Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andywiki
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 03.03.2016 13:11

anakin napisał(a):
marcin0k napisał(a):Widzę, że większość z was nastawiona jest na holowanie w razie awarii do kraju. Zastanawia mnie czy takie podejście wynika z obaw o koszt naprawy w Chorwacji? Bo mam wrażenie, że trochę to jest przesadny lęk.

Koszt turbiny to ok.5000 HRK + robocizna (info od mechanika z Brinje).
Czy to przesadny lęk?
Nie widaje mnie się...

Gdyby ktoś chciał wynająć lawetę z Cro do PL, ceny zaczynają się od........1500 ojro (informacja z tego samego źródła).
Na temat "rzetelności" chorwackich mechaników też mam swoje zdanie.. :evil:

O kurde, gdzieś o tych cenach czytałem to u nas turbina np.do 1.9 tdi +/- koszt o połowę mniej
A o mechanikach słyszałem to samo nie rozdrabniają się w detalach tylko najlepiej wymiana po całości
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 03.03.2016 13:37

andywiki napisał(a):Patryku pisałem gdzieś już wcześniej na ten temat ja za golfa z 2007 z Oc-Mc-Nw i holowaniem do 1000km wyszło 1200zł w tym te 200zł ubezpieczenia właśnie na wyjazd do Chorwacji,nie spotkałem się by inne firmy miały tak duży limit holowania.
A co lepsze teraz płaciłem za Ac i Oc w innej firmie jak tej pani przesłałem ogólne warunki to powiedziała że są nie czytelne, wiadoma każdy chwali swoje no ale i każdy niech wybiera tak by był pewien, że dołożył maximum starań że jest OK.

Ciekawi mnie jak to by wyszło u mnie jak bym zrobił tak jak ty OC - gdzie indziej a MC,ASS i limit holowania w .zu

A to widocznie musiałem gdzie przeoczyć Twój wpis ;) tak czy inaczej, najwyżej inni będą mieli porównanie ofert dwóch osób :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 04.03.2016 13:56

rodzynpatryk napisał(a):Jakoś tydzień temu pisałem, że kontaktowałem się z PZU odnośnie ass na wyjazd. Tak więc dzisiaj się wszystkiego dowiedziałem :)
Mam VW Polo 1998r. więc autko nie pierwszej młodości już :D tak więc żeby móc zwiększyć limit holowania do 1000km trzeba posiadać jakieś ubezpieczenie u nich: OC, AC lub choćby AC mini (MC). Ja, posiadając OC gdzie indziej, wybrałem opcje MC żeby nie płacić dodatkowo. Łączna składka dla MC + ass wyniosła przy jednorazowej wpłacie 443zł (dwie raty to łącznie około 480zł). Samo MC - 239zł, ass - 134zł, zwiększenie limitu km - 70zł.
Ass zawiera holowanie do 1000km po zwiększeniu, w przypadku braku naprawy w ciągu 12h samochód zastępczy do 7 dni, hotele i inne dodatki. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę podesłać OWU, które jest i tak na ich stronie 8) Z tego co patrzyłem w innych ubezpieczalniach, ta jest chyba najkorzystniejsza. Wolę zapłacić więcej, ale mieć spokój niż w jakimś mniejszym TU za mniejsze pieniądze, ale pełno wykluczeń. :hut:

Drogi kolego a czy uważasz że przy tych warunkach ma sens holowanie do 1000km :?: i nie chodzi mi o te 70zł.
Czy zdajesz sobie sprawę co oznacza "w przypadku braku naprawy" :?:
Nie obraź się ale polo z 98r( mimo że jest w idealnym stanie) jest mniej warte niż jakie kolwek naprawy w ASO czy holowanie go do kraju, bo po holowaniu "jednorazowym" do warsztatu becelujesz już sam za powrót do kraju :!:
Zastanów się bo za 50-100zł ( na 15-30 dni) masz podobne warunki co do kwatery czy auta zastępczego, oczywiście holowanie max 300km

Obym się mylił ale poczytaj OWU.

Ale jak polóweczka pewna i dopieszczona to bierz kluczyk 13 i do przodu przeca to proste i wdzięczne auto :P
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 04.03.2016 21:55

hrupek666 napisał(a):
rodzynpatryk napisał(a):Jakoś tydzień temu pisałem, że kontaktowałem się z PZU odnośnie ass na wyjazd. Tak więc dzisiaj się wszystkiego dowiedziałem :)
Mam VW Polo 1998r. więc autko nie pierwszej młodości już :D tak więc żeby móc zwiększyć limit holowania do 1000km trzeba posiadać jakieś ubezpieczenie u nich: OC, AC lub choćby AC mini (MC). Ja, posiadając OC gdzie indziej, wybrałem opcje MC żeby nie płacić dodatkowo. Łączna składka dla MC + ass wyniosła przy jednorazowej wpłacie 443zł (dwie raty to łącznie około 480zł). Samo MC - 239zł, ass - 134zł, zwiększenie limitu km - 70zł.
Ass zawiera holowanie do 1000km po zwiększeniu, w przypadku braku naprawy w ciągu 12h samochód zastępczy do 7 dni, hotele i inne dodatki. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę podesłać OWU, które jest i tak na ich stronie 8) Z tego co patrzyłem w innych ubezpieczalniach, ta jest chyba najkorzystniejsza. Wolę zapłacić więcej, ale mieć spokój niż w jakimś mniejszym TU za mniejsze pieniądze, ale pełno wykluczeń. :hut:

Drogi kolego a czy uważasz że przy tych warunkach ma sens holowanie do 1000km :?: i nie chodzi mi o te 70zł.
Czy zdajesz sobie sprawę co oznacza "w przypadku braku naprawy" :?:
Nie obraź się ale polo z 98r( mimo że jest w idealnym stanie) jest mniej warte niż jakie kolwek naprawy w ASO czy holowanie go do kraju, bo po holowaniu "jednorazowym" do warsztatu becelujesz już sam za powrót do kraju :!:
Zastanów się bo za 50-100zł ( na 15-30 dni) masz podobne warunki co do kwatery czy auta zastępczego, oczywiście holowanie max 300km

Obym się mylił ale poczytaj OWU.

Ale jak polóweczka pewna i dopieszczona to bierz kluczyk 13 i do przodu przeca to proste i wdzięczne auto :P

Dlatego nie należy holować do warsztatu,tylko od razu do Polski.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 05.03.2016 09:51

I stracić wakacje... a po powrocie i holowaniu auta 1000km dowiedzieć się że obluzował się jakiś kabelek.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 05.03.2016 10:31

marcin0k napisał(a):I stracić wakacje... a po powrocie i holowaniu auta 1000km dowiedzieć się że obluzował się jakiś kabelek.

Może jest to takie proste jak piszesz, ale dla technicznie ogarniętych i ogólnie zaradnych. Poza tym wakacji nie tracę , tylko spędzam je w kraju.
W tym równaniu jest duzo zmiennych.Pewne jest jedno, jak pisał hrupek, w ramach ass można tylko raz skorzystać z holowania.
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 05.03.2016 12:48

w razie holowania do PL w przypadku większej rodziny (5-7 osób) - z laweciarzem ktoś też jedzie? czy wszyscy wracają innym środkiem transportu?
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 05.03.2016 13:23

Holowanie jest jedną z opcji (która warto mieć ) tak że nie bardzo rozumie po co nad tym płakać
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.03.2016 14:28

robert22313 napisał(a):w razie holowania do PL w przypadku większej rodziny (5-7 osób) - z laweciarzem ktoś też jedzie? czy wszyscy wracają innym środkiem transportu?

W większości typowych lawet sa dwa miejsca dla pasażerów więc każda dodatkowa osoba ma problem.
Zależy oczywiście od rodzaju assistance.
Ja jak miałem awarię w środku nocy i miałem 2 pasażerów (z blablacar zabrałem) to mój ubezpieczyciel (ADAC) oferował zwrot kosztów transportu dla reszty (pociąg ani inny transport publiczny z tego miejsca w środku nocy nie wchodził w grę bo nic tam nie jeździło) i w tym wypadku laweciarz miał przyjechać z drugim autem i reszta miała jechać autem za lawetą, co w moim wypadku wyszłoby jakieś dodatkowe 400zł (oczywiście do zwrotu po pokazaniu faktury).
Jednak dogadałem sie z kierowcą i dorzuciłem mu ekstra na flaszkę i spałem sobie smacznie kilka godzin w swoim zepsutym aucie na lawecie, a pasażerowie jechali w kabinie lawety.

Jeśli kierowca jest zwykłym pracownikiem w większej firmie i musi robić kurs w ramach pracy to można się zawsze znim dogadać bo kilka zł ekstra zawsze robią swoje.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 05.03.2016 14:59

Tak sobie czytam to nasze czarnowidztwo, które się rozpętało w tym wątku i myślę sobie, że dużo nas kosztuje ta miłość do cro :D
Ja wymyśliłem, że na razie zapłacę za OC w PZU i ass wykupię dopiero przed wakacjami - jak sugerowaliście wyżej. A za to co zaoszczędzę kupię jakąś dwytygodniówkę w pzmot na przykład. W razie problemów poproszę o zaholowanie do warsztatu, zobacze co się dzieje, a jak będzie grubsza sprawa to każe jechac do domu z polisy PZU. Wiem, wiem, to chora kombinacja, ale czego się nie robi dla Orebicia w tym roku 8) Poza tym ostatnio mam wieczne problemy z moją dieslową krową
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 06.03.2016 09:27

w PZU można zawsze wypowiedzieć umowę po powrocie z wakacji i kasę oddadzą (wychodzą wtedy grosze jakieś) - najlepiej mieć dwie niezależne opcję jak napisał wyżej kolega.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.03.2016 10:04

albo obskoczyć 2 wakacje na jednej rocznej polisie...
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.03.2016 11:05

robert22313 napisał(a):w PZU można zawsze wypowiedzieć umowę po powrocie z wakacji i kasę oddadzą (wychodzą wtedy grosze jakieś) - najlepiej mieć dwie niezależne opcję jak napisał wyżej kolega.

Kiedyś pisałem o tym, ja mam wiele razy wspominany ass pzu z przedluzonym holowaniem oraz z racji posiadania konta w jednym z banków ass na do 1400 zł na holowanie, nie jest to duzo w razie czego doplacam. W razie problemu w pierwszej kolejności korzystam z bankowego ass do najbliższego mechanika, jesli sie okazuje tam, że będzie cięzko z naprawą dzwonie do pzu
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 06.03.2016 11:45

pytanie tylko czy PZU będzie chciało ubezpieczyć nas za rok, jeśli będziemy im rezygnować z polisy po wakacjach :D
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 06.03.2016 12:28

creep22 napisał(a):pytanie tylko czy PZU będzie chciało ubezpieczyć nas za rok, jeśli będziemy im rezygnować z polisy po wakacjach :D

Masz do tego prawo - im też wpadnie parę zł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie moto-assistance - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone