Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak
Ubezpieczenie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.07.2002 08:24

Hej!

Jak się dowiedziałem, między Polską a Chorwacją istnieje porozumienie o usługach medycznych, na podstawie którego można tam udać się do lekarza/szpitala publicznego i korzystać z pomocy bezpłatnie - po udowodnieniu, że należymy do Kasy Chorych (chyba legitymacja ubezpieczeniowa?).

W związku z tym pytanie, czy jest sens ubezpieczać się dodatkowo od kosztów leczenia, np. w Warcie?
Z kolei w ofercie jednego z biur podróży widziałem wzmiankę, że wymagają takiego ubezpieczenia przy wyjeździe...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.07.2002 11:36

Czesc Polaci,
bardziej polecam ubezpieczenie Asistans lub cos podobneko. W razie wypadku pokriwaja koszty powrotu oraz noclegow (3). Popitajcie sie naprawde warto w razie wipadku a zdazaja sie kazdemu kiedi to ludzie najmniej chca. Leon
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 08.07.2002 22:44

Jacunio napisał(a):Hej!

Jak się dowiedziałem, między Polską a Chorwacją istnieje porozumienie o usługach medycznych, na podstawie którego można tam udać się do lekarza/szpitala publicznego i korzystać z pomocy bezpłatnie - po udowodnieniu, że należymy do Kasy Chorych (chyba legitymacja ubezpieczeniowa?).

W związku z tym pytanie, czy jest sens ubezpieczać się dodatkowo od kosztów leczenia, np. w Warcie?
Z kolei w ofercie jednego z biur podróży widziałem wzmiankę, że wymagają takiego ubezpieczenia przy wyjeździe...

Otóż w zeszłym roku korzystaliśmy z chorwackiej służby zdrowia, bo nasz mały miał wredną anginę (gorączka do 40 stp. w takim upale) i wszystko co musieliśmy przedstawić to paszport. Lekarstwa musieliśmy wykupić sami (bo sytuacja nie wymagała, na szczęście, szpitala) za sumę, której ubezpieczenie nie zwracało (udział własny). Ale tak w ogóle, to przezorny zawsze ubezpieczony. Gdybym zapłacił trochę więcej to by mi zwrócili. Koszt ubezpieczenia nie jest duży, a może się przydać. Niektóre towarzystwa oferują w pakiecie turystycznym ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za uszkodzone komuś mienie lub krzywdę fizyczną. Gdy się na kogoś zdenerwujesz lub niechcący wpadniesz motorówką na jego nowego Mercedesa, ubezpieczenie może złagodzić finansowe konsekwencje tego wypadku, ha, ha. Ubezpieczenie pokrywać też może np. przelot do kraju na koszt towarzystwa, gdy odległość przekracza 1000 km, hotel dla osoby towarzyszącej choremu itd.itp. W zeszłym roku mieliśmy coś takiego i płaciłem około 120-130 zł za trzy osoby (2 + dziecko)na dwa tygodnie.Ja polecam ubezpieczyć, nigdy nic nie wiadomo. + Assistane na auto, oczywiście. Pozdrówka.
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 06.04.2006 13:25

Bardzo stare tematy , dziś już chyba nikt się nie zastanawia czy wyjechać bez ubezpieczenia . Jeśli ktoś życzy sobie porady w tej sprawie to polecam się
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 06.04.2006 14:46

:)
Ostatnio edytowano 06.04.2006 15:51 przez janusz.w., łącznie edytowano 1 raz
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 06.04.2006 14:57

He, he, zauważyłeś kiedy był pisany ten post?... :D
Unia Europejska zaczynała się wtedy na lewo od Polski... ;)

PozdraV
J.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 06.04.2006 15:13

Jacunio napisał(a):He, he, zauważyłeś kiedy był pisany ten post?... :D
Unia Europejska zaczynała się wtedy na lewo od Polski... ;)

PozdraV
J.

Taaaak...!
:D
pozdr

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone