Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uczulenie / alergia na słońce

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.07.2012 12:49

Rysio napisał(a):To nic śmiesznego. Zwykła koszulka zresztą też powinna pomóc.

Ta do wody jest lepsza od zwykłej bawełnianej, bo się nie klei nieprzyjemnie po wyjsciu z wody, schnie natychmiast - moje dzieciaki w takich spedzają ze dwa.. trzy pierwsze dopołudnia w Cro - odpada stres ze spłukiwaniem się filtra w wodzie.
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 05.07.2012 12:55

aga2 napisał(a):może trochę pomogę :)
od jakiegoś czasu cierpię na fotoalergie i jakoś daje rade w Chorwacji :)
po pierwsze, jeżeli to naprawdę fotoalergia, to solarium ani betakaroten i tak nic nie pomoże :(
po drugie, już przed wyjazdem i to najlepiej z dwa tygodnie zacznij używać leki antyhistaminowe (telfast, felfexo - nie powodują senności)
po trzecie: koniecznie filtr 50 i to najlepiej firmy która specjalizuje się w preparatach dla alergików (La Roche, Bioderma, Avene) i najlepiej z filtrem UVA i UVB mineralnym, nie powoduje żadnych podrażnień
po czwarte: po wyjściu z wody, spłukać sól i nowa dawka kremów
po piąte: wszystkie inne kosmetyki, które używasz w tym okresie zamień na takie przeznaczone dla alergików, żeby dodatkowo nie narażać skóry...

Mi w zeszłym roku udało się nabyć takie opaski na rękę, które smaruje się tym samym kremem do opalania co siebie i kiedy krem przestaje działać opaska zmienia kolor....więc albo trzeba zwinąć się ze słońca albo dołożyć kolejną warstwę kremu :)

Stosując to wszystko spędzam miłe wakacje na plaży, na słońcu, w super towarzystwie :)
powodzenia :)

Zgadzam się i potwierdzam w całej rozciągłości.
U mnie na wyposażeniu obowiązkowym w Cro są: długie nogawki, długie rękawy (oczywiście cienkie i jasne), kapelusz na łeb a na plaży koniecznie przenośny cień - parasolowy. I daję radę! Pozdrav
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.07.2012 13:42

arturac napisał(a):
Krystof napisał(a):
arturac napisał(a):
Krystof napisał(a):
arturac napisał(a):idź do dermatologa 8)
może to nie żadne uczulenie a łuszczyca :)znaczy się początki

od słońca by znikało, a nie się aktywowało

w małej dawce zgoda, w dużej -polemizowałbym

polemizuj :D

http://www.psorinfo.pl/Przygotowania-do ... px?ID=3626

dla mnie jednoznaczne - słońce korzystnie wpływa na zmiany łuszczycowe 8)

informacje o skutkach ubocznych dotyczą przedawkowania, czyli poparzeń słonecznych, albo jakichś skrajnych przypadków ... a przecież nie będziemy rozmawiać o patologiach, skrajnościach i marginesach?
chyba, że jesteś zwolennikiem teorii, że wyjatek potwierdza regułę? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2012 14:29

Krystof napisał(a):
arturac napisał(a):
Krystof napisał(a):
arturac napisał(a):
Krystof napisał(a):
arturac napisał(a):idź do dermatologa 8)
może to nie żadne uczulenie a łuszczyca :)znaczy się początki

od słońca by znikało, a nie się aktywowało

w małej dawce zgoda, w dużej -polemizowałbym

polemizuj :D

http://www.psorinfo.pl/Przygotowania-do ... px?ID=3626

dla mnie jednoznaczne - słońce korzystnie wpływa na zmiany łuszczycowe 8)

informacje o skutkach ubocznych dotyczą przedawkowania, czyli poparzeń słonecznych, albo jakichś skrajnych przypadków ... a przecież nie będziemy rozmawiać o patologiach, skrajnościach i marginesach?
chyba, że jesteś zwolennikiem teorii, że wyjatek potwierdza regułę? :roll:

w 100% się z Tobą zgadzam, masz rację :D
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 05.07.2012 20:38

Podzielę się moim doświadczeniem w kwestii alergii na słońce. Od lat każde wakacje po 2-3 dniach kończyły się opisaną tu przez wielu wysypką /miewałam ją głównie na dekolcie, później już na nogach i rękach/. Łykałam masę różnych leków, końskie dawki wapna i nic nie pomagało. Przechodziło w Polsce po powrocie do domu. Zeszłego lata lekarka rodzinna przypisała mi lek o nazwie Telfexo /Tabletki 120mg: sezonowy alergiczny nieżyt nosa. Tabletki 180 mg: pokrzywka idiopatyczna/. Podeszłam do leku nieufnie ale co tam, w zasadzie nic nie ryzykowałam. No i okazał się to strzał w 10. Spędziłam na słonecznej plaży 2 tygodnie i nie miałam ani skrawka wysypki. Może to przypadek, no albo lek który działa. W tym roku też go ze sobą zabieram i mam wielką nadzieję że nadal jest skuteczny.
Pozdrawiam
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 05.07.2012 21:40

Ja proponuję wizytę u alergologa a nie u dermatologa. Lata praktyki z alergicznym dzieckiem.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 05.07.2012 22:38

A jak już dopadnie ta okropna wysypka, nawet sączące się krostki, to bardzo pomaga takie coś....

Obrazek

Sprawdzone na mężu :wink: , polecam
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 06.07.2012 16:20

Pragnę Wam bardzo serdecznie podziękować za tak dużą ilość precyzyjnych i konkretnych porad! Przeanalizuje i rozważę każdą z nich, a po powrocie z Chorwacji (koniec sierpnia) napiszę o rezultatach - może ten temat przyda się komuś w przyszłości.
verea
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) verea » 05.08.2018 12:52

Swędzące Krostki potraktowac sodą oczyszczona rozmieszaną z odrobina wody. Nie znikną może odrazu ale przynosi ukojenie jesli mocno swędzą, na bąble po komarach też super sie sprawdza.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uczulenie / alergia na słońce - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone