Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robert22313
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 23.07.2015 20:32

Lis-Witalis napisał(a):
robert22313 napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a):A ja wam powiem tak zgadzam się że nie ma co oszczędzać na assistance a więc ja osobiście wykupuje opcję assistance w PZU z limitem holowania do 1000 km a dodatkowo wykupuje assistance w mBank za 21 zł. Pytanie po co już odpowiadam gdyby była mała awaria którą można naprawić na miejscu lub warsztacie to korzystam z mBanku a gdyby awaria była większa korzystam z PZU (ponieważ w czasie zgłoszenia awarii musimy od razu zadecydować czy holujemy do Polski (1000km) czy do najbliższego warsztatu a opcje mamy na jedno zdarzenie ) . Myślę że to optymalne rozwiązanie. I jeszcze raz życzę wszystkim aby nie korzystali z tego ubezpieczenia. Oczywiście z PZU można zrezygnować i wypowiedzieć umowę w ciągu 30 dni od zawarcia umowy. Pozdrawiam

Wracam z wakacji i wypowiadam umowę i PZU odda kasę za pozostałe 11msc.? i to mini casco + Ass do 1000km wyjdzie nas 40 parę złotych? PZU ubezpieczy na MC + Ass auto powyżej 10lat? jeśli nie mam u nich OC?

Ja osobiście nie wypowiadałem umowy Ass ale agent mnie poinformował że po powrocie będę ją mógł wypowiedzieć oczywiście kasę zwrócą lub przejdzie na ubezpieczenie MC tak mi się wydaje ale na 100 % nie wiem bo Ass i Mc będę miał na jednej umowie a więc może trzeba będzie nową umowę na Mc zawrzeć albo nie :?:

Wygląda na to że można, czyli może sobie wykupić dobre ubezpieczenie, pojechać na wakacje i jeszcze zdążymy wypowiedzieć umowę ( pod warunkiem że nie skorzystamy z Ass), więc poniesiemy tylko symboliczną opłatę, bo na PL mi nie potrzebne więc nie ma sensu trzymać tego cały rok...

OWU PZU :

https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172

w AC, MC, PAP, PAS, NNW, NNW Max i ZK – z dniem odstąpienia
od umowy ubezpieczenia na zasadach określonych
w § 63;

Jeżeli umowa ubezpieczenia jest zawarta na okres dłuższy niż
6 miesięcy, ubezpieczający ma prawo odstąpienia od umowy
ubezpieczenia w terminie 30 dni, a w przypadku gdy ubezpieczający
jest przedsiębiorcą w terminie 7 dni, od dnia zawarcia
umowy ubezpieczenia.

W przypadku wygaśnięcia ochrony ubezpieczeniowej przed upływem
okresu na jaki została zawarta umowa ubezpieczenia, ubezpieczającemu
przysługuje zwrot składki ubezpieczeniowej za okres
niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 23.07.2015 21:50

dabecja napisał(a):
zobaczcie to
http://ksiegarnia.produktyfinansowe.pl/e/lead/69/

,bankier sprzedaje razem z ubezpieczeniem turystycznym krótkoterminowe asistance w TU EUROPA nie wychodzi dużo ,holowanie do 500 euro
tu sa owu
https://bankierdirect.inseco.pl/wyswiet ... -2738.html

Przeczytałem te warunki. Jak dla mnie, nie chodzi tam wcale o holowanie do 500 euro, a jedynie o doholowanie to najbliższego serwisu, gdzie wykonają naprawy do kwoty 500 euro. To jednak spora różnica.

Cyt: "pokrywa koszty holowania unieruchomionego pojazdu do najbliższej Autoryzowanej Stacji Obsługi albo do najbliższego warsztatu mogącego dokonać naprawy w limicie do 500 EUR".
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 24.07.2015 13:46

Witam, ktoś może się jeszcze wypowiedzieć na temat zwrotu części składki po wakacjach w PZU?
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 24.07.2015 14:25

sneer napisał(a):
Przeczytałem te warunki. Jak dla mnie, nie chodzi tam wcale o holowanie do 500 euro, a jedynie o doholowanie to najbliższego serwisu, gdzie wykonają naprawy do kwoty 500 euro. To jednak spora różnica.

Cyt: "pokrywa koszty holowania unieruchomionego pojazdu do najbliższej Autoryzowanej Stacji Obsługi albo do najbliższego warsztatu mogącego dokonać naprawy w limicie do 500 EUR".

Tutaj chodzi jednak raczej o limit 500 euro na koszty holowania :) Gdyby było inaczej to w przypadku powiedzmy poważnej awarii silnika, czy skrzyni biegów nie ma możliwości dla nowszego auta wykonania naprawy w granicach 500 euro, a tym samym assistance działałby tylko dla drobnych usterek.

Pozdrawiam,
Łukasz
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 24.07.2015 22:11

mfind napisał(a):
sneer napisał(a):

Tutaj chodzi jednak raczej o limit 500 euro na koszty holowania :) Gdyby było inaczej to w przypadku powiedzmy poważnej awarii silnika, czy skrzyni biegów nie ma możliwości dla nowszego auta wykonania naprawy w granicach 500 euro, a tym samym assistance działałby tylko dla drobnych usterek.

Pozdrawiam,
Łukasz

tez mi się tak wydaje
wkleje cały punkt.Przeliczyłem dwa tygodnie 2 +2 ubezpieczenie turystyczne plus samochód w wersji podstawowej 160 zł.Wygląda całkiem całkiem
holowanie pojazdu – w razie Unieruchomienia pojazdu podczas Podróży zagranicznej na terytorium państw wymienionych w ust. 2
niniejszego paragrafu i braku możliwości usprawnienia go w miejscu Unieruchomienia, o którym mowa w pkt. 1) powyżej, Ubezpieczyciel
za pośrednictwem Centrum Pomocy organizuje i pokrywa koszty holowania unieruchomionego pojazdu do najbliższej Autoryzowanej
Stacji Obsługi albo do najbliższego warsztatu mogącego dokonać naprawy w limicie do 500 EUR; w sytuacji, gdy Unieruchomienie
Ubezpieczonego pojazdu nastąpiło na autostradzie i Ubezpieczony korzysta z pomocy specjalistycznych służb drogowych, nie działają-
cych na zlecenie Centrum Pomocy, Ubezpieczony pokrywa we własnym zakresie koszty pomocy tych służb; Ubezpieczyciel za pośrednictwem
Centrum Pomocy dokona zwrotu kosztów poniesionych przez Ubezpieczonego na podstawie udowodnienia poniesionych kosztów
do wysokości limitów określonych w niniejszym Rozdziale,
nuki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nuki » 26.07.2015 22:12

Minicasco wartość pojazdu z polisy ok. 30 tys. + assistance z holowaniem do 1000 km- cena 446zł. na cały rok.
Polisa wykupiona w PZU, czy warto ?, myślę że propozycja godna przemyślenia i przeanalizowania dla każdego wyjeżdżającego szczególnie z małymi dziećmi.
Mam nadzieję, że nie będziemy mieli okazji skorzystać z polis, a poniesione koszta to cena spokoju.
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 26.07.2015 22:20

roberto149 napisał(a):Witam, ktoś może się jeszcze wypowiedzieć na temat zwrotu części składki po wakacjach w PZU?

Chyba nikt z forum tego jeszcze nie praktykował ale czytając OWU jest to chyba jak najbardziej możliwe (odstąpienie od umowy w ciągu 30 dni) i wtedy porządne assistance (spokój psychiczny)wyjdzie nas parę zł. - jeśli oddadzą składki za pozostałe 11 miesięcy...
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 26.07.2015 23:49

robert22313 napisał(a):
roberto149 napisał(a):Witam, ktoś może się jeszcze wypowiedzieć na temat zwrotu części składki po wakacjach w PZU?

Chyba nikt z forum tego jeszcze nie praktykował ale czytając OWU jest to chyba jak najbardziej możliwe (odstąpienie od umowy w ciągu 30 dni) i wtedy porządne assistance (spokój psychiczny)wyjdzie nas parę zł. - jeśli oddadzą składki za pozostałe 11 miesięcy...

Ja wypowiedziałem 14 lipca br. Jak do tej pory cisza...
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 27.07.2015 07:25

KarKoz napisał(a):
robert22313 napisał(a):

Ja wypowiedziałem 14 lipca br. Jak do tej pory cisza...

Wypowiedziałeś MC+ Ass w ciągu 30 dni od daty zawarcia ubezpieczenia? daj znać jak oddadzą kasę i ile oddali.
pzdr.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 27.07.2015 09:00

Tak, wypowiedziałem jedno i drugie. Oczywiście dam znać...
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 28.07.2015 13:56

Korzystał ktoś z wariantu 15-sto dniowego?
Chodzi mi o AXA Premium lub Standardowy.
Dobrze widzę, że nie ma tam samej naprawy w warsztacie? Płacę za nią sam?
Możecie się podzielić opiniami?
A może macie jakieś inne propozycje w przystępnej cenie?
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 28.07.2015 15:03

fafikdog napisał(a):Korzystał ktoś z wariantu 15-sto dniowego?
Chodzi mi o AXA Premium lub Standardowy.
Dobrze widzę, że nie ma tam samej naprawy w warsztacie? Płacę za nią sam?
Możecie się podzielić opiniami?
A może macie jakieś inne propozycje w przystępnej cenie?

zawsze placisz.nie licz tez ,ze na drodze Ci zreperuja ,wola holować.
Jak dla mnie ciekawe jest to co powyżej z ubezpieczeniem turystycznym kwota nieduża a limit całkiem całkiem
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 28.07.2015 15:41

Ja bym się wstydził świadomie ubezpieczyć samochód na 12 miesięcy, po to by po powrocie z urlopu wypowiedzieć umowę i cieszyć się jaki to jestem sprytny.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.07.2015 16:39

Generali też ma fajne pakiety assistance w zależności od lat autka.
Nie trzeba mieć u nich OC i nie ma ograniczenia wiekowego samochodu.
Holowanie nawet do 1000 km.
Może ktoś znajdzie coś dla siebie:)
Aha.... co ciekawego się dowiedziałem to że koszty naprawy ponosi ubezpieczyciel a ja jedynie za części.
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 28.07.2015 17:13

mysiaty napisał(a):Ja bym się wstydził świadomie ubezpieczyć samochód na 12 miesięcy, po to by po powrocie z urlopu wypowiedzieć umowę i cieszyć się jaki to jestem sprytny.

Podzielam opinię kolegi...
Niestety, potem jesteśmy postrzegani jako naród "sprytnych ludzi" i tych co parkują w CRO przy Lidlu, bo parking darmowy :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi