Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mfind
Globtroter
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 30.06.2015 18:29

lutek99 napisał(a):Czy slyszeliscie o assitancach (badz innych polisach) ktore pokrywaja tez koszty naprawy ?

Zasadniczo assistance pokrywają koszty naprawy (ale nie części) jeśli jest dokonana na miejscu zdarzenia, w niektórych ofertach są też opcje dowozu części z Polski (np. ten wariant PZU o którym wszyscy rozmawiamy ma coś takiego).
lutek99 napisał(a):Ja mysle nad takim rozwiazaniem.
Asitance 150-250km AXA i w razie problemow auto na hol do warszatu a ja kontynuuje podroz do miejsca docelowego (o ile jest ono blizej niz miejsce zamieszkania). W ramach assitance mam podwozke po odbior auta po naprawie. Oczywiscie koszt naprawy i czesci bedzie duzo wyzszy. Także to assistance Axy to taki dobry średniak.

Jakie sa Wasze komentarze ?

Ile Ci wyliczyli w Axa ceny za to assistance? W teorii 150 km powinno wystarczyć, aby dociągnęli Cię do warsztatu, ale różnie bywa. Opcja 250 km już lepiej. W obu możesz jednak wybrać miejsce docelowe holowania.

Przewaga oferty PZU polega na tym, że te 1000 km to też nie jest do najbliższego warsztatu (co w sumie byłoby bez sensu), tylko do wybranego przez Ciebie miejsca, np. domu, czy warsztatu w Polsce.
Ostatnio edytowano 30.06.2015 18:34 przez mfind, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2015 18:34

Czy slyszeliscie o assitancach (badz innych polisach) ktore pokrywaja tez koszty naprawy ?

Niemal wszystkie "assistance" pokrywają (do pewnego poziomu) naprawę "na miejscu zdarzenia", ale nie części .
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 30.06.2015 18:34

W Compensie mam 500km hol w Europie ale nie wiem czy sprzedają bez oc/ac.
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 30.06.2015 18:37

mac30 napisał(a):Mam w pakiecie OC+AC wykupione assistance Premium w Hestii. [LINK]
Jak myślicie warte to coś, czy szukać dodatkowo jakiegoś innego? Najbardziej polecane to oczywiście PZU, a co jeszcze byście polecili oprócz tego??

Myślę, że jeśli dużo nie musiałbyś dopłacić to rozszerzenie do PRESTIŻ w zupełności wystarczy, a jak nie to PZU ;)
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 30.06.2015 18:40

Chciałem dokupić Prestiż ale obejmuje ono auta do max 7 lat a moje ma rok więcej.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 01.07.2015 07:30

lutek99 napisał(a):
Alize 1800 napisał(a):Nie jestem klientem PZU (OC mam w innym TU), ale pisałem wcześniej, że PZU dało mi ofertę: 81 zł za minicasco + 246 zł ASS na RP zniesieniem km holowania (20 km od domu) i Europa limit do 1000 km, tj.:
327 zł za taką opcję pewnie każdy weźmie. Podobne oferty mają pozostali.

W takim razie poprosimy o namiary u kogo kupic. Bo mnie bez OC nie chca dac assitance .

Może nie dokładnie napisałem, nie PZU jako Oddział, tylko przypadkowo znaleziona agencja ubezpieczeniowa na mieście, która posiada takowe polisy PZU. Spróbuję w tym tygodniu sfinalizować tę polisę i potwierdzę.
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 01.07.2015 09:20

Tak dla ścisłości, że każdemu może wyjść inna składka w PZU info z ich materiałów prasowych z początku 2014:
Biuro prasowe PZU napisał(a):Jeśli wybieramy się za granicę warto wykupić polisę w wariancie Super z rozszerzeniem ochrony o kraje Europy. Cena dla samochodu osobowego wynosi od 134 zł do 422 zł.

Od tamtej pory minął rok to i widełki będą trochę większe ;)
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 01.07.2015 14:40

Mi wyliczyli 430 a mam u nich OC tylko...
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 01.07.2015 14:55

Nie znam jeszcze dokładnie szczegułów, tyle tylko co mi przez telefon powiedziano. W TUWie assistans kosztuje jedna opcja 95zł i druga 240zł.
W tańszej opcji jest min. naprawa 500zł Polska/ 300eu zagranica, noclegi w 3 gwiazdkowym hotelu itp. Mam tam Oc i nie wiem jaka jest oferta dla innych. Jak będę wykupywał polisę to podam więcej info. Acha zielona karta kosztuje w tuw 30zł.
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 01.07.2015 15:26

Adam55 napisał(a):Nie znam jeszcze dokładnie szczegułów, tyle tylko co mi przez telefon powiedziano. W TUWie assistans kosztuje jedna opcja 95zł i druga 240zł.
W tańszej opcji jest min. naprawa 500zł Polska/ 300eu zagranica, noclegi w 3 gwiazdkowym hotelu itp. Mam tam Oc i nie wiem jaka jest oferta dla innych. Jak będę wykupywał polisę to podam więcej info. Acha zielona karta kosztuje w tuw 30zł.

Jeśli najwyższy pakiet (Superior) kosztuje 240 zł to szału za tą cenę niestety nie robi :/ Sprawdzałeś to PZU? Jak podobna cena, albo niewiele więcej to według mnie nie ma co się nawet zastanawiać i brać PZU.
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 01.07.2015 20:40

Nie będę brał droższego tylko za 95zł, w pzu mają jakiś assistans za 168 zł na 3 miesiące.
Tak na marginesie to mam wrażenie, że w wątkach o assistans piszą sami agenci ubezpieczeniowi, którzy próbują sprzedać jak najdroższy produkt. Podróżowałem już samochodem, dwukrotnie zrobiłem 5 i 5,5 tyś. km bez żadnego assistans. Mam znajomych i szwagrów którzy co dwa miesiące jeżdzą do holandii, niemiec i danii na arbajt, i nikt nie ma assistance. Szwagier osiem razy był za hamburgiem w kapuście golfem dwójką. Zawsze dojechał tam i z powrotem, nawet przyczepkę ciągnął z klamotami z wystawki.
Sork,i trzy razy podróżowałem. Raz 5 tyś reno kangu alpy albertville, oktawką 5i pół tyś wokół francji i seicento do holandii 2,2 tys km. Nigdy nie miałem assistance.
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 01.07.2015 20:57

Jest jeszcze opcja holowania w Interrisku do 1000 km, z tym,że naprawa do 250 Euro,a koszt wykupienia samej polisy jest o wiele tańszy niż w PZU. Od wielu lat, aż do sierpnia 2014r miałem auto ubezpieczone w Interrisk i nigdy nie było z nimi problemów. Jednak jadąc do Chorwacji w sierpniu 2014r wykupiłem cały pakiet w PZU bo jako jedyni mieli holowanie do 1000 km. Zapłaciłem 2600 zł. Od września 2014r właśnie Interrisk również wprowadził holowanie do 1000 km a cały full pakiet u nich na moje auto to ok.1400 zł. Różnica bardzo duża i za miesiąc wypowiadam umowę w PZU i wracam do Interrisk.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2015 21:26

Adam55 napisał(a):Nie będę brał droższego tylko za 95zł, w pzu mają jakiś assistans za 168 zł na 3 miesiące.
Tak na marginesie to mam wrażenie, że w wątkach o assistans piszą sami agenci ubezpieczeniowi, którzy próbują sprzedać jak najdroższy produkt. Podróżowałem już samochodem, dwukrotnie zrobiłem 5 i 5,5 tyś. km bez żadnego assistans. Mam znajomych i szwagrów którzy co dwa miesiące jeżdzą do holandii, niemiec i danii na arbajt, i nikt nie ma assistance. Szwagier osiem razy był za hamburgiem w kapuście golfem dwójką. Zawsze dojechał tam i z powrotem, nawet przyczepkę ciągnął z klamotami z wystawki.
Sork,i trzy razy podróżowałem. Raz 5 tyś reno kangu alpy albertville, oktawką 5i pół tyś wokół francji i seicento do holandii 2,2 tys km. Nigdy nie miałem assistance.

?
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 01.07.2015 21:46

Adam55 napisał(a):Nie będę brał droższego tylko za 95zł, w pzu mają jakiś assistans za 168 zł na 3 miesiące.

Hmm, szwagier na te arbajty z dziećmi dwuletnimi jeździ? Przy 40stopniach powiedz dziecu że za 14 godzin wujek Heniek przyjedzie i nas podholuje do Polski, super :mrgreen:
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 02.07.2015 05:16

W każdej najtańszej opcji assistance masz zapewniony jakiś hotel gdzie możesz poczekać na wujka Heńka :mrgreen:
Można wrócić do czasów gdzie co oberża wymieniano konie i tak też samochody zmieniać.
Oczywiście każdy zrobi jak uważa i wykupi polisę jaka mu odpowiada. Ja tylko mówię, że gdy czytam wątki o ubezpieczeniach to mam wrażenie, że to piszą agenci ubezpieczeniowi. Tylko tyle i aż tyle :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi