Dianka_h napisał(a):Tak się zastanawiam, jaki jest sens wykupywania dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego skoro Chorwacja jest w unii i można wyrobić sobie kartę zdrowia. Pytam się, bo nie wiem i zastanawiam się co mi takie ubezpieczenie daje ( w sensie, co więcej mam). Na kartę EKUZ w Niemczech leczyłam dziecko: lekarz, badania a nawet leki za darmo miałam, znajomi mieli wypadek samochodowy i też leczyli się mając tą kartę, nie wydając więcej niż Niemcy (tam się płaci za pierwsze dni w szpitalu jakieś pieniążki 5-10 euro, nie pamiętam ale jakieś nieduże pieniądze). I chyba teraz w Chorwacji też tak powinno być. Czy może mi ktoś powiedzieć co daje takie dodatkowe ubezpieczenie, bo jakoś nie mogę znaleźć różnic, a nie wiem po co mam płacić jak tą samą usługę mam za darmo
alutka9 napisał(a):...
SŁOWACJA
zryczałtowana opłata za receptę - 5 Sk
środki pomocnicze - 20 Sk za zlecenie.
świadczenia ambulatoryjne, wizyta w pogotowiu - 60 Sk
transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)
Sebulba napisał(a):alutka9 napisał(a):...
SŁOWACJA
zryczałtowana opłata za receptę - 5 Sk
środki pomocnicze - 20 Sk za zlecenie.
świadczenia ambulatoryjne, wizyta w pogotowiu - 60 Sk
transport medyczny jest płatny w wysokości - 2 Sk/km (Opłatę wnosi się bezpośrednio przewoźnikowi)
Hmm...
Od 01.01.2009 na Słowacji walutą jest euro.Jeżeli to info z czasów kiedy mieli tam koronę to i inne rzeczy mogły się pozmieniać.
jolcix napisał(a):witam,
jak myślicie, teraz kiedy Chorwacja jest w unii i obowiązują w niej karty EKUZ, warto wykupywać dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne, na leczenie itp.?
niby wiem, że zawsze warto mieć dodatkowe, ale czy tak naprawdę jest sens?
demi-duox napisał(a):Powyżej masz wypisane co daje EKUZ a czego nie gwarantuje. Teraz musisz sama ocenić czy ci to wystarczy czy nie.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi