Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 24.05.2015 09:21

PZU Wojażer i holowanie ? :?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.05.2015 10:50

Lechoo napisał(a):PZU Wojażer i holowanie ? :?

oczywiście, wysiada cała ekipa z samochodu, chwytają się za ręce i ciągną tzn holują :wink: :mrgreen:

Assistance Super lub Komfort, ze wskazaniem na Super
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 17:03

Witaj Pavio,
Jadąc do Chorwacji radzę ubezpieczyć samochód w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp. w PZU Assistance Wojażer opcję full. Z tego co się zorientowałem to oferta PZU jest najlepsza, ponieważ w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp., PZU zholuje samochód do 1000km od granicy a inne towarzystwa 500km. w Polsce bez ograniczeń kilometrowych, zapewni hotel dla wszystkich osób w samochodzie itp. Koszt tej polisy to ok. 250zł na rok. Dobrze jest też wziąć zieloną kartę, która jest niezbędna w razie wycieczki do Dubrownika przez Bośnię ( nie jestem agentem PZU).
Ja wykupiłem Assistance Wojażer i nie żałuję. Mój samochód na autostradzie 2 razy odmówił posłuszeństwa. Jeden kierowca pomógł nam i zholował nas do bramek na autostradzie. Zadzwoniłem do PZU przyjechała pomoc chorwacka zaciągnęła nas do warsztatu, kupiłem akumulator za 170Euro (przepłaciłem 3 razy, była sobota i sklepy już były zamknięte) i było ok., ale po 35 km ponownie zepsuł mi się samochód. To była naprawdę bardzo nieprzyjemna sytuacja (delikatnie mówiąc), 38 stopni, dwoje dzieci i brak chętnych do pomocy. Zadzwoniłem do PZU, i po paru godzinach ( w tym dniu mieli dużo zgłoszeń) przyjechała pomoc drogowa Chorwacka zawiozła nas do hotelu a rano przyjechała pomoc drogowa z Polski i przywieźli nas do domu w Polsce 1200km. Jedyne koszty jakie ponieśliśmy to jedzenie w hotelu. Gdybym nie miał tego ubezpieczenia zapłaciłbym z hotelem dla 5 osób, holowaniem, w Chorwacji i do Polski jak i w Polsce do domu ok. 10 tys. zł. Wydatek 250 zł nie jest duży w porównaniu z kosztami jakie trzeba by zapłacić jak powyżej. (Jeśli kogoś stać na krowę to na łańcuch też musi być stać).
Nawet najlepsze samochody się psują. Widziałem na autostradzie samochód dobrej klasy który się palił.
Jeśli zepsuje się Państwu samochód za granicą to nie liczcie na szybką pomoc od rodaków, szybciej pomoże Państwu Niemiec, Rosjanin, Litwin niż Polak niestety.
Dodam tylko, że podstawowe ubezpieczenie i Assistance, które się wykupuje raz w roku w razie awarii samochodu obejmuje holowanie do 150km na terenie Polski, za granicą już nie obejmuje. Nie wszyscy o tym wiedzą.

Wykupcie Ubezpieczenie.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących wyjazdu do Chorwacji chętnie udzielę cennych informacji i porad.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 24.05.2015 17:27

Chyba jednak masz jakiś związek z PZU :D i jeszcze mylisz pojęcia...
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 24.05.2015 17:32

Dyrier napisał(a):Witaj Pavio,
Jadąc do Chorwacji radzę ubezpieczyć samochód w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp. w PZU Assistance Wojażer opcję full. Z tego co się zorientowałem to oferta PZU jest najlepsza, ponieważ w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp., PZU zholuje samochód do 1000km od granicy a inne towarzystwa 500km. w Polsce bez ograniczeń kilometrowych, zapewni hotel dla wszystkich osób w samochodzie itp. Koszt tej polisy to ok. 250zł na rok. Dobrze jest też wziąć zieloną kartę, która jest niezbędna w razie wycieczki do Dubrownika przez Bośnię ( nie jestem agentem PZU).
Ja wykupiłem Assistance Wojażer i nie żałuję. Mój samochód na autostradzie 2 razy odmówił posłuszeństwa. Jeden kierowca pomógł nam i zholował nas do bramek na autostradzie. Zadzwoniłem do PZU przyjechała pomoc chorwacka zaciągnęła nas do warsztatu, kupiłem akumulator za 170Euro (przepłaciłem 3 razy, była sobota i sklepy już były zamknięte) i było ok., ale po 35 km ponownie zepsuł mi się samochód. To była naprawdę bardzo nieprzyjemna sytuacja (delikatnie mówiąc), 38 stopni, dwoje dzieci i brak chętnych do pomocy. Zadzwoniłem do PZU, i po paru godzinach ( w tym dniu mieli dużo zgłoszeń) przyjechała pomoc drogowa Chorwacka zawiozła nas do hotelu a rano przyjechała pomoc drogowa z Polski i przywieźli nas do domu w Polsce 1200km. Jedyne koszty jakie ponieśliśmy to jedzenie w hotelu. Gdybym nie miał tego ubezpieczenia zapłaciłbym z hotelem dla 5 osób, holowaniem, w Chorwacji i do Polski jak i w Polsce do domu ok. 10 tys. zł. Wydatek 250 zł nie jest duży w porównaniu z kosztami jakie trzeba by zapłacić jak powyżej. (Jeśli kogoś stać na krowę to na łańcuch też musi być stać).
Nawet najlepsze samochody się psują. Widziałem na autostradzie samochód dobrej klasy który się palił.
Jeśli zepsuje się Państwu samochód za granicą to nie liczcie na szybką pomoc od rodaków, szybciej pomoże Państwu Niemiec, Rosjanin, Litwin niż Polak niestety.
Dodam tylko, że podstawowe ubezpieczenie i Assistance, które się wykupuje raz w roku w razie awarii samochodu obejmuje holowanie do 150km na terenie Polski, za granicą już nie obejmuje. Nie wszyscy o tym wiedzą.

Wykupcie Ubezpieczenie.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących wyjazdu do Chorwacji chętnie udzielę cennych informacji i porad.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Chyba koszty tego ubezpieczenia w PZU są nieco wyższe z tego co sie dowiadywałem i jeszcze najlepiej mieć u nich OC :lol:
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 17:35

Nie mam związku Z PZU. Jakie pojęcia mylę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2015 17:43

Dyrier napisał(a):Nie mam związku Z PZU. Jakie pojęcia mylę?

Np. Assistance Wojażer, a wspomniana przygoda z samochodem
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.05.2015 17:46

Wojażer jest ubezpieczeniem turystycznym-zdrowotnym https://www.pzu.pl/produkty/ubezpieczenie-wojazer
Innym ubezpieczeniem jest auto assistance https://www.pzu.pl/produkty/pzu-auto-pomoc
Są to ubezpieczenia niezależne od siebie. Ale to chyba jest oczywiste. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2015 17:48

Dyrier, podziel się cennymi radami i powiedz jak wyglądał transport na odległość 1200 km.
ps. I dlaczego z autostrady holował cię przypadkowy kierowca?
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 17:52

Ok. Biję się w pierś. Rzeczywiście pomyliłem pojęcia. Ubezpieczenie Wojażer wykupiłem dla rodziny na wyjazd w razie np. choroby, wypadku itp.
Chodziło mi o ubezpieczenie komunikacyjne. Sprawdziłem polisę i zapłaciłem w ubiegłym roku 246zł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2015 17:55

Dyrier napisał(a):Ok. Biję się w pierś. Rzeczywiście pomyliłem pojęcia. Ubezpieczenie Wojażer wykupiłem dla rodziny na wyjazd w razie np. choroby, wypadku itp.
Chodziło mi o ubezpieczenie komunikacyjne. Sprawdziłem polisę i zapłaciłem w ubiegłym roku 246zł.

Rozumiem, że masz oc/ac w PZU ? I dlatego taka cena.
I proszę opowiedz o tych 1200 kilometrach. Nic nie dopłacałeś? Gdzie się skończyło 1000 km?
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 18:10

Ołowiany,
Zepsuł mi się samochód a dokładnie w samochodzie mam zabezpieczenie antykradzieżowe, które pod czas stania w korku przy wysokiej temperaturze rozłączyło się i samochodu nie mogłem odpalić.
Jak stoisz w kilkukilometrowym korku i nie możesz odpalić samochodu, musisz coś zrobić. Sam samochodu nie będziesz pchał do bramek kilka km przy temperaturze 38 stopni w samochodzie 2 dzieci. Na ok 50 kierowców jeden nam pomógł jechał też z małymi dziećmi i holował nas do bramek. Potem podjechała pomoc drogowa chorwacka, którą poprosiłem aby nas zholowała na stacje paliw gdzie jest przede wszystkim klimatyzacja, woda, wc. itd. Skasowali mnie 30Euro. Jechaliśmy 2-3 km. Wcześniej powiadomiłem PZU, powiedziałem gdzie jestem i po kilku godzinach przyjechała pomoc. Polecam PZU.
Potem wszystko już opisałem w poprzednim poście. Dodam tylko, że 120km jechaliśmy w kabinie autolawety bez klimatyzacji.

Trzeba mieć kamizelkę odblaskową. Zapraszam do przeczytania inne moje posty.
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 18:28

Ołowiany, dokładnie mam ubezpieczenie OC/AC mam w PZU. Ubezpieczenie obejmuje holowanie 1000km od granicy Polski. Samochód zepsuł mi się przed Zagrzebiem, kilka km przed bramkami. tj. jakieś 750km do granicy Polski.
Jedyne koszty jakie poniosłem to tylko wyżywienie w hotelu, którego ubezpieczenie nie obejmowało i o czym wcześniej wiedziałem. Holowanie, załatwienie miejsca w hotelu dla 5 osób i załatwienie formalności itd. wszystko załatwiło PZU za pośrednictwem pomocy drogowej z Chorwacji.
Nawet nie trzeba długo rozmawiać przez telefon z PZU w Polsce, ponieważ wystarczy zadzwonić i poprosić o oddzwonienie.

Powtórzę - nie jestem agentem PZU.

Na tym forum jedna osoba pisała, że zapłaciła za same holowanie do Polski 1700 Euro, bez hotelu to prawie 7000zł.
Ja na swoim przykładzie szczerze chcę tylko doradzić.

Każdy ma swój rozum i sam powinien zdecydować czy takie ubezpieczenie wykupić czy nie.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 25.05.2015 10:00

Ładnie to brzmi - oby w rzeczywistości - nikomu i sobie nie życząć -również!
Na dniach idę do Oddziału PZU w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego i auta ASS na lipcowy wyjazd - nie mam u nich żadnego ubezpieczenia (OC, AC, MC), no oprócz ubezpieczenia na życie (ok. 12 lat). Ciężko będzie coś dostać dobre warunki -chyba, że ostro zapłacę.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 25.05.2015 11:55

Alize 1800 napisał(a):Ładnie to brzmi - oby w rzeczywistości - nikomu i sobie nie życząć -również!
Na dniach idę do Oddziału PZU w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego i auta ASS na lipcowy wyjazd - nie mam u nich żadnego ubezpieczenia (OC, AC, MC), no oprócz ubezpieczenia na życie (ok. 12 lat). Ciężko będzie coś dostać dobre warunki -chyba, że ostro zapłacę.

Witam , taki Ass u nich koszt ok 400zl byłem się dowiadywać, chyba, ze dokupisz OC u nich to bedzie taniej. Pozdrawiam :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi