Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2015 16:26

alutka9 napisał(a):nie ma już produktu minicasco a jest autocasco mini-zakres większy (min działa za granicą) ale cena też wyższa.

To mnie ucieszyło - większy zakres AC-mini. Z tym, że agent powiedział, że rozszerzenie polega głównie na tym,
że wprowadzono odszkodowania za szkody powstałe w wyniku działania osób trzecich, np. porysowanie samochodu,
urwanie lusterka itp.
Co do terytorium, to stwierdził, że działa tylko na terenie RP.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 10.06.2015 19:06

walp napisał(a):
alutka9 napisał(a):nie ma już produktu minicasco a jest autocasco mini-zakres większy (min działa za granicą) ale cena też wyższa.

To mnie ucieszyło - większy zakres AC-mini. Z tym, że agent powiedział, że rozszerzenie polega głównie na tym,
że wprowadzono odszkodowania za szkody powstałe w wyniku działania osób trzecich, np. porysowanie samochodu,
urwanie lusterka itp.
Co do terytorium, to stwierdził, że działa tylko na terenie RP.

ac mini różni się od ac full tylko i aż tym że są wyłączone szkody związane z ruchem pojazdu i odzkodowanie zawsze na zamiennikach a nie na oryginalnych częściach

"Małe AC
Nie potrzebujesz pełnego AC? Sprawdź nasze minicasco. Wypłacimy odszkodowanie za szkody, które powstaną niezależnie od Ciebie, np.:
zwierzę wpadnie pod Twój samochód,
ktoś ukradnie lub zdemoluje Twój samochód lub jego wyposażenie,
burza, woda, grad lub działanie innego żywiołu uszkodzą Twój pojazd.
Pamiętaj!
AC mini ma mniejszy zakres ubezpieczenia niż pełne AC. Dlatego nie otrzymasz odszkodowania, jeżeli zderzysz się z innym pojazdem lub przedmiotem, np. drzewem, domem, płotem."
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2015 19:38

Dzięki alutka9. Teraz jest jasne. :wink:
tomygood
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomygood » 10.06.2015 20:05

masz prawo zakupic ubezpieczenie mc i do tego ass w pełnym zakresie,warunek- agencja która pracuje na starym systemie,multiagencje lub salony samochodowe mogą to jeszcze sprzedawać.
w nowym systemie a działają już na nim w całym kraju z tym że na razie tylko w agencjach wyłącznych- nie ma już produktu minicasco a jest autocasco mini-zakres większy (min działa za granicą) ale cena też wyższa.[/quote]

Mam prawo, tylko w Rybniku pani w agencji naliczyła mi za taki pakiet dla 11 letniego Audi a4 1400 zł.Nie wiem czy w tym mieście znajdę jakąś odpowiednią agencję która wyliczyć jakąś normalną cenę.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2015 05:31

tomygood napisał(a):masz prawo zakupic ubezpieczenie mc i do tego ass w pełnym zakresie,warunek- agencja która pracuje na starym systemie,multiagencje lub salony samochodowe mogą to jeszcze sprzedawać.
w nowym systemie a działają już na nim w całym kraju z tym że na razie tylko w agencjach wyłącznych- nie ma już produktu minicasco a jest autocasco mini-zakres większy (min działa za granicą) ale cena też wyższa.

Mam prawo, tylko w Rybniku pani w agencji naliczyła mi za taki pakiet dla 11 letniego Audi a4 1400 zł.Nie wiem czy w tym mieście znajdę jakąś odpowiednią agencję która wyliczyć jakąś normalną cenę.[/quote]

zapewne liczone było auto casco mini a nie stare minicasco,w tym nowym znaczenie ma również przebieg ubezpieczenia,czyli jeżeli to pierwsze auto casco mini nie ma zniżek za bezszkodowy przebieg (lub sa niewielkie ) i cena wtedy jest wysoka w starym minicasco nie ma to znaczenia.
godsmack6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) godsmack6 » 11.06.2015 06:35

Ja ostatecznie zdecydowałem się w Pile na multiagencję oferta PZU - Polska bez limitu holowanie a z Europy do 1000km od miejsca awarii. Razem wyszło 240 zł (204 zł assistance i 36 zł MC)
robert22313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert22313 » 11.06.2015 06:58

godsmack6 napisał(a):Ja ostatecznie zdecydowałem się w Pile na multiagencję oferta PZU - Polska bez limitu holowanie a z Europy do 1000km od miejsca awarii. Razem wyszło 240 zł (204 zł assistance i 36 zł MC)

- wow jaka dobra cena - MC za 36zł szoook? jakie auto i ilu letnie? pewnie niska wartość auta? i stąd taka niska cena pakietu?

- jeszcze pytanko czy jak mam już AC w innym towarzystwie - to mogę wykupić to mini casco w PZU? tylko w razie np. kradzieży z auta korzystam tylko z jednej polisy? a w drugim towarzystwie nie zgłaszam?

- stare minicasco działa zagranicą w przypadku kradzieży auta>
Ostatnio edytowano 11.06.2015 07:26 przez robert22313, łącznie edytowano 2 razy
godsmack6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) godsmack6 » 11.06.2015 07:14

robert22313 napisał(a):
godsmack6 napisał(a):Ja ostatecznie zdecydowałem się w Pile na multiagencję oferta PZU - Polska bez limitu holowanie a z Europy do 1000km od miejsca awarii. Razem wyszło 240 zł (204 zł assistance i 36 zł MC)

wow jaka dobra cena? jakie auto i ilu letnie? pewnie niska wartość auta? i stąd taka niska cena pakietu?

Tak, to na pewno robi swoje. Oba auta 2001 rok i podobne parametry techniczne i w obu przypadkach wyszła ta sama składka 240.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 11.06.2015 07:18

z 1000 km w PZU jest jeden myk. Koszt tego holowania nie może przekraczać wartości pojazdu ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.06.2015 07:27

Takie samochody, to chyba zostawia się na miejscu. :oczko_usmiech:

Była tu opisana pewna historia, bodajże z Tico.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 11.06.2015 07:39

Czy ja wiem...
Jadę Focusem z 2004 r. TDCI po raz 4 do Cro. Auto leciwe, a wg ubezpieczalni mało warte. Pod maską turbina świeżo po regeneracji, niedawno wymienione sprzęgło, dwumasa i rozrząd więc to co w dieslu najważniejsze. I jakoś nie zamierzam się pozbywać w najbliższym czasie tego samochodu z uwagi na to, że stare i mało warte ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.06.2015 07:51

No, to taki żart był. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem. :wink:

Z tego, co pisali pechowcy, koszt holowania to 3-4 tyś. zł.
Ostatnio edytowano 11.06.2015 08:06 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 11.06.2015 08:00

Mnie nie ;)
Wiadomym i haniebnym jest, że ubezpieczalnie zaniżają wartość pojazdu wg własnych potrzeb. Rozumiem, że jak mi pociągną samochód spod domu to dostanę za niego kilkanaście % mniej aniżeli jest wycenione przez ubezpieczyciela. Ale nie rozumiem tego, że płacąc taką samą składkę za assistance co właściciel świeżo kupionego salonowca jestem dyskryminowany przez ubezpieczyciela przez wzgląd na wartość pojazdu, która wpływa na zakres ochrony.
No ale nikt nam przecież nie wciska na siłę tych produktów ubezpieczeniowych i musimy grać w grę, której reguły ustala ta druga strona :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2015 08:06

Wcale nie musiz się godzić na odszkodowanie wyliczone przez TU. 1 kwota jest zawsze zaniżona. Jesli masz faktury na nowe części mozesz się odwołać.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 11.06.2015 08:08

Ołowiany wiem, bo kiedyś z innym autem wojowałem już z PZU, zamiast 650 zł dostałem około 3,5 tysia.
No ale nie każdy idzie z nimi na noże...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi