Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ubezpieczenie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 23.06.2009 20:47

BaWa napisał(a):Proszę o info jaka jest optymalna kwota ubezpieczenia jeśli chodzi o koszty leczenia 10tys? 20 tys EUR czy może warto więcej

Wszystko zależy od firmy ubezpieczeniowej jaką wybierzesz, w PZU np. jest około 30 zł na 10 dni.
Tomrz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 23.06.2009 22:35

Ja dziś wykupiłem polise na 14 dni w warcie travel.
Dla 3 osób koszt takiej polisy to 126pln.
Kolega za rodzinke 4 osoby ( 2+2 ( 7 i 14 lat )) zapłacił 113 pln ( młodsza córa za free).

Polisa ta pokrywa leczenie szpitalne do kwoty 10 000eur.
gumisiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumisiek » 24.06.2009 23:31

Ja wykupiłem polisę w mbanku w opcji minimum na 16 dni. Osoba dorosła płaci 22zł. Wersja medium 38zł, wersja maximum 64zł.
Szczegóły polisy w tym pliku http://www.mbank.pl/download/pdf_BREUbezpieczenia/travel_godirect.pdf
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.06.2009 07:31

Tomrz napisał(a):Ja dziś wykupiłem polise na 14 dni w warcie travel.
Dla 3 osób koszt takiej polisy to 126pln.
Kolega za rodzinke 4 osoby ( 2+2 ( 7 i 14 lat )) zapłacił 113 pln ( młodsza córa za free).

Polisa ta pokrywa leczenie szpitalne do kwoty 10 000eur.

....aż mi wstyd. :oops:

Kupiłem w Signal Iduna. Wychodzi że za 14 dni zapłaciłbym 51 zł. za jedną osobę (piszę w ten sposób ponieważ wykupiłem na inny termin).
Za trzy osoby wyszłoby .... 153 zł. :!:
Na usprawiedliwienie mam to ..... że lenistwo z mojej strony. Po prostu często w tym biurze kupuję i jakoś tak z przyzyczajenia, nie myśląc. Przepłaciłem.....
mottom
Cromaniak
sporty ekstremalne

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 25.06.2009 08:40

Przed podpisaniem polisy zastanówcie się, czy będziecie uprawiać jakieś "sporty ekstremalne" - np pływanie pontonem/łódką przez PZU jest traktowane jako taki "wyczyn". Jeżeli macie zamiar coś takiego robić to generalnie towarzystwa ubezpieczeniowe doliczają zwyżkę (np PZU do polisy "wojażer" dolicza 200% oraz nie uwzględnia zniżki dla dziecka), lub nie wypłacą odszkodowania jeżeli zdarzenie będzie miało miejsce np. na pontonie lub podczas wysiadania z niego.
solari
Podróżnik
Re: sporty ekstremalne

Nieprzeczytany postnapisał(a) solari » 25.06.2009 10:34

mottom napisał(a):Przed podpisaniem polisy zastanówcie się, czy będziecie uprawiać jakieś "sporty ekstremalne" - np pływanie pontonem/łódką przez PZU jest traktowane jako taki "wyczyn"..

no niestety to smutna prawda :/

zaczytuję się ostatnio w pasjonujące lektury OWU dla różnych podróżnych ubezpieczeń i sam nie wiem co wybrać...

składkę w PZU wojażer można sobie obliczyć po zalogowaniu sie na inteligo.pl tzn o ile ktoś ma tam konto, dla przykładu podam, że dla PZU wojażer + assistance (wojażer) LUX i sumie ubezpieczenia 10 000 ojro, wychodzi do zapłaty za 21 dni 60pln za jedną osobę.

generalnie polecam czytać OWU, choć nie każdy ma na to czas i ochotę można przez to uniknąć przykrych konsekwencji kiedy już trzeba z polisy skorzystać, czego nie życzę nikomu :wink:

pozdro !
/solari 8)
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 25.06.2009 19:12

polecam Generli,2 osoby dorosłe+dziecko jedyne 88 złociszy (koszty leczenia 100 000zł)
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 25.06.2009 23:12

Czy może mi ktoś napisać czy w ogóle trzeba mieć ubezpieczenie zdrowotne w Chorwacji czy nie.
Jedni piszą że mamy podpisaną umowę drudzy że wykupują ubezpieczenia za 150zł.
Kto ma w końcu rację.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.06.2009 07:46

Alen napisał(a):Czy może mi ktoś napisać czy w ogóle trzeba mieć ubezpieczenie zdrowotne w Chorwacji czy nie.
Kto ma w końcu rację.

Tak w sumie to każdy po trochu. Chorwacja nie jest w Unii więc karta z NFZ teoretycznie nie powinna być przez nich honorowana, praktyka czasem mówi co innego.
A dodatkowe ubezpieczenie - cena spokoju, strzeżonego Pan Bóg strzeże.
Aniutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniutka » 26.06.2009 08:24

yskyerka napisał(a):
Alen napisał(a):Czy może mi ktoś napisać czy w ogóle trzeba mieć ubezpieczenie zdrowotne w Chorwacji czy nie.
Kto ma w końcu rację.

Tak w sumie to każdy po trochu. Chorwacja nie jest w Unii więc karta z NFZ teoretycznie nie powinna być przez nich honorowana, praktyka czasem mówi co innego.

Przeczytałam gdzieś, że Polska ma umowę podpisaną jeszcze z byłą Jugosławią i ta umowa nadal obowiązuje. Dlatego w nagłych przypadkach lekarze na pewno udzielą pomocy. Natomiast gdy np dziecko się rozchoruje lekarz może żądać opłaty za poradę i za receptę. Bezpieczniej więc jest ubezpieczyć się i wtedy na podstawie rachunków można otrzymać zwrot poniesionych kosztów.
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 28.06.2009 09:35

yskyerka napisał(a):
Kto ma w końcu rację.

A czy wyjeżdżając na wakacje za kilka tysięcy zł, suma 150 zł robi różnicę???
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 28.06.2009 13:33

A czy wyjeżdżając na wakacje za kilka tysięcy zł, suma 150 zł robi różnicę???

Może dla ciebie 150zł to nic, dla nas jest to 1dniowy pobyt na bardzo dobrym campie itd.
Jeżeli więc czytam że lekarze przychodnie i szpitale potrzebują tylko paszportu a dodatkowe polisy ich nie interesują to wyrzucenie 150zł staje się bezsensowne z punktu logicznego rozumowania.
Co innego jeżeli chodzi o wypadki śmiertelne NW to w tej sytuacji warto się zabezpieczyć by rodzinę odciążyć od kosztów.
Czego sobie i nikomu nie życzę
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 29.06.2009 06:47

a ja tam biore w Link4. kierowca ma za darmo, a osoby placa tez nie duzo. Jeszcze nie wiem ile, ale w tamtym roku w 4 osoby cos 120zl z groszami zaplacilismy :)
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 29.06.2009 08:37

Zdecydowałam się na kartę kredytową w Millenium, a do niej mam dołączony pakiet "Assistance Gold" i pakiet "Ubezpieczenie w podróży". Karta wydawana jest bezpłatnie i w pierwszym roku użytkowanie jest za free.
W ramach jednego limitu kredytowego, można wziąć kartę dodatkową dla drugiej osoby (też 0zł za wydanie i 0zł za pierwszy rok), a wszystkie pakiet jak dla karty głównej.
Dostałam jeszcze "bonusik" w postaci zwrotu 1% z kwoty operacji bezgotówkowych zrobionych kartą w ciągu 3 miesięcy. Pewnie kilkadziesiąt zł wpadnie...
Tym sposobem ubezpieczenie wykupię gdzieś tylko dla dzieciaków.

Link dla zainteresowanych:
http://www.millenet.pl/karty/menu/21472/?z=1
mottom
Cromaniak
assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 29.06.2009 09:10

nowalijka - czytałaś może warunki tego "darmowego ubezpieczenia"?
Jeżeli nie - przeczytaj :idea:
Generalnie "darmowe ubezpieczenia" dodawane do kart kredytowych przez banki obejmują jedynie koszy utraty bagażu (raczej niewielkie przy kartach innych niż platinum) oraz koszt transportu do Polski (najczęściej nie ma mowy o pokryciu kosztów leczenia poza PL).
Aby takie ubezpieczenie "coś" dawało (np koszty leczenia za granicą itp) z reguły trzeba i tak zapłacić jakąś dodatkową składkę.
Oczywiście nie może być tutaj zdarzenia przy "sportach ekstremalnych" (tj. pływanie pontonem/łodzią, chodzenie po "wysokich" górach itp)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

ubezpieczenie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone