Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie podróżne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.06.2016 09:27

nowotarżanin napisał(a):
miras500 napisał(a):Sprawdziłem warunki w Pzu i jedna rzecz mnie zaniepokoiła.Mianowicie gdy auto ulegnie awari trzeba na miejscu podjąć decyzje czy do najbliższego warsztatu i naprawiamy czy jedziemy do Polski.Jak zabierzemy do warsztatu a tam okaże się że naprawa jest bardzo droga i postanawiamy jednak naprawić auto w kraju wtedy holowanie jest na nasz koszt.

Niestety tak chyba jest we wszystkich firmach ubezpieczeniowych, jedno holowanie do jednego zdarzenia drogowego.

Chyba nie!
W ubiegłym roku wykupując Minicasco+ASS+holowanie do 1000 km i teraz pytając się TU, jeżeli nie wykorzystałeś tej polisy to ona obejmuje dwa zdarzenia, jeżeli masz awarię i bez limitu podczas wypadku! Poczytaj z innego wątku - dość jasno opisane
ubezpieczenie-moto-assistance-t18870-615.html
Mimo tego, to dokupuję w tym roku w AXA dodatkowo holowanie 150 km w Europie za 99 zł.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.06.2016 10:30

2, ale różne zdarzenia! nie można odholować do ASO, a potem zażyczyć sobie holowania do Polski. I dotyczy to wszystkich ubezpieczycieli, nie tylko PZU. :(
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 15.06.2016 11:44

Zgadza się.. 1 zdarzenie = 1 holowanie... nie spotkałem firmy by było inaczej. Więc dla kogoś kto decyduje się na Assisance ze względu na limit 1000km to chyba rozsądne by było dokupienie drugiego assistance w innej firmie która odholuje choćby do najbliższego serwisu...inaczej ktoś wróci do Polski z autem na lawecie tylko dlatego że np. jakiś czujnik za 100zł się zepsuł. Ja bardziej niż na limit kilometrów patrzę na pojazd zastępczy i hotel.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.06.2016 11:49

marcin0k napisał(a):Zgadza się.. 1 zdarzenie = 1 holowanie... nie spotkałem firmy by było inaczej. Więc dla kogoś kto decyduje się na Assisance ze względu na limit 1000km to chyba rozsądne by było dokupienie drugiego assistance w innej firmie która odholuje choćby do najbliższego serwisu...inaczej ktoś wróci do Polski z autem na lawecie tylko dlatego że np. jakiś czujnik za 100zł się zepsuł. Ja bardziej niż na limit kilometrów patrzę na pojazd zastępczy i hotel.

Dokładnie, tu pełna zgoda. Przy pełnoletnich autach to może istotny argument /gdy wartość ew. naprawy może przewyższyć wartość samochodu ;) / ale tak ? W końcu jadę na wakacje, assistance jest po to by możliwie najmniej mi te wakacje popsuć a nie po to by auto było naprawiane w Polsce.
miras500
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras500 » 15.06.2016 12:26

Marcin masz rację bo faktycznie jak stwierdzisz na miejscu czy jest to coś poważnego może być pierdoła za 100zł i po wakacjach.Ale może być jak jeden z kolegów pisał miał zdarzenie we Włoszech i tam jak mu powiedzieli cene naprawy no to faktycznie było lepiej sprowadzić do Polski.Ale z tym drugim mniejszym ubezpieczeniem aby tylko do najbliższego warsztatu to niegłupi pomysł.Z drugiej strony ja jadę do Makarskiej 1200km ubezpieczenie mam 1000km i tak różnicę musiałbym dopłacić
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 15.06.2016 16:13

a tak z innej beczki.szukanie assistance z holowaniem 1000 km moze i w drodze powrotnej ma sens ale jadac np do Dubrownika,wszystko zarezerwowane ,dzieciaki jada, 2 tygodnie wypoczynku i w Neum psuje sie samochód.Tak samo moze byc awaria w pierwszym jak i ostatnim dniu.
Pakujecie samochód na lawetę i wracacie.
Podzielam podląd poprzedników
Assistance to tez inne rzeczy ważne,samochód zastepczy,hotel,pokrycie holowania z autostrady.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.06.2016 07:12

Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce...
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.06.2016 07:40

a ja mam najlepszy assistance,busa z lawetą na parkingu :D
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 18.06.2016 08:05

mkbojarczuk napisał(a):a tak z innej beczki.szukanie assistance z holowaniem 1000 km moze i w drodze powrotnej ma sens ale jadac np do Dubrownika,wszystko zarezerwowane,dzieciaki jada, 2 tygodnie wypoczynku i w Neum psuje sie samochód.Tak samo moze byc awaria w pierwszym jak i ostatnim dniu.
Pakujecie samochód na lawetę i wracacie.
Podzielam podląd poprzedników
Assistance to tez inne rzeczy ważne,samochód zastepczy,hotel,pokrycie holowania z autostrady.

Moim zdaniem bardzo dobry przykład. Cała kwintesencja tego ubezpieczenia wynika z nazwy assistance - wsparcie. Wsparcie w rozwiązaniu a nie rozwiązanie (za nas) problemu. Analizowanie możliwości assistance tylko pod względem odległości holowania jest moim zdaniem bardzo krótkowzroczne i nieodpowiedzialne. Samo holowanie to jedno a szeroka inna pomoc to drugie. Niekiedy awaria jest tak prozaiczna, że można ją naprawić na trasie a inna implikuje konieczność pozostawienia go w serwisie. Tak czy owak musimy decyzje podejmować sami a wsparcie TU może być bardzo pomocne w uratowaniu wakacji.
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 09:08

Sol-Wagon napisał(a):Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce...

tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje
Tylko czas spokojnie płynie i płynie.To wszystko trwa.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 18.06.2016 09:45

mkbojarczuk napisał(a):tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje

Ps. Szczęśliwy to tak nie będziesz, bo z Neum do granic PL jest ponad 1200 km, więc różnicę dopłacisz.
Przepakowujesz się w drugi samochód, który (odpukać) masz kolizję również w HR i ............drapiesz się po głowie - co teraz robić? Polisy brak, bo wykorzystana i wyciągasz ojro, aby wrócić do PL.
Rodzina jest "szczęśliwa"?!!
No to (nie) życzę takich spokojnych i podwójnych wakacji w HR.
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 10:08

Alize 1800 napisał(a):
mkbojarczuk napisał(a):tak ,bo jak sie zepsuje np w Neum a taki przykład podałem ,to cały szczęsliwy dzwonię na infolinię ,bo mam holowanie do 1000.Wracam na lawecie ,przepakowuje sie w drugi samochód i jadę jeszcze raz.Rodzina szczęsliwa bo trafiła się darmowa wycieczka,jeszcze za autostradę nie muszę płacić bo laweciarz zapłaci.Można powiedzieć ,że sie było dwa razy w Chorwacji w jedne wakacje

Ps. Szczęśliwy to tak nie będziesz, bo z Neum do granic PL jest ponad 1200 km, więc różnicę dopłacisz.
Przepakowujesz się w drugi samochód, który (odpukać) masz kolizję również w HR i ............drapiesz się po głowie - co teraz robić? Polisy brak, bo wykorzystana i wyciągasz ojro, aby wrócić do PL.
Rodzina jest "szczęśliwa"?!!
No to (nie) życzę takich spokojnych i podwójnych wakacji w HR.

Przy takich założeniach to w ogóle nie ruszałbym się z domu.
Napisałem to ironicznie

ale ciągnąc Twoje założenia ,nie musi być tak źle w przypadku kolizji ,drugim samochodem
a)mogę mieć kolizję ale z winy drugiego kierowcy i z jego OC mieć naprawę i samochód zastępczy.To jest 50% szans ale jednak i wtedy mam powrót za free.
b)mam autocasco i naprawa jest pokrywana z tej polisy
c)na drugi samochód musisz mieć inna polise -nie rozumiem dlaczego wykorzystana.

Zyczę udanych ,pojedynczych wakacji,jednym samochodem
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.06.2016 12:59

rodzina może zostać, a ty do nich dojedziesz...skoro będą już w Neum...
można jechać na wakacje w inne miejsce...
...
zaraz wyjdzie na to że lepiej nie ubezpieczać się, albo nawet lepiej nie jechać...
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 18.06.2016 22:24

:wink:
Sol-Wagon napisał(a):rodzina może zostać, a ty do nich dojedziesz...skoro będą już w Neum...
można jechać na wakacje w inne miejsce...
...
zaraz wyjdzie na to że lepiej nie ubezpieczać się, albo nawet lepiej nie jechać...

nie no napisałes babona:
"Jadąc na wakacje możesz wrócić i innym autem wystartować jeszcze raz...w to samo lub inne miejsce..."

tak jak napisano powyzej assistance jest aby pomóc w podrózy a nie kombinowiać,że Pan Czesio w garazu zrobi taniej niz ktoś w Splicie na przykład.Sciagamy samochód bo w Polsce taniej.Psuje mi sie samochód wzywam asistance,dostaje pojazd zastepczy i mam wakacje
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 19.06.2016 08:24

Myślę, że dalsze licytacje "kto, co napisał" są zbędne. Ja osobiście w tym (i wielu innych) wątku widzę trzepanie piany a nie konkretne info. z rodzaju: miałem taki przypadek, takie ubezpieczenie i po kontakcie z TU miałem to, to i to. Szkoda ale cały czas czekam. Dyskusje akademickie (a takie tutaj są prowadzone) niestety do niczego nie prowadzą. Każdy może sprawdzić warunki assistance w różnych TU i wybrać takie, które my odpowiada i na które go stać. Wiemy jednak, że nie cena ale OWU w przypadku ubezpieczeń jest najważniejsze. A najlepiej dowiedzieć się od kogoś kto to już przerabiał jak "to działa". Bo wiemy wszyscy, że bywa z tym różnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie podróżne - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone