Właśnie wróciłam z CG.
Mieszkałam w Petrovac, głownie z uwagi na dzieci.
Jak dla mnie miasteczko dla nich - 2 plaże, promenada, plac zabaw.
Market, sporo knajpek, piekarnia, apteki etc.
W Ulcinij byłam na plaży Miami Beach. Czysta, duża, woda dość płytka, na jeden dzień OK, nawet zaszalałam z leżakami
Samo miasto na nie, bardzo duże, bez składu, natomiast stare miasto bardzo ładne. Polecam.
Do CG wybrałam trasę - Czechy-Austria-Słowenia (objazd)-Cro - trasa szybka i przyjemna tyle, że to pt i całe tabuny Czechów wyjechały na wakacje
Z CG - BiH (dużo ograniczeń, zakrętów, policji trochę i czasami trudno wyminąć coś co się wlecze z prędkością 20-30km na godz )
- Węgry - szybko, dobre drogi, zero policji (bez winiety czyli potencjalnie wolniej) i Słowacja też ok.
Reasumując I trasa szybciej pomimo, iż dłuższa, druga tańsza.
Ceny benzyny - u mnie diesel najdrożej w SLO i Węgry, najtaniej w BiH coś ok 4,5zł a potem w CG, tam LPG najdroższy.
Jeśli interesują Was ceny najtaniej w BiH
jedliśmy obiad identyczny jak w CG za pół ceny.
W samej CG owoce morza dość drogie, ryby I klasa od 30-45E za kg
Restauracje: Pizza od 5E - 8E, makaron ok 5E (bolones itp), sok (200ml) ok 2E.
W barze kawałek pizzy 1,5 (w 1 miejscu widziałam tylko po 2), hamburgery ok 2-2,5E ale .... są przepyszne - nie to co nasze
Po pierwsze mięsko robione przez nich (jak mielone) z dodatkami sera, papryki itp grubości 4-5X jak w ....(wiemy gdzie), plus sami nakładacie dodatki i sosy.
Poza tym drogi nabiał - mleko karton od 0,9 do 1,3 E, masło kostka od 2,8E
Wędliny od ok. 7E, chleb od 0,7 E.
Lody od 0,6 za kugle do 1E w starym mieście w Budvie.
Piwo od 0,7 za pusze 0,5l.
Ceny soków, wody, coli praktycznie takie same.
Owoce, warzywa, najtaniej w Voli arbuzy po 0,10E ale to cena przed wyjazdem, tak to po 0,30E.
Brzoskwinie ok 1,6E.
Dzieci zazwyczaj nie płacą wstępu do rożnych obiektów.
Ceny w restauracjach dość wysokie jak na naszą 4, szczególnie za ryby, owoce morza.
Apartament 2 pokojowy z tarasem, klimą ok 90m od morza kosztował nas 42E za dobę.
Cena łodzi po Skoderkim jeziorze na godz od 30 do 65E za nasze 4 os (zależy od klasy i szybkości łódki). Nie skorzystałam, za godz łódeczką za 30E nie wiele można zobaczyć.
Cena łodzi w Peraście 10E za naszą 4 w tym postój 40min na wyspie Matki Bożej na skale.
Reasumując, nie jest tak tanio jak niedawno głosili.
Podobnie jak w Polsce, często drożej.
Miała być duża różnica pomiędzy Cro a CG uważam, że jest niewielka.
Nie mniej jednak warto zobaczyć CG, mnie brakło czasu na zobaczenie wszystkiego no ale .... będzie po co wrócić