Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ukraina bezdrożami czyli offroad w pięciu po Gorganach

Ukraina to prawdziwy raj dla miłośników górskich wędrówek. Górzyste i wyżynne tereny rozciągają się niemal przez cały kraj. Tradycyjnym ubiorem Ukrainek i Ukraińców jest wyszywanka czyli koszula (zwykle biała) pokryta folkowym haftem. Na Ukrainie znajduje się jeden z geograficznych środków Europy – w niewielkiej wsi Diłowie, która położona jest w pobliżu Rachowa. Wielkanocne, kolorowe pisanki pochodzą właśnie z Ukrainy.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 08.03.2011 09:36

Lesiu, brawo za pomysł :D

Wszystko już wyżej napisano.
Klasyczna szutrowa rundka po północnej Albanii to Gusinje - Grncar/Bashkim - Bordolecit/Ljepush - Tamara - Hani i Hoti - Koplik - Boge - Thethi - powrót z Thethi tą gorszą drogą.
(do Thethi przy odrobinie determinacji parę osób dało radę plaskatymi)

Wspomnę o Tobie Balkandriverowi vel Paszczakowi, może jeszcze coś doradzi, szczególnie o pozostałej części Albanii, bo o wiele więcej zjeździł.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2011 12:03

Ludzie kochani dzięki za tak szeroki odzew. Już troszkę mi jaśniej :D, ale i tak pewno, żeby się dowiedzieć jak tam jest to trzeba tam pojechać ;) Ula w jakim Ty się tam języku dogadywałaś :?: 8O :lol: Bo tak po cichu liczę na (mój cienki :lol:) angielski, bo po albańsku to słowa nie znam :lol:, a po słowiańsko-chorwacko-polsku to raczej szans nie widzę :lol:

Generalnie to widzę, że to tak jak na Ukrainie :D

Kamil, będę się musiał w jakieś mapy zaopatrzyć... masz jakieś, które mógłbyś polecić :?:

Kulko lejesz miód na moje serce z tymi łagodnymi przepisami wjazdowymi :D teraz pytanie o dojazd, którędy byście sugerowali.... czy przez Bośnię ,Chorwację, Czarnogórę się pchać czy przez Serbię, Kosovo :?:

Czy w górach u Albańczyków można kupić rakiję :?:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 08.03.2011 13:21

Leszek Skupin napisał(a):Ula w jakim Ty się tam języku dogadywałaś :?: 8O :lol: Bo tak po cichu liczę na (mój cienki :lol:) angielski, bo po albańsku to słowa nie znam :lol:, a po słowiańsko-chorwacko-polsku to raczej szans nie widzę :lol:

Oj tam - no troszkę się nauczysz :) - choć kilku słówek grzecznościowych. Masz trochę czasu, a przecież nie wypada jechać gdziekolwiek nie znając ani jednego słowa w języku tubylców i wymagać od nich, żeby znali akurat ten, który my znamy! :)
Na pewno w wielu miejscach dogadasz się po włosku i po angielsku też - Albańczycy to strasznie zdolni ludzie - jak się walczy o byt, jeżdżąc po świecie, to i języków się człowiek uczy.

Mam takie doświadczenie, że to bardzo zdolny naród. O porozumiewaniu się pisaliśmy w wątkach zawodowcowo-typowych ;) ale to było dawno. Myślę, że tam się wszystko tak szybko rozwija, że i z dogadaniem się jest już o wiele mniej problemów.

Ale nie da się ukryć - w porozumieniu, intencja i dobra wola są najważniejsze :D:D:D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2011 15:34

U-la napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Ula w jakim Ty się tam języku dogadywałaś :?: 8O :lol: Bo tak po cichu liczę na (mój cienki :lol:) angielski, bo po albańsku to słowa nie znam :lol:, a po słowiańsko-chorwacko-polsku to raczej szans nie widzę :lol:

Oj tam - no troszkę się nauczysz :) - choć kilku słówek grzecznościowych. ...

Od kogo :?: :( Pasowałoby znać jakieś proszę, dziękuję, pozdrawiam, do zobaczenia, dzień dobry, dobry wieczór...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.03.2011 15:44

Leszek Skupin napisał(a):
U-la napisał(a):

Oj tam - no troszkę się nauczysz :) - choć kilku słówek grzecznościowych. ...

Od kogo :?: :( Pasowałoby znać jakieś proszę, dziękuję, pozdrawiam, do zobaczenia, dzień dobry, dobry wieczór...

Tak - po
Nie - jo
Dziękuję, - faleminderit
Dziękuję bardzo - faleminderit shumë
Proszę - ju lutem
Przepraszam - më falni
Dzień dobry - Mirëdita
Do zobaczenia - Mirupafshim për së shpejti
Dobry wieczór -Mirëmbrëma
Dobranoc - Natën e mirë
Nie rozumiem - Nuk kuptoj.
Jak się nazywasz? -Si e keni emrin?
Nazywam się... - Quhem...
Gdzie jest toaleta? - Ku është nevojtorja?

I troszkę tutaj :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2011 15:48

Boshhhhhh 8O prawie jak węgierski :lol: 8O ciężko wymówić :!: 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.03.2011 15:50

Leszek Skupin napisał(a):Boshhhhhh 8O prawie jak węgierski :lol: 8O ciężko wymówić :!: 8O

Nuk kuptoj, przecież to takie proste: po, jo :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2011 12:20

Spotkanie drugie już za nami...

Ze wstępnych ustaleń wynika, że jedziemy w terminie 20-29.05. na dwa auta: Nissan Patrol i Hyundai Terracan i crossa: KTM. Na razie 5 osób: Krzychu Ry, Krzychu Ru, Misiek (Patrol), Al (KTM) i ja (Terracan). Dobrze by było mieć po 4 osoby na pokładzie, ze względów ekonomicznych, ale jak będą po 3 to też damy radę ;).

Jak najbardziej będą to północne tereny Albanii czyli Theth obowiązkowo z widokami na Maja Jezerce :D Krzychu Ry wspominał coś o jednodniowym wypadzie w stromsze partie gór, bez lin chyba, ale z rozbiciem obozu właśnie gdzieś w górach.

Misiek zaproponował drogę DO przez Słowację, Węgry, Serbię, Bośnię, Chorwację, Czarnogórę (ostatnie dwa wybrzeżem) do Albanii - wjazd od strony Podgoricy (Titogradu :lol:)

Trasa Z jest jeszcze dokładnie nie ustalona, ale najprawdopodobniej będzie ona jak najszybsza.

Będzie bogato.

Kamil maila ci posłałem, ale coś milczysz :(
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.04.2011 12:15

Kurdeczka, nie zauważyłem wcześniej Lesiu Twojego pytania w mailu bo tak jestem zawalony innymi sprawami że podświadomość jakoś to odfiltrowała :( Właśnie Ci odpisałem.
Jak przygotowania?
pzdr
k
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.04.2011 12:16

Cisza, więc raczej nici z wyjazdu :(
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 22.09.2011 00:47

Kiedyś pojechałem Tobie Leszek w wątku narciarskim słowem hardcor (mam nadzieję, że się nie obraziłeś), ale w tej relacji (jeżeli kiedyś uznałeś te słowo na wyrost, to wtedy też nie było użyte jako żart) użyte będzie bardziej zasadnie i z sympatią (jak wtedy).

Obejrzałem wszystkie filmiki.
Wiadomo, że skala wyprawy nie była jak Camel Trophy, ale wiadomo, że u Was chodziło o szczytny cel i hołd.
Każdy dostrzeże istotę tej relacji.

A samo powrotne przekraczanie granicy, to faktycznie to był hardcore, którego nie chciałbym przechodzić, gdziekolwiek.

Zaskoczony jesteś dlaczego ta relacja.
Faktycznie, przecież wpis powinien być w najnowszej.
Spoko, też będzie.

Pozdrawiam. :)
Piotr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 22:32

Odkryłam Twój wątek niejako przy okazji, ale połknęłam za jednym zamachem i mimo, iż to nie mój sposób poruszania się po górkach to jednak Twój przekaz był smakowity. <brawo>
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 15.09.2016 11:11

Stary wątek ... ale wart przeczytania ponieważ ja także za dwa tygodnie podbijam tą samą trasę i inne jeszcze wokoło.
Ukraina - czas zacząć zwiedzać ten kraj.
Jedziemy typowo offroadowo wyłącznie (jak się tylko da) drogami gruntowymi.
Notatki z tematu zapisane, dziękuję za relację.
Poprzednia strona

Powrót do Ukraina - Україна

Ukraina bezdrożami czyli offroad w pięciu po Gorganach - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies