Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2016 12:30

Dodam, że otrzymałem ustną informację dotyczącą kosztu holowania poza ustalony limit. W Generali jest to 4 zł/km.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2016 13:05

creep22 napisał(a):Tak sobie czytam to nasze czarnowidztwo, które się rozpętało w tym wątku i myślę sobie, że dużo nas kosztuje ta miłość do cro :D
Ja wymyśliłem, że na razie zapłacę za OC w PZU i ass wykupię dopiero przed wakacjami - jak sugerowaliście wyżej. A za to co zaoszczędzę kupię jakąś dwytygodniówkę w pzmot na przykład. W razie problemów poproszę o zaholowanie do warsztatu, zobacze co się dzieje, a jak będzie grubsza sprawa to każe jechac do domu z polisy PZU. Wiem, wiem, to chora kombinacja, ale czego się nie robi dla Orebicia w tym roku 8) Poza tym ostatnio mam wieczne problemy z moją dieslową krową

Wykupuję tutaj ASS na czas wyjazdu razem z polisą turystyczną.Holowanie ma limit 500 euro .zawsze lepiej niż 100 km

Na szczęście nie korzystałem.To jest jakiś system partnerski Bankiera .
http://ksiegarnia.produktyfinansowe.pl/ ... ?source=lt
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2016 13:18

500 E, a 100 km może być tożsame.
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 06.03.2016 16:16

Czytam, czytam i czytam i dalej nic nie wiem. Czy ktoś może jednoznacznie podać najlepszą ofertę ubezpieczyciela w tym temacie. Kto na podium i z jaką ofertą ?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.03.2016 16:18

Przewiń kilka wstecz stronek to będziesz miał ogląd. Mi się wydaje, że najczęściej wymieniane są tu ostatnio oferty PZU i ADAC.
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 06.03.2016 16:30

pablos77 napisał(a):Czytam, czytam i czytam i dalej nic nie wiem. Czy ktoś może jednoznacznie podać najlepszą ofertę ubezpieczyciela w tym temacie. Kto na podium i z jaką ofertą ?

ASS PZU z limitem holowania 1000km w stronę domu (wypowiedzenie zaraz po powrocie - chyba że wykorzystamy) + jakieś krótkoterminowe z innej firmy na holowanie do warsztatu gdyby była drobna usterka.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 06.03.2016 18:02

Jednoznacznie doradzić się nie da, za mało danych.
Towarzystwa mają różne oferty, niby podobne ale rozpatrywać je trzeba na konkretnym modelu auta i roczniku bo to może znacząco wpłynąć na cenę.
Inaczej ubezpiecza się auta nowe gdzie dostępne są pakiety dealerskie często na promocyjnych warunkach a inaczej auta starsze. Nie można więc wskazać jednego najlepszego ubezpieczyciela.
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 07.03.2016 15:34

Akurat na holowanie na 1000 km i auto starsze niż 5 lat to tylko PZU puki co ma taką ofertę. Ale każdy może wybrać to co uważa że według niego będzie lepsze dla niego, na pewno zawsze warto czytać regulamin przed zakupem polisy.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 08.03.2016 08:52

Sol-Wagon napisał(a):albo obskoczyć 2 wakacje na jednej rocznej polisie...

I tak właśnie w tym roku tak się odbędzie. Polisę w PZU+ass ważna do 27.07.2016 a wakacje mam w I połowie lipca.
Paula10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paula10 » 11.05.2016 19:37

Witam!
Podobnie jak większość osób na tym forum, ja również mam problem z assistance PZU. Nie dotyczy on Chorwacji, ale Danii. Otóż tam pracuję i tam korzystałam z samochodu. Wszystkie ubezpieczenia lącznie z assistance Super Komfort mam w PZU. Samochód uległ w Danii poważnej awarii i trzeba go ściągnąć
do Polski. No i zaczęły się schody. Najpierw otrzymałam informację z infolinii, że przeprawę promową muszę załatwić i opłacić z własnej kieszeni. Okazało się, że najtaniej wychodzi autolaweta o długości do 6m. Przepychanki trwały kilka dni, każdy konsultant z infolinii mówił co innego. W końcu kazali nam sobie zorganizować przeprawę promową we własnym zakresie, tzn uzgodniliśmy, że duńska laweta załaduje samochód na prom, a po stronie niemieckiej odbierze mnie polska laweta. Kazano mi kupić bilet /75 euro/
na określony dzień i godzinę, co zrobiłam. Niestety moje dalsze próby połączenia się z infolinią nie udały się.
W dniu wyjazdu udało mi się dodzwonić i konsultant odwrócił wszystko o 180 stopni. To znaczy, ja nie mogę nic załatwiać, oni to robią za mnie, a potem wystawiają mi rachunek za przeprawę promową, która
wg PZU wynosi 360 euro czyli ok. 1650 zł za 15 km przesmyk morski. Ponieważ odległość z miejscowości w Danii do mojej w Polsce oscyluje w granicach limitu 1000 km, zaproponowałam drogę lądową do miejscowości w Polsce, 20 km od granicy niemieckiej, bo tam akurat mam rodzinę. Droga lądowa wyniosłaby 700 km w jedną stronę, czyli krócej. Niestety pan konsultant powiedział, że musi być prom i koniec, bo do wskazanej miejscowości też najkrócej jest promem. Nie wiem, może nie umiem czytać, ale w przepisach PZU nie ma nic o tym, że to oni wybierają trasę, a także wg mnie paragraf mówiący o przeprawie promowej można różnie interpretować. Bardzo będę wdzięczna jeżeli mi ktoś doradzi w omawianej kwestii. Dziękuję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2016 21:01

glonik21 napisał(a):Akurat na holowanie na 1000 km i auto starsze niż 5 lat to tylko PZU puki co ma taką ofertę. Ale każdy może wybrać to co uważa że według niego będzie lepsze dla niego, na pewno zawsze warto czytać regulamin przed zakupem polisy.

Puki :?: :roll:
Co ci daje holowanie do 1000 km, jak nie wiesz, co się popsuło i musisz na miejscu, na miejscu zdarzenia to ocenić, czy holować auto, czy naprawiać :?: :roll:
Nawet jak wiesz, co się popsuło, to na miejscu zdarzenia nie wiesz, ile to będzie kosztować :roll:
Na chłodno, na spokojnie, ludzie by mogli się skonsultować, zadzwonić do Polski, do znajomego mechanika, itp.
A tak w warunkach stresu trzeba podjąć decyzję.
Powrót do Polski na lawecie to popsute wczasy, brak powrotu to czasem horrendalny wydatek :evil:
Ja, mimo wszystko bym holował do warsztatu na miejscu, bo zawsze jest opcja ściągnięcia znacznie tańszych części z Polski,a urlop nie przepadnie.

Główny problem to nie assistance, ale koszt części do naprawy i robocizny :!: :!: :!: :!:

sdolas napisał(a):Jednoznacznie doradzić się nie da, za mało danych.
Towarzystwa mają różne oferty, niby podobne ale rozpatrywać je trzeba na konkretnym modelu auta i roczniku bo to może znacząco wpłynąć na cenę.
Inaczej ubezpiecza się auta nowe gdzie dostępne są pakiety dealerskie często na promocyjnych warunkach a inaczej auta starsze. Nie można więc wskazać jednego najlepszego ubezpieczyciela.

No i to jest esencja całej sprawy :!:
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 16.05.2016 14:13

Zakładając, że mam wykupioną polisę w PZU Assistance z holowaniem 1000km, auto odmówi współpracy i będę musiał wzywac lawetę. Czy holowanie będzie do najbliższego warsztatu lub ASO czy jest opcja holowania do Polski na wskazany adres, do mojego mechanika? Co z osobami podróżującymi (4 osoby, w kabinie lawety przeważnie są 2). Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 16.05.2016 14:20

grubybb napisał(a):Zakładając, że mam wykupioną polisę w PZU Assistance z holowaniem 1000km, auto odmówi współpracy i będę musiał wzywac lawetę. Czy holowanie będzie do najbliższego warsztatu lub ASO czy jest opcja holowania do Polski na wskazany adres, do mojego mechanika? Co z osobami podróżującymi (4 osoby, w kabinie lawety przeważnie są 2). Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Przeczytasz cały wątek z ubezpieczeniem - wszystko będziesz wiedział. Naprawdę warto, bo są tutaj przykłady korzystania z polisy i w jaki sposób postępować. Sam mam polisę w PZU Assistance z holowaniem 1000km i myślę czy nie dokupić jeszcze takiej, aby w razie czego doholowano auto do warsztatu najbliższego.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2016 14:42

grubybb napisał(a):Zakładając, że mam wykupioną polisę w PZU Assistance z holowaniem 1000km, auto odmówi współpracy i będę musiał wzywac lawetę. Czy holowanie będzie do najbliższego warsztatu lub ASO czy jest opcja holowania do Polski na wskazany adres, do mojego mechanika?

Ty decydujesz, czy holowanie ma być do najbliższego warsztatu, czy transport do kraju. Oczywiście będziesz musiał ponieść koszty, jeśli dystans będzie większy niż 1000 km
grubybb napisał(a):Co z osobami podróżującymi (4 osoby, w kabinie lawety przeważnie są 2). Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Podczas wezwania pomocy drogowej, podajesz ile jest osób podróżujących. Transport mają zapewniony wszyscy.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 16.05.2016 14:55

Dziękuję za szybką odpowiedź :) mam nadzieję że nie będzie potrzeby sprawdzania w praktyce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi