A czy ktoś wie jak działa (i czy w ogóle) EKUZ w przypadku leczenia szpitalnego?
Oczywiście nie w Chorwacji ale tam gdzie ma ona zastosowanie?
demi-duox napisał(a):A czy ktoś wie jak działa (i czy w ogóle) EKUZ w przypadku leczenia szpitalnego?
Oczywiście nie w Chorwacji ale tam gdzie ma ona zastosowanie?
suprnowa napisał(a): Może ktoś coś doradzi i podpowie..
suprnowa napisał(a):Powiedzcie mi lepiej ubezpieczenie zdrowotne wybrać w Allianz za 200zł i suma kosztów leczenia na 20.000E czy w mBanku za 155zł.
Może ktoś coś doradzi i podpowie..
Wybieracie się za granicę z Europejską Kartą Ubezpieczenia Zdrowotnego? Nie zdziwcie się, jeśli będziecie musieli zapłacić za wizytę u lekarza. Jak się okazuje, państwowa opieka medyczna to nie zawsze opieka za darmo.
Dopłaty są prawie we wszystkich krajach. We Włoszech wizyta u lekarza może kosztować 36 euro, w Niemczech 10 euro, w Portugalii do 9 euro, a we Francji od 22 do 25 euro. Z tym, że w ostatnim z wymienionych krajów po uiszczeniu rachunków możemy dostać zwrot części kosztów z lokalnej kasy chorych - nawet 70 procent.
We Francji też trzeba dopłacać do badań laboratoryjnych i pobytu w szpitalu. Zazwyczaj to 20 procent całej kwoty. W innych krajach ustalona jest ryczałtowa opłata dzienna za pobyt w szpitalu. W Niemczech to 10 euro, w Belgii 40 euro i 15 za kolejne dni, w Austrii od 8 do 17 euro. We Francji i Niemczech zapłacić trzeba także na transport karetką - 2 do 10 euro.
Uważać powinni także Ci, którzy wybierają się do Grecji. Tam niby opieka medyczna jest darmowa, ale w miejscowościach turystycznych nie ma przychodni, które mają podpisane umowy z tamtejszym NFZ-etem, a w prywatnych placówkach są pobierane opłaty. Dlatego nawet nasz Fundusz radzi, by wykupić dodatkowe ubezpieczenie.
alutka9 napisał(a):w samej Chorwacji poki co leczenie jest darmowe (transport medyczny juz nie ) ale,np w krajach tranzytowych:
AUSTRIA
Za leczenie stomatologiczne obowiązuje częściowa odpłatność. Cenniki są dowolnie ustalane przez stomatologów, zatem przed skorzystaniem ze świadczenia warto zapytać o jego cenę.
opłata za każdy dzień pobytu w szpitalu ok. 10 EUR za dzień (maksymalnie za 28 dni w ciągu każdego roku kalendarzowego).
Sonderklasse - specjalny cennik podwyższonego standardu opieki związany z pobytem w szpitalu.
W przypadku wyrażeniu pisemnej zgody na Sonderklasse należy liczyć się z podwyższonymi, bezzwrotnymi kosztami pobytu.
bezzwrotna opłata za lekarstwa w aptece – 4.70 EUR (leki znajdujące się w austriackim spisie lekarstw)
koszt leków spoza spisu lekarstw może być pokryty przez kasę chorych tylko za zgodą głównego lekarza kasy.
ratownictwo górskie i transport lotniczy są w pełni odpłatne
CZECHY
Od 1 stycznia 2008r. w Czechach obowiązuje współpłacenie.
wizyta u lekarza - 30 Kč (opłata jest pobierana po wizycie u lekarza pierwszego kontaktu
i u specjalisty)
dzień pobytu w szpitalu, sanatorium - 60 Kč
wizyta w ambulatorium, dyżurującym oddziale specjalistycznym (godz. 17.00 do 7.00 w dni powszednie, soboty, niedziele i święta), wizyta domowa - 90 Kč
wydanie każdego przepisanego na recepcie leku (nie pobiera się opłat za leki nierefundowane i dostępne bez recepty) - 30 Kč
Transport sanitarny na terytorium Czech jest nieodpłatny.
Ratownictwo górskie jest odpłatne!
SŁOWACJA
zryczałtowana opłata za receptę - 5 Sk
środki pomocnicze - 20 Sk za zlecenie.
świadczenia ambulatoryjne, wizyta w pogotowiu - 60 Sk
transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)
SŁOWENIA
Wizyta u lekarza ogólnego jest odpłatna w wysokości 5-25% kosztów świadczenia. Świadczenia stomatologiczne są odpłatne w wysokości od 15% (badanie+wypełnienie) do 75% (protetyka) kosztów świadczenia. Należy pokryć także 15-25% kosztów hospitalizacji.
Niektóre leki na receptę są bezpłatne, za inne należy zapłacić część (25 lub 75%) lub pełną cenę.
Transport sanitarny wymaga skierowania lekarza. Za transport na terytorium Słowenii należy zapłacić 70% kosztów, poza nagłymi przypadkami, w których transport jest nieodpłatny.
alutka9 napisał(a):SŁOWACJA
transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)
cronaturki napisał(a):alutka9 napisał(a):SŁOWACJA
widocznie przespałem dzień, w którym Słowacja zrezygnowała z EUR i wróciła do starej poczciwej korony
suprnowa napisał(a):Powiedzcie mi lepiej ubezpieczenie zdrowotne wybrać w Allianz za 200zł i suma kosztów leczenia na 20.000E czy w mBanku za 155zł.
Może ktoś coś doradzi i podpowie..
Maciej napisał(a):Jak dla mnie bezkonkurencyjne jeśli chodzi o stosunek ceny do zakresu ubezpieczenia jest travelguard. Należą do AIG więc żadna firma krzak. Już w najniższym pakiecie brązowym kwota ubezpieczenie 50 tys euro co przy wyjeździe rodzinnym jest dla mnie kwotą minimum. Mi na 20 dni dla 4 os. rodziny wylicza około 200 zł. więc b. tanio.
W zeszłym roku miałem wykupioną ich polisę. Sprawdzać skuteczności nie musiałem na szczęście ale w necie opinie są pozytywne. W allianzach czy innych generali kwoty wychodza masakryczne przy porównywalnym zakresie ubezpieczenia.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi