Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.05.2016 16:09

porto napisał(a):Skąd masz taki niski koszt tego assistance w PZU. Mi wyliczyli na 4 letnie auto ( mam OC w PZU ) chyba 406 zł na cały rok...

Mam Assistance w PZU. zakres: Polska/Europa wariant: Super ze zwiększonym limitem holowania do 1000 km. Za ten rok płaciłem 283 zł. Na następny rok wyliczyli (ten sam wariant) za 316 zł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2016 16:32

porto, Ford12 działa tylko w PL.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 21.05.2016 17:14

bigredone napisał(a):porto, Ford12 działa tylko w PL.

mam warunki przed sobą i raczej się mylisz - działa również za granicą... :) :) :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.05.2016 17:30

Nie mówicie czasami o dwóch różnych programach ubezpieczenia?

W programie "Ford Używane", "umowa obejmuję wymianę lub naprawę części w przypadku awarii zaistniałej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."

W programie "12 miesięcy Assistance", "ochroną ubezpieczeniową objęte są zdarzenia powstałe na terenie Polski i pozostałych krajów Europy objętych systemem Zielonej Karty z wyłączeniem Białorusi, Mołdawii oraz azjatyckiej części Turcji."
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2016 22:39

porto napisał(a):

mam warunki przed sobą i raczej się mylisz - działa również za granicą... :) :) :)

Cieszę się, że masz lepsze warunki niż ja.

U mnie art7 - ograniczenia terytorialne stanowi, że umowa obowiązuje dla samochodu zarejestrowanego w Polsce i obejmuje awarie, które wystąpiły na terenie Polski.

edit. Faktycznie aktualne warunki ubezp. Ford12 obejmują Europę. Moje jest z poprzedniego roku. Minusem tego ubezpieczenia jest możliwość holowania tylko do ASO Ford ( czemu trudno się jednak dziwić) i &5 pkt. 7, który muszę wyjaśnić.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 22.05.2016 11:18

bigredone napisał(a):
porto napisał(a):

Cieszę się, że masz lepsze warunki niż ja.

U mnie art7 - ograniczenia terytorialne stanowi, że umowa obowiązuje dla samochodu zarejestrowanego w Polsce i obejmuje awarie, które wystąpiły na terenie Polski.

edit. Faktycznie aktualne warunki ubezp. Ford12 obejmują Europę. Moje jest z poprzedniego roku. Minusem tego ubezpieczenia jest możliwość holowania tylko do ASO Ford ( czemu trudno się jednak dziwić) i &5 pkt. 7, który muszę wyjaśnić.

Ja muszę jeszcze dopytać kwestii zmiany właściciela. Kupiłem Forda z tym assistance, które biegnie od listopada 2015 - teraz pytanie, czy mi się należy ubezpieczenie ( jest przypisane do auta, czy konkretnej osoby ). :roll: :roll: :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2016 13:46

Do samochodu. Tak reklamowali ten produkt. Na pewno jest w owu.
andzika
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andzika » 23.05.2016 13:53

właśnie dzwoniłam na infolinie do PZU, nie mam u nich OC- assistance oferta do 100-150km (nie pamiętam dokładnie) holowania, 450 zł, a jakbym miała OC to 1000km holowania i cena 270 zł. chyba następnym razem wykupię OC w PZU, dodam że auto z 2001r.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 23.05.2016 16:49

andzika napisał(a):właśnie dzwoniłam na infolinie do PZU, nie mam u nich OC- assistance oferta do 100-150km (nie pamiętam dokładnie) holowania, 450 zł, a jakbym miała OC to 1000km holowania i cena 270 zł. chyba następnym razem wykupię OC w PZU, dodam że auto z 2001r.

Nie wiem czy w tym roku zmieniły się warunki ubezpieczenia ??
Ja mam ubezpieczenie w PZU od zeszłego roku i też nie miałem OC u nich a wykupiłem pakiet z holowaniem do1000 km.
Autko też jest w podobnym wieku :)
Dopytaj u innego agenta TU bo coś mi tu nie pasuje.
Ja też robiłem dwa podejścia i też mi nie chcieli ubezpieczyć mówiąc że nie mam u nich OC.

Powodzenia :papa:
amator33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) amator33 » 23.05.2016 17:08

walp napisał(a):
porto napisał(a):Skąd masz taki niski koszt tego assistance w PZU. Mi wyliczyli na 4 letnie auto ( mam OC w PZU ) chyba 406 zł na cały rok...

Mam Assistance w PZU. zakres: Polska/Europa wariant: Super ze zwiększonym limitem holowania do 1000 km. Za ten rok płaciłem 283 zł. Na następny rok wyliczyli (ten sam wariant) za 316 zł.

A ja doplacalam za taki warian 246 do sumy ubezpieczenia...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.05.2016 17:13

max21 napisał(a):Ja też robiłem dwa podejścia i też mi nie chcieli ubezpieczyć mówiąc że nie mam u nich OC.

Przerabiam akurat temat, bo szukam optymalnego dla mnie ubezpieczenia. Ponieważ niekompetencja agentów ubezpieczeniowych jest delikatnie mówiąc, porażająca (do końca nie znają tematu, czasami wprowadzają w błąd, mylą się w kalkulacji itp.) przyjąłem zasadę, że sprawdzam co najmniej w dwóch miejscach.

W przypadku assistance jest tak, że to ubezpieczenie w wersji ze zwiększonym limitem kilometrów (do 1000) można u nich wykupić w sytuacji, kiedy posiadamy OC/AC/MC. W innym przypadku jest to możliwe, ale tylko z limitem do 150 km. I to zburzyło mój świetny plan. :(
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 23.05.2016 19:12

walp napisał(a):W przypadku assistance jest tak, że to ubezpieczenie w wersji ze zwiększonym limitem kilometrów (do 1000) można u nich wykupić w sytuacji, kiedy posiadamy OC/AC/MC. W innym przypadku jest to możliwe, ale tylko z limitem do 150 km. I to zburzyło mój świetny plan. :(

Mi też tak mówili ale upierałem się i po wpisach naszych forumowiczów wiedziałem że się da .
Panie były zaskoczone tym co mówię i dopiero po drugim telefonie znalazła się osoba kompetentna która wyjaśniła że istnieje taka możliwość.
Ubezpieczając na rok można dwa razy Chorwację zaliczyć :)
Opieram się na tym co było w zeszłym roku jeżeli teraz się zmieniło to się wycofuje nie wprowadzając w błąd.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.05.2016 19:54

No nie wiem, dzwoniłem dzisiaj na infolinię, a następnie byłem w oddziale PZU w Bydgoszczy. "Zeznania" były zbieżne. :)
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 30.05.2016 19:42

walp napisał(a):No nie wiem, dzwoniłem dzisiaj na infolinię, a następnie byłem w oddziale PZU w Bydgoszczy. "Zeznania" były zbieżne. :)

Najlepiej zadzwonić na infolinię, ale do działu likwidacji szkód.
Tam gdzie zgłaszasz awarię, tam znają na pamięć wszystkie obostrzenia i wykluczenia.
W końcu to oni od ręki mają za zadanie zorganizować pomoc ;)
andzika
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andzika » 08.06.2016 13:14

nie mam czasu się z nimi użerać,
mam polisę OC w Proamie, ponieważ Proama nie ma assistasa przekierowuje do Generali, korzystał ktoś z Generali??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi