Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ulubione potrawy oraz polecane restauracje w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 20.03.2008 23:12

Gorszych lodów nie jadłem nawet na Ukrainie, a tam są jeszcze 20 lat za murzynami. A jedzenie - no cóż, dla mnie za tłuste. I nie przyprawione.
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 20.03.2008 23:58

Przepraszam , a Szanowny Pan to czy aby nie znalazł tych swoich Bałkanów pomiędzy UKRAINĄ a MONGOLIĄ ???A może to był proszony obiadek w Hercegowinie,gdzie podali potrawkę z tłustego Mladića?

Niby to "spiza"u nich tłusta???

Gdzieś ty się stołował?? Lepiej odpuść sobie dalsze wyprawy do HR.

Wyślę im twoją fotkę- to cię na granicy i tak nie wpuszczą !!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 10:31

jadrankika napisał(a):Przepraszam , a Szanowny Pan to czy aby nie znalazł tych swoich Bałkanów pomiędzy UKRAINĄ a MONGOLIĄ ???A może to był proszony obiadek w Hercegowinie,gdzie podali potrawkę z tłustego Mladića?

Niby to "spiza"u nich tłusta???

Gdzieś ty się stołował?? Lepiej odpuść sobie dalsze wyprawy do HR.

Wyślę im twoją fotkę- to cię na granicy i tak nie wpuszczą !!!

Nie przesadzaj, chłop ma taki smak i pisze co myśli, wolno mu.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.03.2008 10:48

MWN napisał(a):Gorszych lodów nie jadłem [ciach].

Nie chce mi się czytać wszystkich postów - ale dodam, że lody w Chorwacji: jest ich dużo, są kolorowe, są super podane przez sprzedawcę (sztuczki itp), ale... bez smaku. Znaczy wszystkie mają taki sam smak - nijaki. Nigdy nie byliśmy (piszę w liczbie mnogiej bo obie nasze rodziny miały te same wnioski) w stanie rozpoznać smaku lodów. Dopiero jak kupujący powiedział jakie kupił - to wtedy... troszkę... coś tam nam pasował smak do nazwy. No i dla tych co pierwszy raz to wielkie zdziwienie jak duża jest u nich gałka przyzywczajeni do polskiego zwyczaju - gdzie sprzedawca starannie obciera gałkownicę, coby o pół grama za dużo lodów nie dać. Tego w Polsce nie lubię strasznie.
Na końcu dodam: mam doświadczenia (smakowe) z prawdziwymi lodami cukierniczymi - obsługujemy pewną mała firmę produkującą lody, tak że księgując widzę z czego to jest robione (same naturalne składkini od mleka i masła do.. ale to już mogła by być tajeminc tamtej firmy). Naprawdę pyszne, te chorwackie to raczej jakieś instanty z proszku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 11:01

Może mnie spirytu trza pić, to i kubki smakowe nie tak popalone... :):):)
Ostatnimi laty jadłem lody na wakacjach w Orebiću u bliźniaków i nie miałem tam problemu z odróżnieniem smaków. No chyba, że jak ktoś poprosił jagodę i dostał truskawkę :):):)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.03.2008 11:05

Sławomir Wocial napisał(a):Może mnie spirytu trza pić, to i kubki smakowe nie tak popalone... :):):)

:D :D akurat alkolhol to u kmnie baaardzo sporadycznie... Nie żebym miał jakieś poglądy w temacie alkoholu, ale organizm bardzo się broni przed nim :P

Sławomir Wocial napisał(a):Ostatnimi laty jadłem lody na wakacjach w Orebiću u bliźniaków i nie miałem tam problemu z odróżnieniem smaków. No chyba, że jak ktoś poprosił jagodę i dostał truskawkę :):):)

To zrób eksperyment - niech ktoś kupi lody, tak abyś nie wiedział jakie i z zamkniętymi oczyma posmakuj. Nie wierzę, że będziesz miał trafień więcje niż 50-60%. Dla typowo owocowych to powinieneś mieć 100%, ale myślę, że nie w Cro.
I co Wy tam zaciekle bronicie tych lodów?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 11:32

Ja nie bronię lodów, po prostu twierdze , że mi smakują i nie mam problemów z odróżnieniem ich smaków. Co do eksperymentu jaki proponujesz, to oczywiście jak ktoś mi zapoda smak smerfowy albo redbulowu czy jeszcze jakiś dziwniejszy to może być problem :)
Lody jak lody, czy w Polsce czy gdzie indziej, robione na przemysłowa skalę, wszędzie są podobne. W Cro może smakują lepiej, bo tak jak było pisane, nie żałują, uśmiechają sie i jesteśmy na wakacjach. Poza tym , ja mam takie odczucia, że my jako naród to jak gdzieś pojedziemy to wyszukujemy co jest gorsze i najczęściej o tym potem opowiadamy, że zawartość cukru w cukrze mniejsza i takie tam.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.03.2008 11:38

Sławomir Wocial napisał(a):Ja nie bronię lodów, po prostu twierdze , że mi smakują i nie mam problemów z odróżnieniem ich smaków. Co do eksperymentu jaki proponujesz, to oczywiście jak ktoś mi zapoda smak smerfowy albo redbulowu czy jeszcze jakiś dziwniejszy to może być problem :)
Lody jak lody, czy w Polsce czy gdzie indziej, robione na przemysłowa skalę, wszędzie są podobne. W Cro może smakują lepiej, bo tak jak było pisane, nie żałują, uśmiechają sie i jesteśmy na wakacjach. Poza tym , ja mam takie odczucia, że my jako naród to jak gdzieś pojedziemy to wyszukujemy co jest gorsze i najczęściej o tym potem opowiadamy, że zawartość cukru w cukrze mniejsza i takie tam.

Ja tylko dodam, że codziennie co najmniej jedną gałe wcinam, lody te mnie nie obrzydzają, są obowiązkowym elementem chorwackiego wypoczynku, smakują mi - ale, żeby pisać, że są najlepsze [ktoś nawet w tym temacie pisał w calej Europie] - to musiało wzbudzić mój protest. Lody jak lody.
Ale co bym dał, żeby je już teraz zjeść tam w Chorwacji niż rozpisywać się o nich siedząc tutaj za biurkiem... ummm
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 21.03.2008 23:51

No trudno, jak mają być dobre to niech tam....

I tak ich nie jem i nie bądę (więcej) jadł. są wstrętne. A do siebie zapraszam na moje lody! Albo do galerii dominikażskiej albo do dowolnej lodziarni za zachodnią granicą. Konkuruje z każdą z CRO. Ale to rzeczywiście upał i słonko w łeb i takie wnioski.....
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 22.03.2008 18:46

MWN,oprosti -wybacz ,teraz widzę ,że byłam dla ciebie za ostra .

Nie powinnam...żao mi je .
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 22.03.2008 19:07

No i chcę wam polecić dwa miejsca w SPLICIE -

1.konoba FIFA na Matejuśku -przedłużenie Rivy (tam gdzie palmy)w stronę góry Marijan.
Serwują tam dalmatyńskie specjały na domowy sposób .Polecam PAŚTICADĘ(wołowina) i BACALARA na bianco(rozdrobniony,suszony dorsz z pire ziemniaczanym ). Duże porcje i tanio .

2.pizzeria GALIA (okolice ulicy Marmonta-targ rybny).

Te miejsca zna każdy splićanin i znależc je łatwo .

Polecam ,polecam -mniam ,mniam ...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.03.2008 08:34

Sławomir Wocial napisał(a):Może mnie spirytu trza pić, to i kubki smakowe nie tak popalone... :):):)
Ostatnimi laty jadłem lody na wakacjach w Orebiću u bliźniaków i nie miałem tam problemu z odróżnieniem smaków. No chyba, że jak ktoś poprosił jagodę i dostał truskawkę :):):)

Dawno już posądzałem Sławomira, że ma skłonności do nadużywania - napewno nie wody mineralnej.
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 02.04.2008 14:19

http://restaurant-jugo.com/
http://www.adriatic-graso.com/en.htm
Chyba nie po to zwiedzamy obce kraje, by zajadać się pizzą i kurczakiem z frytkami, a potem narzekać na kiepską kuchnię...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2008 15:58

darek1 napisał(a):

Dawno już posądzałem Sławomira, że ma skłonności do nadużywania - napewno nie wody mineralnej.

teraz ćwiczę skłonności do olewania niby śmiesznych gości...
iwo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwo » 17.04.2008 13:07

Mirko!
Jakie miejsce poleciłbyś na degustacyjną kolację w stylu polskiej biesiady?
Czy jest możliwość zamówienia chorwackiej kapeli i ile to może kosztować? Potrzebny byłby mi też namiar na biuro organizujące Fisch Picnik.
Pozdrawiam i już liczę dni do odwiedzenia Puli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC