creep22 napisał(a):u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.
A warta sprzeda mi ass jeśli nie mam u nich OC?
AdamBeata napisał(a):Ja korzystam ( ale już niedługo ) z ADAC PLUS i ogólnie byłem zadowolony choć awarii poza Polską nie miałem. Wszystko było fajnie do czasu jak w krótkim czasie musiałem kilka razy korzystać z pomocy. Dostałem pismo, że jest w regulaminie taka opcja, że mogą zmienić z PLUSa na zwykłe, które jest ważne tylko w Niemczech. Prawdopodobnie naraziłem ich na duże koszty i stwierdzili, że moje 89e płacone regularnie przez 4 lata nie pokryło tego co mi dali
W krajach poza Polską holowanie jest praktycznie do wskazanego miejsca bez limitu km. W Polsce teraz jest niecałe 400km wliczając dojazd lawety ze względu, że nasi rodacy często wzywali lawety aby zaoszczędzić na paliwie wracając np. z wakacji nad morzem za darmochę do domu
Znajomemu w Hiszpanii sie zepsuło auto i zaholowali go do warsztatu tam gdzie wskazał, dostał auto zastępcze w kilka godzin, którym jeździł na wakacjach dopóki mu jego nie naprawili.
Ja taka sytuację miałem w Polsce w środku nocy po spotkaniu z dzikiem. Co prawda na lawetę czekałem dobrą chwilę ale zawieźli auto pod warsztat, nas pod dom, a na drugi dzień rano miałem auto zastępcze pod domem ( można wybrać do 50e za dobę).
Ogólnie jest to fajne na wyjazdy zagraniczne tylko Niemcy cwaniaki moga po prostu wypowiedzieć jak narazisz ich na koszty.
AdamBeata napisał(a):Ja korzystam ( ale już niedługo ) z ADAC PLUS
AdamBeata napisał(a):Właśnie z tym jest problem. Tylko po niemiecku jest na ich stronie i nigdzie nie znalazłem konkretnego tłumaczenia chociażby na angielski. Tylko na różnych forach są jakieś wycinkowe tłumaczenia przez użytkowników ale tyle ile osób tyle interpretacji.
kleeberg napisał(a):creep22 napisał(a):u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.
Musisz mieć u nich wykupione przynajmniej OC.
Zresztą nie mają już ASS krótkoterminowych ( chyba, że coś się zmieniło od niedawna ).
pawelli napisał(a):Ale PZU można wykupić jeżeli nie masz u nich ubezpieczenia ?
I czy przy tych 1000 km nie ma haczyka ?
pawelli napisał(a):kleeberg napisał(a):creep22 napisał(a):u mnie ten ass kosztuje ok 400, więc jest to dość dużo w porównaniu np z tą wartą...ale głowa na pewno spokojniejsza, no i obowiązuje cały rok.
Musisz mieć u nich wykupione przynajmniej OC.
Zresztą nie mają już ASS krótkoterminowych ( chyba, że coś się zmieniło od niedawna ).
Nie trzeba mieć innego ubezpieczenia u nich.
Wiem że szwagier u nich kupował ubezpieczenie Ass, choć OC miał gdzie indziej.