Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie zdrowotne z NFZ

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
Re: historia prawdziwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.08.2009 11:29

Gr4nd0 napisał(a):Nie wiem jak to jest z anginą, ale lista możliwych powikłań nie wygląda ciekawie.

Dlatego napisałem, że
mottom napisał(a):nigdy nie myślałem, że ucieszę się z takiej diagnozy

Chodziło mi bardziej o "medialny/podświadomy" charakter tej "świńskiej choroby" i zawyżanie statystyk ewentualnej epidemii niż zagrożenie życia szkraba.

Grunt, że antybiotyk działa i po objawach (i powikłaniach) nie ma (tfu, tfu) śladów.

Pozdrav
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 05.08.2009 11:32

Buber napisał(a):Kocurek ja nie neguję potrzeby, wręcz konieczności posiadania ubezpieczenia komercyjnego - inna sprawa, ze za stówkę (no chyba, że za dzień) dla całej rodziny, cudów bym się nie spodziewał.

Niestety, nie wiem czy nie wywaliłam polisy do kosza, nie mogę jej znaleźć... ale tak niska cena jest wynikiem posiadania w tej ubezpieczalni 6 typów ubezpieczeń i sporych stąd zniżek, nie zaś "dziadostwa" oferty ubezpieczeniowej.
Ostatnio edytowano 05.08.2009 11:37 przez Kocurek, łącznie edytowano 1 raz
piotr3005
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr3005 » 05.08.2009 11:33

Witam!!!
Wróciłem z CRO i miałem przykre zdarzenie, rozwalilem glowę na pinii i udałem sie do szpitala w Makarskiej do szpitala. Przyjeto mnie bez zbędnych ceregieli i założyli 6 szwów i kazali przychodzić na kontrolę i za 7 dni na zdjęcie szwów. Wizyta nic nie kosztowała tylko brali paszport (ew. DO) do skserowania i to była jedyna formalność, na mniejscu dowiedziałem sie ża za leczenie dorażne (bez szpitalnego) nie pobiera sie opłat a NFZ rozlicza sie z CRO. Miałem ubezpieczenie w Generalli ale nie udało mi sie z nimi połączyć tylko a automatyczna sekretarka i nastapiło rozlączenie powtórzyłem ale za każdym razem to samo i za rozmowę zapłaciłem 50 zł. Generalli radzę omijać szerokim łukiem i życzę aby nie korzystać z polisy i tylko jest to opłacalne w wypadku pobytu szpitalnego w innym wypadku nie ma sensu.

pozdrawiam

Piotr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.08.2009 11:41

Łukasz napisał(a):Ubezpieczenie komercyjne można mieć a można i nie mieć. Zwykle wizyta u lekarza z drobna sprawą nie kosztuje majątku i brak ubezpieczenia nie sprowadzi na nikogo bankructwa. Natomiast przy poważnej sprawie gdy rachunek ze szpitala może wynieść nie tysiące Euro tylko dziesiątki tysięcy, żadne ubezpieczenie komercyjne Ci nie pomoże.

Dla scislosci. Wg OWU jednego z ubezpieczycieli, ktore wykupuje corocznie stoi jak byk pozycja "koszty leczenia" w zwiazku z nw lub naglym zachorowaniem. Zasadniczo i bez wdawania sie w tzw. wylaczenia,Ubezpieczyciel pokrywa koszty do 100 000 euro, w tym pobytu w szpitalu, lacznie z operacjami.
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 05.08.2009 13:07

Będąc w Poznaniu w NFZ powiedziano mi że owszem "jakaś" umowa jest ,ale nie wszystkie szpitale i ambulatoria w Chorwacji ją honorują!Wow!! Więc radz sobie płatniku sam,czyli na własny koszt!!
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.08.2009 13:17

Kocurek napisał(a):Niestety, nie wiem czy nie wywaliłam polisy do kosza, nie mogę jej znaleźć... ale tak niska cena jest wynikiem posiadania w tej ubezpieczalni 6 typów ubezpieczeń i sporych stąd zniżek, nie zaś "dziadostwa" oferty ubezpieczeniowej.

Co do tego, że zapłaciłaś mało, zwracam honor - przy łączeniu kilku ofert oczywiście raczej jest taniej, a "ochrona" może być OK.

Ja mam doświadczenie dość nieciekawe z tanimi polisami, choć kupuję je głównie pod kątem wypadku, pojazdu, transportu zastępczego, a nie potrzeb zdrowotnych.

Chociaż szczerze mówiąc, jakość ubezpieczenia można ocenić dopiero jak się coś stanie; czego nikomu nie życzę :D :papa:.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.08.2009 13:22

krystek napisał(a):Dla scislosci. Wg OWU jednego z ubezpieczycieli, ktore wykupuje corocznie stoi jak byk pozycja "koszty leczenia" w zwiazku z nw lub naglym zachorowaniem. Zasadniczo i bez wdawania sie w tzw. wylaczenia,Ubezpieczyciel pokrywa koszty do 100 000 euro, w tym pobytu w szpitalu, lacznie z operacjami.

Krystek jeżeli to nie tajemnica, napisz dokładnie jakie TU i jak się nazywa ubezpieczenie - za jaką kwotę i na jaki okres i w jakich krajach.
Chętnie się zapoznam z ofertą.
A tzw. wyłączenia to niestety najważniejsza dla klienta część umowy - ciekawy jestem czy są typowe, czy z "pułapkami" :) .
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.08.2009 13:34

marcin35 napisał(a):Będąc w Poznaniu w NFZ powiedziano mi że owszem "jakaś" umowa jest ,ale nie wszystkie szpitale i ambulatoria w Chorwacji ją honorują!Wow!! Więc radz sobie płatniku sam,czyli na własny koszt!!

Na logikę - umowy mogą nie honorować placówki prywatne :?:

A tu info prosto ze strony MSZ, jak pisałem NFZ nie ma nic do tego:
CHORWACJA
SZCZEPIENIA, SŁUŻBA ZDROWIA.
Turyści z Polski w nagłych przypadkach objęci są w Chorwacji bezpłatną podstawową opieką medyczną. Zaleca się wykupienie polisy ubezpieczenia podróżnego, umożliwiającego pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i powrotu do kraju z wykorzystaniem transportu medycznego. Koszt standardowej wizyty lekarskiej wynosi ok. 20-30 EUR, a pobytu w szpitalu; ok. 50 EUR na dobę (bez kosztów ew. operacji oraz leków). Apteki czynne w godz. 8.00-19.00 w dni robocze oraz do godz. 14.00 w soboty; w większych miastach są apteki dyżurne, czynne całą dobę.

A tutaj PODOBNY TEMAT
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.08.2009 13:55

Buber napisał(a):
krystek napisał(a):Dla scislosci. Wg OWU jednego z ubezpieczycieli, ktore wykupuje corocznie stoi jak byk pozycja "koszty leczenia" w zwiazku z nw lub naglym zachorowaniem. Zasadniczo i bez wdawania sie w tzw. wylaczenia,Ubezpieczyciel pokrywa koszty do 100 000 euro, w tym pobytu w szpitalu, lacznie z operacjami.

Krystek jeżeli to nie tajemnica, napisz dokładnie jakie TU i jak się nazywa ubezpieczenie - za jaką kwotę i na jaki okres i w jakich krajach.
Chętnie się zapoznam z ofertą.
A tzw. wyłączenia to niestety najważniejsza dla klienta część umowy - ciekawy jestem czy są typowe, czy z "pułapkami" :) .

Specjalnie nie wymienialem nazwy, aby nikt nie posadzil mnie o reklame. Ogolnie chodzi o PZU Wojazer, a ten ma kilka wariantow, rozny zakres ochrony i stawki oplat. Jak wypelnisz formularz na ich stronie, to sami kontaktuja sie telefonicznie i dobieraja oferte. Wiecej nie pisze na ten temat, bo qrde, to faktycznie brzmi, jak reklama.
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 05.08.2009 14:22

Witam,
Podpinam się pod temat... może ktoś ma potrzebne mi informacje i przekaże je w tym temacie. Mianowicie czy wie ktoś czy w Małopolsce można tylko i wyłącznie odbierać Karty EKUZ w Krakowie czy też są inne placówki w których jest możliwość uzyskania tej karty... Plik z wzorem ściągnąłem ze strony nfz-tu, wypełniłem, mam zaświadczenie z pracy. Tylko mam problem że nie mogę się dodzwonić do krakowskiego oddziału nfz-u i uzyskać informacji o wypełnieniu pozycji Kraj czy można wpisać kilka (chodzi o kraje tranzytowe), możliwości złożenia i uzyskania karty... oraz druga sprawa jaki jest czas uzyskania tej karty? Od dwóch osób mam sprzeczne informacje:
1 - w ciągu 1 dnia (na Śląsku);
2 - że koniecznie co najmniej z miesięcznym wyprzedzeniem (Małopolska).
Jeżeli ktoś może pomóc z góry dziękuję.

Pozdrawiam Intruzik.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.08.2009 16:13

intruzik - Tarnów - "pododdział" NFZ w Urzędzie Wojewódzkim na Al. Solidarności - czerwiec b.r. z wypełnionymi wnioskami i dowodami ubezpieczenia - niecałe 10 minut - bez zapowiedzi i ... znajomości :D .
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 05.08.2009 16:22

Buber napisał(a):
marcin35 napisał(a):Będąc w Poznaniu w NFZ powiedziano mi że owszem "jakaś" umowa jest ,ale nie wszystkie szpitale i ambulatoria w Chorwacji ją honorują!Wow!! Więc radz sobie płatniku sam,czyli na własny koszt!!

Na logikę - umowy mogą nie honorować placówki prywatne :?:

A tu info prosto ze strony MSZ, jak pisałem NFZ nie ma nic do tego:
CHORWACJA
SZCZEPIENIA, SŁUŻBA ZDROWIA.
Turyści z Polski w nagłych przypadkach objęci są w Chorwacji bezpłatną podstawową opieką medyczną. Zaleca się wykupienie polisy ubezpieczenia podróżnego, umożliwiającego pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i powrotu do kraju z wykorzystaniem transportu medycznego. Koszt standardowej wizyty lekarskiej wynosi ok. 20-30 EUR, a pobytu w szpitalu; ok. 50 EUR na dobę (bez kosztów ew. operacji oraz leków). Apteki czynne w godz. 8.00-19.00 w dni robocze oraz do godz. 14.00 w soboty; w większych miastach są apteki dyżurne, czynne całą dobę.

A tutaj PODOBNY TEMAT
Zapewne masz racje,nie wpadł bym by szukać na stronie MSZ info o służbie zdrowia.Reasumując nie ma co liczyć że wystarczy podstawowa opieka medyczna i trzeba wykupić prywatną polisę.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 05.08.2009 16:59

paolooo napisał(a):a czy ubezpieczenie NFZ wogóle działa w CRO? bo mam wątpliwości :roll:

Oczywiście że działa , sprawdzone 2 lata temu
10 dni leczenia w szpitalu w Dubrowniku.
Leczenie i pobyt bez opłat tylko potrzebny był paszport.
Wyjątek stanowiła opłata za pokój dla matki.
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 05.08.2009 19:41

intruzik napisał(a):Witam,
Podpinam się pod temat... może ktoś ma potrzebne mi informacje i przekaże je w tym temacie. Mianowicie czy wie ktoś czy w Małopolsce można tylko i wyłącznie odbierać Karty EKUZ w Krakowie czy też są inne placówki w których jest możliwość uzyskania tej karty... Plik z wzorem ściągnąłem ze strony nfz-tu, wypełniłem, mam zaświadczenie z pracy. Tylko mam problem że nie mogę się dodzwonić do krakowskiego oddziału nfz-u i uzyskać informacji o wypełnieniu pozycji Kraj czy można wpisać kilka (chodzi o kraje tranzytowe), możliwości złożenia i uzyskania karty... oraz druga sprawa jaki jest czas uzyskania tej karty? Od dwóch osób mam sprzeczne informacje:
1 - w ciągu 1 dnia (na Śląsku);
2 - że koniecznie co najmniej z miesięcznym wyprzedzeniem (Małopolska).
Jeżeli ktoś może pomóc z góry dziękuję.

Pozdrawiam Intruzik.

Wpisujesz wszystkie unijne kraje tranzytowe, chociaż rubryka do tego starcza ledwie na jeden kraj :lol: potem pani w urzędzie da Ci info o opiece zdrowotnej, uprawnieniach, numery alarmowe itp. rzeczy do każdego kraju osobno.
Sprawę załatwisz od ręki na miejscu, mnie to zajęło 10 minut.
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 06.08.2009 08:51

Bardzo dziękuje za informacje.
...niestety do Tarnowa mam daleko (druga strona Małopolski) ale w końcu się dodzwoniłem na infolinię i uzyskałem informacje o możliwości odbioru karty w Chrzanowie na ul. Sokoła 19 III piętro (po lewej stronie - Stara ubezpieczalnia) dla zainteresowanych podaje nr. tel. 032 6232295. Kartę można uzyskać w Pn - 9.00 - 17.00; Wt-Pt - 8.00 - 16.00. W przypadku osób pracujących wymagany jest dowód osobisty, zaświadczenie o odprowadzaniu składki na ubezpieczenie przez pracodawce, wypełnione zaświadczenie i chyba wszystko.
Z uzyskanych informacji wynika że tak jak Buber i Kocurek napisał karta wydawana jest szybko i bezboleśnie, w pozycji Kraj można wpisać UE bo karta i tak obowiązuje w całej UE i Szwajcarii. Nie jest konieczne wpisywanie wszystkich krajów tranzytowych.

W każdym bądź razie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ubezpieczenie zdrowotne z NFZ - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone