Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Obywatele RP na mocy umowy bilateralnej mają prawo do korzystania w RH z bezpłatnej pomocy medycznej na podstawie paszportu (to de facto płacone jest z polskiego ubezpieczenia).
Pozdrawiam
arturac napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Obywatele RP na mocy umowy bilateralnej mają prawo do korzystania w RH z bezpłatnej pomocy medycznej na podstawie paszportu (to de facto płacone jest z polskiego ubezpieczenia).
Pozdrawiam
Pani Kasiu? ale tylko w nagłych wypadkach? czy po prostu jak ktoś dostanie wysypki to też go wyleczą ze friko?
ja się zawsze ubezpieczam, za żonkę, córcię i moje cielsko na miesiąc to kosz około 100-150zł.
anakin napisał(a):RASIU napisał(a):EKUZ ważny jest przez 6 m-cy od wydania karty.
Na karcie masz wpisaną datę ważności.
I z tego co wiem to wydawana jest max na 3,a nie 6 miesięcy.
Przy wyjeździe wakacyjnym jest to bez znaczenia.
Ot,takie małe sprostowanie.
Na jaki okres jest wydawana Europejska Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego?
Zgodnie z Decyzją nr S1 Komisji Administracyjnej ds. Koordynacji Systemów Zabezpieczenia Społecznego z dnia 12 czerwca 2009 r., państwa członkowskie samodzielnie ustalają okres na jaki wydana jest EKUZ, w szczególności biorąc pod uwagę przewidywany czas trwania uprawnień ubezpieczonego.
Na podstawie powyższej delegacji EKUZ w związku z pobytem turystycznym może zostać wydana na okres:
* 5 lat dla emeryta;
* 6 miesięcy dla osób ubezpieczonych tj. osób zatrudnionych, prowadzących pozarolniczą i rolniczą działalność gospodarczą, pobierających rentę, studentów zgłoszonych do ubezpieczenia zdrowotnego przez uczelnię, członków rodzin ww. (w przypadku członka rodziny - dzieci - powyżej 18 r.ż. niezbędne jest każdorazowe przedstawienie dokumentu potwierdzającego prawo do świadczeń)
* 2 miesięcy dla osób bezrobotnych zarejestrowanych w Urzędzie Pracy oraz niewymienionych wcześniej osób ubezpieczonych;
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne