Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robgot
Odkrywca
Ubezpieczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) robgot » 09.06.2006 19:15

Mam pytanie do szanownych Cromaniaków : W jakim towarzystwie ubezpiczeniowym, ubezpieczacie sie na wyjazd do Cro i na jaką kwotę? Może są na forum fachowcy w tej dziedzinie i coś konkretnego doradzą, ostrzegą. podpowiedzą na co zwrócić uwagę.

Pozdrawiam- 26 dni do wyjazdu na Hvar
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2006 19:19

Ja w ubiegłym roku korzystałem z Warty,4 osoby na 2 tyg.ok 100zł,PZu ma mniej korzystne warunki.Szczegółów ubezpieczenia nie pamiętam,ale to było standartowe ubezp.turystyczne.Pozdrówko :lol:
velmo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) velmo » 11.06.2006 09:56

szaki17 napisał(a):Ja w ubiegłym roku korzystałem z Warty,4 osoby na 2 tyg.ok 100zł,PZu ma mniej korzystne warunki.Szczegółów ubezpieczenia nie pamiętam,ale to było standartowe ubezp.turystyczne.Pozdrówko :lol:

ja w pzu dla 2+2 typowe zdrowotne + asistance na samochod (suma ubez 40000E) =200pln /miesiac
w sumie bylismy 2 tyg w cro ale wliczajac przejazd musielismy wybrac opcje miesiaca. :roll:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.06.2006 12:25

velmo napisał(a):
szaki17 napisał(a):Ja w ubiegłym roku korzystałem z Warty,4 osoby na 2 tyg.ok 100zł,PZu ma mniej korzystne warunki.Szczegółów ubezpieczenia nie pamiętam,ale to było standartowe ubezp.turystyczne.Pozdrówko :lol:

ja w pzu dla 2+2 typowe zdrowotne + asistance na samochod (suma ubez 40000E) =200pln /miesiac
w sumie bylismy 2 tyg w cro ale wliczajac przejazd musielismy wybrac opcje miesiaca. :roll:

Brałeś odpowiedni druk z NFZ na kraje UE, czy w ubezpieczeniu pisałeś wszystkie przejeżdżane kraje?
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 11.06.2006 13:36

gospodarz napisał(a):
velmo napisał(a):

Brałeś odpowiedni druk z NFZ na kraje UE, czy w ubezpieczeniu pisałeś wszystkie przejeżdżane kraje?

Też zastanawiam się w tym roku czy warto brać kartę z NFZu czy poprostu ubezpieczyć sie na kraje tranzytowe. Może ktoś już to zastosował?
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2006 13:54

beata118 napisał(a):
gospodarz napisał(a):
velmo napisał(a):

Też zastanawiam się w tym roku czy warto brać kartę z NFZu czy poprostu ubezpieczyć sie na kraje tranzytowe. Może ktoś już to zastosował?

Ja taki druk a raczej kartę sobie wyrobiłem.Obowiązuje na terenie całej UE,jeśli się nie mylę to też na terenie Norwegii. Jest rubryczka kraju docelowego. :wink:
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2006 14:21

Służba zdrowia:
Szpitale i kliniki znajdują się we wszystkich większych miastach, a w mniejszych przychodnie i apteki. Turyści zagraniczni nie ponoszą kosztów świadczonych usług medycznych, jeżeli pomiędzy Chorwacją a krajem, z którego przyjeżdżają została podpisana konwencja o ubezpieczeniu zdrowotnym. W przypadku osób przyjeżdżających z krajów, z którymi konwencja nie została podpisana, korzystający z usług medycznych obciążony jest kosztami zgodnie z ustalonym cennikiem. Pacjenci, których życiu zagraża niebezpieczeństwo, mogą skorzystać z szybkiego transportu drogą powietrzną (helikopter) lub morską (ślizgacz).
Z tego co wiem my taka umowę mamy :)
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 11.06.2006 15:26

beniu11 napisał(a):Służba zdrowia:
Szpitale i kliniki znajdują się we wszystkich większych miastach, a w mniejszych przychodnie i apteki. Turyści zagraniczni nie ponoszą kosztów świadczonych usług medycznych, jeżeli pomiędzy Chorwacją a krajem, z którego przyjeżdżają została podpisana konwencja o ubezpieczeniu zdrowotnym. W przypadku osób przyjeżdżających z krajów, z którymi konwencja nie została podpisana, korzystający z usług medycznych obciążony jest kosztami zgodnie z ustalonym cennikiem. Pacjenci, których życiu zagraża niebezpieczeństwo, mogą skorzystać z szybkiego transportu drogą powietrzną (helikopter) lub morską (ślizgacz).
Z tego co wiem my taka umowę mamy :)

A od kiedy ta umowa obowiązuje bo w zeszłym roku jej nie było?
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2006 15:31

Mam to z oficjalnej strony www.chorwacja.hr myślę że nie fantazjują :wink:
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2006 15:40

A tu ze strony Ambasady Polskiej
Bezpłatna opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie – tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 16 do 20 USD. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 USD (bez kosztów operacji oraz leków). Apteki czynne są w godz. 8 – 19 w dni robocze oraz do godz. 14 w soboty; w większych miastach dyżurne apteki czynne są całą dobę.
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 11.06.2006 15:42

Przegladalam strone NFZ ale nic nie znalazlam na temat umowy pomiedzy Chorwacja a Polska.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2006 16:27

Umowa ta obowiązuje min.od 2001 bowiem w tym roku korzystałem z pomocy lekarskiej dla młodego,wszystko było sympatycznie załatwione.
anubisms
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubisms » 11.06.2006 16:35

Właśnie się ubezpieczyłem Warta Travel Rodzina 3 osoby 16 dni 125 PLN
Koszty leczenia 15000EUR NNW 15000 PLN

EuroKartę NFZ można wziąć jako dodatek
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 12.06.2006 14:22

Szanowni Panie,
w odpowiedzi na Panskie zapytanie potwierdzami iz, istnieje umowa dwustronna o pomocy medycznej udzielanej wlasnie w naglych przypadkach.

Z powazaniem,
Wydzial Konsularny Ambasady
To powinno rozwiać wątpliwości odnosnie pomocy medycznej w Chorwacji. :lol:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone