Witam Szanowne Forum! To mój pierwszy post tutaj
Jeżeli chodzi o EKUZ, to JUSKO napisał już słusznie, że NIE DZIAŁA ona w Chorwacji (ponieważ Cro nie należy jeszcze do UE ani do Europejskiego Obszaru Gospodarczego), ale przyda się w krajach tranzytowych.
Natomiast wszystkie informacje na temat ubezpieczeń NNW i kosztów świadczeń medycznych dla Polaków w Cro można znaleźć na stronach Biura Rozliczeń Międzynarodowych pod adresem
www.brm.gov.pl, zakładka "Informacje dla wyjeżdżających", tel. w Wawie 022 830 04 20, od poniedziałku do piątku w godz. 8.15 - 16.15. Ze stron BRM można też ściągnąć i wydrukować sobie tekst umowy, o której poniżej.
A teraz umowa, o której pisali JUSKO i Wikia2: w odniesieniu do Chorwacji nadal obowiązuje umowa o ubezpieczeniu społecznym, zawarta przez Rząd PRL z Rządem Federacyjnej Ludowej Republiki Jugosławii 16 stycznia 1958 roku
Należy jednak pamiętać o kilku istotnych ograniczeniach:
1) Do nieodpłatnych świadczeń zdrowotnych w Cro w ramach wspomnianej umowy są uprawnione tylko te osoby, które mają polskie ubezpieczenie zdrowotne. (Nie wiem czy i jak Chorwaci to w praktyce sprawdzają w przypadku dorosłych. Wikia2, Twoja Córa jako dziecko ma zapewne automatycznie polskie ubezpieczenie zdrowotne, więc nie było żadnego problemu). Tak na chłopski rozum to pewnie lekarze w Cro dostali odpowiednie informacje o obowiązujących umowach, spisują po prostu na miejscu z paszportu dane pacjenta, a potem wysyłają je do jakiegoś chorwackiego odpowiednika naszego BRM i niech oni już tam się martwią rozliczeniami. Jeżeli okazałoby się potem, że jakiś Polak nie miał jednak ubezpieczenia zdrowotnego w swoim kraju, to niech go ZUS czy BRM w Polsce ściga.
2) Mówimy o nieodpłatnych świadczeniach zdrowotnych TYLKO w przypadku nagłego zachorowania lub nieszczęśliwego wypadku i TYLKO w zakresie niezbędnie koniecznym - ale takie ograniczenia są też w większości tańszych polis komercyjnych. W tych ostatnich chodzi głównie o opisane zwykle w warunkach ubezpieczenia różnice między "nagłym zachorowaniem" i "zaostrzeniem schorzenia przewlekłego" plus oczywiście wykluczenia, jeżeli ubezpieczony był pod wpływem alkoholu oraz/lub środka o działaniu odurzającym nieprzepisanego przez lekarza, uprawiał wyczynowo sport itp.
3) Ubezpieczenie w ramach "starej" umowy międzyrządowej NIE OBEJMUJE TRANSPORTU MEDYCZNEGO i dlatego warto dokupić coś dodatkowo w tym zakresie, żeby mieć spokojną głowę i nie zapłacić potem - tfu, tfu - koszmarnie wysokiego rachunku np. najpierw za transport motorówką czy helikopterem z jakiejś wyspy do szpitala, a następnie ew. samolocikiem z personelem medycznym z Cro do PL - o kosztach transportu zwłok już nawet nie wspominam. I właśnie NA TĘ "TRANSPORTOWĄ" CZĘŚĆ dokupowanej polisy komercyjnej trzeba zwrócić szczególną uwagę, bo konieczne świadczenia medyczne Polacy mają i tak zagwarantowane w ramach wspomnianej wyżej umowy.
WARTO TEŻ dowiedzieć się, czy jakiegoś pakietu ubezpieczeniowego nie mamy w związku z posiadaną kartą płatniczą albo rachunkiem bankowym, bo często o tym zapominamy, a w przypadku niektórych - niekoniecznie zaraz platynowych - kart czy kont te pakiety są często znacznie lepsze niż tanie polisy NNW.
Poza tym: zwykle nawet w komercyjnych polisach znajduje się klauzula, w myśl której (tu cytat z mojej polisy) "zakres ubezpieczenia nie obejmuje kosztów leczenia, transportu medycznego i innych usług świadczonych w kraju, w którym ubezpieczonemu przysługują one z tytułu ubezpieczenia społecznego, UMÓW MIĘDZYNARODOWYCH lub innego tytułu prawnego".
Przepraszam za przydługi post, ale chciałem wspomnieć o wszystkich istotnych sprawach - mam nadzieję, że się udało.
Pozdrawiam,
J.