napisał(a) mysza73 » 01.07.2019 14:37
Umbria ... z siatkówką w tle
ASSISIAsyż wszystkim, nooo dooobra, prawie wszystkim
, kojarzy się ze Świętym Franciszkiem.
I to właśnie do Bazyliki św. Franciszka kierują swoje kroki wszyscy, którzy do Asyżu przybywają ...
Ja jakiegoś dużego ciśnienia nie miałam żeby do Asyżu jechać ... no ale jak już byliśmy tak blisko (około 20km
), to wypadało pojechać
No to pojechaliśmy ...
Nie specjalnie liczyłam, że znajdziemy jakieś gratisowe miejsce do zaparkowania ... ale nie zaszkodziło sprawdzić to co sobie wynalazłam. No i jedno miejsce na nas czekało
, dokłanie tu:43°04'21.3"N 12°37'28.8"E
Idziemy ...
Początkowo tłumów nie widać ...
Ale niestety im dalej w miasto, tym gorzej ...
Katedra św. Rufina – budowę tego romańskiego kościoła rozpoczęto w 1140 r. pod kierunkiem Jano z Gubio. W latach 1571-1578 przebudowano wnętrze katedry, pozostawiając jej fasadę ozdobioną trzema rozetami umieszczonymi nad trzema portalami oraz licznymi rzeźbami i fryzem arkadkowym. W kościele zachowana jest chrzcielnica, w której został ochrzczony św. Franciszek (w tym okresie była to jedyna chrzcielnica w Asyżu). Przed głównym ołtarzem pochowany jest św. Rufin. Przylegająca do katedry Kaplica Najświętszego Sakramentu ozdobiona jest freskami Giorettiego, Carboniego i Ciro Ferrittiego.La Cattedrale di San RufinoIdziemy dalej ...
Fonte di Piazza del ComunePlac Ratuszowy – już w starożytności istniało w tym miejscu forum. Z tego okresu pochodzi świątynia Minerwy, którą adaptowano na kościół Matki Bożej z Lourdes. Z starożytnej świątyni pozostała jedynie fasada w porządku korynckim. W XII wieku plac istniał w obecnym kształcie. Stojąca obok kościoła wieża ratuszowa została zbudowana ok. 1275-1305. Obecnie mieści się w niej pinakoteka z dziełami szkoły umbryjskiej z okresu XII–XVIII w.Ale na Plac Ratuszowy wrócimy później ...
Najpierw pójdziemy
w prawo ...
Chiesa NuovaA teraz już idziemy do Świętej Klary ... jedyną słuszną ulicą
Praca wre ... niby święto, ale fartuszków i śliniaczków zabraknąć nie może