Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2016 15:02

Też mam taką nadzieję, aczkolwiek ciągle zastanawiam się nad wykupieniem dodatkowej polisy, bo ja mam 2 tys. km w jedną stronę.
wokri
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wokri » 16.05.2016 16:03

Są różne pytania odnośnie assistance w PZU więc chciałbym opisać swoją przygodę z tamtego roku.
Opiszę całą sytuację bo trochę się działo. Może komuś się przyda.

Awarię mieliśmy około 21.15 w Słowenii.
Około 22.00 zaczęliśmy dzwonić do PZU i cały czas słuchaliśmy ich muzyczki w telefonie. Nie mogliśmy się do nich dodzwonić.
Interweniowaliśmy u naszej agentki z PZU która w naszym imieniu też próbowała się dodzwonić do centrali i też miała z tym problem.
Jak się później dowiedzieliśmy to mieliśmy wielkiego pecha bo akurat w tym dniu nikt nie mógł się do nich dodzwonić.
Ale wiem od różnych osób, że to jest prawda i normalnie łatwo się z nimi skontaktować.
Dodatkowo ta awaria spotkała nas na jakimś zadupiu na obiezdzie autostrady w Słowenii z dala od zabudowań gdzie był kłopot z zasięgiem i siedząc w samochodzie co jakiś czas traciłem zasięg. Wychodziłem z samochodu i latałem szukając zasięgu po ciemku gdzie kompletnie nic nie było widać.
Po godz. 23 stwierdziliśmy że dzwonimy do PZU i cokolwiek by się nie działo nie rozłączamy się (całe szczęście mieliśmy power bank).
Połączyliśmy się około 24.15 i po zgłoszeniu awarii pani powiedziała że zaczyna załatwiać nam nocleg.
Po około 20 min. zadzwoniła i poinformowała że nocleg załatwiony na 3 dni, lecz nie udało się załatwić hotelu ze względu na późną porę i na to że były z nami dwa psy.
O 01.15 przyjechał Słoweniec lawetą załadował nas i zawiózł do Mariboru.
Mieliśmy dwa zwykłe pokoje z łazienką (Byłem ja, żona i córka no i dwa shih-tzu) obok warsztatu naprawy aut.
Następnego dnia przekonałem się jakie samochody się psują (przywozili lawetą mercedesy i BMW i to wcale nie stare)
O 02.00 poszliśmy spać.
O 08.00 rano wstałem i zobaczyłem SMS-a z informacją że wyjeżdża po nas laweta i żebym zadzwonił to ustalimy szczegóły.
Dowiedziałem się że laweta zabierze mojego sharana, a przywiezie mi mazdę 3 którą mam wrócić do domu.
Wtedy zapytałem się czy mogę tą mazdę wypożyczyć na 14 dni żeby jechać w dalszą drogę.
Dogadaliśmy się na 1000 zł.
Laweta dojechała tego samego dnia o 23.00
Zamieniliśmy samochody. Załatwiliśmy formalności i kierowcy ruszyli w drogę do Polski a ja poszedłem spać żeby rano ruszyć w dalszą drogę do Chorwacji.
Dodatkowo powiedzieli mi że mają koło Rzeszowa swój warsztat i wiedząc co się popsuło powiedzieli że naprawią to tanim kosztem (rozwiercenie otworu w głowicy silnika, nagwintowanie go i wstawienie tulei redukcyjnej).
Zgodziłem się. Koszt naprawy 400 zł.
Wracając z Chorwacji pod Rzeszowem odebrałem naprawiony swój samochód, oddałem wypożyczony i ruszyłem w podróż do domu.
W ten sposób uratowaliśmy wakacje, chociaż nim się dogadałem odnośnie wypożyczenia to myśleliśmy że już wracamy do domu.
Jak poinformowałem moje panie że mamy pożyczony samochód i jedziemy dalej to obie przez kilka minut ryczały ze szczęścia jak bobry. Tak zeszły z nich nerwy.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 17.05.2016 17:05

Alize 1800 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):albo obskoczyć 2 wakacje na jednej rocznej polisie...

I tak właśnie w tym roku tak się odbędzie. Polisę w PZU+ass ważna do 27.07.2016 a wakacje mam w I połowie lipca.

walp napisał(a):Też mam taką nadzieję, aczkolwiek ciągle zastanawiam się nad wykupieniem dodatkowej polisy, bo ja mam 2 tys. km w jedną stronę.

Ja dodatkowo chyba wykupię na 15 dni w AXA Assistance w Podróży: Premium 175 zł albo Standardowy 99 zł?
Macie inne propozycje?

wokri napisał(a):Wtedy zapytałem się czy mogę tą mazdę wypożyczyć na 14 dni żeby jechać w dalszą drogę.
Dogadaliśmy się na 1000 zł.
Laweta dojechała tego samego dnia o 23.00
Zamieniliśmy samochody. Załatwiliśmy formalności i kierowcy ruszyli w drogę do Polski a ja poszedłem spać żeby rano ruszyć w dalszą drogę do Chorwacji.

No to ładnie i wzorowo to wyszło.!! 14 dni - 1000 zł?
Jakie formalności należało spełnić, aby dalej jechać wypożyczonym autem?
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 17.05.2016 17:15

Witam!
Są może jakieś ubezpieczenia krótkoterminowe assistance dla aut starszych niż 15 lat??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2016 20:27

gaspar84 napisał(a):Witam!
Są może jakieś ubezpieczenia krótkoterminowe assistance dla aut starszych niż 15 lat??

"W Starter Auto można ubezpieczyć auta niezależnie od ich wieku i przebiegu."
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 17.05.2016 20:36

W zeszłym roku ubezpieczyłem w PZU autko z 2000 r. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2016 20:39

max21 napisał(a):

Też się cieszę, ale jaki ma to związek z pytaniem ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.05.2016 20:43

max21 napisał(a):

Na jaki okres? Chodzi o ubezpieczenie krótkoterminowe.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.05.2016 20:52

max21 napisał(a):W zeszłym roku ubezpieczyłem w PZU autko z 2000 r. :papa:

Każde się da.
Pytanie brzmi - za jaką kasę i co ta polisa obejmowała?
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 17.05.2016 21:01

walp napisał(a):
max21 napisał(a):

Ass + Mini AC + zwiększony limit holowania do 1000 km pakiet na cały rok - razem 254 zł
Chyba było warto bo w tym roku też mogę wykorzystać i to holowanie 1000 km .
Mało które TU ubezpieczeniowe ma takie holowanie.
Wcześniej ktoś pisał o Compensie ale czy ubezpieczają auta starsze niż 15 lat to nie wiem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.05.2016 21:11

max21 napisał(a):
walp napisał(a):
max21 napisał(a):

Ass + Mini AC + zwiększony limit holowania do 1000 km pakiet na cały rok - razem 254 zł

OK, ja też mam roczny pakiet OC + AC mini + assistance z limitem 1000 km + szyby w PZU, ale gaspar84 pytał o ubezpieczenie assistance krótkoterminowe dla aut starszych niż 15 lat. Z tym jest problem, bo wiele TU wycofało się z tej formy ubezpieczania assistance dla starych samochodów.
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 17.05.2016 21:32

bigredone napisał(a):

"W Starter Auto można ubezpieczyć auta niezależnie od ich wieku i przebiegu."

Wygląda to bardzo ciekawie, ale jestem ciekawy jak to wyglada w praktyce? Miał już ktoś do czynienia z tym ubezpieczycielem "Starter auto"???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2016 09:25

Działa. Niestety limity holowania są symboliczne. Ale i tak dla starszych samochodów jest mało ofert. Nie wiem czy twój pojazd jest oldtimerem o wartości (np) 50 tys. czy jest to tani samochód za 2 tys. Te tańsze w razie poważnej awarii taniej sprzedać w drodze niż holować do PL.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.05.2016 10:05

walp napisał(a):
max21 napisał(a):
walp napisał(a):
max21 napisał(a):

OK, ja też mam roczny pakiet OC + AC mini + assistance z limitem 1000 km + szyby w PZU, ale gaspar84 pytał o ubezpieczenie assistance krótkoterminowe dla aut starszych niż 15 lat. Z tym jest problem, bo wiele TU wycofało się z tej formy ubezpieczania assistance dla starych samochodów.

Z krótkoterminowym dla starszych aut może być problem. Ja na swoje oba (mój rocznik 1998 i żony 2001) wykupuję assistance razem z OC. Mam "Asistance Premium" z limitem holowania 200km sam assistance na rok kosztuje ok 100zł. Liberty ma chyba limit wiekowy, bo na ich stronie internetowej nie mogłem dołożyć assistance premium do mojego samochodu (za to nie ma problemu z kontynuacją), żony przeszedł. Czyl limit wiekowy chyba na auta pow. 15 lat. Pytałem też w innych TU i np Aviva za podobne pieniądze daje asistance bez limitu wieku, mają tylko minimalnie gorsze warunki jeśli chodzi o nocleg. W Liberty kupuje assistance razem z OC już od 8 lat, na szczęście nigdy nie sprawdzałem jak działa i mam nadzieję że nie będę musiał :oczko_usmiech: :mrgreen:
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 21.05.2016 15:57

max21 napisał(a):
walp napisał(a):
max21 napisał(a):

Mało które TU ubezpieczeniowe ma takie holowanie.
Wcześniej ktoś pisał o Compensie ale czy ubezpieczają auta starsze niż 15 lat to nie wiem.

Skąd masz taki niski koszt tego assistance w PZU. Mi wyliczyli na 4 letnie auto ( mam OC w PZU ) chyba 406 zł na cały rok... Miał może, ktoś do czynienia z Ford Assistance 12 ??? Pozdrawiam. 8) 8) 8)

P.S. Dodam, że sprawdzałem również dla starszego auta i stawka ASS. była identyczna...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi