ja jechałem z Enny do Agrigento a co? ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.05.2019 16:26

tony montana napisał(a):Ja jechałem z Enny do Agrigento a co? ;)
Ty to się nie liczysz, bo pewnie śnieg był po dach :smo:

Znaczy Marzenka twierdzisz, że Sycylia ma gorsze drogi niż Umbria? :roll: :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.05.2019 17:35

mysza73 napisał(a):Znaczy Marzenka twierdzisz, że Sycylia ma gorsze drogi niż Umbria?

W sumie to nie wiem :? . Jeszcze nie jeździliśmy po Umbrii :oczko_usmiech: .
Ale przejazd z Agrigento przez Piazza Amerina do Enny utkwił nam mocno w pamięci ze wzgledu na dziury, liczne zwężenia i ograniczenia prędkości do 20 km/h :roll: :evil: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.05.2019 19:39

E no nie to ja jechalem jak czlowiek
Ss640 obik Caltanisetty

Tak Mycha, jechalo się wydrazonymi korytarzami w sniegu ;)

Momentami snieg wyzszy niz TIRY
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.05.2019 19:53

tony montana napisał(a):E no nie to ja jechalem jak czlowiek
Ss640 obik Caltanisetty

Bo z wizytą do Romana nie jechałeś :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.05.2019 19:56

To faktz ale to ma następny raz na Sycylii ;)
Choc póki co obowiązuje ban on Italia
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.05.2019 15:44

Sycylia czeka nas za rok :oczko_usmiech: , a teraz wracamy do Perugii :mrgreen:

PERUGIA

Czytając przed wyjazdem o Perugii - stolicy Umbrii, dowiedziałam się, że jest tam sporo zabytków :D
Nie będę ściemniać, że jestem miłośnikiem i znawcą sztuki :mrgreen: ... ale miłośnikiem i znawcą siatkówki już tak :smo:
Kilka miejsc jednak zapamiętałam :smo:
- Piazza Italia - to akurat łatwo zapamiętać :D , no i fajne widoki się zapowiadały :mrgreen:
- Piazza IV Novembre - to w sumie też, ale tylko dlatego, że to data urodzin dziecka mego :mrgreen:
- Via dell'Acquedotto - bo lubię takie miejsca 8)
- Sir Safety Perugia - :oczko_usmiech:
A to czego nie zapamiętałam, a chciałam zobaczyć, zaznaczyłam na mapce - https://drive.google.com/open?id=1bn7CM ... sp=sharing :oczko_usmiech:

Idąc w stronę Piazza Italia mijamy piękne palazza - to pewnie te co nie zapamiętałam :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Statua di Pietro Vannucci na Piazza Italia
Obrazek

A to i piękne widoki z Piazza Italia :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Statua Vittorio Emanuele II z drugiej strony Piazza Italia
Obrazek

No to teraz możemy przejść na Piazza IV Novembre - daleko nie jest :oczko_usmiech:

Na środku stoi Fontana Maggiore - ta olbrzymia średniowieczna fontanna została zbudowana między 1277 i 1278 roku przez Nicola i Giovanni Pisano w ramach obchodów dnia niepodległości Perugii. Na dwudziestu pięciu bokach fontanny znajdują się rzeźby przedstawiające proroków i świętych, pory roku, znaki zodiaku, sceny biblijne i wydarzenia z historii Rzymu.Obrazek

Obrazek

Znajduje się tu również Cattedrale di San Lorenzo - Katedra pw. św. Wawrzyńca (w środku byłam :wink: , ale była msza i "no foto")
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drugiej stronie placu stoi bardzo okazały Palazzo dei Priori - Ratusz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozejrzymy się jeszcze "wstępnie" po okolicznych uliczkach :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to brama do Via dell'Acquedotto - ale to już następnym razem :smo:
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.05.2019 16:15

ORVIETO

Ten dzień we wszystkich prognozach pogody zapowiadał się słonecznie i ciepło :D
No a jak słonecznie to co??? Orvieto i Civita di Bagnoregio ofkors :oczko_usmiech:
Ale są rzeczy ważne, ważniejsze i ... siatkówka :lol:
Tego dnia też zaczęła się sprzedaż biletów na trzeci mecz play-off: Sir Safety Conad Perugia-Azimut Leo Shoes Modena :mrgreen:
Moja rodzinka jeszcze w Radomiu trochę z przymrużeniem oka brała moje plany co do tego meczu ...
A ja byłam zdeterminowana i odgrażałam się, że jak nie uda mi się kupić biletów, to założę se fejsbuka (bo nie istnieję i nie mam :roll: ) i napiszę do Leona, coby mi załatwił wejściówki :oczko_usmiech:
Ale najpierw postanowiłam jednak spróbować nabyć bilety drogą kupna :mrgreen:
Na stronie internetowej Perugii sprawdziłam gdzie można je kupić i wypisałam sobie kilka punktów ... :oczko_usmiech:
Miałam pewne obawy czy w sobotę jeszcze te bilety będą (bo sprzedaż internetowa rozpoczęła się w piątek :? )
Jedziemy ...
Podjeżdżamy ...
Zamknięte ...
Ten punkt sprzedaży to coś jak nasz empik ...
Niby na drzwiach napisane, że w soboty czynne od 10 (jest za 15 minut 10 :? ), ale to jest Sobota Wielkanocna ...
No nic, czekamy ...
5 minut po 10 zjawia się miła pani, allora :oczko_usmiech:
Dzięki Bogu wie o co nam chodzi, choć mówi tylko po włosku, allora :oczko_usmiech:
Biletów zostało kilka sztuk, w tak zwanej "czarnej dupie" :roll: , ale nie wybrzydzam i kupuję :mrgreen:
Pani pyta jeszcze czy jesteśmy kibicami Sir czy Modeny 8O :lol:
Przez grzeczność :wink: mówimy że Perugii ofkors :lol:
Więc pani instruuje nas, że na mecz przychodzimy w białych koszulkach ... a już miałam w planie wystąpić w koszulce Czarnych Radom :lol: :lol: :lol:

Allora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Możemy jechać do Orvieto ... :mrgreen:
Choć przez te bilety mamy spore opóźnienie ... a do przejechania spory kawałek, i w planach sporo do zobaczenia :?
Całe szczęście jedzie się szybko (na tyle szybko na ile pozwalają dziury :roll: )
Jedziemy drogą SS3bis, potem malowniczą SS448 :D

Lago di Corbara
Obrazek

Obrazek

W Orvieto parkujemy na wielopoziomowym parkingu:42°43'00.7"N 12°06'18.7"E, płatnym :? :roll: ... ale już nie chciałam tracić czasu na szukaniu czegoś gratisowego :wink:
W sumie nie wyszło drogo, bo za prawie 4 godziny zapłaciliśmy 3.40 euro
Z parkingu na "poziom miasta" wjeżdża się schodami ruchomymi :mrgreen: , chyba z 10 sekwencji tych schodów było 8O 8O 8O
Ale dzięki temu wychodzimy prawie w sercu starego miasta :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Chiesa di Sant'Andrea
Obrazek

A to Torre del Moro Orvieto
Wchodzimy :mrgreen:
Bilet kosztuje 2,80 euro, studentka 2 euro
Obrazek

Schodów ruchomych na torre nie ma ... a trzeba wejść dość wysoko ... wyszły braki w mojej kondycji :oops:
Ale widoki rekompensują wysiłek 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy na ziemię :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kierujemy się w jedynie słusznym kierunku w Orvieto :lol:
Obrazek

Obrazek

Wszelkie słowa są zbędne ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Umbria ... z siatkówką w tle ;-) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies