napisał(a) Zavadcoff » 17.03.2010 15:37
JacYamaha napisał(a):Teraz to ja czegoś nie rozumiem - podany przez Ciebie przykład choć z pewnością przykry to nie wymagał dodatkowego ubezpieczenia. Wystarczyło okazać paszport.
Czy jestem w błędzie?
Zgodnie z przepisami wygląda to tak:
Dz.U.Komitetu Pracy i Płac 62.1.1
Artykuł 3 POROZUMIENIE W SPRAWIE WYKONANIA UMOWY O UBEZPIECZENIU SPOŁECZNYM MIĘDZY RZĄDEM POLSKIEJ RZECZYPOSPOLITEJ LUDOWEJ A RZĄDEM FEDERACYJNEJ LUDOWEJ REPUBLIKI JUGOSŁAWII, ZAWARTEJ W WARSZAWIE DNIA 16 STYCZNIA 1958
Do artykułu 7 Umowy
1. Osobom uprawnionym do świadczeń z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa według ustawodawstwa jednej Umawiającej się Strony, które przebywają na terytorium drugiej Umawiającej się Strony, organ tej Strony udziela świadczeń w naturze tak, jak własnym ubezpieczonym. Jednakże osobom, które przebywają na terytorium drugiej Umawiającej się Strony w celach turystycznych, organ tej Strony może ograniczyć udzielenie świadczeń w naturze tylko do takich świadczeń, które są im niezbędnie potrzebne.
2. W celu umożliwienia udzielania świadczeń, o których mowa w poprzednim ustępie, uprawniona osoba powinna udowodnić, że ma prawo do tych świadczeń w swoim kraju, zaświadczeniem właściwego organu ubezpieczenia społecznego lub innym dokumentem, z którego to wynika. Centralne organy ubezpieczenia społecznego Umawiających się Stron mogą opracować w drodze porozumienia wzór tego zaświadczenia.
Zatem jeżeli masz temperaturę i wymiotujesz, to w Polsce szpital Ciebie nie przyjmie, gdyż nie ma bezpośredniego zagrożenia życia. Na izbie przyjęć zostaniesz skierowany do lekarza pierwszego kontaktu. Pogotowie jest od ratowania życia, a nie od leczenia.
Tak samo będzie w Chorawacji. Jeżeli będzie sytuacja zagrożenia życia - pomoc zostanie bezpłatnie udzielona na podstawie nie tylko samego paszportu, ale również dokumentu potwierdzającego Twoje prawo w Polsce do korzystania ze świadczeń finansowanych przez NFZ. Wszystkie inne świadczenia medyczne będą odpłatne. Nie chcę tutaj wchodzić głębiej w tematykę świadczeń niezbędnie potrzebnych, bo to niestety zależy jedynie od lekarza, który będzie Ciebie akurat przyjmował.
Oczywiście pozostaje jeszcze problem lekarzy, którzy nie mają podpisanej umowy z "chorwackim FZ" - ubezpieczalnia zwróci koszty wizyty u nich. Nie zakładałbym, że taki lekarz przyjmie bezpłatnie.
Pozdrawiam