Crocodyl napisał(a):Nicolae napisał(a):Trzeba by jeszcze się dowiedzieć jak to wygląda w krajach tranzytowych
O zasadach wykorzystania EKUZ w Chorwacji i krajach tranzytowych dowiemy się w NFZ (np. przy składaniu wniosku możesz otrzymać kopie informacji z ich strony internetowej). Co do całej dyskusji dot. paszportu, DO itp. uważam, że paszport jeszcze nikomu nie zaszkodził a tylko mógł pomóc. Ja od lat stosuje wariant z paszportem, EKUZ i ubezpieczeniem dodatkowym (oczywiście dla całej rodzinki). O DO nie piszę bo mam go zawsze przy sobie. Ponadto chyba nikt z nas nie nosi na wakacjach wszystkich dokumentów, kart itp. a część pozostawia w apartamencie. W przypadku "odpukać" kradzieży czy zagubienia zawsze zostajemy z jeszcze jednym dokumentem potwierdzającym tożsamość i obywatelstwo. Ponadto paszport wyrabiamy raz na 10 lat a dla dzieci na 5 (o ile dobrze pamiętam) więc gra jest warta zachodu.
Na stronie NFZ napisali by "w razie wątpliwości można uzyskać informacje w regionalnych oddziałach Chorwackiego Funduszu Ubezpieczenia Zdrowotnego bądź w chorwackiej instytucji łącznikowej, którą jest Chorwacki Fundusz Ubezpieczenia Zdrowotnego."
Dane kontaktowe chorwackiej instytucji łącznikowej:
Hrvatski Zavod za Zdravstveno Osiguranje (HZZO)
Margaretska 3
10 000 Zagrzeb
Chorwacja
Telefon: +385 1 4806-333
Faks: +385 1 4812-606
http://www.hzzo.hr
I tam też napisałem, takie uzyskałem informację i tego się będę trzymał.
Dla mnie koniec tematu.
A w każdym kraju nfz podaje formułkę pewnie z automatu:
W niektórych państwach wymagane jest okazanie dowodu tożsamości (preferowany paszport) wraz z EKUZ oraz pozostawienie lekarzowi kserokopii karty, dlatego warto jest mieć przy sobie kilka jej kserokopii.
Wozicie kopie EKUZ?