Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil) a później do Grecji (Sarti)...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 13.01.2015 01:40

azymut38 napisał(a):Policji nie widziałem dużo, wręcz niewiele, co nie znaczy, że można "pogonić", ja trzymałem na tempomacie jakieś 130 km/h.

130 km/h lepiej nie przeginać my widzieliśmy na autostradzie nieoznakowany radiowóz policji, a na zjeździe z autostrady dwa radiowozy i zatrzymywane wybrane (wcześniej pewnie nagrane które przekraczały prędkość) auta. Dodam tylko, że zatrzymanych aut tam widzieliśmy co najmniej 5-6.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2015 09:14

Witam ponownie.
Trochę Was w tej Macedonii przytrzymało, prawie na 3 miesiące ... :D ... ale w sumie chętnie na tyle też bym tam został ... :) ...
Pozdrawiam.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 13.01.2015 17:48

Z autostrady nr 2 (E90), koło miejscowości Ioannina, zjeżdża się na drogę nr 20 (E853), następnie w miejscowości Kalpaki skręcamy w lewo w kierunku przejścia granicznego z Albanią. Droga oznaczona jest tak samo czyli E853. Ten ostatni fragment bardzo przypomina nasze Bieszczady. Sama droga jest bardzo szeroka i właściwie pusta więc można "grzać", widzieliśmy co prawda patrol znudzonej miejscowej greckiej policji ale chyba bardziej czatowali na Albańczyków, w każdym razie z pewnością jechałem szybko.

A sama droga przed przejściem wygląda tak:

Obrazek
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 13.01.2015 17:51

Na samym przejściu z Albanią odczekałem sobie chwilę aż grecki pogranicznik powysyła smsy..totalna zlewka "petenta", później kilka pytań w języku angielskim po co jadę do Albanii, dokąd konkretnie ale tylko sprawdzenie paszportów i tyle. Po stronie albańskiej pytań nie było, tylko uśmiechy, sprawdzenie paszportów, celniczka przyjrzała się dzieciakom w aucie i go! Jesteśmy w Albanii.

Pierwsze albańskie widoczki:

Obrazek

Obrazek
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 13.01.2015 18:04

Moim zdaniem Macedonia wcale nie jest taka dzika. To całkiem fajny kraj, przynajmniej dla turysty. Warto zostać parę dni w drodze do Grecji. Jako główny cel podróży z Polski raczej mało osób planuje. Lepiej stanąć w drodze tam niż z powrotem, po lazurowych wodach Morza Egejskiego lub Jońskiego kąpiel w Jeziorze Ohrid - to już nie to. Potwierdzam Twoje zdanie o jakości autostrad. Trzeba uważać, szczególnie w kierunku powrotnym dziury są duże i może być niebezpiecznie szczególnie w nocy. W lipcu 2014 widziałem, że zaczęli nieśmiało remontować.
Pozdrawiam,
Tomek
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 13.01.2015 20:06

Cieszę się, że wróciłeś i znów nadajesz :papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 14.01.2015 00:18

Macedonia jest tak dzika, jak Polska np. dla Amerykanów ;) w miarę normalny kraj z całkiem przyzwoitymi drogami na większości odcinków. Ja swojego czasu MKE wybrałem jako główny cel podróży wakacyjnej i nie żałowałem ani na chwilę :)
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.01.2015 21:55

Kontynuując.
Przejazd od granicy do m. Saranda to może być dla niektórych koszmar. Droga nagle zaczyna ostro piąć się w górę ostrymi serpentynami, które od przepaści oddzielają jedynie kamienne bariery...

Obrazek

Gdzieś pogubiłem inne zdjęcia z tego odcinka trasy. Jak je odnajdę, to zaraz wstawię. Po zjeździe z serpentyn i pokonaniu jakichś wsi dojeżdżamy do Sarandy. Zanim to jednak nastąpi..na drodze przemiła, egzotyczna niespodzianka :mrgreen:

Obrazek

Wjazd może przyprawić o szok kulturowy. Po lewej bowiem widać prawdziwe slumsy :cry:

Obrazek

Dalsza część tego miasta to już głównie budynki nastawione na turystów...wreszcie też widać Morze Jońskie. Poza tym całe miasto to jedna wielka budowa :hut:

Obrazek

Obrazek

Co rzuca się w oczy, to zupełnie inna roślinność niż w Chorwacji, jest bardziej bujna. Palmy są inne, dużo agaw. Generalne widać, że jest tu zdecydowanie cieplej.

Obrazek
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 14.01.2015 22:19

Przydrożna stacja paliw z myjną (alb. lavazho) nie zachęca...

Obrazek

Oczywiście są też lepiej wyglądające obiekty tego typu ale o tym później. Oczywiście wybierając się do Albanii trzeba rozumieć ich system oznaczania paliw, tzn. generalnie są 2 rodzaje diesla, Euro 5 (opisane jako <10 ppm) i Euro 4 (<350 ppm) - chodzi chyba o ilość siarki lub jej związków. Każdy z Was kto posiada silnik diesla powinien orientować się jako normę posiada, taki np. słynny silnik VW 1.9 TDI to Euro 4.

Droga z Sarandy do Ksamil ma świeżo wylany dywanik asfaltowy, jednak zdarzają się dziury i uskoki.

Obrazek

Uważajcie szczególnie na studzienki, potrafi nie być na nich metalowej kratki. Generalnie odradza się poruszanie autem po Albanii nocą.

Najlepsze jest jednak to, co sama ambasada RP w Albanii podaje o tym kraju:

http://www.tirana.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_dla_podrozujacych_do_albanii/

Nie zaleca się poruszania po drogach po zmroku ze względu na nieoświetlonych użytkowników (motocykle, rowery, piesi) oraz nieoznakowane i nieoświetlone przeszkody na drodze (m.in. otwarte studzienki kanalizacyjne, osuwiska kamieni i inne). Stosunek miejscowych kierowców do zasad ruchu i przepisów bywa, łagodnie mówiąc, niefrasobliwy, wobec czego auto należy prowadzić ze wzmożoną ostrożnością i starać się przewidywać niestandardowe zachowania współużytkowników drogi.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.01.2015 20:16

"...niefrasobliwy..."
bardo dobre określenie, potwierdzam...:)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 16.01.2015 02:31

Sol-Wagon napisał(a):"...niefrasobliwy..."
bardo dobre określenie, potwierdzam...:)

no i ja potwierdzam... co odczuliśmy na własnej skórze (czyt. lakierze)
mistrzu wyjeżdżając z podporządkowanej zahaczył nas gdy skręcaliśmy w tę ulicę z głównej (20 km po przekroczeniu granicy z grecją)
na szczęście w aucie brata lekkie zadrapanie, w mercedesie niefrasobliwego albańczyka na drogę wypadł kierunkowskaz i pół kilo kitu.
To był początek naszego urlopu i pierwsze minuty spędzone w Albanii.
A takich fur widziałem na drogach kilkanaście 8O
Załączniki:
IMG_0073.JPG
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 22.01.2015 14:30

Przyłączam się do śledzących tę opowieść.
Mam zamiar w tym roku urlop spędzić w Albanii, więc wszystko, co o tym kraju przeczytam i zobaczę z pewnością pomoże mi na wakacjach. Pozdrawiam i czekam na dalsze posty.
- Wojtek :papa:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 18.08.2015 16:18

jerry.ie napisał(a):azymut38 :roll: azymut38 :roll: azymut38 :papa: , wróć .

azymut38 napisał(a):Sorki za małą przerwę :? Skończyłem na Macedonii. No cóż. ......

To żeś pojechał!!! :mrgreen: :oczko_usmiech: :wink:
Anesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anesia » 21.10.2015 14:49

azymut38 napisał(a):Kontynuując.
Przejazd od granicy do m. Saranda to może być dla niektórych koszmar. Droga nagle zaczyna ostro piąć się w górę ostrymi serpentynami, które od przepaści oddzielają jedynie kamienne bariery...

Obrazek
Witaj dróżką o której piszesz jechaliśmy 4 razy ,jest naprawdę karkołomna ,a prawdziwy szok kiedy trzeba się na niej minąć z tirem....
WP_20150816_19_18_59_Pro.jpg
WP_20150816_19_20_38_Pro.jpg

Gdzieś pogubiłem inne zdjęcia z tego odcinka trasy. Jak je odnajdę, to zaraz wstawię. Po zjeździe z serpentyn i pokonaniu jakichś wsi dojeżdżamy do Sarandy. Zanim to jednak nastąpi..na drodze przemiła, egzotyczna niespodzianka :mrgreen:

Obrazek

Wjazd może przyprawić o szok kulturowy. Po lewej bowiem widać prawdziwe slumsy :cry:

[img]http://i.imgur.com/fB5vw0E.jpg[/img
Dalsza część tego miasta to już głównie budynki nastawione na turystów...wreszcie też widać Morze Jońskie. Poza tym całe miasto to jedna wielka budowa :hut:

Obrazek

Obrazek

Co rzuca się w oczy, to zupełnie inna roślinność niż w Chorwacji, jest bardziej bujna. Palmy są inne, dużo agaw. Generalne widać, że jest tu zdecydowanie cieplej.

Obrazek
marcin1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin1978 » 21.10.2015 15:20

witam wszystkich czy możecie pomóc w szukaniu fajnej kwatery prywatnej we vlora Albania niedaleko od morza. Planuje w 2016r. wybrać sie na przełomie lipca i sierpnia wraz z żoną i 10 letnim synem w tamte rejony. A może ktoś był i moze coś polecić w tym temacie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil) a później do Grecji (Sarti)... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies