napisał(a) mysza73 » 12.07.2019 11:17
Umbria ... z siatkówką w tle
PERUGIAOstatnia nasza wizyta w Perugii ... podczas tego wyjazdu
Została nam jeszcze do odwiedzenia
Rocca Paolina Smarcika zostawiamy tam gdzie zwykle ...
Idziemy dobrze nam już znanymi uliczkami ... czuję się prawie jak mieszkanka tego miasta
Szybciutko dochodzimy do naszego celu
Rocca Paolina to renesansowa twierdza zbudowana w latach 1540-1543 na polecenie papieża Pawła III; do 1860 r. stanowiła symbol władzy papieskiej. Oryginalny projekt budowli stworzył Antonio i Aristotile da Sangallo; prace przy budowie przebiegały sprawnie, poddane ciągłej kontroli papieskiej. Warto podkreślić, że w 1540 r. Perugia utraciła niepodległość, stając się częścią państwa papieskiego. Aby wybudować fortecę zniszczono wiele okolicznych domów, kościołów, wież i klasztorów. Zrównano je z ziemią, ale materiały budowlane zdobyto. Twierdzę wzniesiono w niespełna trzy lata, znalazły się w niej pomieszczenia dla żołnierzy, zwierząt, składnice broni i magazyny. Wnętrza były pełne pięknej architektury i ozdobione freskami. Całość otoczono szeroką fosą. W XIX w. twierdza została zburzona (zachowały się jedynie fragmenty oryginalnej zabudowy), następnie odbudowana w połowie XX w. Pod Rocca Paolina znajduje się początek średniowiecznych podziemnych ulic, którymi dawniej można było wyjść na Piazza Italia. Dziś otwarte przestrzenie Rocca Paolina są ważnym ośrodkiem życia społecznego i kulturalnego mieszkańców Perugii.Absolutnie fantastyczne miejsce
Ruchomymi schodami wjeżdżamy na Piazza Italia ...
Ostatnia wizyta na Piazza IV Novembre ...
Wracamy do apartmana ...
Pogoda zachęca do biesiadowania ... ja jednak muszę się spakować ...
Następnego dnia rano jedziemy na lotnisko do Pescary ... a że jest to 25 kwietnia, święto w Italii, to na drogach jest spory ruch ... na autostradzie mega korek ... na lotnisko docieramy równo 2 godziny przed odlotem ...
Oddajemy smarta ... i tak kończymy naszą kolejną świąteczną wizytę w Italii ... kolejną bardzo udaną
Rzutem na taśmę udało mi się zakończyć tą relację ...
Teraz mogę iść po walizeczki i pakować się na wakacje w Grecji ... wylot w środę o 10.45
Jak zwyklę dziękuję za towarzystwo (nieliczne
)