Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie podróżne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.07.2014 14:26

A na miesiąc przed wyjazdem masz jakąś polisę, czy "kupujesz" drugą by ją potem zerwać?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 10.07.2014 15:28

wikol napisał(a):A na miesiąc przed wyjazdem masz jakąś polisę, czy "kupujesz" drugą by ją potem zerwać?

Nie, ja tym samochodem w ciągu roku mało jeżdżę, tylko wykorzystuje go praktycznie na wakacje, więc AC + Assistance nie miałem. Ale jakby pomyśleć to można faktycznie zrobić, tak jak piszesz. Pisali tu koledzy, którzy nie ubezpieczą się na samo assistance w x firmie tylko dlatego że nic u nich nie mają. A tak problem rozwiązany. W tamtym roku zapłaciłem I ratę AC+Assistance 289 zł, po przyjeździe, po wypowiedzeniu przelali mi 223 zł, co daje 66 zł (jak dobrze pamiętam 19 dni). Przysłali pismo z podziękowaniem za skorzystanie z ich usług, gdzie ja byłem zdecydowanie bardziej szczęśliwy...W tym roku analogicznie.
WIT_P
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIT_P » 10.07.2014 22:52

alutka9 napisał(a):
WIT_P napisał(a):Nie do konca to chyba prawda. Dzisiaj dostalem info od agenta PZU, ze moge je wykupic jednak tylko do konca OC+AC czyli skladka zostanie pomniejszona.

być może twoja polisa jest już wykupiona w nowym programie,tam nie ma problemu z dokupieniem ubezpieczenia na termin krótszy niż rok-czyli do końca trwania polisy z oc

OC+AC placilem w marcu. Dzisiaj policzyli mi skladke za assistance za dni do konca AC tj. 139 zlociszy.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.07.2014 09:52

niuniek napisał(a):
wikol napisał(a):A na miesiąc przed wyjazdem masz jakąś polisę, czy "kupujesz" drugą by ją potem zerwać?

Nie, ja tym samochodem w ciągu roku mało jeżdżę, tylko wykorzystuje go praktycznie na wakacje, więc AC + Assistance nie miałem. Ale jakby pomyśleć to można faktycznie zrobić, tak jak piszesz. Pisali tu koledzy, którzy nie ubezpieczą się na samo assistance w x firmie tylko dlatego że nic u nich nie mają. A tak problem rozwiązany. W tamtym roku zapłaciłem I ratę AC+Assistance 289 zł, po przyjeździe, po wypowiedzeniu przelali mi 223 zł, co daje 66 zł (jak dobrze pamiętam 19 dni). Przysłali pismo z podziękowaniem za skorzystanie z ich usług, gdzie ja byłem zdecydowanie bardziej szczęśliwy...W tym roku analogicznie.

To jest dobry pomysł, ale w zależności od wartości auta.
Przy niskich składkach AC ma to sens. Przy drogich autach gdzie samo AC jest na poziomie 2-3 tys.zł za rok - takie rozwiązanie jest ekonomicznie nieuzasadnione.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 11.07.2014 09:55

niuniek napisał(a):A ja robię tak: wykupuję tuż przed wyjazdem na rok AC+Assistance, dzielę to na 4 raty, opłacam pierwszą ratę, jadę na wakacje, np. na 16 dni, przyjeżdżam, składam wypowiedzenie umowy zgodnie z punktem w OWU, że do 30 dni można wypowiedzieć. Naliczają proporcjonalnie za faktyczny pobyt na wakacjach i po paru dniach mam zwrot różnicy na koncie. Wychodzą naprawdę małe pieniądze. To dla tych co chcą wykupić tylko na okres wyjazdu.

Rozwiązanie ekonomiczne ale czy etyczne? Równie dobrze można kupić torbę, ubrania, zestaw do nurkowania w internecie - dbać o nie by nie miały śladów użycia i po powrocie oddać korzystając z możliwości odstąpienia umowy zawartej na odległość. Wiem, że ubezpieczyciele nie są aniołami ale takie kombinatorstwo nawet zgodne z ogólnymi warunkami to wg. mnie zły przykład do naśladowania.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.07.2014 10:10

W tym kraju kombinuje każdy jak może.
Przykład idzie od samej góry, zresztą ubezpieczalnie i tak traktują ubezpieczających niezbyt poważnie.
Ich bym w ogóle nie żałował.
Ale oddawanie towaru do sklepu jako nieużywany- to już przegięcie.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 11.07.2014 10:59

marcin0k napisał(a):Rozwiązanie ekonomiczne ale czy etyczne? Równie dobrze można kupić torbę, ubrania, zestaw do nurkowania w internecie - dbać o nie by nie miały śladów użycia i po powrocie oddać korzystając z możliwości odstąpienia umowy zawartej na odległość. Wiem, że ubezpieczyciele nie są aniołami ale takie kombinatorstwo nawet zgodne z ogólnymi warunkami to wg. mnie zły przykład do naśladowania.

Rozbawiłeś mnie z tą etyką. Idę do firmy ubezpieczeniowej (a nie na odległość!!!), by wykupić AC+ASS na wyjazd wakacyjny. Gość przedstawia różne warianty, ale poleca mi sam takie rozwiązanie. No przepraszam, miałem powiedzieć, ależ proszę Pana, tak nie można? To nie tylko OWU na to pozwala, to wymusił kodeks cywilny na firmach, bo działali jak działali. Po drugie, porównanie do oddawania używanej rzeczy jest jak najbardziej nie na miejscu, bo ja za ten okres pobytu płacę, proporcjonalnie ale płacę, a nie oddaję. Tak zupełnie na marginesie, znamy wszyscy praktyki firm, gdy coś się stało. I taki ubezpieczony dowiadywał się później, że tego nie miał wykupionego, a to tego, ale to nie przysługuje, a to było tu małymi literkami napisane itp, itd...Trzeba naprawdę dobrze się wczytywać w OWU, by nie być potem zdziwionym!!!

Do Wikola, wydaje mi, że wartość samochodu nie ma znaczenia, bo przecież adekwatnie do ceny Twojego auta oddadzą większe pieniądze. Inna sprawa, że trzeba je mieć by na początek zapłacić. Ja mam 6 letnie autko.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.07.2014 11:14

wikol napisał(a):Do Wikola, wydaje mi, że wartość samochodu nie ma znaczenia, bo przecież adekwatnie do ceny Twojego auta oddadzą większe pieniądze. Inna sprawa, że trzeba je mieć by na początek zapłacić. Ja mam 6 letnie autko.

założenie pomysłodawcy takiego rozwiązania jest zwrot składki prawie w całości. U niego są to bardzo małe kwoty.
Załóżmy że I rata za Twoje AC+AS wynosi 750zł. W trasie coś się stanie, byle jaka pierdółka. Wykorzystasz w minimalnym stopniu polisę AC+AS. I co ? zerwiesz tą umowę w przeciągu 30 dni ?
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 11.07.2014 11:38

niuniek napisał(a):
marcin0k napisał(a):Rozwiązanie ekonomiczne ale czy etyczne? Równie dobrze można kupić torbę, ubrania, zestaw do nurkowania w internecie - dbać o nie by nie miały śladów użycia i po powrocie oddać korzystając z możliwości odstąpienia umowy zawartej na odległość. Wiem, że ubezpieczyciele nie są aniołami ale takie kombinatorstwo nawet zgodne z ogólnymi warunkami to wg. mnie zły przykład do naśladowania.

Rozbawiłeś mnie z tą etyką. Idę do firmy ubezpieczeniowej (a nie na odległość!!!), by wykupić AC+ASS na wyjazd wakacyjny. Gość przedstawia różne warianty, ale poleca mi sam takie rozwiązanie. No przepraszam, miałem powiedzieć, ależ proszę Pana, tak nie można? To nie tylko OWU na to pozwala, to wymusił kodeks cywilny na firmach, bo działali jak działali. Po drugie, porównanie do oddawania używanej rzeczy jest jak najbardziej nie na miejscu, bo ja za ten okres pobytu płacę, proporcjonalnie ale płacę, a nie oddaję. Tak zupełnie na marginesie, znamy wszyscy praktyki firm, gdy coś się stało. I taki ubezpieczony dowiadywał się później, że tego nie miał wykupionego, a to tego, ale to nie przysługuje, a to było tu małymi literkami napisane itp, itd...Trzeba naprawdę dobrze się wczytywać w OWU, by nie być potem zdziwionym!!!

Do Wikola, wydaje mi, że wartość samochodu nie ma znaczenia, bo przecież adekwatnie do ceny Twojego auta oddadzą większe pieniądze. Inna sprawa, że trzeba je mieć by na początek zapłacić. Ja mam 6 letnie autko.

Jedni lubią kombinować i jest im z tym dobrze inni nie.
Myślisz, że ten paragraf owu był po to stworzony, żeby wyjechać, mieć ochronę,wrócić i żądać kasę za pozostały okres? Wtedy by zrobili taki krótkoterminowy produkt. Jeżeli tak Ci doradzał agent to on również musi być człowiekiem, który się śmieje ze słowa etyka. Dla mnie w Polsce jest za dużo kombinowania, oszukiwania więc poco dokładać? W twoim przypadku dla oszczędności ale dopóki będziemy akceptować, promować takie kombinatorstwo i sobie klaskać to będzie nam się żyło jak się żyje.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 11.07.2014 11:51

marcin0k napisał(a):Myślisz, że ten paragraf owu był po to stworzony, żeby wyjechać, mieć ochronę,wrócić i żądać kasę za pozostały okres?

Za jaki pozostały okres? Zostanie mi policzony za okres pobytu a dokładnie do dnia wypowiedzenia umowy. Ja nie muszę w tej kwestii myśleć jakie są przepisy, punkty. Idę do firmy, oczekuję dobrej dla mnie oferty, tyle i aż tyle. I wypraszam sobie określenie typu kombinator.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 11.07.2014 12:05

ok, niuniek nie chciałem Cie urazić.
Po prostu odbieramy na dwa różne sposoby to co zaproponował Ci agent. Chyba jestem przewrażliwiony ;) Ale być może to normalka w PZU i to taka ich niepisana oferta.
pozdrawiam
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 11.07.2014 12:40

Ok, ale ja nie napisałem, że w PZU, a po drugie w tamtym roku byłem ubezpieczony w innej firmie - tak samo...więc jednak praktykowane to jest.
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 18.07.2014 12:51

Warta, ubezp.po 30 tys.euro- KL/osobę+ OC i NW- za 3 osoby coś 160 zł
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.07.2014 12:55

KL to tak od 300 kpln powinno być.
Mniej to proteza złudnego dobrego samopoczucia...

:wink:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.07.2014 13:14

CroAna napisał(a):Warta, ubezp.po 30 tys.euro- KL/osobę+ OC i NW- za 3 osoby coś 160 zł

pytanie na ile dni ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie podróżne - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone