Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil) a później do Grecji (Sarti)...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 13.01.2015 00:40

azymut38 napisał(a):Policji nie widziałem dużo, wręcz niewiele, co nie znaczy, że można "pogonić", ja trzymałem na tempomacie jakieś 130 km/h.

130 km/h lepiej nie przeginać my widzieliśmy na autostradzie nieoznakowany radiowóz policji, a na zjeździe z autostrady dwa radiowozy i zatrzymywane wybrane (wcześniej pewnie nagrane które przekraczały prędkość) auta. Dodam tylko, że zatrzymanych aut tam widzieliśmy co najmniej 5-6.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2015 08:14

Witam ponownie.
Trochę Was w tej Macedonii przytrzymało, prawie na 3 miesiące ... :D ... ale w sumie chętnie na tyle też bym tam został ... :) ...
Pozdrawiam.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 13.01.2015 16:48

Z autostrady nr 2 (E90), koło miejscowości Ioannina, zjeżdża się na drogę nr 20 (E853), następnie w miejscowości Kalpaki skręcamy w lewo w kierunku przejścia granicznego z Albanią. Droga oznaczona jest tak samo czyli E853. Ten ostatni fragment bardzo przypomina nasze Bieszczady. Sama droga jest bardzo szeroka i właściwie pusta więc można "grzać", widzieliśmy co prawda patrol znudzonej miejscowej greckiej policji ale chyba bardziej czatowali na Albańczyków, w każdym razie z pewnością jechałem szybko.

A sama droga przed przejściem wygląda tak:

Obrazek
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 13.01.2015 16:51

Na samym przejściu z Albanią odczekałem sobie chwilę aż grecki pogranicznik powysyła smsy..totalna zlewka "petenta", później kilka pytań w języku angielskim po co jadę do Albanii, dokąd konkretnie ale tylko sprawdzenie paszportów i tyle. Po stronie albańskiej pytań nie było, tylko uśmiechy, sprawdzenie paszportów, celniczka przyjrzała się dzieciakom w aucie i go! Jesteśmy w Albanii.

Pierwsze albańskie widoczki:

Obrazek

Obrazek
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 13.01.2015 17:04

Moim zdaniem Macedonia wcale nie jest taka dzika. To całkiem fajny kraj, przynajmniej dla turysty. Warto zostać parę dni w drodze do Grecji. Jako główny cel podróży z Polski raczej mało osób planuje. Lepiej stanąć w drodze tam niż z powrotem, po lazurowych wodach Morza Egejskiego lub Jońskiego kąpiel w Jeziorze Ohrid - to już nie to. Potwierdzam Twoje zdanie o jakości autostrad. Trzeba uważać, szczególnie w kierunku powrotnym dziury są duże i może być niebezpiecznie szczególnie w nocy. W lipcu 2014 widziałem, że zaczęli nieśmiało remontować.
Pozdrawiam,
Tomek
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 13.01.2015 19:06

Cieszę się, że wróciłeś i znów nadajesz :papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.01.2015 23:18

Macedonia jest tak dzika, jak Polska np. dla Amerykanów ;) w miarę normalny kraj z całkiem przyzwoitymi drogami na większości odcinków. Ja swojego czasu MKE wybrałem jako główny cel podróży wakacyjnej i nie żałowałem ani na chwilę :)
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.01.2015 20:55

Kontynuując.
Przejazd od granicy do m. Saranda to może być dla niektórych koszmar. Droga nagle zaczyna ostro piąć się w górę ostrymi serpentynami, które od przepaści oddzielają jedynie kamienne bariery...

Obrazek

Gdzieś pogubiłem inne zdjęcia z tego odcinka trasy. Jak je odnajdę, to zaraz wstawię. Po zjeździe z serpentyn i pokonaniu jakichś wsi dojeżdżamy do Sarandy. Zanim to jednak nastąpi..na drodze przemiła, egzotyczna niespodzianka :mrgreen:

Obrazek

Wjazd może przyprawić o szok kulturowy. Po lewej bowiem widać prawdziwe slumsy :cry:

Obrazek

Dalsza część tego miasta to już głównie budynki nastawione na turystów...wreszcie też widać Morze Jońskie. Poza tym całe miasto to jedna wielka budowa :hut:

Obrazek

Obrazek

Co rzuca się w oczy, to zupełnie inna roślinność niż w Chorwacji, jest bardziej bujna. Palmy są inne, dużo agaw. Generalne widać, że jest tu zdecydowanie cieplej.

Obrazek
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.01.2015 21:19

Przydrożna stacja paliw z myjną (alb. lavazho) nie zachęca...

Obrazek

Oczywiście są też lepiej wyglądające obiekty tego typu ale o tym później. Oczywiście wybierając się do Albanii trzeba rozumieć ich system oznaczania paliw, tzn. generalnie są 2 rodzaje diesla, Euro 5 (opisane jako <10 ppm) i Euro 4 (<350 ppm) - chodzi chyba o ilość siarki lub jej związków. Każdy z Was kto posiada silnik diesla powinien orientować się jako normę posiada, taki np. słynny silnik VW 1.9 TDI to Euro 4.

Droga z Sarandy do Ksamil ma świeżo wylany dywanik asfaltowy, jednak zdarzają się dziury i uskoki.

Obrazek

Uważajcie szczególnie na studzienki, potrafi nie być na nich metalowej kratki. Generalnie odradza się poruszanie autem po Albanii nocą.

Najlepsze jest jednak to, co sama ambasada RP w Albanii podaje o tym kraju:

http://www.tirana.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_dla_podrozujacych_do_albanii/

Nie zaleca się poruszania po drogach po zmroku ze względu na nieoświetlonych użytkowników (motocykle, rowery, piesi) oraz nieoznakowane i nieoświetlone przeszkody na drodze (m.in. otwarte studzienki kanalizacyjne, osuwiska kamieni i inne). Stosunek miejscowych kierowców do zasad ruchu i przepisów bywa, łagodnie mówiąc, niefrasobliwy, wobec czego auto należy prowadzić ze wzmożoną ostrożnością i starać się przewidywać niestandardowe zachowania współużytkowników drogi.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.01.2015 19:16

"...niefrasobliwy..."
bardo dobre określenie, potwierdzam...:)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 16.01.2015 01:31

Sol-Wagon napisał(a):"...niefrasobliwy..."
bardo dobre określenie, potwierdzam...:)

no i ja potwierdzam... co odczuliśmy na własnej skórze (czyt. lakierze)
mistrzu wyjeżdżając z podporządkowanej zahaczył nas gdy skręcaliśmy w tę ulicę z głównej (20 km po przekroczeniu granicy z grecją)
na szczęście w aucie brata lekkie zadrapanie, w mercedesie niefrasobliwego albańczyka na drogę wypadł kierunkowskaz i pół kilo kitu.
To był początek naszego urlopu i pierwsze minuty spędzone w Albanii.
A takich fur widziałem na drogach kilkanaście 8O
Załączniki:
IMG_0073.JPG
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 22.01.2015 13:30

Przyłączam się do śledzących tę opowieść.
Mam zamiar w tym roku urlop spędzić w Albanii, więc wszystko, co o tym kraju przeczytam i zobaczę z pewnością pomoże mi na wakacjach. Pozdrawiam i czekam na dalsze posty.
- Wojtek :papa:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 18.08.2015 15:18

jerry.ie napisał(a):azymut38 :roll: azymut38 :roll: azymut38 :papa: , wróć .

azymut38 napisał(a):Sorki za małą przerwę :? Skończyłem na Macedonii. No cóż. ......

To żeś pojechał!!! :mrgreen: :oczko_usmiech: :wink:
Anesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anesia » 21.10.2015 13:49

azymut38 napisał(a):Kontynuując.
Przejazd od granicy do m. Saranda to może być dla niektórych koszmar. Droga nagle zaczyna ostro piąć się w górę ostrymi serpentynami, które od przepaści oddzielają jedynie kamienne bariery...

Obrazek
Witaj dróżką o której piszesz jechaliśmy 4 razy ,jest naprawdę karkołomna ,a prawdziwy szok kiedy trzeba się na niej minąć z tirem....
WP_20150816_19_18_59_Pro.jpg
WP_20150816_19_20_38_Pro.jpg

Gdzieś pogubiłem inne zdjęcia z tego odcinka trasy. Jak je odnajdę, to zaraz wstawię. Po zjeździe z serpentyn i pokonaniu jakichś wsi dojeżdżamy do Sarandy. Zanim to jednak nastąpi..na drodze przemiła, egzotyczna niespodzianka :mrgreen:

Obrazek

Wjazd może przyprawić o szok kulturowy. Po lewej bowiem widać prawdziwe slumsy :cry:

[img]http://i.imgur.com/fB5vw0E.jpg[/img
Dalsza część tego miasta to już głównie budynki nastawione na turystów...wreszcie też widać Morze Jońskie. Poza tym całe miasto to jedna wielka budowa :hut:

Obrazek

Obrazek

Co rzuca się w oczy, to zupełnie inna roślinność niż w Chorwacji, jest bardziej bujna. Palmy są inne, dużo agaw. Generalne widać, że jest tu zdecydowanie cieplej.

Obrazek
marcin1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin1978 » 21.10.2015 14:20

witam wszystkich czy możecie pomóc w szukaniu fajnej kwatery prywatnej we vlora Albania niedaleko od morza. Planuje w 2016r. wybrać sie na przełomie lipca i sierpnia wraz z żoną i 10 letnim synem w tamte rejony. A może ktoś był i moze coś polecić w tym temacie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil) a później do Grecji (Sarti)... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone