napisał(a) MagdaMac123 » 27.07.2017 11:23
Witam,
byłam w tym roku pierwszy raz w Chorwacji, dokładnie w Zadarze. Ale jednego dnia zrobiliśmy sobie wycieczkę na cały dzień, promem z Zadaru na Wyspe Ugljan do Preko. Wyspa bardzo mnie urzekła. Bardzo zielona, jest tam najwięcej gajów oliwnych. Nasza wycieczkę po wyspie zaczęliśmy od Preko, które jest cudne. Mała, rybacka miejscowość. Piękna promenada , niewielki port, wzdłuż promenady urocze knajpki. Ja podróżowałam z mężem i trzema synami ( 8 lat, 5 lat, 5 lat), więc zwracałam głównie uwagę na udogodnienia dla dzieci. No wiec tak, plaża betonowa, na plaży leżaki (chyba darmowe). Dalej plaża przechodzi już w żwirową, jest łagodne zejście do wody, w sam raz dla dzieci. Przy plaży ( w zasadzie na plaży) placyk zabaw. Z tyłu knajpy. Przy plaży przebieralnie i natryski. Czego chcieć więcej...
Dalej na zachód jest podobno plaża z Niebieską Flagą, czyli b. czystą wodą. Nie dotarliśmy tam. W Preko wydawało mi się, że wszystko jest blisko, i sklepy i knajpy i sklepy z pamiątkami itp. Potem pojechaliśmy do Pasman, ale tam już w celach plażowych. W Pasman znaleźliśmy plażę betonową, ale za to w morzu było piaszczyste dno i kąpielisko zrobione tak, że dłuuugo wgłąb morza jest płytko (ok. 50 cm) i pasek pod nogami. Dla dzieci-bajka. Przy plaży przebieralnie i natryski. Mnie się wyspa podobała, choć nie udało mi sie zwiedzić pozostałych miejscowości. Najwięcej czasu spędziliśmy w Preko i myślę, że może następnym razem właśnie tam pojade na urlop.