kinga35 napisał(a):spri napisał(a):Witam,
trochę kusi mnie wyjazd na Krym w tym roku. Rozważam też Chorwację, ale coś czuję, że Ukraina byłaby nieco tańsza.
Tylko pytanie - czy jeździł ktoś z forumowiczów na Krym autem? Jak wygląda jakość dróg (wjeżdżałbym od Medyki)? Czy policja naprawdę łapie na każdym kroku obcokrajowców?
Może naiwne pytania, ale nigdy tam nie byłem.
Jedzcie do Lwowa, po drodze można zboczyć z trasy i zwiedzić Kamieniec Podolski (warto), potem darmową autostradą Kijów- Odessa, droga prosta jak drut. Kultura ukraińskich kierowców- lepsza niz u nas.
Drogi na Ukrainie są różne, zdarzają się odcinki pełne dziur i kolein, gdzie jedziesz 60, ale głównie są takie gdzie można pomykać- 120, a nawet więcej . Drogi na Krymie dobre, bez problemu mozna zwiedzić cały półwysep.
Patrole policyjne ( milicyjne? ) są na drogach, ale nie zatrzymują bez powodów. Nie słuchaj mitów o łapówkarstwie tamtej policji ( czy milicji).
Pokój ( klima, łazienka, hotel z parkingiem) - 50 zł, dzieci - 50 %. Chociaż np we Lwowie można już znaleźć nocleg za 15 zł. Wszędzie duży wybór kwater.
Obiad- 30 zł ( 4 osoby)albo np duża pizza 15 zł.
Życzliwi ludzie , piękne widoki. Jak nie znasz cyrylicy to koniecznie weź parę lekcji , bez tego nic nie odczytasz
[/quote
Ja mam zupełnie odmienne odczucia przynajmniej co trzech rzeczy
1.Milicja jest tak skorumpowana że mi to się w głowie nie mieści,od Dorohuska do Kijowa pod Polską Ambasadę zatrzymano nas czterokrotnie i były po drodze cztery patrole milicji,nawet nie patrole tylko dwa razy z radiowozem a dwa razy to tak zapierdzielali z tych budek na kurzych łapkach że życzyłem im połamania nóg, jak bydlaki zobaczą polskie blachy to dolar im się w oczach świeci
2.W Kijowie przy placu Chmielnickiego płaciłem za mieszkanie 100dolarów za pięć osób a nie 50 złotych za pokój-niezły żart
3.Spróbuj kupić obiad dla czterech osób za 30zł
,jak kilo pomidorów w sieciówce w Kijowie to 20zł.Może podaj jakieś namiary na restauracje,knajpy bądż jadłodajnie dla ubogich gdzie karmią za 30zł dla czterech osób? bo to powiem szczerze super opcja