Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie podróżne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.06.2016 11:30

2, ale różne zdarzenia! nie można odholować do ASO, a potem zażyczyć sobie holowania do Polski. I dotyczy to wszystkich ubezpieczycieli, nie tylko PZU. :(
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 15.06.2016 12:44

Zgadza się.. 1 zdarzenie = 1 holowanie... nie spotkałem firmy by było inaczej. Więc dla kogoś kto decyduje się na Assisance ze względu na limit 1000km to chyba rozsądne by było dokupienie drugiego assistance w innej firmie która odholuje choćby do najbliższego serwisu...inaczej ktoś wróci do Polski z autem na lawecie tylko dlatego że np. jakiś czujnik za 100zł się zepsuł. Ja bardziej niż na limit kilometrów patrzę na pojazd zastępczy i hotel.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.06.2016 12:49

marcin0k napisał(a):Zgadza się.. 1 zdarzenie = 1 holowanie... nie spotkałem firmy by było inaczej. Więc dla kogoś kto decyduje się na Assisance ze względu na limit 1000km to chyba rozsądne by było dokupienie drugiego assistance w innej firmie która odholuje choćby do najbliższego serwisu...inaczej ktoś wróci do Polski z autem na lawecie tylko dlatego że np. jakiś czujnik za 100zł się zepsuł. Ja bardziej niż na limit kilometrów patrzę na pojazd zastępczy i hotel.

Dokładnie, tu pełna zgoda. Przy pełnoletnich autach to może istotny argument /gdy wartość ew. naprawy może przewyższyć wartość samochodu ;) / ale tak ? W końcu jadę na wakacje, assistance jest po to by możliwie najmniej mi te wakacje popsuć a nie po to by auto było naprawiane w Polsce.
miras500
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras500 » 15.06.2016 13:26

Marcin masz rację bo faktycznie jak stwierdzisz na miejscu czy jest to coś poważnego może być pierdoła za 100zł i po wakacjach.Ale może być jak jeden z kolegów pisał miał zdarzenie we Włoszech i tam jak mu powiedzieli cene naprawy no to faktycznie było lepiej sprowadzić do Polski.Ale z tym drugim mniejszym ubezpieczeniem aby tylko do najbliższego warsztatu to niegłupi pomysł.Z drugiej strony ja jadę do Makarskiej 1200km ubezpieczenie mam 1000km i tak różnicę musiałbym dopłacić
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 15.06.2016 17:13

a tak z innej beczki.szukanie assistance z holowaniem 1000 km moze i w drodze powrotnej ma sens ale jadac np do Dubrownika,wszystko zarezerwowane ,dzieciaki jada, 2 tygodnie wypoczynku i w Neum psuje sie samochód.Tak samo moze byc awaria w pierwszym jak i ostatnim dniu.
Pakujecie samochód na lawetę i wracacie.
Podzielam podląd poprzedników
Assistance to tez inne rzeczy ważne,samochód zastepczy,hotel,pokrycie holowania z autostrady.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.06.2016 08:12

Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce...
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.06.2016 08:40

a ja mam najlepszy assistance,busa z lawetą na parkingu :D
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 18.06.2016 09:05

mkbojarczuk napisał(a):a tak z innej beczki.szukanie assistance z holowaniem 1000 km moze i w drodze powrotnej ma sens ale jadac np do Dubrownika,wszystko zarezerwowane,dzieciaki jada, 2 tygodnie wypoczynku i w Neum psuje sie samochód.Tak samo moze byc awaria w pierwszym jak i ostatnim dniu.
Pakujecie samochód na lawetę i wracacie.
Podzielam podląd poprzedników
Assistance to tez inne rzeczy ważne,samochód zastepczy,hotel,pokrycie holowania z autostrady.

Moim zdaniem bardzo dobry przykład. Cała kwintesencja tego ubezpieczenia wynika z nazwy assistance - wsparcie. Wsparcie w rozwiązaniu a nie rozwiązanie (za nas) problemu. Analizowanie możliwości assistance tylko pod względem odległości holowania jest moim zdaniem bardzo krótkowzroczne i nieodpowiedzialne. Samo holowanie to jedno a szeroka inna pomoc to drugie. Niekiedy awaria jest tak prozaiczna, że można ją naprawić na trasie a inna implikuje konieczność pozostawienia go w serwisie. Tak czy owak musimy decyzje podejmować sami a wsparcie TU może być bardzo pomocne w uratowaniu wakacji.
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 10:08

Sol-Wagon napisał(a):Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce...

tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje
Tylko czas spokojnie płynie i płynie.To wszystko trwa.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 18.06.2016 10:45

mkbojarczuk napisał(a):tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje

Ps. Szczęśliwy to tak nie będziesz, bo z Neum do granic PL jest ponad 1200 km, więc różnicę dopłacisz.
Przepakowujesz się w drugi samochód, który (odpukać) masz kolizję również w HR i ............drapiesz się po głowie - co teraz robić? Polisy brak, bo wykorzystana i wyciągasz ojro, aby wrócić do PL.
Rodzina jest "szczęśliwa"?!!
No to (nie) życzę takich spokojnych i podwójnych wakacji w HR.
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 11:08

Alize 1800 napisał(a):
mkbojarczuk napisał(a):tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje

Ps. Szczęśliwy to tak nie będziesz, bo z Neum do granic PL jest ponad 1200 km, więc różnicę dopłacisz.
Przepakowujesz się w drugi samochód, który (odpukać) masz kolizję również w HR i ............drapiesz się po głowie - co teraz robić? Polisy brak, bo wykorzystana i wyciągasz ojro, aby wrócić do PL.
Rodzina jest "szczęśliwa"?!!
No to (nie) życzę takich spokojnych i podwójnych wakacji w HR.

Przy takich założeniach to w ogóle nie ruszałbym się z domu.
Napisałem to ironicznie

ale ciągnąc Twoje założenia ,nie musi być tak źle w przypadku kolizji ,drugim samochodem
a)mogę mieć kolizję ale z winy drugiego kierowcy i z jego OC mieć naprawę i samochód zastępczy.To jest 50% szans ale jednak i wtedy mam powrót za free.
b)mam autocasco i naprawa jest pokrywana z tej polisy
c)na drugi samochód musisz mieć inna polise -nie rozumiem dlaczego wykorzystana.

Zyczę udanych ,pojedynczych wakacji,jednym samochodem
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.06.2016 13:59

rodzina może zostać, a ty do nich dojedziesz...skoro będą już w Neum...
można jechać na wakacje w inne miejsce...
...
zaraz wyjdzie na to że lepiej nie ubezpieczać się, albo nawet lepiej nie jechać...
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 23:24

:wink:
Sol-Wagon napisał(a):rodzina może zostać, a ty do nich dojedziesz...skoro będą już w Neum...
można jechać na wakacje w inne miejsce...
...
zaraz wyjdzie na to że lepiej nie ubezpieczać się, albo nawet lepiej nie jechać...

nie no napisałes babona:
"Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce..."

tak jak napisano powyzej assistance jest aby pomóc w podrózy a nie kombinowiać,że Pan Czesio w garazu zrobi taniej niz ktoś w Splicie na przykład.Sciagamy samochód bo w Polsce taniej.Psuje mi sie samochód wzywam asistance,dostaje pojazd zastepczy i mam wakacje
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 19.06.2016 09:24

Myślę, że dalsze licytacje "kto, co napisał" są zbędne. Ja osobiście w tym (i wielu innych) wątku widzę trzepanie piany a nie konkretne info. z rodzaju: miałem taki przypadek, takie ubezpieczenie i po kontakcie z TU miałem to, to i to. Szkoda ale cały czas czekam. Dyskusje akademickie (a takie tutaj są prowadzone) niestety do niczego nie prowadzą. Każdy może sprawdzić warunki assistance w różnych TU i wybrać takie, które my odpowiada i na które go stać. Wiemy jednak, że nie cena ale OWU w przypadku ubezpieczeń jest najważniejsze. A najlepiej dowiedzieć się od kogoś kto to już przerabiał jak "to działa". Bo wiemy wszyscy, że bywa z tym różnie.
jolcix
Croentuzjasta
Ubezpieczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 26.06.2016 11:59

Witam,

no zupełnie nie wiem co robić :)

miałam zarezerwowany pobyt w Chorwacji od 10 do 18 lipca, ubezpieczenie Voyager wykupione od 9 do 18 lipca, co by pokrywało też drogę,

dzisiaj zmieniłam rezerwację na 9 do 18, bo da się jeden dzień dłużej być, więc trzeba wykorzystać :)

i braknie mi tego ubezpieczenia na jeden dzień, na 8 lipiec, na czas podróży akurat

i nie wiem co robić..

wykupywać na ten jeden dzień dodatkowo? odpuścić?

karty EKUZ oczywiście mamy

(wiem, wiem, dylematy trzeciego świata :P)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie podróżne - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies