Lis-Witalis napisał(a):robert22313 napisał(a):Lis-Witalis napisał(a):A ja wam powiem tak zgadzam się że nie ma co oszczędzać na assistance a więc ja osobiście wykupuje opcję assistance w PZU z limitem holowania do 1000 km a dodatkowo wykupuje assistance w mBank za 21 zł. Pytanie po co już odpowiadam gdyby była mała awaria którą można naprawić na miejscu lub warsztacie to korzystam z mBanku a gdyby awaria była większa korzystam z PZU (ponieważ w czasie zgłoszenia awarii musimy od razu zadecydować czy holujemy do Polski (1000km) czy do najbliższego warsztatu a opcje mamy na jedno zdarzenie ) . Myślę że to optymalne rozwiązanie. I jeszcze raz życzę wszystkim aby nie korzystali z tego ubezpieczenia. Oczywiście z PZU można zrezygnować i wypowiedzieć umowę w ciągu 30 dni od zawarcia umowy. Pozdrawiam
Wracam z wakacji i wypowiadam umowę i PZU odda kasę za pozostałe 11msc.? i to mini casco + Ass do 1000km wyjdzie nas 40 parę złotych? PZU ubezpieczy na MC + Ass auto powyżej 10lat? jeśli nie mam u nich OC?
Ja osobiście nie wypowiadałem umowy Ass ale agent mnie poinformował że po powrocie będę ją mógł wypowiedzieć oczywiście kasę zwrócą lub przejdzie na ubezpieczenie MC tak mi się wydaje ale na 100 % nie wiem bo Ass i Mc będę miał na jednej umowie a więc może trzeba będzie nową umowę na Mc zawrzeć albo nie
Wygląda na to że można, czyli może sobie wykupić dobre ubezpieczenie, pojechać na wakacje i jeszcze zdążymy wypowiedzieć umowę ( pod warunkiem że nie skorzystamy z Ass), więc poniesiemy tylko symboliczną opłatę, bo na PL mi nie potrzebne więc nie ma sensu trzymać tego cały rok...
OWU PZU :
https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172
w AC, MC, PAP, PAS, NNW, NNW Max i ZK – z dniem odstąpienia
od umowy ubezpieczenia na zasadach określonych
w § 63;
Jeżeli umowa ubezpieczenia jest zawarta na okres dłuższy niż
6 miesięcy, ubezpieczający ma prawo odstąpienia od umowy
ubezpieczenia w terminie 30 dni, a w przypadku gdy ubezpieczający
jest przedsiębiorcą w terminie 7 dni, od dnia zawarcia
umowy ubezpieczenia.
W przypadku wygaśnięcia ochrony ubezpieczeniowej przed upływem
okresu na jaki została zawarta umowa ubezpieczenia, ubezpieczającemu
przysługuje zwrot składki ubezpieczeniowej za okres
niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.