Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.06.2015 08:20

godsmack6 napisał(a):Ja ostatecznie zdecydowałem się w Pile na multiagencję oferta PZU - Polska bez limitu holowanie a z Europy do 1000km od miejsca awarii. Razem wyszło 240 zł (204 zł assistance i 36 zł MC)

Ja podobnie ubezpieczyłem moja 8 letnia astre w PZU w drodze wersja super, holowanie do 1400 km- opcja rozszerzona zapłaciłem za to 252 zł ale miałem już wczesnej wykupione u nich podstawowe OC. Ale co mila Pani agentka mi tłumaczyła w tym assistane sa "myki" mianowice ponoc jesli zabiorą mnie raz do zakładu mechanicznego to juz niby nie mogę skorzystać z holu:(np. do domu jeśli stwierdze ze za drogo wyniesie mnie naprawa:(przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2015 08:31

1400 km ?
Przeczytaj Owu będziesz wiedział. Maszlimity holowań ? Zawsze możesz wypchnac samochód z zakładu i zgłosić, ze znów się zepsuł i chcesz do domu.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 11.06.2015 08:33

Najlepiej to by było ubezpieczać się u kogoś znajomego kto poprowadzi sprawę w razie "W" i doradzi co robić :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2015 08:44

fasi napisał(a):Najlepiej to by było ubezpieczać się u kogoś znajomego kto poprowadzi sprawę w razie "W" i doradzi co robić :)

Najlepiej ubezpieczyć się od ubezpieczenia :)
Kiedyś DAS oferował takie pakiety. A i policja za granicą nie czepiała się samochodów z naklejką DAS o jakieś durne np. Apteczki.
Ale nie wiem jakie teraz mają warunki.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2015 09:10

amatus1 napisał(a):
godsmack6 napisał(a):Ja ostatecznie zdecydowałem się w Pile na multiagencję oferta PZU - Polska bez limitu holowanie a z Europy do 1000km od miejsca awarii. Razem wyszło 240 zł (204 zł assistance i 36 zł MC)

Ja podobnie ubezpieczyłem moja 8 letnia astre w PZU w drodze wersja super, holowanie do 1400 km- opcja rozszerzona zapłaciłem za to 252 zł ale miałem już wczesnej wykupione u nich podstawowe OC. Ale co mila Pani agentka mi tłumaczyła w tym assistane sa "myki" mianowice ponoc jesli zabiorą mnie raz do zakładu mechanicznego to juz niby nie mogę skorzystać z holu:(np. do domu jeśli stwierdze ze za drogo wyniesie mnie naprawa:(przynajmniej ja tak to zrozumiałem.

to nie jest żaden myk,tylko jasno opisana w owu sytuacja -jedno holowanie na jedno zdarzenie,skoro holowano Cię już do warsztatu to nie będą holować do domu.sam decydujesz.

nie ma holowania do 1400 km,chyba że ktoś liczy 1000 do granicy i 400 w kraju do domu.

pod tym linkiem otwiera się pdf tam jest wyraźnie opisane co jak i za ile

insus.pl/wp-content/uploads/2014/03/PZU-Auto-Pomoc.pdf
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 11.06.2015 12:56

A więc na gorąco z Oddziału PZU - nie agencji, mam tylko OC ale w innym TU, auto 10,5 roku - co mi zaoferował PZU:
1. Wykupując na rok: OC (60% zniżek), Pomoc w drodze (wariant Super - PL i zagranica), zwiększenie limitu odległości holowania (w PL bez ograniczeń, za granicą do 1000 km) - 900 zł
2. Wykupując na rok cały rok: OC, AC wariant MINI - wartość auta 10000 zł, Pomoc w drodze (wariant Super - PL i zagranica), Auto NNW, z limitami jak powyżej - 1382 zł
3. Samo OC w PZU: 537 zł
4. Dla nie mających OC w PZU w opcji Pomoc w drodze - wariant Super: 402 zł, nie można wykupić zwiększenia limitu odległości holowania
OWU jeszcze nie czytałem
Na marginesie: Wojażer dla 4 osób/ 13 dni - 237,12 zł - KL: 200 tys., NNW: 50 tys., OC: 50 tys.,
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.06.2015 13:08

Alize 1800 napisał(a):A więc na gorąco z Oddziału PZU Wojażer dla 4 osób/ 13 dni - 237,12 zł - KL: 200 tys., NNW: 50 tys., OC: 50 tys.,

Ja tam nikogo na nic nie namawiam, z PZU generalnie korzystam często w zakresie Auto-Moto, ale akurat LECZENIE to wykupuje w Europejskim - za wskazany okres 13 dni zbliżony pakiet kosztuje co prawda o 40 zl więcej, ALE koszty leczenie sa do 75000 EUR, a OC do 100.000 EUR - uważam, ze obydwie te kwoty sa BARDZO ISTOTNE. I dużo większe, za niewiele wyzsza skladke.
A firma ERV tez firma kogucikiem nie jest :D
renik33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renik33 » 11.06.2015 15:06

Odwiedziłam PZU oraz multiagencję, która miedzy innymi oferuje ubezpieczenie PZU.
Podam na moim przykładzie jakie są różnice:)
Ford Mondeo 2008r-wartość samochodu 23tyś.-
PZU- OC+ACmini+Assistance(1000km) 409+539+246=1194zł
Muliagencja- OC+Minicasco+Assistance(1000km) 446+204+216=866zł
Pan w multiagencji wyjasnił mi, że PZU pracuje już na nowym programie EVEREST, a multiagencje jeszcze na starym TITUS. Dodał, że jeśli zdecyduje się na cały pakiet dostanę jeszcze upust 10% od wyżej wymienionej kwoty 886zł.

W związku z powyższym polecam odwiedzić multiagencje oferującą PZU i porównać ceny z tym właściwym PZU.
Pozdrawiam. :papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.06.2015 15:42

to nie jest żaden myk,tylko jasno opisana w owu sytuacja -jedno holowanie na jedno zdarzenie,skoro holowano Cię już do warsztatu to nie będą holować do domu.sam decydujesz.

nie ma holowania do 1400 km,chyba że ktoś liczy 1000 do granicy i 400 w kraju do domu.

pod tym linkiem otwiera się pdf tam jest wyraźnie opisane co jak i za ile

insus.pl/wp-content/uploads/2014/03/PZU-Auto-Pomoc.pdf[/quote]
Alutka9 masz jak najbardziej racje opcja 1000 km, nie wiem dlaczego napisałem 1400:)?Ale z tym wypchnięciem autka to nie wierze ze przejdzie. Dla mnie oczywistym jest fakt, że w momencie kiedy dowiaduje się o koszcie naprawy powinienem decydować czy naprawiam czy proszę o odholowanie do Polski a nie na drodze mam na gorąco nie znając przyczyny i kosztów awarii decydować. Zaloże się ze prawie każdy z podróżujących będzie chciał naprawić autko z myślą ze jest to jakaś mała awaria by dalej jak najszybciej kontynuować podroż.A tu dają ci zaporową cene i po wszystkim-odholować juz nie możesz a naprawa to krocie...dosyc dziwne
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2015 16:30

renik33 napisał(a):Odwiedziłam PZU oraz multiagencję, która miedzy innymi oferuje ubezpieczenie PZU.
Podam na moim przykładzie jakie są różnice:)
Ford Mondeo 2008r-wartość samochodu 23tyś.-
PZU- OC+ACmini+Assistance(1000km) 409+539+246=1194zł
Muliagencja- OC+Minicasco+Assistance(1000km) 446+204+216=866zł
Pan w multiagencji wyjasnił mi, że PZU pracuje już na nowym programie EVEREST, a multiagencje jeszcze na starym TITUS. Dodał, że jeśli zdecyduje się na cały pakiet dostanę jeszcze upust 10% od wyżej wymienionej kwoty 886zł.

W związku z powyższym polecam odwiedzić multiagencje oferującą PZU i porównać ceny z tym właściwym PZU.
Pozdrawiam. :papa:

ja to wyjaśniam tu na forum już od ubiegłego roku i średnio raz na tydzień i tak ktoś o to zapyta.różnica w cenie wynika pomiędzy minicasco a autocasco mini-różny zakres, miedzy innymi ac mini działa za granicą a minicasco tylko w kraju!!! jeżeli chodzi o różnicę w assistance cos Ci w multiagencji ocięli dlatego cena jest nizsza- podejrzewam że początek odpowiedzialności 20km od miejsca zamieszkania dlatego cena jest niższa.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 11.06.2015 20:51

To jeszcze odwiedzę agencję, to może z tych 900 zł trochę zejdzie z ceny!
Tylko nie przypominam, że wspomniano o minicasco lub autocasco mini - tylko o PZU Pomoc w drodze w wariancie Super ze zwiększonym limicie holowania: zniesiony w RP i do 1000 km poza RP.
oecompensa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oecompensa » 21.06.2015 21:27

glonik21 napisał(a):
Tomasz61 napisał(a):Co do Interrisku, trzeba mieć u nich OC żeby dokupić to holowanie do 1000km. Jednak z osobistych doświadczeń z tą firmą szczerze odradzam jakiekolwiek ubezpieczenie u nich. Przed zeszłorocznym wyjazdem, ponieważ miałem u nich OC wpadłem na pomysł żeby też u nich wykupić to holowanie. Podczas wyjazdu na szczęście nie musiałem z niego korzystać. Aż w tym roku w lutym okazało się, że mają jakąś wpłatę ode mnie nieprzypisaną do żadnej polisy. Jak zacząłem sprawę drążyć okazało się że ten wykupiony przeze mnie assistance nie był w ogóle wprowadzony do systemu. Można sobie wyobrazić jak bym się zdziwił gdybym podczas wyjazdu usiłował skorzystać z polisy. Ubezpieczalnia przeprosiła za całą sytuację, w ramach rekompensaty zaproponowali zwrot składki na ten assistane, pod warunkiem odesłania im oryginału polisy, co też uczyniłem. Składkę jak najbardziej zwrócili. I tu cała historia mogłaby zakończyć się w miarę pozytywnie. Ale nie ma tak dobrze. Jakiś miesiąc temu dostaję od Interrisku powiastkę poleconym, że od września zalegam im ze składką za ten assistance i jeżeli w przeciągu tygodnia od daty otrzymania tej powiastki nie ureguluję należności to najłagodniejsza groźba z ich strony to wpisanie do Krajowego Rejestru Długów. Cała historia zakończyła się skargą do KNF, w końcu Interrisk przeprosił za całą historię. Mój osobisty wniosek z całej historii - omijać INTERRISK z daleka.

To ja podobną sytuacje miałem z Compensą, dzien przed wyjazdem na Chorwacje wykupiłem u nich ubezpieczenie kosztów leczenia, zrobiłem przelew i pojechałem . Pech chciał ze będąc na miejscu, po dwóch dniach potrzebowałem skorzystać z lekarza. No to dzwonie do nich a oni mi na to że moja polisa nie została opłacona i muszę im przesłać potwierdzenia przelewu jeśli chce skorzystać bezpłatnie z ich lekarza. Wysłałem im to potwierdzenie i następnego dnia przysłali lekarza do domu. A co by było gdybym musiał skorzystać pilnie .. Niby konsultant na infolini powiedział że moge podjechąc na najbliższe pogotowie, ale po co wykupywałem polise ?? Chociaż rok później też u nich wykupiłem tą samą polise bo znajoma agentka powiedziała że rok temu wprowadzili jakiś nowy system aktywacji polis i z tąd zamieszanie było z moja opłaconą przelewem a nie u niej gotówką. Będąc na Chorwacji stwierdziłem że skoro mam lekki katarek to spróbuje skorzystać z tej polisy i o dziwo wszystko poszło bardzo sprawnie i lekarz po paru godzinach pojawił się u mnie w apartamencie..

Szanowny Panie,

dziękujemy za Pana pozytywną opinię i mamy nadzieję, że w przyszłości również skorzysta Pan z naszego ubezpieczenia turystycznego. Jednocześnie przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z koniecznością przesłania do nas potwierdzenia przelewu. W sytuacji, którą Pan opisał, przed uzyskaniem potwierdzenia dokonania przelewu (lub wpłynięcia składki na nasze konto), nie mogliśmy rozpocząć ochrony ubezpieczeniowej. Cieszę się jednocześnie, że po skontaktowaniu się z naszymi konsultantami i przesłaniu potwierdzenia przelewu, wszystko zadziałało tak, jak powinno, w konsekwencji czego, mógł Pan skorzystać z usług medycznych podczas pobytu w Chorwacji. Mam nadzieję, że dalsza część wypoczynku przebiegła bez komplikacji zdrowotnych.

Pozdrawiam,
Online Ekspert Compensa
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 24.06.2015 08:25

Alize 1800 napisał(a):To jeszcze odwiedzę agencję, to może z tych 900 zł trochę zejdzie z ceny!
Tylko nie przypominam, że wspomniano o minicasco lub autocasco mini - tylko o PZU Pomoc w drodze w wariancie Super ze zwiększonym limicie holowania: zniesiony w RP i do 1000 km poza RP.

Jestem na etapie wyrobienia grupowego ubezpieczenia na życie w PZU, która m.in. zezwala na 10% zniżkę na ubezpieczenia majątkowe, więc 900zł (cały rok) - 10% tj. 810 zł, chyba nie ma co się zastanawiać. :lol:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.06.2015 08:56

Tez mam PZU w Drodze w wersji Super z przedlużonym holowaniem, zawsze OC mialem w PZU, dom tez jednak martwi mnie ten dziwny haczyk z holowaniem. Albo holujemy 1000 km albo do mechanika, wybierasz na drodze, na goraco i wiadomo co wybierasz.... Dla mnie to typowe celowe działanie marketingowe, z którego mało kto skorzysta:(
Ostatnio edytowano 24.06.2015 09:15 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 24.06.2015 09:15

Pewnie wszystko zależy od awarii auta, tylko "mało znający się" na mechanice na gorąco trudno będzie ocenić: czy mechanik (naprawi lub nie) czy powrót na lawecie do PL? Odpukać: w razie wypadku - szkody duże - warsztat nie zdoła naprawić auta i wtedy zostaje tylko holowanie do PL!
Jest możliwość może taka: doholować do warsztatu "z kieszeni": i będą 2 opcje: albo da się naprawić i skorzystać z polisy lub się nie da i powrót w kabinie holownika!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi