Leszek Skupin napisał(a):
wizy
waluta
noclegi w górach
paliwo ON oczywiście.....
No przestań, Albania to już normalny kraj (no prawie
) , i wiz tam nie potrzeba
. Wjeżdża się normalnie, paszport + ZK , żadnych rowów dezynfekcyjnych, żadnych dziwnych opłat za dzień pobytu. Chociaż coś tu na cro pisali, że i na DO wjechać już można.....
Waluta, za 100 euro dostaniesz jakieś 14.500 lek, wymienisz w banku, które są nawet w małych miasteczkach jak np Koplik, albo w kantorze, których jest pełno. Zawsze możesz ponegocjować z "cinkciarzem"
bo taka instytucja wciąż tam jest widoczna
Tak się złożyło, że w AL spaliśmy głównie na plażach
, ale nie sądzę by z górami był jakiś problem, wręcz powinno być to bezproblemowe. Im większa grupa, tym bardziej rzuca się w oczy, dlatego tak jak mówi Ula, może warto wcześniej to uzgodnić z napotkanymi ludźmi. No i wiadomo, trzeba uważać na psy pasterskie.
Paliwo, akurat my tankujemy 95, i jej koszt w najdroższych sieciowych stacjach wynosił we wrześniu dokładnie 1 euro, więc ON zapewne odpowiednio taniej. Czytałem rady by kupować tylko na dużych, nowoczesnych stacjach i tak robiłem. Podobno są trudności w płaceniu kartą, nie próbowałem to nie wiem. No i trzeba się przyzwyczaić do baaardzo specyficznego sposobu jazdy
oraz klaksonów używanych na okragło. Drogi, hmm, dla terenówki nie będą problemem
Poczytaj o wyprawach z linka podanego przez Piotra, możesz się skontaktować z tymi ludźmi, sądzę że udzielą przydatnych informacji o mniej dostępnych górskich terenach Al. Możesz też poczytać na "mojebalkany.com" posty Balkandrivera, to własnie ten człowiek. Chociaż ta strona chyba już nie działa