Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qordian
Plażowicz
Re: Jakie ubezpiecznie assistance wybrać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) qordian » 05.07.2016 10:57

Właśnie o to mi chodzi by nie zostac na lodzie 1000km od domu.
Mam OC i AC w Liberty.
Auto to A6 z 2006r.
Crocodyl
Cromaniak
Re: Jakie ubezpiecznie assistance wybrać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 05.07.2016 11:05

qordian napisał(a):Właśnie o to mi chodzi by nie zostac na lodzie 1000km od domu.
Mam OC i AC w Liberty.
Auto to A6 z 2006r.

To masz także Mini Assistance, ale czy działa ono poza Polską to nie wiem. Także mam OC i AC w LU i w Assistance Prestiż mam holowanie poza granicami kraju do 500 km, Opony Ass to osobne ubezpieczenie (kosztuje grosze). Wejdź na stronę LU i sprawdź OWU, wg. mnie są całkiem przyzwoite w tym wariancie. Ja na Twoim miejscu rozszerzył bym posiadane ubezpieczenie w LU a nie kombinował z innymi TU.
majchrzy
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 05.07.2016 12:17

grzesiek-swidnica napisał(a):Dla nowych klientów chcących zakupić OC i Assistance z limitem do 1000 km w PZU taka niemiła informacja: dziady z PZU postanowili zlikwidować zniżkę dla nowych klientów i tym samym średnio taki pakiet podrożał o 150 zł.

Hehe a już miałem wykupić taniej będzie wziąśc linkę i sie podczepić pod kogoś :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.07.2016 12:30

Też tak sobie myślałem, bo jedziemy na dwa auta, więc w razie czego kawałek możemy się "poholować". No ale na autostradzie nie wolno holować, myślę że nie odważyłbym się nawet do najbliższego zjazdu.
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 05.07.2016 12:46

TU Europa oferuje ubezpieczenie podróżne i car assistance. Nie ma tam limitu kilometrów jest za to limit 3000€, za 4 osoby na 14 dni liczą sobie 199zł z kosztami leczenia, NNW, OC i bagażem. To chyba nie tak źle
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 05.07.2016 13:42

anakin napisał:

creep22 napisał(a):
Czy ktoś z was miał okazję korzystać z ass dodawanego do eurokonta w pekao sa? Obsługuje go Allianz. Zastanawiam się czy jest sens dokupować coś krótkoterminowego skoro mam takowe.

To obejmuje holowanie do najbliższego warsztatu, albo serwisu, nie dalej niż 100 km od miejsca awarii.
Korzystałem dwa razy , funkcjonuje to bez zarzutu...
Nie płacisz za holowanie, płacisz za usługę wykonaną w serwisie.

Mowa o eurokoncie aktywnym plus, bo nie wiem czy o tym samym rozmawiamy.
creep22 napisał(a):
anakin napisał(a):Mowa o eurokoncie aktywnym plus, bo nie wiem czy o tym samym rozmawiamy.

eurokonto aktywne plus, dokładnie

Ja korzystałem w 2012 roku i miałem holowanie 400 km.Może teraz coś się zmieniło.
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 05.07.2016 13:51

majchrzy napisał(a):
grzesiek-swidnica napisał(a):Dla nowych klientów chcących zakupić OC i Assistance z limitem do 1000 km w PZU taka niemiła informacja: dziady z PZU postanowili zlikwidować zniżkę dla nowych klientów i tym samym średnio taki pakiet podrożał o 150 zł.

Hehe a już miałem wykupić taniej będzie wziąśc linkę i sie podczepić pod kogoś :)

Na mnie nie licz, ja przyczepę z browarem będę miał z tyłu :mrgreen:
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 05.07.2016 13:54

KarKoz napisał(a):
AdamBeata napisał(a):
trajano napisał(a):Ass w PZU na Europę, bez limitu km i holowanie 1.000 km bez oc u nich kosztuje 815 zł. Z oc wyszło mi 1215 zł z 60% zniżką na OC.

Mam taka multiagencję niedaleko domu i już od paru lat u nich ubezpieczam wszystko co potrzebuję i oni w niektórych wypadkach mają bardziej rzetelne wiadomości niż bezpośrednio w danej firmie.
Próbowaliśmy dzisiaj samo ass w PZU to rozszerzone zrobić na 1000km i system nie przepuszczał. Dopiero po wbraniu OC u nich przeszło i wyszło razem jakieś 1000zł, z tego 600 OC i 400 ass, a że OC mi się kończy zaraz po wakacjach to chyba wykupię tamto zaraz przed wyjazdem.
Na auta ponad 18 lat praktycznie nie ma żadnej innej opcji ass.

Można to Assistance wykupić z MiniCasco. Ja dzisiaj wykupiłem na 12-letnie auto.

Ja mam wykupione już drugi raz z rzędu to MiniCasco w PZU. Auto 18-letnie. Koszt w zeszłym roku to 400 zł, więc bardziej mi się 'opłaca' wykupić na cały rok, niż szukać jakiegoś dodatkowego tylko na wakacyjny dwutygodniowy wyjazd :)

Zdarzyło mi się sprawdzić jak działa to w Polsce i działa :) Laweta była w pół godziny, po godzinie od zaistnienia zdarzenia siedziałem już w aucie zastępczym :) Złego słowa powiedzieć nie mogę :)
andrzej.ch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.ch » 05.07.2016 14:00

czy do auta zastępczego wymagana jest karta kredytowa?jak to w ogóle wygląda z tym autem zastępczym?podpisujemy jakieś papiery i co?w drogę?
fabio 007 mógłbyś napisać jak wygląda cała procedura z autem zastępczym w PZU?
Ostatnio edytowano 05.07.2016 14:08 przez andrzej.ch, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.07.2016 14:03

fabio007 napisał(a):
Ja mam wykupione już drugi raz z rzędu to MiniCasco w PZU. Auto 18-letnie. Koszt w zeszłym roku to 400 zł, więc bardziej mi się 'opłaca' wykupić na cały rok, niż szukać jakiegoś dodatkowego tylko na wakacyjny dwutygodniowy wyjazd :)

Zdarzyło mi się sprawdzić jak działa to w Polsce i działa :) Laweta była w pół godziny, po godzinie od zaistnienia zdarzenia siedziałem już w aucie zastępczym :) Złego słowa powiedzieć nie mogę :)

Za 4 stówy rocznie powinni jeszcze obiad z winkiem postawić (dla całej rodziny) :).
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 05.07.2016 14:10

andrzej.ch napisał(a):czy do auta zastępczego wymagana jest karta kredytowa?jak to w ogóle wygląda z tym autem zastępczym?podpisujemy jakieś papiery i co?w drogę?

Karty kredytowej ani nic takiego nikt ode mnie nie wołał :) Jeden podpis dla kierowcy lawety, drugi o ile pamiętam do wypożyczenia auta i w drogę. Gdyby nie to, że akurat byłem w drodze 'do', a nie 'z' to zażyczyłbym sobie powrót lawetą do domu, bo warsztat trochę mnie skosił na wymianie paska. Ale wtedy akurat zależało mi na dojechaniu do miejsca docelowego :)

Wypożyczone auto oddajesz ze stanem paliwa z jakim wziąłeś i to tyle. Jak tylko naprawią ci auto to zaraz ktoś z PZU dzwoni, że już możesz oddać auto zastępcze :P W moim przypadku telefon z PZU był 5 minut po telefonie z warsztatu, więc chyba niezłe mają stawki za wypożyczenie, skoro tak szybko reagują :)
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 05.07.2016 14:17

maciejdm1 napisał(a):
anakin napisał:

creep22 napisał(a):
Czy ktoś z was miał okazję korzystać z ass dodawanego do eurokonta w pekao sa? Obsługuje go Allianz. Zastanawiam się czy jest sens dokupować coś krótkoterminowego skoro mam takowe.

To obejmuje holowanie do najbliższego warsztatu, albo serwisu, nie dalej niż 100 km od miejsca awarii.
Korzystałem dwa razy , funkcjonuje to bez zarzutu...
Nie płacisz za holowanie, płacisz za usługę wykonaną w serwisie.

Mowa o eurokoncie aktywnym plus, bo nie wiem czy o tym samym rozmawiamy.
creep22 napisał(a):
anakin napisał(a):Mowa o eurokoncie aktywnym plus, bo nie wiem czy o tym samym rozmawiamy.

eurokonto aktywne plus, dokładnie

Ja korzystałem w 2012 roku i miałem holowanie 400 km.Może teraz coś się zmieniło.

Teraz z ciekawości znalazłem OWU do tego konta i sa tam dwa rodzaje nowe i stare. Ja mam od 2010 Eurokonto aktywne plus i jest tam napisane , że w razie awarii lub wypadku koszt holowania do 800zł . Nie ma nic o kilometrach. Ja byłem pewien ,że jak korzystałem to był limit 400 km- rozkraczyłem się pod Dreznem i do Zgorzelca było niecałe 200 km w jedną stronę to się załapałem. Zapłaciłem gotówką ,potem fakturę przedstawiłem i dostałem zwrot , a i nawet za telefon.
Teraz mam pełny pakiet w InterRisku OC,AC,NNW,ASS z 1000 km holowania .
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 05.07.2016 14:20

andrzej.ch napisał(a):czy do auta zastępczego wymagana jest karta kredytowa?jak to w ogóle wygląda z tym autem zastępczym?podpisujemy jakieś papiery i co?w drogę?
fabio 007 mógłbyś napisać jak wygląda cała procedura z autem zastępczym w PZU?

Procedura wyglądała mniej więcej tak:
1. Awaria
2. Telefon do PZU. Pytanie o nr polisy, gdzie pan jest, itd. Pytają, czy laweta ma cię zawieźć do domu/warsztatu/miejsca wybranego przez ciebie), czy do warsztatu partnerskiego PZU najbliższego miejsca awarii. Wybierasz wariant i czekasz na lawetę.
3. Laweta wiezie cie, tam gdzie wybrałeś. Zdejmują auto, podpisujesz papier i to wszystko.
4. Jeśli warsztat (tak jak w moim przypadku daleko od domu) to przysługuje ci auto zastępcze, jeśli nie mogą tego zrobić od ręki.
5. Odbierasz auto zastępcze, podpisujesz papier i jedziesz dalej.
6. Jak zrobią auto to dzwonią (warsztat i PZU).
7. Oddajesz auto zastępcze (uzupełniasz tyle paliwa ile wyjeździłeś) i odbierasz swoje. Ja za naprawę płaciłem, bo to ani auto na gwarancji, ani awaria w wyniku kolizji, itp.

I to tyle w sumie.
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 05.07.2016 14:23

kaeres napisał(a):
fabio007 napisał(a):

Za 4 stówy rocznie powinni jeszcze obiad z winkiem postawić (dla całej rodziny) :).

Może i mogliby, ale w sumie jakby nie liczył to nieco ponad złotówkę dziennie, więc jak dla mnie bardzo dobra oferta, biorąc pod uwagę, że auto kilkunastoletnie już :)
andrzej.ch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.ch » 05.07.2016 14:31

bardzo dziękuję fabio,wszystko jasne
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi