Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie podróżne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.05.2013 17:42

A czy ktoś wie jak działa (i czy w ogóle) EKUZ w przypadku leczenia szpitalnego?
Oczywiście nie w Chorwacji ale tam gdzie ma ona zastosowanie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2013 17:46

demi-duox napisał(a):A czy ktoś wie jak działa (i czy w ogóle) EKUZ w przypadku leczenia szpitalnego?
Oczywiście nie w Chorwacji ale tam gdzie ma ona zastosowanie?

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/faq
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/en/faq/info ... eniodawcow
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... cje-ogolne
http://www.doz.pl/czytelnia/a1328-Zwied ... ego_o_EKUZ
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.05.2013 18:03

Dzięki za teorię.

Może ktoś zna jeszcze sprawę z autopsji. Piszą na przykład, że trzeba płacić za każdy dzień pobytu w szpitalu (pewnie chodzi o wikt i opierunek, a może o coś jeszcze?). Ciekawym jakie to są koszty?
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 03.06.2013 22:55

Powiedzcie mi lepiej ubezpieczenie zdrowotne wybrać w Allianz za 200zł i suma kosztów leczenia na 20.000E czy w mBanku za 155zł.
Może ktoś coś doradzi i podpowie..
Załączniki:
Zrzut ekranu 2013-06-3 o 22.52.22.png
mBank
Zrzut ekranu 2013-06-3 o 22.51.41.png
Allianz
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 04.06.2013 09:08

suprnowa napisał(a): Może ktoś coś doradzi i podpowie..

Nie to żebym zachwalał czy znał z autopsji (bo wykupiłem ale nie korzystałem i mam nadzieję że nie będę musiał) ale w zeszłym roku i dwa lata temu najlepszą ofertę (przynajmniej na papierze) miało Generali. Co ciekawe u agenta ceny były niższe (niewiele ale jednak) niż przez internet.
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 04.06.2013 09:20

Co do Generali to też zawsze korzystałem z ich usług i ostatnio wypłacali mi z tytułu kosztów leczenia niecałe 300 zł (wizyta lekarska + leki). Także polecam
Ostatnio edytowano 04.06.2013 09:22 przez Piraraq, łącznie edytowano 1 raz
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.06.2013 09:22

suprnowa napisał(a):Powiedzcie mi lepiej ubezpieczenie zdrowotne wybrać w Allianz za 200zł i suma kosztów leczenia na 20.000E czy w mBanku za 155zł.

Sytuacja w której bank bierze się za ubezpieczenia przypomina mi firmę Daewoo, która produkowała wszystko od samochodów poprzez telewizory na mikrofalówkach skończywszy...
Jaka była i jest jakość tych produktów to chyba mówić nie trzeba. Coś mi wiec mówi, że na profesjonalizm w kwestii ubezpieczeń (i to w dodatku PODRÓŻNYCH) oferowanych przez banki raczej nie ma co liczyć.

Kierując się tym przykładem nie ma argumentu, który by mnie zachęcił do skorzystania z usług ubezpieczeniowych oferowanych przez jakikolwiek bank.

Od zawsze wykupujemy ubezpieczenie podróżne w Allianz (do Chorwacji w pakiecie rozszerzonym). W tym roku postąpimy tak samo. Nawet mając na uwadze że w czasie naszego urlopu Chorwacja będzie już w UE.

Pozdrav
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 04.06.2013 20:41

na stronach NFZ wyraznie jest napisane,ze zalecaja ubezpieczenia dodatkowe oprocz karty EKUZ,dlaczego?
otoz jak pisala ANKA_26 : na podstawie tej karty przysluguje nam leczenie takie jak najnizszy pakiet socjalny w kraju do ktorego jedziemy.
wiec: w krajach gdzie za wizyte u lekarza sie placi-my zaplacimy,tam gdzie platna jest karetka-my zaplacimy,doplaty za kazdy dzien w szpitalu-nas tez dotkna,itd itd.dodatkowo z karty EKUZ nie ma bezplatnego transportu medycznego (lub co gorsza zwlok-dodatkowow specjalne trumny,paszporty na nie itd),w wiekszosci krajow UE platne sa akcje ratownicze i poszukiwawcze. tam gdzie przysluguje nam zwrot czesci wydanych pieniedzy,nalezy starac sie o niego w kasie chorych danego kraju,nie w Polsce!!!

Wybieracie się za granicę z Europejską Kartą Ubezpieczenia Zdrowotnego? Nie zdziwcie się, jeśli będziecie musieli zapłacić za wizytę u lekarza. Jak się okazuje, państwowa opieka medyczna to nie zawsze opieka za darmo.

Dopłaty są prawie we wszystkich krajach. We Włoszech wizyta u lekarza może kosztować 36 euro, w Niemczech 10 euro, w Portugalii do 9 euro, a we Francji od 22 do 25 euro. Z tym, że w ostatnim z wymienionych krajów po uiszczeniu rachunków możemy dostać zwrot części kosztów z lokalnej kasy chorych - nawet 70 procent.

We Francji też trzeba dopłacać do badań laboratoryjnych i pobytu w szpitalu. Zazwyczaj to 20 procent całej kwoty. W innych krajach ustalona jest ryczałtowa opłata dzienna za pobyt w szpitalu. W Niemczech to 10 euro, w Belgii 40 euro i 15 za kolejne dni, w Austrii od 8 do 17 euro. We Francji i Niemczech zapłacić trzeba także na transport karetką - 2 do 10 euro.

Uważać powinni także Ci, którzy wybierają się do Grecji. Tam niby opieka medyczna jest darmowa, ale w miejscowościach turystycznych nie ma przychodni, które mają podpisane umowy z tamtejszym NFZ-etem, a w prywatnych placówkach są pobierane opłaty. Dlatego nawet nasz Fundusz radzi, by wykupić dodatkowe ubezpieczenie.

w samej Chorwacji poki co leczenie jest darmowe (transport medyczny juz nie ) ale,np w krajach tranzytowych:
AUSTRIA
Za leczenie stomatologiczne obowiązuje częściowa odpłatność. Cenniki są dowolnie ustalane przez stomatologów, zatem przed skorzystaniem ze świadczenia warto zapytać o jego cenę.

opłata za każdy dzień pobytu w szpitalu ok. 10 EUR za dzień (maksymalnie za 28 dni w ciągu każdego roku kalendarzowego).
Sonderklasse - specjalny cennik podwyższonego standardu opieki związany z pobytem w szpitalu.
W przypadku wyrażeniu pisemnej zgody na Sonderklasse należy liczyć się z podwyższonymi, bezzwrotnymi kosztami pobytu.
bezzwrotna opłata za lekarstwa w aptece – 4.70 EUR (leki znajdujące się w austriackim spisie lekarstw)
koszt leków spoza spisu lekarstw może być pokryty przez kasę chorych tylko za zgodą głównego lekarza kasy.
ratownictwo górskie i transport lotniczy są w pełni odpłatne

CZECHY
Od 1 stycznia 2008r. w Czechach obowiązuje współpłacenie.

wizyta u lekarza - 30 Kč (opłata jest pobierana po wizycie u lekarza pierwszego kontaktu
i u specjalisty)
dzień pobytu w szpitalu, sanatorium - 60 Kč
wizyta w ambulatorium, dyżurującym oddziale specjalistycznym (godz. 17.00 do 7.00 w dni powszednie, soboty, niedziele i święta), wizyta domowa - 90 Kč
wydanie każdego przepisanego na recepcie leku (nie pobiera się opłat za leki nierefundowane i dostępne bez recepty) - 30 Kč
Transport sanitarny na terytorium Czech jest nieodpłatny.
Ratownictwo górskie jest odpłatne!

SŁOWACJA

zryczałtowana opłata za receptę - 5 Sk
środki pomocnicze - 20 Sk za zlecenie.
świadczenia ambulatoryjne, wizyta w pogotowiu - 60 Sk
transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)

SŁOWENIA
Wizyta u lekarza ogólnego jest odpłatna w wysokości 5-25% kosztów świadczenia. Świadczenia stomatologiczne są odpłatne w wysokości od 15% (badanie+wypełnienie) do 75% (protetyka) kosztów świadczenia. Należy pokryć także 15-25% kosztów hospitalizacji.
Niektóre leki na receptę są bezpłatne, za inne należy zapłacić część (25 lub 75%) lub pełną cenę.
Transport sanitarny wymaga skierowania lekarza. Za transport na terytorium Słowenii należy zapłacić 70% kosztów, poza nagłymi przypadkami, w których transport jest nieodpłatny.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 05.06.2013 08:20

Jak dla mnie bezkonkurencyjne jeśli chodzi o stosunek ceny do zakresu ubezpieczenia jest travelguard. Należą do AIG więc żadna firma krzak. Już w najniższym pakiecie brązowym kwota ubezpieczenie 50 tys euro co przy wyjeździe rodzinnym jest dla mnie kwotą minimum. Mi na 20 dni dla 4 os. rodziny wylicza około 200 zł. więc b. tanio.
W zeszłym roku miałem wykupioną ich polisę. Sprawdzać skuteczności nie musiałem na szczęście ale w necie opinie są pozytywne. W allianzach czy innych generali kwoty wychodza masakryczne przy porównywalnym zakresie ubezpieczenia.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 05.06.2013 10:08

alutka9 napisał(a):w samej Chorwacji poki co leczenie jest darmowe (transport medyczny juz nie ) ale,np w krajach tranzytowych:
AUSTRIA
Za leczenie stomatologiczne obowiązuje częściowa odpłatność. Cenniki są dowolnie ustalane przez stomatologów, zatem przed skorzystaniem ze świadczenia warto zapytać o jego cenę.

opłata za każdy dzień pobytu w szpitalu ok. 10 EUR za dzień (maksymalnie za 28 dni w ciągu każdego roku kalendarzowego).
Sonderklasse - specjalny cennik podwyższonego standardu opieki związany z pobytem w szpitalu.
W przypadku wyrażeniu pisemnej zgody na Sonderklasse należy liczyć się z podwyższonymi, bezzwrotnymi kosztami pobytu.
bezzwrotna opłata za lekarstwa w aptece – 4.70 EUR (leki znajdujące się w austriackim spisie lekarstw)
koszt leków spoza spisu lekarstw może być pokryty przez kasę chorych tylko za zgodą głównego lekarza kasy.
ratownictwo górskie i transport lotniczy są w pełni odpłatne

CZECHY
Od 1 stycznia 2008r. w Czechach obowiązuje współpłacenie.

wizyta u lekarza - 30 Kč (opłata jest pobierana po wizycie u lekarza pierwszego kontaktu
i u specjalisty)
dzień pobytu w szpitalu, sanatorium - 60 Kč
wizyta w ambulatorium, dyżurującym oddziale specjalistycznym (godz. 17.00 do 7.00 w dni powszednie, soboty, niedziele i święta), wizyta domowa - 90 Kč
wydanie każdego przepisanego na recepcie leku (nie pobiera się opłat za leki nierefundowane i dostępne bez recepty) - 30 Kč
Transport sanitarny na terytorium Czech jest nieodpłatny.
Ratownictwo górskie jest odpłatne!

SŁOWACJA

transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)

SŁOWENIA
Wizyta u lekarza ogólnego jest odpłatna w wysokości 5-25% kosztów świadczenia. Świadczenia stomatologiczne są odpłatne w wysokości od 15% (badanie+wypełnienie) do 75% (protetyka) kosztów świadczenia. Należy pokryć także 15-25% kosztów hospitalizacji.
Niektóre leki na receptę są bezpłatne, za inne należy zapłacić część (25 lub 75%) lub pełną cenę.
Transport sanitarny wymaga skierowania lekarza. Za transport na terytorium Słowenii należy zapłacić 70% kosztów, poza nagłymi przypadkami, w których transport jest nieodpłatny.

Tylko u nas wszystko ma być za darmo... bo się należy.
Dzięki za to info, nie miałem takiej świadomości.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 05.06.2013 15:45

alutka9 napisał(a):SŁOWACJA

widocznie przespałem dzień, w którym Słowacja zrezygnowała z EUR i wróciła do starej poczciwej korony :)
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 05.06.2013 16:30

cronaturki napisał(a):
alutka9 napisał(a):SŁOWACJA

widocznie przespałem dzień, w którym Słowacja zrezygnowała z EUR i wróciła do starej poczciwej korony :)

do NFZ pretensje za stara walute,nie do mnie-to bylo skopiowane z ich strony.dodatkowo chodzilo tylko o pokazanie ze na karte EKUZ wcale nie jest darmowe leczenie dla czlonkow UE.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.06.2013 09:34

suprnowa napisał(a):Powiedzcie mi lepiej ubezpieczenie zdrowotne wybrać w Allianz za 200zł i suma kosztów leczenia na 20.000E czy w mBanku za 155zł.

...mi coś mniej wyszło i to w złotym rozszerzonym i zwiększonym za 185 na dwie osoby
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... tions.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 12:16

jednym słowem nie ma co sobie głowy zawracać i liczyć na kartę Ekuz :mrgreen: bo w razie "W" znajdziemy się w doopie czarnej :oczko_usmiech:przez ten nasz cholerny NFZ :P
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.06.2013 13:15

Maciej napisał(a):Jak dla mnie bezkonkurencyjne jeśli chodzi o stosunek ceny do zakresu ubezpieczenia jest travelguard. Należą do AIG więc żadna firma krzak. Już w najniższym pakiecie brązowym kwota ubezpieczenie 50 tys euro co przy wyjeździe rodzinnym jest dla mnie kwotą minimum. Mi na 20 dni dla 4 os. rodziny wylicza około 200 zł. więc b. tanio.
W zeszłym roku miałem wykupioną ich polisę. Sprawdzać skuteczności nie musiałem na szczęście ale w necie opinie są pozytywne. W allianzach czy innych generali kwoty wychodza masakryczne przy porównywalnym zakresie ubezpieczenia.

..coś mi tanio wyszło , za 15 dni tylko 95zł na dwie osoby :?: 8O
Maciej może znasz jak w praktyce oni są :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie podróżne - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies