napisał(a) niuniek » 11.07.2014 10:59
marcin0k napisał(a):Rozwiązanie ekonomiczne ale czy etyczne? Równie dobrze można kupić torbę, ubrania, zestaw do nurkowania w internecie - dbać o nie by nie miały śladów użycia i po powrocie oddać korzystając z możliwości odstąpienia umowy zawartej na odległość. Wiem, że ubezpieczyciele nie są aniołami ale takie kombinatorstwo nawet zgodne z ogólnymi warunkami to wg. mnie zły przykład do naśladowania.
Rozbawiłeś mnie z tą etyką. Idę do firmy ubezpieczeniowej (a nie na odległość!!!), by wykupić AC+ASS na wyjazd wakacyjny. Gość przedstawia różne warianty, ale poleca mi sam takie rozwiązanie. No przepraszam, miałem powiedzieć, ależ proszę Pana, tak nie można? To nie tylko OWU na to pozwala, to wymusił kodeks cywilny na firmach, bo działali jak działali. Po drugie, porównanie do oddawania używanej rzeczy jest jak najbardziej nie na miejscu, bo ja za ten okres pobytu płacę, proporcjonalnie ale płacę, a nie oddaję. Tak zupełnie na marginesie, znamy wszyscy praktyki firm, gdy coś się stało. I taki ubezpieczony dowiadywał się później, że tego nie miał wykupionego, a to tego, ale to nie przysługuje, a to było tu małymi literkami napisane itp, itd...Trzeba naprawdę dobrze się wczytywać w OWU, by nie być potem zdziwionym!!!
Do Wikola, wydaje mi, że wartość samochodu nie ma znaczenia, bo przecież adekwatnie do ceny Twojego auta oddadzą większe pieniądze. Inna sprawa, że trzeba je mieć by na początek zapłacić. Ja mam 6 letnie autko.