Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ukradziony dowód osobisty POMOCY

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
k4zy5i3k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k4zy5i3k » 15.08.2015 08:14

witam, jak w temacie, podczas dojazdu do Chorwacji, na parkingu podczas nocnej drzemki, przez uchylone tylne okno w aucie skradziono nam jedna torebkę, w której były min dokumenty jednej z osób, sprawę niezwłocznie zgłosiliśmy na policje, dostaliśmy odpowiednie zaświadczenie, tylko co dalej ?

1.czy na takim zaświadczeniu wystawionym przez policje, w drodze powrotnej do kraju na granicy nie będą mieć do nas problemu?

2. czy muszę udać się z tym zaświadczeniem do konsulatu pl w Zagrzebiu w celu wystawienia np paszportu tymczasowego?? koszt to 550kn + dwa zdjęcia

3. czy taki konsulat wystawi mi jakieś zaświadczenie o potwierdzeniu tożsamości tej osoby bez dokument jaki możliwi mi dojazd do UE ??

4. czy może jechać objazdem przez jakieś dzikie granice i zrobić sobie małą extra wycieczkę po wąskich drogach?

Proszę doświadczonych o poradę co teraz zrobić by było ok i spokojnie za dwa tygodnie wrócić do domu
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.08.2015 08:35

Zadzwoń do konsulatu lub ubezpieczyciela.
tel. (00385-1) 48-99-444
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 15.08.2015 08:45

k4zy5i3k napisał(a):witam, jak w temacie, podczas dojazdu do Chorwacji, na parkingu podczas nocnej drzemki, przez uchylone tylne okno w aucie skradziono nam jedna torebkę...

Czasami beztroska ludzi mnie rozwala.
Wiem, że leżącego się nie kopie, ale mam pytanie - czy w domu też kładziecie torebki na parapecie?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 15.08.2015 08:54

Bardzo współczuję, niestety wiem co to znaczy :evil:

nas kilka lat temu okradziono w Grecji :twisted: w tym m.in. paszporty mój i męża.
Wracaliśmy przez kraje nie należące do UE- Serbia, Macedonia - więc wyrobiliśmy w konsulacie w Atenach paszporty tymczasowe.
Nie płacilismy nic na miejscu ( część kasy też nam skradziono), podpisaliśmy tylko zobowiązanie, że do 7 dni od daty powrotu do Polski zapłacimy.
Tak na marginesie, konsul nawet nie zapytał czy nie potrzeba nam pomocy :evil:

Myślę, że w razie kontroli musi być jakiś dowód tożsamości, zaświadczenie chyba nie wystarczy :(
ale upewnijcie się u źródła - tak jak radzi FUX

Powodzenia i głowa do góry :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2015 08:58

k4zy5i3k napisał(a):
4. czy może jechać objazdem przez jakieś dzikie granice i zrobić sobie małą extra wycieczkę po wąskich drogach?

Świetny pomysł, skończycie na komisariacie za próbę nielegalnego przekroczenia granicy 8)
Praktycznie na każdej drodze asfaltowej między Chorwacją a Słowenią jest przejście graniczne, część z nich tylko obsługuje ruch lokalny i jest zamknięta w nocy.
Wtedy jest opuszczony szlaban :!:
Na drogach polnych przez granicę są spuszczone szlabany :!:

Trzeba wyrobić paszport tymczasowy w Zagrzebiu i będzie koniec sprawy :!:
k4zy5i3k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k4zy5i3k » 15.08.2015 08:59

papse napisał(a):
k4zy5i3k napisał(a):witam, jak w temacie, podczas dojazdu do Chorwacji, na parkingu podczas nocnej drzemki, przez uchylone tylne okno w aucie skradziono nam jedna torebkę...

Wiem, że leżącego się nie kopie, ale mam pytanie - czy w domu też kładziecie torebki na parapecie?

ehh kolego i mnie ta sytuacja rozwaliła ale x razy byłem tu i tam, a po raz pierwszy mam taka sytuacje kradzieży - tak że proszę Cie byś nie odcinał głupimi postami i nie pisał w ogóle, chyba że chcesz pomóc
k4zy5i3k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k4zy5i3k » 15.08.2015 09:04

fiolek napisał(a):Bardzo współczuję, niestety wiem co to znaczy :evil:

nas kilka lat temu okradziono w Grecji :twisted: w tym m.in. paszporty mój i męża.
Wracaliśmy przez kraje nie należące do UE- Serbia, Macedonia - więc wyrobiliśmy w konsulacie w Atenach paszporty tymczasowe.
Nie płacilismy nic na miejscu ( część kasy też nam skradziono), podpisaliśmy tylko zobowiązanie, że do 7 dni od daty powrotu do Polski zapłacimy.
Tak na marginesie, konsul nawet nie zapytał czy nie potrzeba nam pomocy :evil:

Myślę, że w razie kontroli musi być jakiś dowód tożsamości, zaświadczenie chyba nie wystarczy :(
ale upewnijcie się u źródła - tak jak radzi FUX

Powodzenia i głowa do góry :lol:

Spokojnie, wszystko jest pod kontrolą, przez te sytuacje poznaliśmy w szyberniku tłumacza pl-hr - pewna Panią Elżbietę - starsza Pani ale gratis spędziliśmy z nią pół dnia rozmawiając o jej miejscowości + darmowa wycieczka z historią - nawet parę wstępów mieliśmy za darmo - tak że ukradziona torebka milo się odbiła - tylko ten konsulat jeszcze został hehehe
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.08.2015 10:08

Pamiętajcie aby po powrocie do Polski osoba , której ukradziono dowód , powiadomiła osobiście banki ( w których ma konta, lokaty ) i inne instytucje o kradzieży - jednym słowem zastrzegła stary dowód. Bank przekaże powiadomienie do Centralnej Bazy Danych Systemu "Dokumenty zastrzeżone".
( mogli to zrobić np. rodacy )

Chodzi o to aby ktoś na tamten dowód nie wziął kredytu, zakupił telefon komórkowy, nieruchomość itd. - tyle teoria w praktyce bywa różnie.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 15.08.2015 10:34

k4zy5i3k napisał(a):
papse napisał(a):

ehh kolego i mnie ta sytuacja rozwaliła ale x razy byłem tu i tam, a po raz pierwszy mam taka sytuacje kradzieży - tak że proszę Cie byś nie odcinał głupimi postami i nie pisał w ogóle, chyba że chcesz pomóc

Jeśli zrobiliście wszystko, żeby Was nie okradziono to przepraszam.
Sposób w jaki opisałeś sytuację mógł sugerować coś innego.
Zarówno żona jak i ja mamy na co dzień do czynienia z różnymi przypadkami, stąd mój wpis - po prostu - nic osobistego.
k4zy5i3k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k4zy5i3k » 16.08.2015 18:48

papse napisał(a):
k4zy5i3k napisał(a):
papse napisał(a):

Jeśli zrobiliście wszystko, żeby Was nie okradziono to przepraszam.
Sposób w jaki opisałeś sytuację mógł sugerować coś innego.
Zarówno żona jak i ja mamy na co dzień do czynienia z różnymi przypadkami, stąd mój wpis - po prostu - nic osobistego.

no ok kolego nie ma tematu - dodam że ja jako kierowca i prowodyr wakacji w Chorwacji ustawiłem prześwit powierza w szybach ale pewna osoba w nocy sobie bardziej uchyliła ... też mnie ta sytuacja rozbroiła .... a w dodatku swoją torebkę dała za zagłówek ... szyby mam przyciemniane więc ta torebka była istnym celem świecącym w nocy ......gdybym to widział sam bym zainterweniował ale że jestem kierowcą i byłem zmęczony nie byłem w stanie podczas snu ogarniać wszystkiego.. zirytował mnie Twój wpis - ale nie było sprawy :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone