monia85 napisał(a):RobertZ napisał(a):muszę cię zmartwić.
Od kilku dni przeglądam oferty i niestety ubezpieczenie mBanku poza dobrą ceną "prawie" nic nie daje. W OWU zawarte są klauzule których zapewne nie przeglądałaś a które zapewniają Ci ochronę naprawdę słabą.
Czasami warto troszkę dołożyć ale się zabezpieczyć szczególnie że NFZ w Chorwacji już nie chroni.
Oczywiście, że przeglądałam wszelkie klauzule - koszty leczenia i ochrona porównywalna do innych pakietów z tego przedziału (MEDIUM), a właściwie taka sama + ubezpieczenie bagażu. W innych firmach za taki pakiet zapłacę dużo więcej.Wykupiliśmy pakiet średni, jak wspomniałam, ten najwyższy obejmował dodatkowo wszelkie sporty ekstremalne - z tego nie skorzystam
RobertZ napisał(a):monia85 napisał(a):RobertZ napisał(a):muszę cię zmartwić.
Od kilku dni przeglądam oferty i niestety ubezpieczenie mBanku poza dobrą ceną "prawie" nic nie daje. W OWU zawarte są klauzule których zapewne nie przeglądałaś a które zapewniają Ci ochronę naprawdę słabą.
Czasami warto troszkę dołożyć ale się zabezpieczyć szczególnie że NFZ w Chorwacji już nie chroni.
Oczywiście, że przeglądałam wszelkie klauzule - koszty leczenia i ochrona porównywalna do innych pakietów z tego przedziału (MEDIUM), a właściwie taka sama + ubezpieczenie bagażu. W innych firmach za taki pakiet zapłacę dużo więcej.Wykupiliśmy pakiet średni, jak wspomniałam, ten najwyższy obejmował dodatkowo wszelkie sporty ekstremalne - z tego nie skorzystam
Zauważ że w dwóch pierwszych opcjach nie masz wg. mnie najważniejszej opcji:
"(w tym koszty ratownictwa i poszukiwania) - brak".
To dla mnie dyskwalifikuje ubezpieczenie. Głupi transport po złamaniu nogi na pagórku może być niezapłacony przez ubezpieczyciela. Miałem kiedyś przygodę w Słowacji i powiem Ci że gdyby nie ubezpieczenie to chcieli mnie skasować na 7 tys EURO za ściągnięcie z małej górki.
Ale oczywiście nie życzę Ci tego i mam nadzieje że twoje wakacje będą miłe, przyjemne i bez takich "przygód".
Co do karty z NFZ - ona nie działa w Chorwacji i koniec. Tam działa umowa między naszymi Państwami o czym zresztą nie raz już tutaj było pisane.
gordipi napisał(a):RobertZ napisał(a):monia85 napisał(a):RobertZ napisał(a):muszę cię zmartwić.
Zauważ że w dwóch pierwszych opcjach nie masz wg. mnie najważniejszej opcji:
"(w tym koszty ratownictwa i poszukiwania) - brak".
To dla mnie dyskwalifikuje ubezpieczenie. Głupi transport po złamaniu nogi na pagórku może być niezapłacony przez ubezpieczyciela. Miałem kiedyś przygodę w Słowacji i powiem Ci że gdyby nie ubezpieczenie to chcieli mnie skasować na 7 tys EURO za ściągnięcie z małej górki.
Ale oczywiście nie życzę Ci tego i mam nadzieje że twoje wakacje będą miłe, przyjemne i bez takich "przygód".
Co do karty z NFZ - ona nie działa w Chorwacji i koniec. Tam działa umowa między naszymi Państwami o czym zresztą nie raz już tutaj było pisane.
Niestety w kazdym wariancie rzeczą bardzo ważną , której nikomu oczywiście nie życzę jest trasport zwłok do Polski , cała reszta to jest to samo pierdu pierdu
maciek k. napisał(a):Panteros napisał(a):
I tu masz rację karta NFZ chroni tylko w nagłych wypadkach. O sposobie i możliwościach leczenia decyduje lekarz (tam na miejscu), czyli teoretycznie wszelka pomoc stosowana jest w przypadku zagrożenia życia bo to jest główna idea tej karty. Najlepiej wykupić sobie ubezpieczenie dodatkowe i sprawę mamy załatwioną. Wiele firm oferuję na terenie Chorwacji transakcję bezgotówkowe, a nawet jeśli bedziemy musieli wyłożyć to po powrocie oddadzą
tak, oczywiście nic nie straciłem bo mniej więcej tyle kosztuje u nas ubezpieczenie zdrowotne. Gwoli ścisłości nie okazywałem tam kartu NFZ bo to nie unia europejska, a jedynie paszport- rzecz działa się w Porecu. Reasumując umowa miedzy narodowa z Chorwacja zapewnia leczenie tylko w nagłych sytuacjach zagrażających życiu lepiej więc wykupić dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne przed wyjazdem na urlop. Tu na forum wiele osób zapewnia nie znając dokładnie szczegółów o darmowej opiece medycznej podczas urlopu w każdym przypadku.
pozdrawiam
Maciek K.