Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie od kosztów leczenia

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nadia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadia » 07.07.2004 10:29

Kochani czy ubezpieczacie sie indywidualnie czy wystarczy słynny druczek E-111. Pani w NFZ powiedziała że Chorwacja tego nie uwzglednia, bo nie jest w Unii.W serwisie doszukałam sie stwierdzenia--- "W każdym wypadku nie zaszkodzi również wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego (wizyta u lekarza może być bardzo droga). Chociaż podobno pomiędzy Polską a Chorwacją obowiązuje umowa o pokrywaniu kosztów leczenia przez ZUS, to w praktyce różnie to wygląda"----. Więc co robić poradźcie. Ubezpieczać sie indywidualnie czy nie. Pozdrawiam
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 07.07.2004 10:46

właśnie mam ten sam problem - i prawdopodobnie biorę druk 111 i ubezpieczę się indywidualnie,te parę złotych już mnie nie zbawi
aguszak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aguszak » 07.07.2004 12:29

Ubezpiecz się lepiej, bo ten słynny druczek trzeba rejestrować (tylko nie wiem gdzie) w każdym kraju, gdybyś chciała, żeby w drodze tez działało oraz w kraju docelowym. Za ok. 50 PLN w Warcie masz ubezpieczenie zdrowotne, ważne na całą Europę (więc i na podróż też) + NW.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 07.07.2004 13:43

Zawsze wykupuję ubezpieczenie indywidualne , w sumie groszowa sprawa , a zdecydowanie poprawia samopoczucie .
ewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewka » 07.07.2004 14:57

w przytoczonym przez forumowicz(ke) adresie sa informacje dla turystow
http://www.apartmani-saric.com/information.htm
i tam jest podane ze mi.Polacy lecza sie na paszport
ale chyba odplatnie, kiedys o tym pisalam , ze zaplacilam ( bylam w "Dom zdravlja" a nie w klinice) a w Polsce WARTA zwrocila pieniadze na podstawie rachunku
wniosek lepiej sie ubezpieczyc
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 07.07.2004 22:02

Odpuszczam sobie jakieś eurodruki.Szkoda mi czasu,a nie wierzę w ich efektywność w razie czego.Zdrowie to zbyt poważna sprawa,aby polegać na biurokratach.Jak co roku ubezpieczam się od kosztów leczenia.
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 11.07.2004 07:49

W Chorwacji druk E-111 nie obowiązuje. Jest ważny tylko w krajach UE. Proponuję się dodatkowo ubezpieczyć. Kosztuje to relatywnie niewiele, a może być baaaaardzo pomocne.
Sam ubezpieczam się dodatkowo "od zawsze" :wink: Nawet jak jadę do krajów UE z drukiem E-111 (masz wtedy zwrot tego, co i tak musisz zapłacić z drukiem E-111).
Fruzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fruzek » 12.07.2004 14:08

Kiedys były popularne takie hasła:

"Przezorny zawsze ubezpieczony , choć nie zawsze w PZU"
i
"nie znacie dziewczyny dnia i godziny..."

Wniosek z tego jeden, na ubezpieczeniu nie warto oszczędzać, a to nie aż tak wielkie koszty.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.07.2004 15:08

Dwa razy ubezpieczałem się w PZU ale od ponad roku mam kartę debetową Banku BPH i tam jest gratisowo ubezpieczenie w HESTII od nieszczęśliwych wypadków, choroby itd np.:
koszty leczenia do 10 000 USD, transportu, hotelu , dostarczenia z kraju leków itd. Jak macie karty kredytowe to sprawdzie czy coś nie jest ekstra oferowane tak jak ja mam.
Pozdrawiam
norge
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) norge » 13.07.2004 19:49

z tego co pamiętam ubezpieczenia oferowane m.in. do kart kredytowych często działają dopiero gdy taki wyjazd zostanie opłacony takową kartą...w moim banku niestety tak jest, więc ja ubezpieczam się indywidualnie...zamierzam zrobić to właśnie za pośrednictwem mojego banku internetowego...stosunkowo tanio, wygodnie i szybko
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.07.2004 09:17

Część ubezpieczeń faktycznie działa po zapłaceniu kosztów kartą ale ubezpieczenie kosztów leczenia przy karcie kredytowej z BPH nie ma z tym związku i faktycznie taka karta się lepiej opłaca. Przy dwóch wyjazdach w roku wychodzi się na plus na samym ubezpieczeniu.
Ostatnio edytowano 14.07.2004 10:30 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.07.2004 09:37

To samo dotyczy posiadaczy eurokonta w Pekao SA. W standardzie jest tzw. pakiet pomocny w tym m.in. pomoc medyczna i koszty leczenia za granicą. Kwota gwarancyjna nie jest może rewelacyjna-35 000 PLN/dla eurokonta plus/ ale pozostałe usługi są identyczne jak w większości ubezpieczeń turystycznych/pomoc doraźna, leki, transport etc/. Ma to wszystko podstawową zaletę-jest za darmo /oplat za konto nie liczę bo w każdym banku biora za to pieniądze/.
Suma sumarum bez reklamy konkretnych banków po prostu przed wyjazdem warto się rozejrzeć i skorzystać z tego co nam się "należy"/czytaj: za co już zapłaciliśmy/ - vide powyzsze ubezpieczenia czy przywoływany już BP Assistannce.
PZDR :)
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 14.07.2004 10:15

Maciej napisał(a):To samo dotyczy posiadaczy eurokonta w Pekao SA. W standardzie jest tzw. pakiet pomocny w tym m.in. pomoc medyczna i koszty leczenia za granicą. (ciach)

No rewelacja!!!! :D A już miałem kupować ubezpieczenie... Ponad 100zł więcej na pifo mogę wydać :D
Dla tych co nie mają takowego za darmo informuję, że w STU Hestia warunki są następujące:
wariant 1: Zwrot kosztów leczenia 50.000 zł + ubezpieczenie NNW 10.000 zł = stawka dzienna (Europa) 2,50 zł / dzień za os dorosłą i 1,75 zł za dziecko.
wariant 2: Zwrot kosztów leczenia 150.000 zł + ubezpieczenie NNW 20.000 zł = stawka dzienna (Europa) 5,10 zł / dzień za os dorosłą i 3,57 zł za dziecko.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone