Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ulubione potrawy oraz polecane restauracje w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 06.06.2008 13:20

Polecam pączki są naprawdę rewelacyjne a jakie ogromne :D

Może ktoś mi poleci jakieś danie które jest warte skonsumowania :lol:
Ja czytając jadłospis nie wiem zupełnie co to jest :roll:
dynastia15
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dynastia15 » 06.06.2008 13:47

Witajcie,
Ja nie znam języka chorwackiego, to jak sie pokapowac czytając jadłospis co sie bedzie jadło?
Trochę sie obawiam brać cos co nie jest kurczakiem i frytkami, niewiedzac co to bedzie, a z chęcią sprubowałabym nawet niektórych owoców morza i innych potraw chorwackich, byle by wiedziec co to będzie i ze to jest na pewno ugotowane, lub usmażone:))) i nie wypełznie mi z talerza ;))))
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2008 13:49

Dla mnie najbardziej dalamatyńskim deserem, nie licząc naleśników w każdej postaci (palačinke) jest niesłusznie zapomniane ciasto z rogača

a ja nie preferuję dziczyzny :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2008 13:51

jak sie pokapowac czytając jadłospis co sie bedzie jadło?

obawiam się, że pyszne egzotyczne potrawy łatwo rozpoznasz ... po cenie :cry:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.06.2008 13:59

adamk3 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ja popieram Majeczkę! Moim zdaniem "voćna salata" (sałatka owocowa) lub "voćni kup" (pucharek owoców) to najlepsze desery na letnie upalne dnie (bośniacka baaaardzo słodka baklava wydaje mi się mocno "przyciężka" przy upałach). Do kawki bardzo przyjmne jest też włoskie tiramisu.
P.S. Dla mnie najbardziej dalamatyńskim deserem, nie licząc naleśników w każdej postaci (palačinke) jest niesłusznie zapomniane ciasto z rogača; ale ono najlepiej smakuje zimą do aromatycznej herbatki.
Pozdrawiam

Witam, Kasiu czy ciasto z rogača to coś takiego jak nasz polsko-litewski sękacz?

Serdeczne pozdrowienia :D

Rzeczywiście, jak powiedział Kir, ciasto jest dość "zbite". Dopuszczaljne są różnego rodzaju "wariacje na temat". Ciasto można przełożyć jakimiś konfiturami (ja polecam śliwkowe powidła), wypiekać z rodzynkami, płatkami migdałów (lub dowolną kombinacją bakalii) czy na przykład jabłkami lub tez figami.
Rogač fantastycznie zastępuje czekoladę, a jest zdecydowanie mniej kaloryczny i co ważne, w przeciwieństwie do czekolady nie uczula; jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy czekolady muszą się wystrzegać (ze względu na cukrzycę, skłonność do migren, problemy z ciśnieniem itp). Jest bogaty w proteiny i węglowodany, wapń i fosfor, potas i magnez.

dynastia15 napisał(a):Witajcie,
Ja nie znam języka chorwackiego, to jak sie pokapowac czytając jadłospis co sie bedzie jadło?
Trochę sie obawiam brać cos co nie jest kurczakiem i frytkami, niewiedzac co to bedzie, a z chęcią sprubowałabym nawet niektórych owoców morza i innych potraw chorwackich, byle by wiedziec co to będzie i ze to jest na pewno ugotowane, lub usmażone:))) i nie wypełznie mi z talerza ;))))
Pozdrawiam

Nie martw się, restauracyjne jadłospisy zawsze w kilku językach (obok hr, wersje anglo-, niemiecko i włoskojęzyczne; nie rzadko też zdarza się menu w j. polskim). Dasz radę.

Pozdrawiam
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 06.06.2008 16:42

hmm no ale...czy jest jakieś dobre danie którego u nas nie ma?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.06.2008 20:22

Proszę bardzo:
jako "predjelo" na przykład pršut i sir lub też
salata od hobotnice (sałatka z ośmiornicy- przeważnie podawana niestety z cebulą i octem winnym; jednakże ja polecam z kaparami)

potem
- crni rižoto (czarne risotto barwione naturalnym barwnkiem mątwy)
albo
-lignje na žaru (kalmary grillowane)
albo
-jakaś rybka plus blitva - baaaardzo dalmatyński dodatek (rodzina szpinakowatych).
Pozdrawiam
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 07.06.2008 10:37

dzięki :)
Alan998
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan998 » 17.06.2008 18:07

Nadal czekam na polecane rybki i owoce morza:)))
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2008 12:23

renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 03.07.2008 14:49

Zdecydowanie polecam restaurację w Bośni i Herc. w Neum. Nazywa się ORKA -na trasie Split -Dubrownik.
Super jedzenie,sałatka z ośmiornicy i rybka (oczywiście przed grilowaniem wybrana z półmiska przyniesionego przez przemiłego kelnera ) miła obsługa
Pozdrawiam :papa:
Renata

Ps niestety już po wakacjach :(
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 03.07.2008 15:01

renatalato napisał(a):Zdecydowanie polecam restaurację w Bośni i Herc. w Neum. Nazywa się ORKA -na trasie Split -Dubrownik.
Super jedzenie,sałatka z ośmiornicy i rybka (oczywiście przed grilowaniem wybrana z półmiska przyniesionego przez przemiłego kelnera ) miła obsługa
Renata

Neum... jesteś pewna Renatalato, że była to ośmiornica? :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.07.2008 19:34

W Neum proszę uważać: to co przed wakacjami jest miłe, przyjemne, smaczne i tanie teraz w sezonie o który zahaczyłem może być drogie,mizerne i nie miłe. Bez jelovnika nigdy nie wicie co dostaniecie i za ile. Ja to przeżyłem.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 04.07.2008 07:33

Inde napisał(a):
renatalato napisał(a):Zdecydowanie polecam restaurację w Bośni i Herc. w Neum. Nazywa się ORKA -na trasie Split -Dubrownik.
Renata

Neum... jesteś pewna Renatalato, że była to ośmiornica? :lol:

Wydaje mi się że tak, ale głowy bym nie dała, jak znajdę zdjęcie to wkleję :oops:
:papa:
17aga
Plażowicz
Tłumacz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 17aga » 24.07.2009 10:59

Szukałam... , ale nie znalazłam :oops: ...
Czy jest na forum jakaś lista z przetłumaczonymi nazwami popularnych dań chorwackich? Jadę pierwszy raz i chciałabym spróbować czegoś więcej niż pizzy :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ulubione potrawy oraz polecane restauracje w Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone