Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
edekstary
Odkrywca
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekstary » 25.05.2015 12:06

Z tym PZU wszystko fajnie, ale jest warunek
MUSISZ MIEĆ TAM WYKUPIONE OC LUB AC. Inaczej nie ubezpieczą :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2015 12:40

dokładnie musisz mieć ubezpieczenie OC lub AC w PZU to wtedy możesz kupić ass w cenie 260zł/rok;
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.05.2015 12:43

srebny napisał(a):dokładnie musisz mieć ubezpieczenie OC lub AC w PZU to wtedy możesz kupić ass w cenie 260zł/rok;

Mnie wyliczyli, gdy chciałem wykupić OC i assistance na cały rok 365zł za samo assistance :?
Może dlatego że moje auto trochę w latach posunięte :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2015 13:11

jest podział wiekowy lecz nie wiem jaki dokładnie, ale moje auto ma 7 lat.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.05.2015 13:18

srebny napisał(a):jest podział wiekowy lecz nie wiem jaki dokładnie, ale moje auto ma 7 lat.

Moje 10..... więcej :oczko_usmiech: :mrgreen:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 25.05.2015 13:23

dids76 napisał(a):
srebny napisał(a):dokładnie musisz mieć ubezpieczenie OC lub AC w PZU to wtedy możesz kupić ass w cenie 260zł/rok;

Mnie wyliczyli, gdy chciałem wykupić OC i assistance na cały rok 365zł za samo assistance :?
Może dlatego że moje auto trochę w latach posunięte :oczko_usmiech: :mrgreen:

U mnie wyszło podobnie, autko skończyło 10 lat w tym roku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2015 13:25

[quote="Dyrier"]Ołowiany, dokładnie mam ubezpieczenie OC/AC mam w PZU. Ubezpieczenie obejmuje holowanie 1000km od granicy Polski. Samochód zepsuł mi się przed Zagrzebiem, kilka km przed bramkami. tj. jakieś 750km do granicy Polski.
Jedyne koszty jakie poniosłem to tylko wyżywienie w hotelu, którego ubezpieczenie nie obejmowało i o czym wcześniej wiedziałem. Holowanie, załatwienie miejsca w hotelu dla 5 osób i załatwienie formalności itd. wszystko załatwiło PZU za pośrednictwem pomocy drogowej z Chorwacji.
Nawet nie trzeba długo rozmawiać przez telefon z PZU w Polsce, ponieważ wystarczy zadzwonić i poprosić o oddzwonienie.

Powtórzę - nie jestem agentem PZU.

Na tym forum jedna osoba pisała, że zapłaciła za same holowanie do Polski 1700 Euro, bez hotelu to prawie 7000zł.
Ja na swoim przykładzie szczerze chcę tylko doradzić."

Chciałem się dowiedzieć z twojego doświadczenia jak wygląda sprawa z holowaniem w praktyce. Roztrząsamy tu problem czy 1000 km dotyczy całego holowania czy tylko do PL, a potem bez limitów.

Jeden z kolegów powiedział, że ma jakiś "tajny" aneks, ale go nie pokaże. Śmieszne.

Dodam, ze od 5 dni oczekuję na pisemną odpowiedź PZU w tym temacie...
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 26.05.2015 00:46

Mam wykupione assistance Allianz (razem z AC) z limitem 2000E w dowolne miejsce.
Tyle, że z holowania można skorzystać tylko raz.
A więc w przypadku jakiejkolwiek awarii muszę wracać do domu, przerywając wakacje.

I zastanawiam się czy można skorzystać dodatkowo z tańszego innego ubezpieczenia.
Mam awarię dzwonię po holowanie do najbliższego warsztatu i tam konsultacja.
Jeśli to drobnostka, to naprawiam na własny koszt i kontynuję urlop.
Jeśli poważna awaria, to dzwonię do Allianz po holowanie do domu.

Pytanie, czy można korzystać z kilku ubezpieczeń assistance?
Próbował ktoś z Was czegoś takiego?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.05.2015 06:53

wczoraj poprosiłem o wyliczenie propozycji warunków ubezp. w PZU (biorę od lat pełny pakiet z AssSuper Europa, ale chciałem tym razem koszty porównać z innymi firmami):
z tego co zauważyłem, to jest na pewno zmiana na umowach; dotychczas limity holowania 20km (Pomoc w miejscu zamieszk) oraz 1000km (Zwiększony limit) były zapisane na druku umowy; teraz liczby się nie pojawiają, jedyny zapis liczbowy jest w OWU, w które będę chciał się zagłębić (23str 8O );
poprosiłem o krótką praktyczną wykładnię przepisów Ass.1000km: można skorzystać 2x w roku (jeśli bierze się na rok), poszkodowany wybiera sposób skorzystania, holowanie do najbliższego warsztatu + hotel/auto zast. itp lub holowanie do domu itd o czym mówi OWU (jeżeli ilość km poza granicami wychodzi więcej niż 1000km, można dogadać się z PomDr co do dalszego dowozu i kosztów lub ponownie skonsultować to z PZU, bo może się okazać taniej doholować przez PZU, mówimy o rozsądnych nad kilometrach);
zapytałem jeszcze o "aneksy", o których była mowa na forum... agentka nie była zaskoczona, potwierdziła, że takowe się pojawiły, ale szybko zostały anulowane :? i nie dotarły nawet do większości agencji :?
podkreślam, przekazuję co usłyszałem... zapewne rzeczywistość na bieżąco weryfikuje;
poniżej wklejam wygląd zapisów w umowie Pomoc na drodze + Ass. Super (martwi kwota 2000zł Sumy gwarancyjnej PZU Pomoc w drodze :?: )
bez tytułu.JPG
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.05.2015 08:27

Jeszcze nie byłem w PZU, ale dostałem wycenę z Allianz w wariancie PLUS - nie mam u nich OC, auto pow. 10 lat: warunek - należy wykupić AC na cały rok: informacja prawna, wariant Plus, AC wariant serwisowy suma ubezp. 10000 zł, suma ubezp. od NNW 30000 zł - 795 zł, a w tym Plusie w zakresie Polska/Europa mamy: holowanie z limitem 1000E, pojazd zastępczy do 7 dni, zakwaterowanie, zatrzaśnięcie, transport zwłok, kierowca zastępczy, dowóz paliwa, itd. W wariancie Exlusive jest holowanie z limitem 2000E i pojazd zastępczy do 14 dni. Nie wnikałem jeszcze w OWU, czekam na składkę zdrowotną KL.
slawekkg napisał(a): Witam , taki Ass u nich koszt ok 400zl byłem się dowiadywać, chyba, ze dokupisz OC u nich to bedzie taniej. Pozdrawiam :lol:

Na jaki okres ten Ass za 400 zł: za rok czy krótkoterminowy?
To i tak taniej wyjdzie taki wariant niz w Allianz: w PZU - 400 zł za ASS (nie mając u nich OC) + 200 zł wojażer dla 4 osób = ok. 600 zł - może trzeba się zastanowić - trochę za bogato, ale pewniej będę się czuł. :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2015 08:53

"Szanowny Panie

Posiadamy ubezpieczenie PZU Auto Pomoc w wariancie Super, które może Pan wykupić nie posiadając u nas ubezpieczenia OC/AC. Klienci posiadający ubezpieczenie OC lub AC u nas mają możliwość rozszerzenia holowania do 1000 km. Opcja ta jest możliwa tylko dla klientów PZU. 

Wyżej wymieniona klauzula znosi limit holowania w kraju, natomiast poza jego granicami limit wynosi 1000 km. Aby skorzystać z holowania należy skontaktować się z Centrum Alarmowym, której zajmuje się organizacją pomocy. Centrum Alarmowe również ustala w jaki sposób odbywa się holowanie oraz określa stawki za holowanie w przypadku przekroczenia ustalonego limitu. "

Po 6 dniach Pzu raczyło odpowiedzieć na część moich pytań. Zalecają kontakt z infolinią/agentem. Boją się pisemnie ?
Rozszerzenie do 1000 km - tylko dla posiadacz ac/oc w Pzu.

"
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.05.2015 09:16

Dobrze, że w ogóle odpowiedzieli.
Dla klientów PZU taki ASS bez limitu w RP i limitem 1000 km poza RP to koszt ok. 220 - 270 zł.
Tylko jak się to ma nie do klientów PZU: wykupić AC - ewentualnie MC = 100 - 400 zł (wiek auta) + ASS (z klauzula 1000 km) 250 zł + zdrowotne Wojażer ok. 200 zł (14 dni) = cała impreza ok. 600 - 850 zł :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2015 09:20

Alize 1800 napisał(a):Dobrze, że w ogóle odpowiedzieli.
Dla klientów PZU taki ASS bez limitu w RP i limitem 1000 km poza RP to koszt ok. 220 - 270 zł.
Tylko jak się to ma nie do klientów PZU: wykupić AC - ewentualnie MC = 100 - 400 zł (wiek auta) + ASS (z klauzula 1000 km) 250 zł + zdrowotne Wojażer ok. 200 zł (14 dni) = cała impreza ok. 600 - 850 zł :(

No ale czemu sie dziwisz?
edekstary
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekstary » 26.05.2015 09:21

Na samochód 7 letni samo Mini Casco wyliczyli mi na 900zł :/
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 26.05.2015 14:12

Bocian napisał(a):

No ale czemu sie dziwisz?

Się nie dziwię, tylko próbowałem podsumować koszty takiego ubezpieczenia.
Jeżeli reszcie cromaniakom pasuje, a wygląda że tą opcję również i ja wezmę - kasa w kieszeń, płacić, jechać i odpoczywać - oby tylko nie korzystać z tych ubezpieczeń.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi