Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie podróżne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.03.2010 21:48

podszywacz napisał(a):Polisa dodatkowa, jak to mawiał Kowalewski w reklamie: "Nigdzie się bez niej nie ruszam". Myślę że taka polisa to niezbędny obowiązek każdego turysty i to niezależnie czy nam coś się należy w ramach bezpłatnej służby zdrowia czy nie. Piszecie o drobnych sprawach ambulatoryjnych. Pomyślcie że licho nie śpi i może nam się przytrafić coś zupełnie gorszego i zdecydowanie kosztowniejszego: zatrzymanie akcji serca podczas nurkowania, udar, zawał, wstrząs. Transportują Was helikopterem do szpitala, leżycie na OIOM-ie 2 tygodnie, Wasz stan nie pozwala na transport do Kraju. Rachunek za taki pobyt w szpitalu może zrujnować Was do końca życia! Znam takie przypadki ale akurat z wyjazdów w Alpy na narty.

Prawda, sama prawda, tylko prawda. :wink:
Zgadzam się z każdym wyrazem, zdaniem. :D
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 18.03.2010 08:47

Proszę jeszcze, żeby ktoś mnie poprawił, bo nie wiem, czy dobrze jestem poinformowany, ale w chorwackiej służbie zdrowia mamy do czynienia z partycypacją kosztów leczenia (podobnie jak w Czechach), zatem nawet w nagłym przypadku możemy zostać obciążeni dodatkowymi kosztami leczenia.

Pozdrawiam
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.03.2010 09:34

podszywacz napisał(a):Polisa dodatkowa, jak to mawiał Kowalewski w reklamie: "Nigdzie się bez niej nie ruszam". Myślę że taka polisa to niezbędny obowiązek każdego turysty i to niezależnie czy nam coś się należy w ramach bezpłatnej służby zdrowia czy nie.

Pamiętajcie też, że nie wystarczy po prostu "kupić polisę" (dowolną). Taka umowa powinna być zawarta po wcześniejszym przemyśleniu - co chcecie podczas wyjazdu robić. Jeżeli ktoś planuje np. nurkować, pływać pontonem lub inną łodzią z silnikiem, wspinać się po górach itp (albo w zimie zjeżdżać na nartach) musi wykupić polisę zawierającą w sobie odpowiedzialność ubezpieczyciela w kategorii SPORTY EKSTREMALNE (albo podobne sformułowanie - pewno różne w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych). Jeżeli coś Wam się akurat przydarzy w czasie takiej "zabawy" - ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania :roll: :oops: :twisted: (mimo, że przecież "macie polisę")
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 11.04.2010 10:01

A ja już dojrzałam do wykupienia dodatkowego ubezpieczenia podróżnego,które zawiera opcję"nagłe zaostrzenie chorób przewleklych"
Póki co,w oko wpadło mi ubezpieczenie z UNIQA -"Zachorowanie i wypadek za granicą" i "Podróż zagraniczna".Napewno pójdę do agenta i dopytam.

Ale może zna ktoś jeszcze jakiegoś ubezpieczyciela,które oferuję tę opcję
"nagłe zaostrzenie chorób przewleklych"
Przeglądałam trochę stron ,ale na głównych stronach ubezpieczycieli na ogół nie ma ubezpieczeń podróżnych tego typu
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 11.04.2010 10:49

Ja przed wyjazdem w zeszłym roku wykupiłem polisy w hestii. Mój ubezpieczyciel do którego mam zaufanie twierdził, że to najlepsze polisy w tamtym czasie na rynku. Były trzy "poziomy" ubezpieczenia, ale jeśli dobrze pamiętam najobszerniejszy i najdroższy nie obejmował sportów extremalnych (m.in. nurkowanie). Z ubezpieczenie szczęśliwie nie korzystałem. Polecam sprawdzenie obecnej oferty Hestii, może być interesująca
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 11.04.2010 11:52

Ja się rozkraczyłem autem w Hiszpanii.
Myślałem, że mam asisstance a okazało się, że obejmowało tylko teren Polski.
Tak wiec byłem mocno stratny za holowanie (około 200 Eu) i nocleg (2 dni).

Teraz sprawdzam juz dokładnie co obejmuje polisa :oops:
Co też wszystkim radzę.

Warto mieć asisstance na zagranicę. Szczególnie jeśli jedziemy niemłodym autem.
Ostatnio edytowano 12.04.2010 09:45 przez irko, łącznie edytowano 1 raz
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 11.04.2010 15:23

Popytajcie z Alliance - ja tam wykupowałem - co prawda nie korzystałem ale z tego co pamiętam mieli dobre warunki ubezpieczenia
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 12.04.2010 09:30

Witam.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie podróżne asisstance dla auta - ktoś może miał w Warcie ??? Mają tam opcje Podróżnik 15 lub 30 w zależności od dni. Nie trzeba mieć u nich OC i nie ma ograniczeń wiekowych dla auta. Holowanie do kwoty 500 euro i inne opcje. Moim zdaniem ciekawa oferta - co sądzicie ??? Pozdrawiam.
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 10.08.2010 10:50

witam!

wyjazd 21.08.2010 - 05.09.2010

byłem w PZU po oferte

Ubezpieczenie auta:
PZU Auto Pomoc wariant super ~140 pln
ubezpieczenie Wojażer dla 3 osób ~166 pln
razem ~300 pln

proszę o komentarz i ewentualnie jakieś alternatywy...

ps.
dzwoniłem do warty i jesli chodzi o auto to mają Podróżnik 15 na 15 dni za 40 pln, więc juz lepiej niż PZU na rok
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 10.08.2010 14:38

jeśli ktoś ma konto w mbanku to może szybko ubezpieczyć się przez internet, cena bardzo korzystna. Kiedyś zawsze korzystałem z Elvia, ale teraz przerzuciłem sie na mBank, bo zakres i cena jest dużo korzystniejsza.
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 10.08.2010 14:56

edo napisał(a):jeśli ktoś ma konto w mbanku to może szybko ubezpieczyć się przez internet, cena bardzo korzystna. Kiedyś zawsze korzystałem z Elvia, ale teraz przerzuciłem sie na mBank, bo zakres i cena jest dużo korzystniejsza.

no ja mam...
i auto i życie można ubezpieczyć na wyjazd?
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 10.08.2010 15:01

stentor napisał(a):dzwoniłem do warty i jesli chodzi o auto to mają Podróżnik 15 na 15 dni za 40 pln

Jeśli zakres ubezpieczenia ci odpowiada to bierz!
Mysle, że taniej nie znajdziesz

Możesz pomysleć jeszcze o zdrowiu
Teoretycznie można pobrac druk z NFZ-tu

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,24288,,e ... latna.html

pozdr
IR

->
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 10.08.2010 15:12

Porównywarka ubezpieczeń mi wyszło na 12 dni 130PLN na 3 osoby na sume 250 tys PLN
https://www.inseco.pl/?gclid=CKms56eVvqICFQsFZgodyEmL4Q
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 12.08.2010 12:12

Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne - wybraliśmy Allianz (Globtroter).
Ubezpieczaliśmy się przez internet, na stronie są kalkulatory - więc każdy może sobie wybrać opcję która mu odpowiada :) Przykładowo i w skrócie: koszty leczenia i pomocy 20000 euro, NNW 2500 euro, dwie osoby, 12 dni = składka 93 zł.
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 12.08.2010 19:15

Mam konto w Pekao SA. Posiadam też kartę MasterCard.
Tez się zastanawiałem nad dodatkowym ubezpieczeniem ale na koncie jak i na karcie są wystarczające ubezpieczenia za granicą. Przy ubezpieczeniu na koncie fakt wyjazdu trzeba zgłosić 7 dni wcześniej przy karcie nie ma tego obowiązku.
Może sprawdźcie swoje konta i karty? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie podróżne - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone