Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andywiki
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.02.2016 09:29

No tak pawelli 1000km holowania to nie 400 :D jak by co wiadomo że kasa tez większa no ale chyba nie mam co kalkulować
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 23.02.2016 15:02

u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.
A warta sprzeda mi ass jeśli nie mam u nich OC?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 23.02.2016 17:52

creep22 napisał(a):u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.

Musisz mieć u nich wykupione przynajmniej OC.
Zresztą nie mają już ASS krótkoterminowych ( chyba, że coś się zmieniło od niedawna ).
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.02.2016 18:34

Ja korzystam ( ale już niedługo ) z ADAC PLUS i ogólnie byłem zadowolony choć awarii poza Polską nie miałem. Wszystko było fajnie do czasu jak w krótkim czasie musiałem kilka razy korzystać z pomocy. Dostałem pismo, że jest w regulaminie taka opcja, że mogą zmienić z PLUSa na zwykłe, które jest ważne tylko w Niemczech. Prawdopodobnie naraziłem ich na duże koszty :) i stwierdzili, że moje 89e płacone regularnie przez 4 lata nie pokryło tego co mi dali :)
W krajach poza Polską holowanie jest praktycznie do wskazanego miejsca bez limitu km. W Polsce teraz jest niecałe 400km wliczając dojazd lawety ze względu, że nasi rodacy często wzywali lawety aby zaoszczędzić na paliwie wracając np. z wakacji nad morzem za darmochę do domu :)

Znajomemu w Hiszpanii sie zepsuło auto i zaholowali go do warsztatu tam gdzie wskazał, dostał auto zastępcze w kilka godzin, którym jeździł na wakacjach dopóki mu jego nie naprawili.
Ja taka sytuację miałem w Polsce w środku nocy po spotkaniu z dzikiem. Co prawda na lawetę czekałem dobrą chwilę ale zawieźli auto pod warsztat, nas pod dom, a na drugi dzień rano miałem auto zastępcze pod domem ( można wybrać do 50e za dobę).

Ogólnie jest to fajne na wyjazdy zagraniczne tylko Niemcy cwaniaki moga po prostu wypowiedzieć jak narazisz ich na koszty.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 23.02.2016 19:08

AdamBeata napisał(a):Ja korzystam ( ale już niedługo ) z ADAC PLUS i ogólnie byłem zadowolony choć awarii poza Polską nie miałem. Wszystko było fajnie do czasu jak w krótkim czasie musiałem kilka razy korzystać z pomocy. Dostałem pismo, że jest w regulaminie taka opcja, że mogą zmienić z PLUSa na zwykłe, które jest ważne tylko w Niemczech. Prawdopodobnie naraziłem ich na duże koszty :) i stwierdzili, że moje 89e płacone regularnie przez 4 lata nie pokryło tego co mi dali :)
W krajach poza Polską holowanie jest praktycznie do wskazanego miejsca bez limitu km. W Polsce teraz jest niecałe 400km wliczając dojazd lawety ze względu, że nasi rodacy często wzywali lawety aby zaoszczędzić na paliwie wracając np. z wakacji nad morzem za darmochę do domu :)

Znajomemu w Hiszpanii sie zepsuło auto i zaholowali go do warsztatu tam gdzie wskazał, dostał auto zastępcze w kilka godzin, którym jeździł na wakacjach dopóki mu jego nie naprawili.
Ja taka sytuację miałem w Polsce w środku nocy po spotkaniu z dzikiem. Co prawda na lawetę czekałem dobrą chwilę ale zawieźli auto pod warsztat, nas pod dom, a na drugi dzień rano miałem auto zastępcze pod domem ( można wybrać do 50e za dobę).

Ogólnie jest to fajne na wyjazdy zagraniczne tylko Niemcy cwaniaki moga po prostu wypowiedzieć jak narazisz ich na koszty.

Posiadasz może OWU adac super albo jakąś stronkę, gdzie można zasięgnąć więcej informacji, co zawiera ubezpieczenie? Szukałem teraz na necie, ale nie znalazłem żadnych konkretnych informacji :/ jedynie niemiecka strona, a nie jest to mój biegły język..
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.02.2016 19:53

Właśnie z tym jest problem. Tylko po niemiecku jest na ich stronie i nigdzie nie znalazłem konkretnego tłumaczenia chociażby na angielski. Tylko na różnych forach są jakieś wycinkowe tłumaczenia przez użytkowników ale tyle ile osób tyle interpretacji.
nosferatu7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosferatu7 » 23.02.2016 19:58

AdamBeata napisał(a):Ja korzystam ( ale już niedługo ) z ADAC PLUS

a jak zgłaszaniem awarii, w jakim języku się zgłasza się naglą potrzebę z skorzystania z ich usług ?.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.02.2016 20:09

W Polsce między 8 a 18 dzwonisz pod polski numer i załatwiasz wszystko. Po 18 dzwonisz na infolinie do Monachium, a tam angielski lub niemiecki, a może inne języki. Nie wiem jak w innych krajach bo każdy kraj ma swojego podwykonawcę i on sie rządzi swoimi prawami. Ja jak miałem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z dzikiem w nocy to zadzwoniłem do Monachium na infolinię i w 1min praktycznie mnie zlokalizował pod jakąś wioską pod Żaganiem i zaraz zadzwonił do polskiego biura i potem już z Polski do mnie dzwonili z firmy laweciarskiej i ustalaliśmy szczegóły.

Tutaj przykładowe tłumaczenie z google translatora jednego z punktów regulaminu, co prawda to trochę mozolna robota i tłumaczy jak Kali ale można się połapać:

Mamy w Niemczech na czas trwania awarii pojazdu, maksymalnie do 7 dni, opłaty abonamentowe za darmo jako usługa ADAC Klub mobilnej na ADAC Autovermietung GmbH lub innego pojazdu. W przypadku uszkodzenia granicą zwrócimy koszt wynajmu za bezpośrednią drogę powrotną do miejsca zamieszkania osoby objętej ochroną do wysokości 500, - €. W przeciwnym razie możliwe dostarczenie w Niemczech i za granicą wynająć samochód i zwrot kosztów wynajmu do 52, - € za każdy dzień awarii pojazdu na dłużej niż 7 dni, w sumie do 364, - €
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 23.02.2016 20:33

Starter czyli partner ADAC ma ciekawą ofertę, co roku jak widzę poszerzają zakres usług.
Dzisiaj za 319 zł mają pakiet z autem zastępczym lub hotelem na 5 dni.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 23.02.2016 23:43

AdamBeata napisał(a):Właśnie z tym jest problem. Tylko po niemiecku jest na ich stronie i nigdzie nie znalazłem konkretnego tłumaczenia chociażby na angielski. Tylko na różnych forach są jakieś wycinkowe tłumaczenia przez użytkowników ale tyle ile osób tyle interpretacji.

A myślałem, że to ja nie mogę znaleźć nic konkretnego na ich stronie :/ a z holowanie orientujesz się może jak to jest? Bo zastanawiam się nad jakimś ass i póki co PZU (ale żeby 1000km jednak trzeba mieć u nich OC lub AC)...
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.02.2016 08:11

Ale PZU można wykupić jeżeli nie masz u nich ubezpieczenia ?
I czy przy tych 1000 km nie ma haczyka ?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.02.2016 08:14

kleeberg napisał(a):
creep22 napisał(a):u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.

Zresztą nie mają już ASS krótkoterminowych ( chyba, że coś się zmieniło od niedawna ).

Nie trzeba mieć innego ubezpieczenia u nich.
Wiem że szwagier u nich kupował ubezpieczenie Ass, choć OC miał gdzie indziej.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 24.02.2016 08:44

pawelli napisał(a):Ale PZU można wykupić jeżeli nie masz u nich ubezpieczenia ?
I czy przy tych 1000 km nie ma haczyka ?

Wczoraj pisałem na czacie i przy okazji zamówiłem rozmowę więc się wszystkiego dowiem jak zadzwonią, a jak będę wiedział to dam znać :)
Póki co wiem tyle, że jak nie masz u nich to za około 300-400zł masz dość ciekawą ofertę do bodajże 150km, a jak masz jakiekolwiek to możesz zwiększyć limit do 1000km za 105zł, ale samo ass jest tańsze jako, że masz OC lub AC ;)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 24.02.2016 11:06

pawelli napisał(a):
kleeberg napisał(a):

Nie trzeba mieć innego ubezpieczenia u nich.
Wiem że szwagier u nich kupował ubezpieczenie Ass, choć OC miał gdzie indziej.

Nie powtarzaj bzdur szwagra i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Warta ma ASS na 15 dni "Podróżnik", zawierany jest tylko do polis OC lub AC !

§ 16 pkt 2. do zapoznania

Umowa ubezpieczenia WARTA MOTO-ASSISTANCE w wariancie
Podróżnik 15 zawierana jest z jednoczesnym zawarciem umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadacza pojazdu
mechanicznego (OC) lub autocasco (AC) lub w okresie posiadania tych umów, z uwzględnieniem ust. 10.

http://www.warta.pl/documents/10157/176 ... ce_OWU.pdf
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.02.2016 12:40

no to w takim razie nie wiem jak to zrobił ale miał na 100% takie ubezpieczenie na wyjazd.
Może się coś zmieniło ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie moto-assistance - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone