Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uliczny grajek

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woocash89
Podróżnik
Uliczny grajek

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 13:14

Witam forumowiczów,
wcześniej pytałem o dojazd i zakwaterowanie i te sprawy mam względnie poukładane.

Mam jednak pytanie natury powiedzmy kulturowej :wink:

Mamy w aucie dwie osoby grające na gitarze i trochę śpiewające. Gitarę tak czy inaczej bierzemy ze sobą do przyśpiewek przy ognisku czy na plaży.

Mam jednak pytanie odnośnie grania na rynku, skwerku, promenadzie itp.
W Sopocie, Kołobrzegu czy nawet Mielnie można było rozsiąść się z gitarą, zagrać i zaśpiewać kilka utworów "zarobkowo". Nie było problemu ze służbami, a i nieraz na nocleg się zarobiło.

Nie wiem natomiast jak to wygląda w Chorwacji. Nie mówię tu o jakimś nachalnym żebractwie, żeby nie było.
Po prostu jestem ciekaw czy istnieją takie praktyki na wybrzeżu i czy nie stoi to w konflikcie z prawem.
Co u nas jest legalne tam wcale nie musi jak np. autostopowicze w Australii.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Jak jest to postrzegane przez turystów i miejscowych, no i czy ktoś w ogóle wrzuci cokolwiek do futerału? :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 13:21

woocash89 napisał(a):Mamy w aucie dwie osoby grające na gitarze i trochę śpiewające. Gitarę tak czy inaczej bierzemy ze sobą do przyśpiewek przy ognisku czy na plaży.

Witaj grajku :wink: gdzie to ognisko chcesz rozpalać w Chorwacji :?:
woocash89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 13:30

Może zbyt dosłownie się wyraziłem ;)
jestem świadomy tego że jest tam dość "łatwopalnie" a dzikiego ogniska nikt rozpalać nie będzie. wieczorem na kampingu przy grillu jeżeli będzie na to zezwalał regulamin miło by było pograć jeżeli nie będzie to przeszkadzać sąsiadom (w rozsądnych godzinach).
Zaznaczam że nie jesteśmy jakimiś pijusami-wandalami ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 13:35

No, teraz to rozumię :lol:
Niestety w spraiwe legalnego grana na ulicy nic nie wiem, choć grajków miejscowych czasem widziałem.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 13.06.2013 13:37

woocash89 napisał(a):Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Jak jest to postrzegane przez turystów i miejscowych, no i czy ktoś w ogóle wrzuci cokolwiek do futerału? :oczko_usmiech:

Pewnie, że wrzuci. Pozostaje tylko kwestia repertuaru ;)
woocash89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 13:39

Hm... Może jeszcze pojawi się ktoś kto orientuje się w temacie prawnym tego zagadnienia ;)

Nie uzależniam kwestii finansowej od tego czy można grać czy nie, ale miło by było gdyby wpadło kilka euro extra na umilaniu wczasów ludziom :D
woocash89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 13:44

Arek napisał(a):
woocash89 napisał(a):Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Jak jest to postrzegane przez turystów i miejscowych, no i czy ktoś w ogóle wrzuci cokolwiek do futerału? :oczko_usmiech:

Pewnie, że wrzuci. Pozostaje tylko kwestia repertuaru ;)

W repertuarze mamy polskie tradycyjne hity gitarowe ;) Dżem, Wilki, Lady Pank itp. dla Polaków na wakacjach.
Dla międzynarodowej publiczności sporo Beatlesów, Cat Stevens i coś jeszcze się znajdzie ;)
Jak ktoś będzie w okolicach Opatiji i Medveji to zapraszamy na występ ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 13:45

Trzeba zapytać Mirko z Puli lub Kasi z Hvaru :wink: :lol:

member5887/
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.06.2013 15:14

Aby grać muzykę w miejscach publicznych w Chorwacji, musisz mieć pozwolenie od władz lokalnych. 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 15:34

Dzięki Mirko :lol: wiedziałem :wink: że na Ciebie można liczyć :idea:
woocash89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 20:18

_Ewa_ napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):No, teraz to rozumię :lol:

za to ja nie rozumiem :)

Chodzi mniej więcej o to żeby nie robić ognisk gdzie popadnie bo w o pożar nietrudno ;)

No skoro może to grozić sankcjami to ograniczymy się do grania w pobliżu własnego namiotu... :mrgreen:
Szkoda sobie kłopotu narobić na wczasach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 20:32

Bardzo dobrze zrozumiałeś Łukaszu :lol: :idea:

Gdybyście chcieli jednak zagrać na promenadzie w Opatiji -to o pozwolenie pytajcie tu >>>
http://www.opatija.hr/hr/gradonacelnik/
woocash89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woocash89 » 13.06.2013 20:39

Zrobimy naradę i zadecydujemy jeszcze czy warto tracić wakacje na stanie w urzędzie, chociaż chciało by się pograć dla szerszej publiczności :D

Dziękuję za konkretną radę! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2013 20:51

Zgłoście na kempingu, że np. w jeden wieczór możecie zrobić dla gości kempingu tzw. animację wolnego czasu :oczko_usmiech:

Powrót do Chorwackie ABC

Uliczny grajek
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone