"Mikromir Zresztą ogólnie uważam, że zdrowiej jest się przejść niż nie przejść.
Święte słowa
A sępy - uwielbiam, tak jak wszystkie inne ptaki Dobrze że są wolontariusze którzy pomagają gdy coś niedobrego im się dzieje
"Mikromir Zresztą ogólnie uważam, że zdrowiej jest się przejść niż nie przejść.
Roxi napisał(a):Beli to małe miasteczko położone na 130 metrowym wzgórzu, niczym orle gniazdo, ma tradycję sięgającą 4000 lat. Za czasów Imperium Rzymskiego Beli nazywane było Głową Wyspy.
Pozostałością czasów Imperium jest znakomicie zachowany 8 metrowy most rzymski, który można znaleźć po zachodniej stronie drogi opuszczając miasto. Położony nad wąwozem, do dziś spełnia swoją funkcję.
Dzisiejsze Beli to miasteczko z bardzo gęstą siecią wąskich uliczek. Ta prawdziwa plątanina dwupiętrowych domków o najprzeróżniejszych kształtach ma swoje zwieńczenie u szczytu miasta, gdzie znajdują się budowle sakralne oraz stara miejska cysterna.
Centrum Beli stanowi Plac Pricrekva z kamiennymi siedziskami, skupia się tam całe życie tej małej, na pierwszy rzut oka wymarłej osady.
W Beli zaczyna się i kończy czerwony szlak turystyczny o nazwie "Historia i Sztuka w Przyrodzie". Na kamiennej bramie, przez którą wchodzimy na szlak widnieje sentencja:"Wędrowcze, niech Mądrość oświetli twą drogę, a twe Serce przez Piękno poprowadzi cię do Prawdy"
usytuowane na zalesionym i trudno dostępnym wzgórzu wysokości 130 m – jest jedną z najstarszych osad na Cresie. Znajduje się we wschodniej części wyspy w odległości 21 km od miasta Cres i 18 km od Porozine. Było zamieszkane 4 tys. lat p.n.e., a dzięki dogodnemu usytuowaniu strategicznemu już w czasach antycznych było jednym z najbardziej zaludnionych miast (ówczesna nazwa – Caput Insulae – dosłownie oznacza głowę wyspy). We wczesnym średniowieczu stało się chorwackim obozem (castrum) i niezależną komuną (ok. 1000 r. n.e.). Chorwacka nazwa Beli pochodzi z czasów króla Beli IV, który się tu schronił przed Tatarami. Na jednym ze wzgórz otaczających miasto, skąd rozciąga się przepiękny widok, do dziś zachował się plac podobny do amfiteatru i otoczony kamiennymi siedzeniami, było to miejsce spotkań. Znajduje się tam również cysterna publiczna na wodę, loggia miejska i obiekty sakralne. Dzisiejsze miasto-muzeum zachowało średniowieczny wygląd. Najładniejszy jest mały, romański kościółek św. Marii (sv. Marije) ze zbiorem cennych krzyży procesyjnych z XIII–XIV w. zgromadzonych w zakrystii. Zachowała się również romańska katedra Narodzin Błogosławionej Marii Dziewicy (Rođenja Blažene Djevice Marije) z dzwonnicą, a na cmentarzu gotycki kościół św. Antoniego (sv. Antuna) z pocz. XV w. Warto pospacerować uliczkami wśród domów z uroczymi balkonikami, niezwykłymi, dekoracyjnymi fasadami i pozostałościami napisów głagolicą (widoczne również na cmentarzu, na nagrobkach). Zwiedzając wyspę, koniecznie należy zobaczyć rzymski most w Beli (długości 8 m), który jest jedynym zachowanym w całości mostem z tego okresu na wschodnim wybrzeżu Morza Adriatyckiego.
pomorzanka zachodnia napisał(a):Tego kierunku jeszcze nie brałam pod uwagę.
pomorzanka zachodnia napisał(a):szkoda,że coraz więcej jest takich wytrwałych turystów co wszędzie wlezą .
Mikromir napisał(a):Kapitańska Baba napisał(a):Dobrze że są wolontariusze którzy pomagają gdy coś niedobrego im się dzieje
Jestem pełna podziwu dla takich pasjonatów.
Piter_M napisał(a):Dołączam do relacji, widzę że tutaj jest ciekawie.
Piter_M napisał(a):Kiedyś już raz planowaliśmy wyjazd na Cres, wtedy ceny nas nieco odstraszyły ... ale może w przyszłym roku ...
Kapitańska Baba napisał(a):Ale śliczności na filmie
Mikromir napisał(a):pomorzanka zachodnia napisał(a):szkoda,że coraz więcej jest takich wytrwałych turystów co wszędzie wlezą .
W sumie nie wiadomo czy się z tego cieszyć czy smucić.
ruzica napisał(a):Ostatnio kolega z byłej pracy spędzał tam wakacje i przysłał mi parę fotek w podzięce za porady typu "gdzie kupić winietę"
CROberto napisał(a):Kiedyś, w przyszłości - ja pochodzę Twoimi śladami, po Cresie....
wiola2012 napisał(a):znalazłam link do Twojej relacji. Cieszę się, że mi nie umknął .
Mikromir napisał(a):Jeszcze wspomniana wcześniej brama ze wzruszającym napisem: Wędrowcze, niech Mądrość oświetli twą drogę, a twe Serce przez Piękno poprowadzi cię do Prawdy...
Powrót do Nasze relacje z podróży