Dyrier napisał(a):Witaj Pavio,
Jadąc do Chorwacji radzę ubezpieczyć samochód w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp. w PZU Assistance Wojażer opcję full. Z tego co się zorientowałem to oferta PZU jest najlepsza, ponieważ w razie wypadku, kolizji, zepsucia samochodu itp., PZU zholuje samochód do 1000km od granicy a inne towarzystwa 500km. w Polsce bez ograniczeń kilometrowych, zapewni hotel dla wszystkich osób w samochodzie itp. Koszt tej polisy to ok. 250zł na rok. Dobrze jest też wziąć zieloną kartę, która jest niezbędna w razie wycieczki do Dubrownika przez Bośnię ( nie jestem agentem PZU).
Ja wykupiłem Assistance Wojażer i nie żałuję. Mój samochód na autostradzie 2 razy odmówił posłuszeństwa. Jeden kierowca pomógł nam i zholował nas do bramek na autostradzie. Zadzwoniłem do PZU przyjechała pomoc chorwacka zaciągnęła nas do warsztatu, kupiłem akumulator za 170Euro (przepłaciłem 3 razy, była sobota i sklepy już były zamknięte) i było ok., ale po 35 km ponownie zepsuł mi się samochód. To była naprawdę bardzo nieprzyjemna sytuacja (delikatnie mówiąc), 38 stopni, dwoje dzieci i brak chętnych do pomocy. Zadzwoniłem do PZU, i po paru godzinach ( w tym dniu mieli dużo zgłoszeń) przyjechała pomoc drogowa Chorwacka zawiozła nas do hotelu a rano przyjechała pomoc drogowa z Polski i przywieźli nas do domu w Polsce 1200km. Jedyne koszty jakie ponieśliśmy to jedzenie w hotelu. Gdybym nie miał tego ubezpieczenia zapłaciłbym z hotelem dla 5 osób, holowaniem, w Chorwacji i do Polski jak i w Polsce do domu ok. 10 tys. zł. Wydatek 250 zł nie jest duży w porównaniu z kosztami jakie trzeba by zapłacić jak powyżej. (Jeśli kogoś stać na krowę to na łańcuch też musi być stać).
Nawet najlepsze samochody się psują. Widziałem na autostradzie samochód dobrej klasy który się palił.
Jeśli zepsuje się Państwu samochód za granicą to nie liczcie na szybką pomoc od rodaków, szybciej pomoże Państwu Niemiec, Rosjanin, Litwin niż Polak niestety.
Dodam tylko, że podstawowe ubezpieczenie i Assistance, które się wykupuje raz w roku w razie awarii samochodu obejmuje holowanie do 150km na terenie Polski, za granicą już nie obejmuje. Nie wszyscy o tym wiedzą.
Wykupcie Ubezpieczenie.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących wyjazdu do Chorwacji chętnie udzielę cennych informacji i porad.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Dyrier napisał(a):Nie mam związku Z PZU. Jakie pojęcia mylę?
Dyrier napisał(a):Ok. Biję się w pierś. Rzeczywiście pomyliłem pojęcia. Ubezpieczenie Wojażer wykupiłem dla rodziny na wyjazd w razie np. choroby, wypadku itp.
Chodziło mi o ubezpieczenie komunikacyjne. Sprawdziłem polisę i zapłaciłem w ubiegłym roku 246zł.
Alize 1800 napisał(a):Ładnie to brzmi - oby w rzeczywistości - nikomu i sobie nie życząć -również!
Na dniach idę do Oddziału PZU w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego i auta ASS na lipcowy wyjazd - nie mam u nich żadnego ubezpieczenia (OC, AC, MC), no oprócz ubezpieczenia na życie (ok. 12 lat). Ciężko będzie coś dostać dobre warunki -chyba, że ostro zapłacę.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi