Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ukraina samochodem?

Ukraina to prawdziwy raj dla miłośników górskich wędrówek. Górzyste i wyżynne tereny rozciągają się niemal przez cały kraj. Tradycyjnym ubiorem Ukrainek i Ukraińców jest wyszywanka czyli koszula (zwykle biała) pokryta folkowym haftem. Na Ukrainie znajduje się jeden z geograficznych środków Europy – w niewielkiej wsi Diłowie, która położona jest w pobliżu Rachowa. Wielkanocne, kolorowe pisanki pochodzą właśnie z Ukrainy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 22:14

Ja dużo współpracowałem z Ukraińcami, lecz byłem tam tylko raz. Z chęcią pojechałbym ponownie, głównie, aby obejrzeć Lwów, ponoć już prawie odrestaurowany. Kusi mnie tez Krym. Ale nie wiem, czy zdecydowałbym się na jazdę samochodem. Można w Lwowie, biurach turystycznych wykupic pobyt na Krymie i jest o wiele taniej niż w polskich.
Ynka, ja poważnie pytam. Skoro latałaś aż z Syberii, to nie daj się prosić, napisz skąd?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 31.05.2013 22:18

auganov napisał(a):Przepraszam - nie wiedziałem, że na Ukrainie były przed EURO 2012 inne drogi dla samotnych kobiet, a inne dla pozostałych ludzi, ale co kraj - to obyczaj. Człowiek to się jednak uczy przez całe życie. Dzięki Ci za nową porcję cennej wiedzy.

Żenująca wypowiedź, Panie auganov...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 22:20

jara napisał(a):
ynka napisał(a): Latałam do Odessy i do babci na wakacje co roku, co prawda nie jechałam tam samochodem, tylko samolotem, bo trudno by było dojechać tam z Syberii, zresztą szkoda było czasu nawet na pociąg.

To skąd Ty żeś...? :smo:

Zapewne koleżanka Oksana ma mieszane pochodzenie narodowościowe. Polko-Ukrainko-Rosjanka :D 8O . Tak mniemam i przypuszczam. Zazdroszczę koleżance wyjazdów do Odessy w której nie dane mi było być. Chyba nie ma mi za złe to co napisałem. Prawdę mówiąc mogłaby co nieco napisać - ciekawy życiorys :wink:
Ostatnio edytowano 31.05.2013 22:23 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 31.05.2013 22:21

jara napisał(a):Ja dużo współpracowałem z Ukraińcami, lecz byłem tam tylko raz. Z chęcią pojechałbym ponownie, głównie, aby obejrzeć Lwów, ponoć już prawie odrestaurowany. Kusi mnie tez Krym. Ale nie wiem, czy zdecydowałbym się na jazdę samochodem. Można w Lwowie, biurach turystycznych wykupic pobyt na Krymie i jest o wiele taniej niż w polskich.
Ynka, ja poważnie pytam. Skoro latałaś aż z Syberii, to nie daj się prosić, napisz skąd?

Stąd
Obrazek
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 22:22

ynka napisał(a):
auganov napisał(a):Przepraszam - nie wiedziałem, że na Ukrainie były przed EURO 2012 inne drogi dla samotnych kobiet, a inne dla pozostałych ludzi, ale co kraj - to obyczaj. Człowiek to się jednak uczy przez całe życie. Dzięki Ci za nową porcję cennej wiedzy.

Żenująca wypowiedź, Panie auganov...

Drogi nie były inne dla samotnych kobiet, tylko zapewne, tak jak u nas przed euro, jeszcze nie zmodernizowane w związku z tą imprezą.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 31.05.2013 22:23

darek1 napisał(a):
jara napisał(a):
ynka napisał(a): Latałam do Odessy i do babci na wakacje co roku, co prawda nie jechałam tam samochodem, tylko samolotem, bo trudno by było dojechać tam z Syberii, zresztą szkoda było czasu nawet na pociąg.

To skąd Ty żeś...? :smo:

Zapewne koleżanka Oksana ma mieszane pochodzenie narodowościowe. Polko-Ukrainko-Rosjanka. Tak mniemam i przypuszczam. Zazdroszczę koleżance wyjazdów do Odessy w której nie dane mi było być.

Prorokiem jesteś :?: :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 22:24

ynka napisał(a):
jara napisał(a):Ja dużo współpracowałem z Ukraińcami, lecz byłem tam tylko raz. Z chęcią pojechałbym ponownie, głównie, aby obejrzeć Lwów, ponoć już prawie odrestaurowany. Kusi mnie tez Krym. Ale nie wiem, czy zdecydowałbym się na jazdę samochodem. Można w Lwowie, biurach turystycznych wykupic pobyt na Krymie i jest o wiele taniej niż w polskich.

Stąd
Obrazek

Nie kojarzę :smo:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 22:24

Stąd
Obrazek[/quote]

Wot kakaja krasiwaja diewoczka :D
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 31.05.2013 22:26

Darek, a jak ciepło ubrana :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 22:27

Koleżanka zapewne włada dobrze językiem rosyjskim, pewnikiem i ukraińskim ale i gwarą śląską. Tak mi się zdaje. Mogłaby nam co nieco napisać. Ale co robi w Katowicach na Śląsku :roll: :roll: :roll:
Zdjęcie prawdopodobnie robione na Syberii :?: :?: :?: albo w Umaniu w centralnej Ukrainie. Ukrainę to coś mi się zdaje znasz lepiej niż my wszyscy. Ciekawy musisz mieć życiorys :roll: :roll: :roll: :wink:
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 31.05.2013 22:41

ynka nie pleć bzdur o drodze Lwów - Kijów, bo ta droga nr M06 jest najprawdopodobniej najlepszą drogą na Ukrainie. Na niemal całej swej długości (ok. 550 km) jest odpowiednikiem naszej autostrady z czterema pasami ruchu, a podana przez Ciebie prędkość z jaką można się na niej poruszać to zwykła bujda. Napisałaś, ż byłaś na Ukrainie równo rok temu, a wtedy infrastruktura drogowa w tym kraju była gotowa na EURO 2012 i do dziś dnia jest niemal taka sama jak przed rokiem. Jest faktem, że drogi lokalne na Ukrainie są w fatalnym stanie, sam jechałem taką drogą od Lwowa do Kamieńca Podolskiego, a stan ulic w samym Lwowie woła o pomstę do nieba. Jednak im dalej na wschód Ukrainy tym drogi lepsze, a drogi zachodniego Krymu oceniam jako bardzo dobre w stosunku do średnich na terenie pozostałej części tego półwyspu.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 31.05.2013 22:43

darek1 napisał(a):Koleżanka zapewne włada i dobrze językiem rosyjskim, pewnikiem i ukraińskim. Tak mi się zdaje. mogłaby nam co nieco napisać. Ale co robi w Katowicach na Śląsku :roll: :roll: :roll:
Zdjęcie prawdopodobnie robione na Syberii :?: :?: :?: albo w Umaniu w centralnej Ukrainie. Ukrainę to coś mi się zdaje znasz lepiej niż my wszyscy. Ciekawy musisz mieć życiorys :roll: :roll: :roll: :wink:

Darek, zdjęcie zrobione na Syberii.
Jara, urodziłam się na Syberii, w miejscowości Kieżma, zsyłali tam kiedyś dawno niegrzecznych obywateli.
Ale wątek nie o tym i zaraz dostaniemy po banie :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 22:46

Nie dostaniemy, interesująca historia. Takiej historii nie pisze się w podręcznikach. Pewnie jesteś ateistką lub prawosławną - wpływ oddziaływań rusyfikacyjnych. :D 8O 8O 8O

Kieżma to jest wioska koło Krasnojarska ???? :?: :?: :?:

W jaki sposób znalazłaś się w Katowicach. :roll: :roll: :roll:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 22:55

darek1 napisał(a):Stąd
Obrazek

Wot kakaja krasiwaja diewoczka :D[/quote]

Fajnie wyglądasz opatulona.
Przypomina mi to moje córki kiedy były małe. Takie mam zdjęcia z zimowego Zakopanego :D :D :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.05.2013 22:59

spri napisał(a):Witam,

trochę kusi mnie wyjazd na Krym w tym roku. Rozważam też Chorwację, ale coś czuję, że Ukraina byłaby nieco tańsza. :)
Tylko pytanie - czy jeździł ktoś z forumowiczów na Krym autem?

Tak . Na forum znajdziesz relacje .

spri napisał(a):
Jak wygląda jakość dróg (wjeżdżałbym od Medyki)?

Stan dróg ulega stałej poprawie , chociaż tempo napraw nie powala , to zmiany w porównaniu z 2011 rokiem są spore . Boczne drogi mogą zaskoczyć wyrwami , ale nie odbiegają od bocznych dróg w Serbii , Bośni , czy nawet w kochanej przez wszystkich tutaj Chorwacji z tamtego czasu .

spri napisał(a):
Czy policja naprawdę łapie na każdym kroku obcokrajowców?

Jadąc zgodnie z przepisami raczej nie masz się czego obawiać - mnie się to jakoś nie przytrafiło ani na głównych , ani na bocznych drogach , a poruszałem się tam różnymi samochodami z różnymi ( nie tylko polskimi ) rejestracjami .

spri napisał(a):
Może naiwne pytania . . .

Moim zdaniem nie są naiwne .
Moim zdaniem właśnie od tego jest forum .
Moim zdaniem powinieneś wybrać się na Krym samochodem ( po drodze koniecznie zwiedzić Kijów ) , bawić się dobrze i osobiście sprawdzić ile wspaniałych rzeczy można tam zobaczyć .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ukraina - Україна

Ukraina samochodem? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone