Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woojtekg
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 24.06.2015 09:24

ja ubezpieczam w Gothaer. Jest 700 km limit holowania dla posiadaczy ubezpieczenia OC/AC. Korzystam z tego ubezpieczenia już od 3 lat i do tej pory nie miałem żadnych problemów. Już kilka razy korzystaliśmy ( 2 samochody ). Do tego stosunkowo niska cena za komplet.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 24.06.2015 09:33

Tzn. jaka niska cena za komplet? Jednemu niska 200 zł , drugiemu - 2000 zł! Jakie auto, rocznik itd.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.06.2015 10:17

Alize 1800 napisał(a):Pewnie wszystko zależy od awarii auta, tylko "mało znający się" na mechanice na gorąco trudno będzie ocenić: czy mechanik (naprawi lub nie) czy powrót na lawecie do PL? Odpukać: w razie wypadku - szkody duże - warsztat nie zdoła naprawić auta i wtedy zostaje tylko holowanie do PL!
Jest możliwość może taka: doholować do warsztatu "z kieszeni": i będą 2 opcje: albo da się naprawić i skorzystać z polisy lub się nie da i powrót w kabinie holownika!

Co to znaczy "malo znajacy sie na mechanice"?Znam setki osob malo znajacych sie na mechanice, ktore z pewnoscia nie ocenia czy auto da sie naprawic nie tylko goraco na drodze ale i w samym domu. Mechanik raczej zawsze naprawi tylko chodzi o kwestie ile za to bedzie kasowal. Znajomy mial to ubezpieczenie, holowali go do serwisu i diagnoza ze uszczelka pod glowica, koszt ok 5 tys zl-niebagatelnie duzy ale jak to w serwisie ASO cena z kosmosu...dzwoni do ubezpieczciela ze ma hol do 1000 k zwiekszony a oni odpowiadaja: "hol odbyl sie do warstatu odleglosci 16 km od zdarzenia, juz Panu nie przysluguje".Kolega bierze lawete na swoj koszt niestety. Dla mnie to przesada ,ale coz ubezpiezyciele musza z czegos zyc. Jak ja, zwykly turysta nie majacy pojecia o mechanice mam decydowac?Dopiero po ekspertyzie fachowca w warsztacie, ktory najczesciej do tego musi uzyc spejalistycznego sprzetu powinna byc decyzja czy hol do domu czy napawiamy. Niestety nie w Polskiej rzeczywistosci:(
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 24.06.2015 10:28

Temu wspomniałem, że
Alize 1800 napisał(a):Jest możliwość może taka: doholować do warsztatu "z kieszeni": i będą 2 opcje: albo da się naprawić i skorzystać z polisy lub się nie da i powrót w kabinie holownika!

amatus1 napisał(a):
Co to znaczy "malo znajacy sie na mechanice"?[/quote]

tzn: że nie wiedzą jak koło wymienić w aucie 8O
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 24.06.2015 10:34

Alize 1800 napisał(a):Tzn. jaka niska cena za komplet? Jednemu niska 200 zł , drugiemu - 2000 zł! Jakie auto, rocznik itd.

C4, 2010 - w zeszłym roku płaciłem około 1700 zł ( 0C+AC+Assistannce Europa LUX) przy niepełnych zniżkach. W tym roku spodziewam się podobnej a może nawet niższej ceny. Jeszcze mi agentka nie przedstawiła, bo kończy mi się ubezpieczenie w dniu wyjazdu, czyli za półtorej miesiąca.

Nie ma limitu na ilość holowania ( są tylko wtedy, kiedy taka sama awaria ). No i niestety decyzje o miejscu holowania ( warsztat, czy powrót ) muszę podjąć w momencie zgłaszania. Trochę to bez sensu, ale tak jest chyba wszędzie.

Chyba najrozsądniejsza wersja to z samodzielnym doholowaniem do warsztatu, chyba że awaria stanie się w drodze powrotnej.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.06.2015 10:42

Alize 1800 napisał(a):Temu wspomniałem, że
Alize 1800 napisał(a):Jest możliwość może taka: doholować do warsztatu "z kieszeni": i będą 2 opcje: albo da się naprawić i skorzystać z polisy lub się nie da i powrót w kabinie holownika!

amatus1 napisał(a):
Co to znaczy "malo znajacy sie na mechanice"?

tzn: że nie wiedzą jak koło wymienić w aucie 8O[/quot
Awarie ogumienia to raczej kazdy rozpozna:) i by nie brudzic rak skorzysta z assistance.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 24.06.2015 10:52

Chyba nie każdy: bo nie będzie wiedział czy powietrze zeszło przez wentyl czy przez siedzący "szwagier" na bieżniku.
Przy pompowaniu opony ja przynajmniej rąk nie brudzę i w tym przypadku z assistance nie będę korzystał.
Skończmy - co dewagujemy to jest poza tematem.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.06.2015 15:44

Alize 1800 napisał(a):Chyba nie każdy: bo nie będzie wiedział czy powietrze zeszło przez wentyl czy przez siedzący "szwagier" na bieżniku.
Przy pompowaniu opony ja przynajmniej rąk nie brudzę i w tym przypadku z assistance nie będę korzystał.
Skończmy - co dewagujemy to jest poza tematem.

Domyslam się po tym co piszesz, ze jestes przedstawicielem firmy z której korzystam z assistance.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 25.06.2015 22:25

Tak pro forma...
Dzisiaj wykupiłem ASS z holowaniem 1000km + Minicasco w PZU. ASS - 204PLN, MC - 139PLN. ASS działające 20km od domu, MC z 20% udziałem własnym. Auto 11 letnie, OC w Proama.
Więc da się, jeśli komuś agent mówi, że się nie da to pięknie mu dziękujemy i idziemy do innej agencji.
Pozdrowienia i oby nam się te ubezpieczenia na nic zdały. :papa:
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.06.2015 07:40

Podaj dane do tej agencji, może skorzystam, zakupię tę polisę na odległość - mam jeszcze trochę czasu.
Na jaki okres: krotkoterminowa czy na cały rok?
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 26.06.2015 08:09

Umowa jest na rok, z tym że w ciągu 30 dni możesz ją wypowiedzieć :)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 26.06.2015 08:49

rufus295 napisał(a):Umowa jest na rok, z tym że w ciągu 30 dni możesz ją wypowiedzieć :)

Dokładnie tak, robię tak już od kilku wyjazdów. Ponosi się wówczas koszt tylko za tyle dni ile świadczone było ubezpieczenie. Dziękuję :lol:
Pozdro... :papa:
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.06.2015 08:51

KarKoz napisał(a):Tak pro forma...
Dzisiaj wykupiłem ASS z holowaniem 1000km + Minicasco w PZU. ASS - 204PLN, MC - 139PLN. ASS działające 20km od domu, MC z 20% udziałem własnym. Auto 11 letnie, OC w Proama.
Więc da się, jeśli komuś agent mówi, że się nie da to pięknie mu dziękujemy i idziemy do innej agencji.
No to b.dobre warunki - dostanę dane (adres, telefon) tej agencji?
Pewnie mimo odległości też można wykupić?!
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 26.06.2015 08:56

Alize 1800 napisał(a):Podaj dane do tej agencji, może skorzystam, zakupię tę polisę na odległość - mam jeszcze trochę czasu.
Na jaki okres: krotkoterminowa czy na cały rok?

Na odległość nie wykupisz bo do MC robią zdjęcia, kluczyka i samochodu. Jak masz jeszcze czas to jeździj/dzwoń po swojej okolicy i pytaj...
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.06.2015 13:53

Coś znalazłem, odesłali ofertę z agencji PZU, OWU jeszcze nie czytałem-jakieś dobre warunki:
- wartość auta: 9350,00 zł
- polisa roczna: Minicasco 81 zł, ASS na RP i Europę zniesiony limit 20 km od domu zakres rozszerzony o klauzulę 12 limit holowania 1000 km - składka 246 zł.
Za wszystko 327 zł - przerzucę OWU i lecę płacić, bo się rozmyślą. Zaznaczyłem pogrubieniem tekst, że nie mam OC w PZU!!!
KarKoz napisał(a):Tak pro forma...

Da się. Dzięki. Jeszcze deko taniej niż u Ciebie! Auto 10 letnie - skończone.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi