Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie samochodu OC+AC;

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 05.01.2012 08:59

Co prawda to nie Assistance do OC i AC, ale ja mam wykupiony pakiet na całą Europę w Starterze. ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia zagraniczne? Chodzi mi o praktykę, bo na papierku to cudo.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 05.01.2012 19:09

tajemniczy napisał(a):Witam,

Drodzy użytkownicy. Chciałem zapytać w jakich firmach ubezpieczacie swoje samochody.
Jakie macie doświadczenia z tymi firmami i co poradzicie sprawdzonego.

Ja od kilku lat ubezpieczam w Aviva.
Bardzo miła i sprawna obsługa, dobre ceny, fajny asistance europa i generalnie tyle wiem, bo nie miałem okazji korzystać .... i obym nigdy nie musiał likwidować szkód.
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 05.01.2012 19:41

Chyba zostanę przy PZU ;-)
dzisiaj babka zadzwoniła, wczoraj jej powiedziałem że rezygnuję, dostałem dzisiaj dodatkowe 20% na AC i 10 % na OC ;-)
Z racji tego iż własne samochody mam od 4 lat zniżek miałem mało. Teraz to jest korzystna oferta PZU ;-)
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 05.01.2012 19:43

Pół roku temu taki jeden walnął mi na stacji benzynowej. Auto miał ubezpieczone w PZU. Na pieniądze czekałem ponad 3 miesiące, a dostałem je tylko dzięki znajomemu, który pracuje w PZU i popchnął sprawę.
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 05.01.2012 19:57

moją żonę uderzył autobus. Auto wstawione do Opla do centrum likwidacji szkód PZU ( autobus miał polisę w PZU, ja również) , na czas naprawy dostaliśmy samochód zastępczy, wszystko szybko i bezproblemowo.

Oczywiście samochód zastępczy z OC sprawcy. Płaciło PZU.
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 05.01.2012 20:49

tajemniczy napisał(a):moją żonę uderzył autobus. Auto wstawione do Opla do centrum likwidacji szkód PZU ( autobus miał polisę w PZU, ja również) , na czas naprawy dostaliśmy samochód zastępczy, wszystko szybko i bezproblemowo.

Oczywiście samochód zastępczy z OC sprawcy. Płaciło PZU.

Czyli: jak się trafi :?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 05.01.2012 20:53

tajemniczy napisał(a):Chyba zostanę przy PZU ;-)
dzisiaj babka zadzwoniła, wczoraj jej powiedziałem że rezygnuję, dostałem dzisiaj dodatkowe 20% na AC i 10 % na OC ;-)
Z racji tego iż własne samochody mam od 4 lat zniżek miałem mało. Teraz to jest korzystna oferta PZU ;-)

ja też mam tyle zniżek co i Ty ... ale z PZU mam złe doświadczenia z likwidacją szkody - tak z AC jak i NW i pośrednio OC.

Z OC przypomnieli sobie po prawie 2 latach .... i zamiast przez te 2 lata nabyć jakąś zniżkę u kogoś innego to musiałem zaczynać od nowa - tym razem w Warcie.

Jak likwidowałem z AC - to był po prostu cyrk, komedia, nie chcieli całej szkody uznać itp. itd.
Kase wypłacili szybko - ale w kulki lecieli - fakt że było to jakieś 6 lat temu.

Z NW (pracowniczego) - miesiąc w gipsie palec prawej dłoni - do tej pory nie moge go całkiem zgiąć - a oni stwierdzili że przesadzam i uznali najniższą kwotę.

Dlatego ich nie lubię :twisted:

A Aviva ma dobre ceny i jest dużą międzynarodowa grupą - zadzwoń to nic nie kosztuje.
Jeżu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeżu » 05.01.2012 22:06

ruwado napisał(a): na papierku to cudo.

Każde ubezpieczenie na papierze wygląda świetnie bo firmy muszą ściągnąć klientów, schody dopiero zaczynają się jak jest awaria w kraju to jeszcze ujdzie a za granicą to jest już tragedia. I zawsze tak będzie że jedna firma będzie miała coś co druga nie ma a w sumie gdy jest awaria to jest problem :lol:
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 08.01.2012 20:14

dziękuję za porady. Zostałem w PZU ;-)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 12.01.2012 11:26

w/g mnie nie ma IDEALNEGO ubezpieczyciela , opinie na ten temat są na różnych forach i......bądź tu mądry , przeważnie piszą "poszkodowani" ale czy zawsze robią to obiektywnie? jedno jest pewne ...najlepszy ubezpieczyciel to taki do którego nie zgłaszasz się po odszkodowanie...........osobiście też wkrótce zmieniam firmę z Allianz ( duże podwyżki) na inną a mam na myśli albo PZU(tam byłem dość długo i nawet nie miałem problemów ale to nie były wielkie szkody i w kraju) albo Warta bo to teoretycznie najkorzystniej cenowo ale............... no właśnie co wybrać?
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 12.01.2012 11:39

Podczas awarii w drodze do CRO WARTA opłaciła lawetę z autostrady i nocleg do czasu naprawy. Kontakt bezproblemowy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.01.2012 11:51

Ja od kilku lat jestem w Liberty Direct. Mam tylko ubezpieczenie OC, na które maja dosyć dobre stawki i jak mało która firma sprzedała mi asistance na samochód starszy niż 10 lat ( w tym roku 14 :) ). Niema też problemu z "zieloną kartą", wystarczy telefon lub mail i przysyłają, oczywiście gratis.
Na szczęście jeszcze nie próbowałem ile warte jest ich asistance ;)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 12.01.2012 12:15

na naszym forum są ( chyba) najbardziej obiektywni i normalni ludzie dlatego też opinie są wiarygodne .....czekam(y) na dalsze o ..... TU
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 12.01.2012 17:59

Amikol napisał(a):na naszym forum są ( chyba) najbardziej obiektywni i normalni ludzie dlatego też opinie są wiarygodne .....czekam(y) na dalsze o ..... TU

chyba są :wink:
Maciej_o2
Globtroter
Moja historia z Wartą

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej_o2 » 15.01.2012 12:25

Ave
auto r. 1994, ubezpieczone OC WARTA, na wczasy wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie (bodajże minimum 2 tygodnie), cena około 80 zł. W pakiecie było 400 km holowania, noclegi, samochód zastępczy.
Czerwiec 2011 r., wracalismy z Włoch (Bibione) auto padło 70 km od polskiej granicy (Czechy, okolice Stary Jicin, miejscowość Dub (Dąb)) - do domu miałem 80 km (Goleszów, pow. cieszyński). Dodam, że była Niedziela rano około 8, telefon na podany numer z ubezpieczenia, kontakt w języku polskim, bez problemu, Pani zebrała potrzebne informacje - numer ubezpieczenia, gdzie stoi auto, ilość osób, ogólnie co się stało, czy da sie jechać czy nie. Po około 30 min. oddzwoniła, że jedzie laweta z Polski. Po 2 h była, wzieła samochód i mnie (żona i córka pojechały ze znajomymi którzy z nami jechali drugim autem). Auto zawieźli gdzie podałem i nic nie musiałem płacić ani podpisywać.
W rozmowie z kierowcą lawety (pytanie co by się stało jakby się to zepsuło w Bibione), powiedział, że kontakt przez ten sam numer, wszystko po polsku, laweta, auto do mechanika, u mechanika pertraktacje i wszystkie rozmowy prowadzi ubezpieczyciel, tak samo w razie noclegu lub samochodu zastepczego. W rozmowie chłop wyglondoł na wiarygodnego. Ale mówi też że są różne przypadki. Akurat moje auto zepsuło się 1 km od warsztatu samochodowego (widziałem go z drogi). Gościu z tego warsztatu też współpracuje z Wartą i podobno jak by go wezwali, to już by nie było tak wesoło - auto weźnie na lawete bez problemu ale już przy przekroczeniu czesko-polskiej granicy chce kase bo dalej nie pojedzie (taki wysrany czech).
W innych krajach też były rózne przypadki jak opowiadał laweciaż, a chłop był spoko, po 50-tce i z opowiadań zjeżdził całom Europe (oczywiście mówimy w sprawie Ubezpieczeń).
Acha jeszcze przypomnioł mi sie jeden ciekawy przypadek co mi opowiedzioł kierowca lawety. Starsze małżeństwo jechało (bodajże z Warszawy) na wczasy do Włoch, w Czechach, gdzieś za Frytkiem Mistkiem zrobili se przerwe na obiad i po obiedzie chłop już był troche zmeczony i doł prowadzić żonie (auto mieli nowe Mercedesa ML;a w automacie). Kobita nie wyjechała nawet z parkingu, (piyrwszy roz siedziala za kierownicą z utom. skrzynią) zamiast wbić drive, wbiła revers i zleciała ze skarpy i dupła w reklame tego zajazdu. Telefon, przyjechali wzieli auto na lawete, a zastępczym pojechali dalij na wczasy (jeden nocleg w Czechach). Ubezpieczenie musiało być niezłe, ale auto za conajmiej 300 tys.? Kto bogatemu zabroni.
Przy ubezpieczeniu (dodatkowym) duże znaczenie miał rocznik auta.

Pozdrawiam
Maciej_o2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie samochodu OC+AC; - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone